Golfklubbar diplomeras för jämställdhetsarbete

Nyköpings GK och Öjestrand GC blev de första godkända klubbarna i Svenska Golfförbundets jämställdhetsutbildning Vision 50/50. De fick utmärkelsen vid respektive höstmöte den 27 november.

Cirka 75 av landets drygt 450 golfklubbar och 21 distriktsförbund har påbörjat Golfsveriges digitala klubbutvecklingsprogram Vision 50/50 sedan lanseringen 2017. Nu har de två första golfklubbarna genomgått hela utbildningen och integrerat jämställdhetsarbetet som självklar del av klubbens övergripande verksamhet. 

– Det här är en viktig milstolpe i vårt långsiktiga arbete att göra golfen mer jämställd och inkluderande för alla som vill spela golf. Ett stort grattis till Nyköping, Öjestrand och alla klubbar som gör ett fantastiskt arbete med de här ibland utmanande frågorna, säger Maria Möller, ordförande i Svenska Golfförbundet.

– Genom Vision 50/50 jobbar Golfsverige bort exkluderande traditioner, för att istället fokusera på unika värden som gemenskap, ärlighet och rent spel, naturupplevelse, friskvård och idrott hela livet – för alla, säger Maria Möller.

Motivering: Diplom tilldelas Nyköpings Golfklubb / Öjestrands Golf Club för att framgångsrikt ha genomgått Klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 och påbörjat ett målmedvetet och långsiktigt arbete för att bli en mer jämställd och inkluderande golfklubb.
 

"En spännande resa och vi har bara börjat"

– Det är med ödmjukhet vi tar emot SGF:s diplom för vårt processarbete med Vision 50/50. Det har varit en spännande resa och vi har bara börjat. Många nya insikter, en del oväntade resultat men redan nu ser vi en ökning i antal kvinnliga medlemmar och har förändrat en del viktiga saker för att skapa en mer inkluderande klubb och verksamhet, säger Gary Cosford, klubbchef på Nyköpings Golfklubb.

– Det är en utmaning att jobba med förhållningssätt och människosyn, men med Vision 50/50 har vi jämlikhet och alla människors lika värde på agendan hela tiden i så många sammanhang som möjligt. Vi har fått en gemensam riktning, tydligare för alla som sitter i en styrande position. En god start och nu behöver vi jobba med att den ska bli alla medlemmars egendom, säger AnnaCarin Olsson, förändringsledare på Öjestrands Golf Club.
 

En ettårig utbildning baserad på forskning

Klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50 innehåller både teori och praktik och tar cirka ett år för deltagarna att genomgå. På den digitala utbildningsportalen finns filmer, poddar, texter, quiz och mallar som ger deltagarna kunskap, insikter och stöd för ett långsiktigt förändringsarbete. Flera forskare inom jämställdhet, idrott och organisation deltar i programmet, som Sophie Linghag, Anna Wahl, Jenny Svender och Jesper Fundberg. Anmälan till 2019 års omgång har precis öppnat där 28 nya deltagare välkomnas in i programmet. 

­– Utbildningen ger kunskap om normer och jämställdhet samt konkreta verktyg att förändra. Det är i klubbar där styrelse och klubbledning tar huvudansvar som vi ser att hela organisationen börjar förflyttas. Frågorna bärs med naturligt i det dagliga arbetet och i besluten. Det är först då det kan bli förändring på riktigt, säger Annica Lundström, nationell förändringsledare för Vision 50/50 på Svenska Golfförbundet.
 

Mer information

  • Fakta och bakgrund om Vision 50/50 här
  • Mer om utbildningen samt lista på alla klubbar och distrikt som går programmet här 
  • Goda exempel från golfklubbar, bland annat Nyköping här
     

Bilder

Bifogade bilder från utdelningen av diplomen får användas fritt. Nyköpings GK: Klubbchef Gary Cosford med diplomet från SGF. Foto: Tomas Kihlman. Öjestrands GC: Klubbens styrgrupp för Vision 50/50 med diplomet från SGF. Främre raden: Erik Strandqvist, Cija Westberg, AnnaCarin Olsson, Mats Carlman. Bakre raden: Robin Stålebring, Hans Lind, Pär Magnusson, Lennart Häglund. Foto: Lena Lindström.
 

Kontaktperson

Annica Lundström, nationell förändringsledare för Vision 50/50
Tel: 08-622 15 47, e-post: annica.lundstrom@golf.se