Nyheter

Här kan du läsa senaste nytt om Svenska Golfförbundets juniortävlingar. 

 1. Hårda vindbyar på Vallda
 2. Flicka i vit tröja och vit keps
  Teen Tour

  Hårda vindbyar på Vallda

  Vindarna har inte avtagit under andra dagen på JSM slag utan snarare tvärtom. Det har varit kraftiga vindbyar som till och med gjort det svårt för spelarna att få bollen att ligga still på green och fairway. Utifrån dessa tuffa förhållanden med byiga vindar och snabba greener har det kommit in några riktigt bra scorer.

  I  flickklassen levererade Anna Nordfors Göteborgs GK och Frida Kinnhult Skaftö GK 67 slag (-5) efter andra ronden. Totalt ligger de båda i delad ledning inför tredje ronden.

  Anna Nordfors berättar att hon träffade green på alla hål utom ett, hade två puttar hela vägen in vilket gjorde att golf helt plötsligt kändes enkelt. Med andra ord en stabil runda med endast par, birdies och en eagle.  

  På killsidan är resultaten i toppen väldigt jämna och många har kommit in på ett och två under par, vilket är bra med hänsyn till dagens väderförhållanden. Hugo Townsend Bodens GK, Marcus Sundlöf Botkyrka GK och Adrian Vågberg Sollentuna GK ligger på en delad första plats inför tredje ronden.

  Under andra dagen på JSM slag fick vi ytterligare se en hole in one. Louise Rydqvist Värnamo GK gjorde sin andra hole in one på åttonde hålet, stort grattis!

  Det kan hända mycket inför de två sista dagarna. Många spelare har möjligheten att ta sig upp till toppen inför finaldagen på söndag, då det ska avgöras om vem som kommer ta hem titeln ”juniormästare i slag” på Vallda G&CC . 

  Resultat

  Startlista rond 3

  Bilder 

   

  Skribent: Rebecka Arneryd

 3. HIO första dagen på JSM slag
 4. Teen Tour

  HIO första dagen på JSM slag

  Vi är nu ett steg närmre att kora årets juniormästare i slag 2017 som spelas på Vallda G&CC. Första dagen har inte varit alltför stilla, hårda vindar har gjort golfspelet svårt för de tävlande. Men för Maja Stark från Abbekås GK verkar inte vinden vara några problem, Maja kom in med dagens bästa resultat på 67 slag (-5).

  Ylva Forslund Vreta Kloster GK gjorde sin första hole in one på 15.e hålet efter sex spelade hål.

  - Längden var 145 m och jag stod och velade mellan en järnsexa och järnfemma. I och med motvind slog jag en svag järnfemma som landade uppe på en liten höjd av greenen och bollen rullade rakt i hål. Riktigt kul att få se den gå i hål och äntligen spräcka nollan berättar en glad Ylva.

  Förra omgångens vinnare av Skandia Tour Elite, Gustav Andersson Falköpings GK har även under första ronden på JSM slag visat upp bra spel. Efter dagens rond är Gustav ledare i pojkklassen med ett resultat på 68 slag (-4).

  Vallda G&CC är i mycket bra skick med fina greener. Spelarna tycker att det är en rolig bana men inte alldeles enkel. Vallda G&CC har greenområden som är utmanande för spelet och där det gäller att tänka en extra gång.

  Många spelare har kommit in på liknande resultat och det är två hela dagar kvar innan cuten dras vilket ska bli spännande att följa. Imorgon hoppas vi på att vindarna avtar för att få lite mer sommartemperatur. Samtidigt spelas Vallda bäst i desssa blåsiga förhållande då banan i stora drag påminner om Skottska linksbanor och där är det sällan lite vind!

