Så gick det för H50-laget i Lag-EM 2023

Det blev en femteplats för det svenska H50-laget vid årets European Senior Men's Team Championship 2023. Läs allt om den minnesvärda EM-veckan och Sveriges spännande matcher mot England, Spanien och Finland.

Sex män i kostym och slips framför en välkomstskylt till H50-EM. I bakgrunden flaggor från ett antal europeiska länder.
Att få äran att representera Sverige i ett EM blir ett minne för livet.

I Tjeckien på Royal Golf Club Marianske Lazne gjorde 23 nationer upp om lag EM titeln för Men Seniors. Varje lag består av 6 spelare och tävlingen spelas över fem dagar. Det svenska laget utgjordes av Oscar Hertzman, Marcus Karlsson, Tomas "Tomata" Karlsson, Stefan Nilsson, Mattias Pernheden och Niklas Rosenkvist.

De två första dagarna spelas singel slagspel där de 10 bästa resultaten räknas. Här gäller det att komma topp åtta för att få en chans att spela om medaljerna. Efter det delas lagen in i tre grupper, bracket A, B och C och då spela match.

I matchspelet spelas 1 Foursome och 4 singlar. Om en match inte är avgjord på 18:e hålet går man vidare och fortsätter tills ett lag vinner.

Kvalspelet måndag och tisdag

Efter en trevande inledning i kvalspelet så låg vi på 10:e plats efter första dagen. Med bättre spel dag 2 tog vi en 6:e plats och blev klara för kvartsfinal i bracket A.

Laget man får möta baseras på placeringen i kvalspelet och det blev England i kvartsfinalen. En repris på finalen från 2022 var ett faktum.

Matchen mot England

Spänning, dramatik och nerver kan man summera vår första match mot England. Vårt Foursome par Tomata och Stefan är dormie, 2 ner efter 16 hål. Niklas och Marcus förlorar sina matcher. Pernheden och Oscar hör att vi är illa ute. Men de hör också ett vrål på 18:e hålet då Tomata sätter en 12 m birdieputt för att vinna ytterligare ett hål till och ta matchen vidare. Oscar och Pernheden vinner sina matcher och nu är det vår Foursome som är helt avgörande.

På hål 19 gör vi ett mirakulöst par, först med en drive rakt in i träden ner i ett vattenfyllt rött pliktområde. Bollen ligger till häften i vatten och Tomata slår upp den på fairway med 214 m kvar till flaggan slår Stefan en ”Stenson” spoon som håller på att gå i och lägger sig 1 m bakom hål – enkelt par.

Engelsmännen är rent förstummade och undrar vad som händer. Men lyckas hålla sina nerver i styr och gör också par. På 20:e hålet förlorar vi dock efter ett nytt vattenbesök och en missad putt.

Förlust med 3 – 2 men med minsta möjliga marginal.

Match mot Spanien

Efter förlusten mot England rök medaljchanserna men vi får spela vidare i placeringsmatcherna.

Matchen mot Spanien börjar bra, i vår Foursome match tar vi tidigt ledningen och är 4 upp efter 9 hål men i match kan allt hända. Så när vi står på 17:e hålet är vi dormie och förlorar på 18:e hålet. Vad hände? Vi går ut och hejar på våra andra lagkamrater som är ute på banan.

Niklas & Pernheden vinner sina matcher. Oscar förlorar sin match men två vinster så då är det 2 - 2. Vår sista match är lika och helt avgörande igen. Marcus vinner 17:e hålet och går 1 upp inför 18:e hålet. Där räcker par för att vi ska besegra Spanien. Marcus håller nerverna i styr och gör ett enkelt par medan spanjoren inte lyckas göra birdie, vi vinner med 3 - 2!

Match mot Finland

Vår sista match mot Finland ska vi bara vinna. I vår Foursome match är vi 2 ner efter 3 hål och allt bara snurrar, vad gör vi? Men vi rycker upp oss och efter 10 hål har vi vänt och är 3 upp sen defilerar vi i mål och vinner komfortabelt med 5 - 4.

Våra andra matcher spelas i rask takt och vi spelar riktigt bra. Många birdies och många vunna hål. Niklas och Mattias vinner igen, Marcus och Oscar hinner inte klart men ledde klart när de blev avplockade från banan. Vinst 4 - 1 och vi är femma i mästerskapet!

England-Frankrike i finalen

Finalen spelas sist på lördagen och det är jämnt. England vinner sin Foursome match och det innebär 2 vinster för England och 2 vinster för Frankrike.

Sista matchen blir avgörande igen. Inför 18:e hålet är spelarna lika och det är riktigt spännande. England är längst ifrån och puttar först för birdie, ca 9 m. Den ser ut att bli kort och håller på att stanna precis på hål kanten men den vippar i och birdien är klar för England.

Vilt jubel bryter ut och nu ska Frankrike putta från 3 m. Allt är helt tyst och spänningen ligger i luften. Putten smiter förbi och saken är klar England vinner mästerskapet med 3 - 2.

Avslutningen

Precis som vid invigningen var det en pampig avslutningsceremoni med middag och inmarsch. Alla nationer tågar in med sina lag i parad och presenteras i placeringsordning. Borgmästaren, det tjeckiska golfförbundet är på plats och tillsammans med EGA håller de avslutningstal och tackar alla för en fantastisk vecka.

Vi har alla fått nya vänner för livet och upplevt sportsmanship på hög nivå. Spelat en fin golfbana (108 år gammal), och upplevt en härlig gemenskap med tävlingsnerver och allt.

