Så gick det för H50-laget i Lag-EM 2023

Det blev en femteplats för det svenska H50-laget vid årets European Senior Men's Team Championship 2023. Läs allt om den minnesvärda EM-veckan och Sveriges spännande matcher mot England, Spanien och Finland.

Sex män i kostym och slips framför en välkomstskylt till H50-EM. I bakgrunden flaggor från ett antal europeiska länder.
Att få äran att representera Sverige i ett EM blir ett minne för livet.

I Tjeckien på Royal Golf Club Marianske Lazne gjorde 23 nationer upp om lag EM titeln för Men Seniors. Varje lag består av 6 spelare och tävlingen spelas över fem dagar. Det svenska laget utgjordes av Oscar Hertzman, Marcus Karlsson, Tomas "Tomata" Karlsson, Stefan Nilsson, Mattias Pernheden och Niklas Rosenkvist.

De två första dagarna spelas singel slagspel där de 10 bästa resultaten räknas. Här gäller det att komma topp åtta för att få en chans att spela om medaljerna. Efter det delas lagen in i tre grupper, bracket A, B och C och då spela match.

I matchspelet spelas 1 Foursome och 4 singlar. Om en match inte är avgjord på 18:e hålet går man vidare och fortsätter tills ett lag vinner.

Kvalspelet måndag och tisdag

Efter en trevande inledning i kvalspelet så låg vi på 10:e plats efter första dagen. Med bättre spel dag 2 tog vi en 6:e plats och blev klara för kvartsfinal i bracket A.

Laget man får möta baseras på placeringen i kvalspelet och det blev England i kvartsfinalen. En repris på finalen från 2022 var ett faktum.

Matchen mot England

Spänning, dramatik och nerver kan man summera vår första match mot England. Vårt Foursome par Tomata och Stefan är dormie, 2 ner efter 16 hål. Niklas och Marcus förlorar sina matcher. Pernheden och Oscar hör att vi är illa ute. Men de hör också ett vrål på 18:e hålet då Tomata sätter en 12 m birdieputt för att vinna ytterligare ett hål till och ta matchen vidare. Oscar och Pernheden vinner sina matcher och nu är det vår Foursome som är helt avgörande.

På hål 19 gör vi ett mirakulöst par, först med en drive rakt in i träden ner i ett vattenfyllt rött pliktområde. Bollen ligger till häften i vatten och Tomata slår upp den på fairway med 214 m kvar till flaggan slår Stefan en ”Stenson” spoon som håller på att gå i och lägger sig 1 m bakom hål – enkelt par.

Engelsmännen är rent förstummade och undrar vad som händer. Men lyckas hålla sina nerver i styr och gör också par. På 20:e hålet förlorar vi dock efter ett nytt vattenbesök och en missad putt.

Förlust med 3 – 2 men med minsta möjliga marginal.

Match mot Spanien

Efter förlusten mot England rök medaljchanserna men vi får spela vidare i placeringsmatcherna.

Matchen mot Spanien börjar bra, i vår Foursome match tar vi tidigt ledningen och är 4 upp efter 9 hål men i match kan allt hända. Så när vi står på 17:e hålet är vi dormie och förlorar på 18:e hålet. Vad hände? Vi går ut och hejar på våra andra lagkamrater som är ute på banan.

Niklas & Pernheden vinner sina matcher. Oscar förlorar sin match men två vinster så då är det 2 - 2. Vår sista match är lika och helt avgörande igen. Marcus vinner 17:e hålet och går 1 upp inför 18:e hålet. Där räcker par för att vi ska besegra Spanien. Marcus håller nerverna i styr och gör ett enkelt par medan spanjoren inte lyckas göra birdie, vi vinner med 3 - 2!

Match mot Finland

Vår sista match mot Finland ska vi bara vinna. I vår Foursome match är vi 2 ner efter 3 hål och allt bara snurrar, vad gör vi? Men vi rycker upp oss och efter 10 hål har vi vänt och är 3 upp sen defilerar vi i mål och vinner komfortabelt med 5 - 4.

Våra andra matcher spelas i rask takt och vi spelar riktigt bra. Många birdies och många vunna hål. Niklas och Mattias vinner igen, Marcus och Oscar hinner inte klart men ledde klart när de blev avplockade från banan. Vinst 4 - 1 och vi är femma i mästerskapet!

England-Frankrike i finalen

Finalen spelas sist på lördagen och det är jämnt. England vinner sin Foursome match och det innebär 2 vinster för England och 2 vinster för Frankrike.

Sista matchen blir avgörande igen. Inför 18:e hålet är spelarna lika och det är riktigt spännande. England är längst ifrån och puttar först för birdie, ca 9 m. Den ser ut att bli kort och håller på att stanna precis på hål kanten men den vippar i och birdien är klar för England.

Vilt jubel bryter ut och nu ska Frankrike putta från 3 m. Allt är helt tyst och spänningen ligger i luften. Putten smiter förbi och saken är klar England vinner mästerskapet med 3 - 2.

Avslutningen

Precis som vid invigningen var det en pampig avslutningsceremoni med middag och inmarsch. Alla nationer tågar in med sina lag i parad och presenteras i placeringsordning. Borgmästaren, det tjeckiska golfförbundet är på plats och tillsammans med EGA håller de avslutningstal och tackar alla för en fantastisk vecka.

Vi har alla fått nya vänner för livet och upplevt sportsmanship på hög nivå. Spelat en fin golfbana (108 år gammal), och upplevt en härlig gemenskap med tävlingsnerver och allt.

För fullständiga resultatlistor och mer info från mästerskapet, se EGA:s hemsida.

Bulgarien 2024

Nästa år spelas tävlingen i Bulgarien och då kommer vi ta nya tag och försöka återerövra guldet som England vann välförtjänt denna gång. Nu får vi alla träna ännu hårdare och jag garanterar att det här är ett uppdrag som är det absolut roligaste och mest spännande man kan uppleva på SGF Senior Tour, ett minne för livet kan jag garantera.

Stefan Nilsson
SGF Senior Tour H50

Fler nyheter

 1. Uttagning Portugisiska
 2. H50

  Uttagning Portugisiska

  Uttagning av spelare till årets sista representationsuppdrag för H50 14th Portuguese Senior Men's International Championship är gjord

  Tävlingen spelas på Estoril Golf Club 31 oktober - 4 november 2023.

  Följande spelare är uttagna för H50:

  Henrik Blomqvist, Magnus Haglund, Mariusz Eriksson, Johan Dohlvik, Ulf Blixberg, Johan Kilberg

  Carl Johan Brogren och Tommy Streipel deltar på eget initiativ.

  Information och länk till tävlingen finns här