Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

 1. Imponerande spel i JSM Klubblag
 2. JSM Klubblag

  Imponerande spel i JSM Klubblag

  Två av tre dagar är över i finalen för Skandia JSM Klubblag 2017. Imorgon avgörs det vilket junior-klubblag som är Sveriges bästa och finalmatchen spelas mellan Ljunghusens GK och Stockholms GK som hittills har vunnit båda sina matcher.

  Båda lagen som imorgon tävlar om guldet på har än så länge endast förlorat en delmatch var, det vill säga en av tio. Trots det har både Kristianstads GK i Åhus och Landeryds GK, som varit motståndarna och som imorgon gör upp om tredjeplatsen, visat upp en stor kämparglöd och fantastisk golf. 

  Eftersom Ljunghusen och Stockholm vunnit båda sina matcher och Kristianstad och Landeryd förlorat sina betyder det att de som möter varandra imorgon har lika många poäng. Därmed är matcherna direktavgörande – den som vinner får medaljen.

  Det råder bra stämning ute på banan. Väderförhållandena kunde knappt bli bättre och banan, Lumine Golf Club, är i mycket bra skick då den håller på att förberedas inför Europatour-kval till helgen. Klubben har flera banor och vår tävling spelas på den bana som är klassad som "tourbanan", Lakes. Det har inneburit en del vatten- och bunkerbesök, men spelarna verkar nöjda ändå. De flesta är glada över att äntligen få spela med tanke på att vädret i Sverige inte varit optimalt för det de senaste veckorna.

  Morgondagen startar klockan 08:00. Kampen om brons och tredjeplats spelas först och därefter finalmatch, där första starttiden är 08:40. Följ det spännande uppgörandet vi länken nedan!

   

  Leaderboard

  Startlista/laguppställning 

  Bilder från tävlingen

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 3. Finaldags i Skandia JSM Klubblag
 4. JSM Klubblag

  Finaldags i Skandia JSM Klubblag

  Fyra lag ska under tre dagar göra upp om vilken klubb som tar titeln svenska juniormästare. Tävlingen äger rum i Spanien på den svenskstyrda klubben Lumine Golf Club. De lag som har kvalificerat sig till final är Landeryds GK, Ljunghusens GK, Kristianstad GK i Åhus och Stockholms GK.

  Kampen om finalplatserna i Skandia JSM Klubblag var hård när steg två spelades på Landeryds GK. Endast ett lag som kvalificerade sig till final förra året har lyckats igen, Ljunghusens GK. Det blev då ingen medaljplats men i år har de tagit sig hit igen och chanserna ser goda ut då klubben just nu ligger etta på SGF Golf Ranking Klubb Junior.

  Finalen har flera år spelats i Spanien och detta är andra året den går på Lumine Golf Club som ligger en timme utanför Barcelona. Vädret inför veckan ser mycket lovande ut, sol alla dagar och minst 20 grader varje dag.

  Tävlingen startar på måndag morgon klockan 08:00. Vilket lag som möter vilket vet vi först efter dagens kaptensmöte.

  Så fungerar tävlingen

  Lagen möter varandra i form av fem delmatcher – en mixed foursome, en valfri foursome, en flicksingel, en pojksingel och en valfri singel. Dag 1 lottas matcherna, dag 2 möter vinnarna förlorarna och dag 3 spelas medaljmatcherna. Samtliga matcher spelas över 18 hål. Det lag med flest poäng efter tre matcher vinner.  

   

  Livescoring

 5. Lag Öst obesegrade för åttonde året i rad
 6. Skandia Stars

  Lag Öst obesegrade för åttonde året i rad

  Det såg länge ut som att lag Väst skulle bryta trenden och äntligen ta hem vinsten i Skandia Stars. Men som många gånger förut la Öst i en högre växel och åker hem med ännu en vinst i den prestigefulla tävlingen.

  En tuff sista dag i tävlingen Skandia Stars på Hills Golf & Sports Club är nu över. Fyra grader och konstant regn var inte vad vi önskat som avslutning på denna säsong. Trots det var det glada spelare ute på banan som visade upp en riktig kämparglöd.