   

  Resultat

  Startlista rond 2 

  Bilder

   


  Skribent: Rebecka Arneryd

   

   

 5. Corinne och Gustav tog hem segern på eliten
 6. Teen Tour

  Corinne och Gustav tog hem segern på eliten

  Skandia Tour omgång 2 är nu avslutad efter en mycket spännande sista dag på Åtvidabergs GK. Gustav Andersson Falköpings GK levererade en riktigt bra sista rond som höll hela vägen in. Ledaren från andra tävlingsdagen Corinne Vidén Hulta GK lyckades hålla i sitt spel till en seger i flickklassen.

  Det blev minst sagt en spännande finalrond på killsidan mellan Marcus Sundlöf Botkyrka GK, Gustav Andersson Falköping GK och Erik Nordlund Österåkers GK. Det var en jämn topp långt in på dagen innan det stod klart vem som skulle ta hem titeln som vinnare av Skandia Tour Elite omgång 2. Gustav Andersson från Falköpings GK klättrade snabbt upp till toppen och vann till slut med ett slag.

  Gustav Andersson hade en stabil rond med endast en bogey som först kom på 17:e hålet.

  - Puttarna gick i idag till skillnad från de andra två dagarna, berättar Gustav.

  Gustav har varit iväg på college och har precis kommit hem, han har tidigare spelat många tävlingar på elite men det här var den första vinsten på denna nivå vilket gjorde det extra roligt.

   Första Skandia Tour Elite vinsten blev det även för Corinne Vidén.

  - Jag kom på en andra placering på första omgången i år som spelades på Abbekås GK och nu gick det äntligen hela vägen berättar en riktigt glad Corinne.

  På en andra placering fyra slag efter kom Desireé Andersson Ljunghusens GK.

  Vi tackar Åtvidabergs GK och alla trevliga spelare som deltagit under helgen.
  Nästa omgång av Skandia Tour Elite hålls på Vallda G&CC och då ska det göras upp om vem som kommer blir juniormästare i slag 2017.

  Reslutat 

  Bilder 

   

  Skribent: Rebecka Arneryd

 7. Birdieregn för Marcus Sundlöf
 8. Teen Tour

  Birdieregn för Marcus Sundlöf

  Ledaren inför sista tävlingsdag på Skandia Tour Elite omgång 2 är Marcus Sundlöf Botkyrka golfklubb. Totalt under dagen gjorde Marcus hela åtta birdies varav fyra i rad.

  Efter andra tävlingsdagen på Åtvidabergs GK har spelarna visat upp många fina scorer. Det har varit bra värdeförhållanden med stilla vindar med mestadels uppehåll. Cuten för tjejerna landade på plus 15 och för killarna plus 9 (par 71).

  En riktigt stabil score på 69 slag (-3) kom Corinne Vidén från Hulta GK in till recording area med efter andra ronden på Skandia Tour Elite omgång 2. Totalt inför morgondagen ligger Corinne på -1.

  -  Jag gjorde inga misstag utan det blev bara väldigt många par hela vägen in, det var stabilt spel berättar en glad Corinne.

  Linda Lundqvist Bro-Bålsta GK ligger fyra slag efter Corinne inför sista tävlingsdagen. Det krävs med andra ord en bra rond för Linda imorgon för att kunna ta ikapp. Men som alla vet krävs det även en bra prestation för Corinne. Att behålla en ledning kan vara något utav det svåraste som finns inom spelt golf.

  Erik Nordlund Österåkers golfklubb ligger på en andra placering, tre slag efter Marcus Sundlöf inför morgondagens finaldag. Med andra ord blir det en spännande uppgörelse även för killarna.

  Imorgon väntas finalrond och det ska bli spännande att följa vem som kommer ta hem segern.

  Resultat

  Startlista rond 3 

  Bilder 

   

   Skribent: Rebecka Arneryd

   

   

 9. Albatross andra omgången av eliten
 10. Tjej i vit keps, vit tröja och vit kjol.
  Teen Tour

  Albatross andra omgången av eliten

  Första dagen på Skandia Tour Elite omgång två bjöd inte endast på ett flertal birdies utan även på en albatross av Linda Lundqvist från Bro-Bålsta GK. Linda är ledaren i klubbhuset på Åtvidabergs GK bland flickorna.