För fullständiga resultatlistor och mer info från mästerskapet, se EGA:s hemsida.

Bulgarien 2024

Nästa år spelas tävlingen i Bulgarien och då kommer vi ta nya tag och försöka återerövra guldet som England vann välförtjänt denna gång. Nu får vi alla träna ännu hårdare och jag garanterar att det här är ett uppdrag som är det absolut roligaste och mest spännande man kan uppleva på SGF Senior Tour, ett minne för livet kan jag garantera.

Stefan Nilsson
SGF Senior Tour H50

Fler nyheter

 1. Uttagning till EM Mid-AM klar
 2. Senior Tour

  Uttagning till EM Mid-AM klar

  EM Mid-Am spelas 8-10 juni på Bogogno Golf Resort i Italien för både damer och herrar. Nu är uttagningen klar, här kan du läsa om vilka svenskar som kommer att delta!

  Sex svenska damer till start

  I damklassen hade 68 spelare anmält sig till de 54 platser som finns tillgängliga. Samtliga sex svenskor som anmält sig fick plats i tävlingen.

  Sverige kommer att representeras av följande spelare: Ulrika Johansson, Anna Wallman, Sara Green, Katarina Elisson, Petra Lindgren och Denize Åkerblom.

  Information och resultat hittar du på tävlingens hemsida.

  Två direktkvalificerade herrar

  I herrklassen hade 170 spelare anmält sig till de 90 platser som startfältet ska bestå av. Elva svenska herrar hade anmält sig och uttagningen är gjord enligt de uttagningsregler som gäller för H25 och H40.

  Sverige fick sju platser och de som placerat sig topp-10 i förra årets tävling (Jonas Wallmo och Edvin Stenberg) var direktkvalificerade.

  Följande spelare kommer att representera Sverige: Jonas Wallmo, Edvin Stenberg, Henrik Henningsson, Fredrik Hildebrand, Daniel Hansson, Daniel Olsson och Peter Åström.

  Information och resultat hittar du på tävlingens hemsida.

  Skribent

  Porträttbild på Magnus.
 3. Svenska H50-laget tog EM-guld i Estland!
 4. H50 landslaget som tog EM-guld i Estland.
  Senior Tour

  Svenska H50-laget tog EM-guld i Estland!

  Efter många års respass redan efter de första matchomgångarna, var det äntligen dags för Sveriges H50-landslag att lyfta segerpokalen. Ett efterlängtat EM-guld kunde säkras av den sex man starka truppen.

  Årets lag-EM för herrar över 50 år arrangerades av Estniska golfförbundet på Estonian G&CC utanför Tallin. Anläggningen har European Tour-status och har arrangerat många stora internationella mästerskap.

  Starkt svenskt lag på plats

  Sveriges lag bestod av formstarka spelare, bland annat en individuell EM-silvermedaljör i form av Mattias Pernheden från Göteborgs GK. Övriga spelare var Marcus Karlsson, Vidbynäs Golf, Peter Ingvarsson, Falköpings GK, Mariusz Eriksson, Katrineholms GK, Magnus Haglund, Marks GK och Oscar Hertzman, Gävle GK. Laget visade redan från start att de kommit för att vinna genom två fina kvalificeringsrundor.

  Tuffa kamper i både semifinal och final

  Semifinalen blev en jämn tillställning mot de 6-faldiga mästarna Irland. Alla matcher utom foursome-matchen avgjordes på sista hålet, men till slut stod Sverige som segrare med 3,5–1,5. Finalen mot England inleddes med två förluster, i foursome samt första singeln. Guld-laget visade kämparglöd och laganda när det behövdes som bäst och fick till ett särpsel om segern i sista matchen. På tredje särspelshålet satte Sverige spiken i Englands kista och kunde titulera sig EM-guldmedaljörer.

  Till resultat och mer information ➤ 

 5. EM-silver till svenska D50-landslaget!
 6. Senior Tour

  EM-silver till svenska D50-landslaget!

  Damernas lag-EM för 50 och äldre gick av stapeln på Golf Arboretum i Slovenien. En kul och knixig bana med rejält ondulerade greener. Men det var inget som hindrade det svenska laget, de besteg topp efter topp för att till slut stå som silvermedaljörer.

  Sveriges lag var ett taggat gäng bestående av Christina Elmér ,Flommens GK, Anna Lundin, Ågesta GK, Lotta Redin, Kalmar GK, Bualee Maliwan, Hagge GK, Catharina Månsson, Flommens GK, Charlotte Ödman, Forsgårdens GK och Kristina Söderström, Halmstad GK (kapten).

  Kvalificeringen gick av bara farten

  Veckan började med singelspel som kvalificering och de åtta bästa lagen gick vidare för att spela matcher om medaljerna. Detta klarade svenskorna galant, med sju slags marginal var de klara för slutspelet.

  Bekväm kvartsfinal och tuff semi

  I kvartsfinalen väntade EM-mästarinnorna Spanien. Motståndarna hade pressen på sig och blev ingen svår match för Sverige, som enkelt segrade med 4–1. Semifinalen blev dock en gastkramande fight ända till tjugonde hålet i sista matchen, då Sverige lyckades säkra segern och finalplats.

  Tyskland hade marginalerna på sin sida

  Finalen mot Tyskland blev en bra och spännande match. Svenskorna björd upp till kamp men marginalerna var på Tysklands sida denna dag och de vann till sist med 3,5–1,5 i matcher. Stolta svenska silvermedaljörer njöt med all rätt av medaljen efter en fantastisk laginsats!

  Till resultat och mer information ➤