  Lag Väst tog tidigt ledning i flera matcher och det såg riktigt ljust ut första nio hålen. Därefter vaknade lag Öst till liv och tog över ledningen. Det hela avgjordes i den åttonde matchen där Rebecca Gyllner från Öst, tävlingens yngsta spelare, avgjorde sin match på det 16e hålet med vinst.

  Trots en definitiv förlust vägrade Väst att ge upp och såg till att vinna de sista fyra återstående matcherna. I slutändan var det bara ett enda poäng som skilde mellan lagen, men Öst fortsätter att visa sig obesegrade för åttonde året i rad.

   

  Ytterligare vinnare utseddes

  I samband med prisutdelningen delades årets olika stipendium från Skandia ut. Kategorierna är Årets rookie (flick och pojk) samt Årets spelare. Även vinnarna av Skandia Tour Order of Merit fick sitt pris - Annika Trophy. I år var det Matilde Stenqvist och Ludvig Åberg som fick pris för årets rookie och Linn Grant för årets spelare. Ludvig vann även Skandia Tour Order of Merit på pojksidan och Elin Esborn på flicksidan.

  Nomineringarna var följande:

  Årets rookie flickor

  ”Hon spelade sin första Skandia Tour elit under hösten 2015. Där imponerade hon stort genom att som nykomling ta både guld i JSM Match och silver i JSM slag. En klättring på SGF Golf ranking flickor från plats 44 till plats 16 är sådant som kan hända när man tränar hårt under lång tid och därför tilldelas Matilde Stenqvist utmärkelsen Årets rookie flickor.”

  Årets rookie pojkar

  ”Ludvig har under ett år klättrat imponerande 95 placeringar på SGF Golf ranking pojkar, till nuvarande elfte plats. Med tio topp 10-placeringar på 12 tävlingar, inklusive vinster på Galvin Green Junior Open och Skandia Junior Open, har Ludvig varit otroligt jämn över hela året. Envishet, engagerade föräldrar, tränare och en stark drivkraft att vilja bli riktigt bra på golf ligger bakom framgångarna.”

  Årets spelare

  ”Under året har Linn Grant tagit sin första seger på Skandia Tour men också fått sitt internationella genombrott. Bland framgångarna märks femteplatsen på Spanish International Ladies Amateur Championship, EM-silvret i fl icklaget, femteplatsen i Ladies' British Open Amateur Championship samt andraplatsen i Irish Girls' Open Stroke Play Championship (U18). Framgångarna leder till utmärkelsen Årets spelare.”

  Nu lyder en fantastisk säsong mot sitt slut och vi längtar redan till nästa!

   

  Resultat Skandia Stars 2016

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 7. Lika efter första dagen i Skandia Stars
 8. Skandia Stars

  Lika efter första dagen i Skandia Stars

  Idag inleddes första dagen i Skandia Stars, en tävling för de bäst rankade spelarna på Skandia Tour Order of Merit 2016. 24 spelare är indelade i två lag, Öst och Väst och möter varandra i ett Ryder Cup-liknande upplägg. Efter dagens sex foursome-matcher är ställningen lika mellan lagen.

  För nionde året i rad spelas finaltävlingen på Hills Golfklubb i Göteborg. 12 juniorer från västra Sverige möter 12 från östra och under två dagar ska de göra upp om vinsten i form av matchspel. De senaste sju åren har Öst tagit hem vinsten även om Väst varit nära flera gånger.

  Klockan 09:00 i morse startade årets tävling. Sex matcher foursome (två pojk, två flick, två mixed) skulle avgöras. Ett blåsigt, kallt väder kombinerat med en relativt lång uppsatt bana gjorde det svårspelat och det svängde mycket i resultaten de första hålen.

  Båda lagen plockade två vinster tidigt och sedan var det två mycket jämna matcher som tillslut delades på sista hålet. Resultatet efter dagen är 3-3 poängmässigt.

