Årets Handigolfare stipendium instiftat av Henrik Stenson

Som ett led i sitt engagemang för svensk handigolf har Henrik och Emma Stenson genom Henrik Stenson Foundation instiftat stipendiet, Årets Handigolfare. Det första stipendiet på 20 000 kr delades på onsdagen ut vid Nordea Masters till Joakim Björkman från Frösåkers Golfklubb.

Som ett led i sitt engagemang för svensk handigolf har Henrik och Emma Stenson genom Henrik Stenson Foundation instiftat stipendiet, Årets Handigolfare. Det första stipendiet på 20 000 kr delades på onsdagen ut vid Nordea Masters till Joakim Björkman från Frösåkers Golfklubb.

-Det är jättekul att få överräcka Årets Handigolfare för första gången och till en mycket värdig mottagare i Joakim, grattis! Jag träffade Joakim här förra året när vi hade en träningsdag efter tävlingen och han slog bollen oerhört bra på rangen och var vass runt närspelsområdet. Han är ingen ni vill utmana på närspel det kan jag lova sa Henrik Stenson vid dagens presskonferens när Årets Handigolfare delades ut.

Den svenske världsfyran Henrik Stenson är ambassadör för Svenska Golfförbundets handigolfverksamhet. De personer med funktionshinder som i dag tävlar eller spelar golf för nöjes skull har genom detta stöd och uppmuntran från en av världens bästa golfare.

Henrik har flera gånger skänkt prissumman på 10 000 kronor till Årets Golfare i Sverige till handigolfverksamheten och har dessutom skänkt specialbilar, powergolfer, vilka möjliggör golfspel.

Motivering
Årets HandigolfareJoakim Björkman var en betydande kugge i det svenska landslag som vann lag VM i Japan 2014. Han dominerade på Handigolf Tour 2014 och har en meritlista som är lång och imponerande med två VM-guld i lag, ett EM-guld och 19 segrar totalt på Handigolf Tour.

Joakim har också utvecklat en mycket uppskattad sida som duktig företrädare och representant för handigolf. Genom golfen har han dessutom förverkligat en yrkeskarriär samt utvecklat ett mentorskap tillsammans med Daniel Stark för att på det sättet hjälpa andra handigolfare

Information om Svensk Handigolf
Sedan 1996 är Handigolf, golf för personer med funktionsnedsättning, integrerat i Svenska Golfförbundets verksamhet. Uppdraget är att utveckla golf för personer med funktionsnedsättning. Handigolfen ska vara en naturlig del av verksamheten på en golfklubb där fokus ligger på idrotten istället för på funktionsnedsättningar.

Det arrangeras en nationell tour för golfare med fysisk och psykisk funktionsnedsättning. Handigolf Tour har fem deltävlingar och final. Dessutom finns även ett internationellt tävlingsutbud. Sedan 1990-talet representeras Sverige av ett framgångsrikt handigolflandslag. På meritlistan finns segrar i VM och EM.

Stipendiat Joakim Björkman nås för kommentarer på 070-754 24 34

Bild får användas fritt och gratis ange fotograf Göran Söderqvist