Vill du delta i tävlingar med prispengar? Här hittar du information om de olika nivåerna.

De högsta tourerna i Sverige är MoreGolf Mastercard Tour (herrar) och Nordic Golf Tour (damer). På den här sidan finns information om Future Series – den officiella gemensamma undertouren.

Du hittar också tävlingsprogram för övriga tävlingar med prispengar, alla med tillstånd av Svenska Golfförbundet. Dessa tävlingar kan du anmäla dig till i Min Golf

Future Series

 • Future Series

  Future Series är undertouren till Nordic Golf Tour (damer) och MoreGolf Mastercard Tour (herrar), och som det första steget för många nyblivna proffs är touren en viktig del i den svenska tävlingstrappan.

  Minimiprissumman i Future Series är 50 000 kronor. I herrarnas klass räknas intjänade prispengar och poäng på MoreGolf Mastercard Tour, vilket kan ge spelaren en kategori på tävlingen till nästkommande år. En seger i damklassen ger en start på Nordic Golf Tour under samma säsong.

  Anmälan till tävlingarna görs i Min Golf

  Tävlingsprogrammet är uppdaterat 2 juni 2021. 

  1. Uttagningsbestämmelser
  2. Vid överanmälan sker uttagning av spelare i följande ordning:

   1. Arrangörsklubbens wild cards. 
    Varje arrangörsklubb har rätt till minst två wild cards.

    Om antalet deltagare är; 
    - fler än 60 har arrangörsklubben rätt till tre wild cards 
    - fler än 90 – fyra wild cards
    - fler än 120 – fem wild cards

   2. Nordic Golf League Qualifying School First Stage 2021
    Maximalt 70% av tävlingens totala deltagarantal från nedan lista

    Resultatlista 

   3. Handicap / ev SGF Golf Ranking (arrangörsklubbens val) 

  3. Utbetalning av prispengar
  4. Svenska Golfförbundet (SGF) administrerar utbetalning av prispengar för alla tävlingar som ingår i Future Series. Utbetalning av prispengar görs när hela prissumman från den arrangerande golfklubben erhållits samt när pristagaren har skickat in de nödvändiga uppgifterna för utbetalning (kopia på registerutdrag (tidigare F-skattsedel) från Skatteverket samt bankkontouppgifter) till Maria Lundin.

   Pristagarna avstår 2,5 % av sina prispengar för administrativa kostnader i samband med utbetalningen av prispengarna.

   Observera att prispengar som villkoras av en idrottsprestation från och med 1 januari 2018 inte är momsbelagda. Den officiella prissumman, vilken är den summa som fördelas till de professionella spelarna, anges därför utan moms och prispengar utbetalas utan moms.

   Frågor om utbetalningar av prispengar besvaras av Maria Lundin, 08-622 15 14 eller maria.lundin@golf.se

  5. Manual och regelkort
 • Datum Tävling Dam/Herr Prissumma
  16-17 april Abbekås Open - INSTÄLLD Herr 60 000 SEK
  24-25 april Hjo S Open - Hökensås GK - INSTÄLLD Herr 50 000 SEK
  15-16 maj BMW Onsjö Open - INSTÄLLD Herr 120 000 SEK
  5-6 juni Guldpokalen - Båstad GK Herr 60 000 SEK
  5-6 juni Swerob Torshälla Open Herr 60 000 SEK
  19-20 juni Tjörn Open - INSTÄLLD Dam/Herr 50 000 SEK per klass
  2-3 juli Hagge Open Dam/Herr 80 000 SEK per klass
  11 juli Saltsjöbadskannan Herr 50 000 SEK
  21-22 juli GOLF-SHOP.se Open - Örbyhus GK Herr 60 000 SEK
  24-25 juli Burvik Open Herr 60 000 SEK
  7-8 augusti ECUS Torreby Open Herr 100 000 SEK
  9-10 augusti Siljan Open - Rättviks GK Herr 60 000 SEK
  26-27 augusti Silfverschiöldspokalen - Koberg GK Herr 75 000 SEK
  28-29 augusti Branschbollen Open - Söderhamns GK Herr 100 000 SEK
  3 september Septemberpokalen - Djursholms GK Herr 50 000 SEK
  4-5 september Hårga Open - Bollnäs GK Herr 60 000 SEK
  11-12 september Kumla Open by Malmbergs El Herr 75 000 SEK
  18-19 september Skytteholm Open - Mälarö GK Skytteholm Dam/Herr 50 000 SEK per klass

Övriga tävlingar med prispengar

MoreGolf Mastercard Tour

Herrarnas proffstour går sedan 2020 under namnet MoreGolf Mastercard Tour. Tillsammans med systertouren Ecco Tour i Danmark är det en så kallad "third level" tour i Europa, under European Tour (ET) och European Challenge Tour (CT). De spelare som placerar sig högst på rankingen Road to Europe kvalificerar sig till CT kommande säsong.  