  Imorgon väntar 12 matcher i singel och såhär ser uppställningen ut:          

  Öst vs. Väst

  09:00 Johannes Axell vs. Hugo Townsend

  09:10 William Östlund vs. Viktor Hagborg Asp

  09:20 Ludvig Eriksson vs. Gustav Andersson

  09:30 David Nyfjäll vs. Ludvig Åberg

  09:40 Erik Jansson vs. Joel Sylvén

  09:50 Pontus Nyholm vs. Marcus Svensson

  10.00 Alice Sundberg vs. Ingrid Lindblad

  10.10 Rebecca Gyllner vs. Ellen Andersson

  10.20 Matilde Stenqvist vs. Linn Grant

  10.30 Sara Rydman vs. Anna Nordfors

  10.40 Hanna Åhlander vs. Amanda Linnér

  10.50 Ellen Hutchinson-Kay vs. Frida Kinhult

   

  Klicka här för att följa leaderboarden!

 9. Från Skandia till Ryder Cup
 10. Teen Tour

  Från Skandia till Ryder Cup

  Fyra unga svenska spelare lever den här veckan i den häftigaste av alla drömvärldar. De har kommit från Ringenäs, Skaftö, Halmstad och Hills till Hazeltine i Minnesota. En lång väg, men deras resa inom golfen har ändå bara börjat. För alla fyra startade den med Skandia Cup och Skandia Tour.

  Frida Kinhult, Marcus Svensson, Beatrice Wallin och Julia Engström står utanför det gigantiska mediecentret på Hazeltine. De väntar på USA:s Ryder Cup-kapten Davis Love lll som ska hälsa på ungdomarna. De har redan träffat Europas kapten Darren Clarke och hunnit repetera inmarschen för torsdagskvällens stora öppningsshow av Ryder Cup.

  Lag Europa har dagen innan förlorat mot USA med 15,5-8,5 på tuffa Interlachen, en halvtimmas bilfärd härifrån. Men i dag bryr sig ingen om det, det råder uppsluppen stämning och efter lunch ska det spelas en uppvisningsmatch över 9 hål på Hazeltine. Alla verkar lugna, men…

  drömmen växte och det kanske roligaste är att den svenska tävlingstrappan fungerar

  Marcus Svensson ser ut över det gigantiska tävlingsområdet, det är redan ganska mycket publik som följer inspelsrundan för Stenson & Co. Kunde Marcus föreställa sig vara här på Ryder Cup när han en gång som mycket ung började spela Skandia Cup?

  – Nej, då tänkte man väl inte så, men efter hand är det klart att drömmen växte och det kanske roligaste är att den svenska tävlingstrappan fungerar. När man hörde om den första gångerna så kanske man inte förstod helheten, men nu ser vi ju att den fungerar. Det är häftigt, och det är häftigt att vara här.

  Marcus spelade bra i två av tre matcher i Junior Ryder Cup, inte minst ihop med Beatrice Wallin. Hon nickar instämmande när de första Skandia-erfarenheterna kommer på tal, hur allt började och vilken väg den här resan mot världseliten tagit.

  En som visat riktiga fighterinstinkter under Junior Ryder Cup är Frida Kinhult som trots inte helt perfekt spel, vände två matcher för poäng på slutet. Sin singelmatch med fyra birdies de sista fem hålen!

  För 15-åriga Julia Engström är hela den här säsongen en drömresa. Segern i Ladies British Open Amateur Championship har tagit henne till majortävlingarna US Women's Open, Ricoh Women's British Open, Evian Championship och nu Junior Ryder Cup.

  – Vad som varit roligast? Ja, US Open och så att vara här, men allt har varit kul!

  Det var många leenden och lite flamsigt när ungdomarna från båda lagen klev upp på första tee för att spela sin vänskapsmatch. Men med ett antal tusen åskådare på de stora läktarna och längs fairway, med speakern som ropade ut namnen, med hejaropen och med livesändning bland annat in till mediecentrets hundratals journalister, då kom också en hel del nerver. En nyttig erfarenhet och ytterligare ett steg på resan mot världstoppen.

  Men alla kom också ihåg vad Darren Clarke och Davis Love tidigare sagt – att hur mycket man än tränar, spelar och tävlar så blir ingen bra om man inte har kul samtidigt!

  Nu blir det till att agera åskådare på Ryder Cup och samla ännu mer inspiration för att fortsätta satsningen.

  – Vi åker hem söndag för att packa om och vara hemma ett dygn, sedan väntar tävling i Frankrike, säger Beatrice Wallin och Frida Kinhult.

  Ytterligare ett delmål på den långa resan. Och någonstans hemma i Sverige börjar ett antal ännu yngre ungdomar sin första resa med Skandia Cup och Skandia Tour, kanske med målet att bli minst lika bra som de fyra svenska juniorerna som blev uttagna till Junior Ryder Cup.

  Bilder: Från Junior Ryder Cup och uppvisningsmatchen på Hazeltine där Ryder Cup avgörs 2016. Foto: Christer Höglund

 11. Här är årets vinnare i Skandia Junior Open
 12. Teen Tour

  Här är årets vinnare i Skandia Junior Open

  Skandia Junior Open är nu avgjort efter tre dagars spel på Vasatorps Golfklubb. 118 spelare kom till start, 65 spelare klarade cutten inför sista ronden och Elin Esborn och Ludvig Åberg var de spelare som hade lägst resultat när alla spelare hålat ur.

  Det blev spänning inpå sista hålet i pojkklassen. Viktor Hagborg Asp, Jesper Hagborg Asp (båda från Onsjö GK) och Ludvig Åberg (Eslövs GK) var alla ute efter segern vilket tydligt syntes ute på banan. Vem som var i ledning skiftade konstant och det var inte förrän på 18e green som det avgjordes. Ludvig ledde med ett slag och Jesper hade en längre putt för att ta tävlingen vidare till särspel. Han missade den med en hårsmån vilket innebar att segern var Ludvigs.

  - Jag har haft en bra säsong med flera topp 10-placeringar så det känns grymt att jag lämnar sista omgången på Skandia Tour Elit med en seger. Jag går på golfgymnasiet som tränar här på klubben så det är i princip min ”andra” hemmabana vilket gör vinsten ännu roligare. Det var lite knackigt fram mot åttonde och nionde hålet idag men på tionde hålet sänkte jag en riktigt lång putt för par och därefter var jag på banan igen. Jag hade som mål att vinna den här veckan, säger Ludvig efter prisutdelningen.

  Elin Esborn fortsatte sitt glänsande spel även idag och slutade på den fenomenala scoren -13 totalt, tio slag före tvåan.

  En liten tjej får autograf av Elin Esborn.
  Elin fick skriva autografer efter sin seger

  - Det är första gången jag går under par alla ronder i en tävling. Jag var lite nervös i morse över om jag skulle hålla psyket, men efter första hålet kände jag att jag skulle klara det. Jag trivs jättebra på den här banan men framför allt så har formen varit toppen dessa dagar. Jag åker snart till college och att lämna Sverige med en färsk seger är skönt, berättar en glad Elin.

  I samband med Skandia Junior Open spelas även Nations Cup som är en lagtävling. Varje nation får ställa upp med max två lag med fyra spelare i varje. Därefter räknas de tre bästa scorerna ihop efter rond 1 och 2. Även i denna tävling blev det svensk seger i både pojk- och flickklassen. Elin Esborn, Beatrice Wallin, Amanda Linnér och Frida Kinhult hade tillsammans lägst score på -12, 27 slag bättre än tvåan. Ludvig Åberg, Hugo Townsend, Christoffer Pålsson och David Nyfjäll vann i pojkklassen på par, sex slag före tvåan.

  Precis som tidigare dagar har vädret varit fantastiskt och det är svårt att tro att det är September. Förra året fick spelarna kämpa med kraftig kyla och vind så de som spelade tävlingen i år igen var mer än nöjda och ser fram emot nästa år. Vi kunde helt enkelt inte ha fått en bättre tävling som sista omgång på Skandia Tour.

  Grattis Elin och Ludvig!

   

  Resultat

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 13. Fortsatt ledning för Esborn och Hagborg Asp
 14. Teen Tour

  Fortsatt ledning för Esborn och Hagborg Asp

  Dagens förutsättningar för en bra golfdag kunde inte ha blivit bättre. Ingen vind, strålande sol och många plusgrader. Ändå var det tufft för spelarna då många hinder gjorde sig påminda och stimpen på greenerna var 10. För tävlingens ledare var detta inget problem och Elin Esborn och Viktor Hagborg Asp behåller ledningen med flera slag.