Till MoreGolf Mastercard Tour

 

Nordic Golf Tour

Damernas proffstour startades 2020, i ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet, Norges Golfförbund, Dansk Golf Union och PGA of Sweden. Till Nordic Golf Tour kommer spelare från hela Europa för att göra upp om pokaler och prischeckar. Flertalet tävlingar på programmet ingår i Ladies European Tour Access Series. 

Till Nordic Golf Tour

Spelarkategorier och avgifter

 1. Vad innebär spelarkategorierna?
 2. Svenska Golfförbundet för register över vilka av de spelare som är medlemmar i svenska golfklubbar, som är amatörer (AM) respektive professionella (PGA) eller Non-Amateurs (NA). Golfförbundet administrerar även övergången för de spelare som väljer att gå från professionell till amatör – de som reamatöriserar sig (REAM).

  Professional Golfers Association of Sweden (PGA) för i sin tur register över vilka professionella spelare – även medlemmar i svenska golfklubbar – som är medlemmar i PGA och vilka som inte är medlemmar i PGA (NA). De administrerar också övergången från amatör till professionell spelare.

   

 3. Avgifter och prispengar
 4. För att få delta i tävlingar som spelas på svenska golfklubbar, och ha möjlighet att vinna prispengar över 8000 kr i dessa, måste du som spelare ha spelarkategori PGA eller Non-Amateur (NA).

  Avgifter för NA-spelare

  Med anledning av det nya amatörregelverket är det vissa förändringar gällande NA-avgiften.

  Följande gäller från 1 januari 2022:

  ➤ För att en Non-Amateur (NA) ska få delta i en tävling med prispengar där förstapriset överstiger 8 000 kr krävs att hon/han betalar NA-avgiften på 1 000 kr.

  NYHET 2022: För att en Non-Amateur (NA) ska få delta i en tävling med prispengar där förstapriset är maximalt 8 000 kr krävs inte att hon/han betalar NA-avgiften.

  NYHET 2022: För att en amatör (AM) ska få delta och ta emot prispengar upp till maximalt 8 000 kr per tävling i en tävling med prispengar krävs ingen avgift motsvarande NA-avgiften.
   

  OBS: Reglerna ovan gäller endast scratchtävlingar, ej handicaptävlingar. För mer information om amatörreglerna, läs här.  

  NA-avgiften betalas genom att logga in i Min Golf och trycka på menyn uppe till höger. Under menyn väljs "Betala NA avgift". Avgiften kan också betalas genom att försöka anmäla sig till en tävling med prispengar – betalningen kan enbart göras online med betalkort. 

  NA som enbart spelar tävlingar på proffstävlingar utanför Sverige måste betala avgiften innan hon eller han startar i sin första tävling innevarande år.

  Utdelning av prispengar

  Prispengar får enbart betalas ut av Svenska Golfförbundet (SGF). På detta sätt kan SGF kontrollera att utbetalningar görs på ett korrekt och lagligt sätt och enbart till spelare som har rätt att ta emot prispengar och att pristagarna får kontrolluppgift.

  För frågor om avgiften för NA eller om tävlingar med prispengar, kontakta Frida Bräster.

 5. Att gå från amatör till Non-Amateur
 6. En amatör (AM) som vill bli Non-Amateur (NA) och delta i tävlingar med prispengar (inklusive Nordic Golf Tour och MoreGolf Mastercard Tour) måste göra följande:

  1. Kontakta PGA och be dem göra övergången till NA.
  2. Betala avgiften för att få delta i tävlingar med prispengar (NA-avgiften).

  NA-avgiften betalas genom att logga in i Min Golf och trycka på menyn uppe till höger. Under menyn väljs "Betala NA avgift". Avgiften kan också betalas genom att försöka anmäla sig till en tävling med prispengar – betalningen kan enbart göras online med betalkort. 

  NA-spelare som enbart spelar proffstävlingar utanför Sverige måste betala avgiften innan hon eller han startar sin första tävling det innevarande året.

  För frågor om övergång från proffs till amatör, kontakta Magnus Grankvist.

  För frågor om övergång från amatör till proffs, kontakta PGA:s kansli.

För mer information kontakta

Porträttbild på Frida
Sofia Pettersson