  Men flera spelare har siktet inställt på förstaplatsen och en riktigt bra runda imorgon kan räcka till en vinst bland pojkarna. Någon som såg till att ta igen några slag redan idag samt passade på att sätta press på ledaren var Jesper Hagborg Asp (Onsjö GK) som med dagens lägsta score på tre under par (69) spurtade ner till andraplats, tre slag bakom lillebror Viktor. Viktor spelade stabilt idag men tappade ett slag ner till -6 totalt.

  - Efter gårdagens runda var det svårt att ha några förväntningar på dagens spel. Jag är ändå nöjd att jag höll ihop det och ser fram emot morgondagen, berättade Viktor efter sin rond.

  Ledaren på flicksidan, Elin Esborn från Delsjö GK, visade dock inga tvivel på sitt spel. Även hon gick på tre under par och såg till att dryga ut sin ledning till sju slag före tvåan Frida Kinhult (Skaftö GK) som i sin tur har sju slag till trean.

  65 spelare (22 flickor och 43 pojkar) klarade cutten och spelar imorgon sista ronden i Skandia Junior Open. Återigen ser det ut att bli fina förutsättningar för låga scorer, så spelarna har goda chanser till revansch på Vasatorps Golfklubb.                                                                                                    

  På bild: Viktor Hagborg Asp

   

  Startlista rond 3

  Leaderboard

  Bilder från dagarna

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 15. Skandia Junior Open inleddes med två nya banrekord
 16. Teen Tour

  Skandia Junior Open inleddes med två nya banrekord

  Det har blivit dags för sista omgången på Skandia Tour för i år, vilket också innebär att det är dags för Skandia Junior Open, den enda internationella tävlingen på Sveriges juniortour. Efter första dagens rond har vi fått två riktigt bra nya banrekord i både flick- och pojkklassen.

  Årets upplaga av tävlingen spelas på Vasatorp Golfklubb i Helsingborg och spelare från sju olika nationaliteter är med i tävlingen. 

  Det första banrekordet fick vi från flickornas klass där Elin Esborn från Delsjö GK slog det gamla rekordet med hela nio slag! Totalt gjorde hon åtta birdies och resten par, vilket gav henne en score på 64 slag och en ledning med sju slag före Ingrid Lindblad, Frida Kinhult och Sofie Bringner som alla gått på ett under par för dagen (71).

  - Allt har fungerat idag, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Mitt spel har varit bra den här säsongen så det är riktigt skönt att få till en så bra score. Det är min lägsta någonsin, berättar en glad och lite chockad Elin efter rundan.

  - Ja, du hade bra utslag och korta inspel som du limmade på flaggan. När du dessutom puttade magiskt är det inte konstigt att du fick till den scoren. Du fick det att se ut som att golf är lätt, tillägger medspelaren Corinne Vidén från Hulta Golfklubb.

  På pojksidan var det Viktor Hagborg Asp från Onsjö GK som slog nytt rekord med fyra slag. Med 65 slag (-7) på scorekortet tog han ledningen med fyra slag före norske spelaren Tomas Helgø.

  Mitt spel har varit riktigt bra idag och detta är min bästa runda hittills. Jag var lite nervig inför de sista två hålen om jag skulle lyckas hålla ihop det, men det gick ju bra. Roligt med banrekord också, säger Viktor när han berättar om sin dag i recording area.

  På delad fjärdeplats hittar vi ytterligare en Hagborg Asp på 70 slag, nämligen storebror Jesper.

  - Lite jobbigt att man får totalstryk av lillebrorsan, skrattade han efter rundan.

  Efter morgondagens rond dras det en cut där de 20 bästa tjejerna plus delning samt 40 bästa killarna plus delning får spela vidare på söndag. I nuläget ligger den på +6 för tjejerna och +5 för killarna. Hur det ser ut imorgon återstår att se.

  Leaderboard

  Startlista rond 2

  Skribent

  Porträttbild på Frida