  Morgonen inleddes med en blöt bana, tur väl sprack det upp relativt tidigt under förmiddagen och det blev en riktigt behaglig dag för spelarna. 

  Linda Lundqvist gjorde sin första albatross på Åtvidabergs GK:s andra hål som är ett par fem. Linda berättar att hon såg den inte själv gå i utan hörde föräldrarna jubla. Det var andra slaget med en järnfemma som gick rakt i hål. Totalt kom Linda in på 69 slag
  (1 under par). 

  I pojkklassen leder Edvin Bäckström från Ullna Golf Club på 68 slag (3 under par) och tätt därefter ligger David Nyfjäll, Upsala Golfklubb och Joel Wendin, Gävle GK på 69 slag (2 under par).

  Banan på Åtvidaberg är inte alldeles enkel, hålen löper genom ett böljande landskap. Några hinder utöver det vanliga finns i spel, nämligen ekenbuskar som finns i mängder och dessa kan ställa till det. Svaret på frågan till spelarna om hur banan är blev helt enkelt; "Knixig bana", "Inte så lång, men det gäller att placera bollen helt rätt".

  Det blir spännande att följa andra tävlingsdagen på Åtvidabergs GK imorgon och se vem som klarar sig vidare till finaldag efter att cuten dragits. 

  Resultat 

  Startlista rond 2 

  Bilder

  Skribent: Rebecka Arneryd

 11. Banrekord för toursegrarna
 12. Teen Tour

  Banrekord för toursegrarna

  Första omgången på Skandia Tour är avslutad och det var inte bara vinst segrarna lyckades med utan också tangerat banrekord. Efter en slutspurt stod det klart att Ludvig Eriksson från Stockholms GK och Abbekås hemmahopp Maja Stark är vinnare i Skandia Tour Elite omgång 1.

  Med tanke på att de senaste dagarna bjudit på blåst, snö och kyla i större delen av landet var det svårt att förutspå hur veckans tävling skulle bli. Det blev två tuffa dagar för spelarna med stark blåst, men på finaldagen blev det tvärt om och rent av härligt med både sol och vindstilla.

  Detta var något som tydligt syntes i scorerna. På leaderboarden fanns det många röda siffror och det var tydligt att många ville lyfta bucklan i slutet av dagen.

  Långt in i finalvarvet var det jämnt i toppen för båda klasserna och ett särspel var inte otänkbart. Plötsligt lade några spelare i en högre växel och rullade i birdie efter birdie. Spelarna var Ludvig Eriksson från Stockholms Golfklubb och Maja Stark från arrangörsklubben Abbekås Golfklubb som efter dagen stolt kan titulera sig som vinnare av Skandia Tour Elite omgång 1. Båda två kom in i klubbhuset på scoren -3 för dagen vilket utöver vinst också innebär banrekord för spelarna.

  - Jag hade rätt stora förväntningar på mig själv inför tävlingen eftersom viljan att prestera på hemmabanan var stor. Det gick ganska bra de första dagarna så jag var rätt lugn när jag skulle gå ut i morse, även om jag var enormt taggad på att gå ut och jaga. Jag kände mig säker från tee och spelet rullade på. Det är första gången jag går under par här från blå tee så det är jättekul att det räckte till både banrekord och vinst, berättar en glad Maja efter prisutdelningen. Med två bogeys och fem birdies landade slutscoren på plus tre, sex slag före tvåorna Corinne Vidén och Andrea Grimberg-Lignell.

  Segermarginalen var stor även i pojkarnas klass där Ludvig Eriksson vann med fyra slag före tvåan David Boman, totalt på par.

  - Det är min första vinst på Skandia Tour Elite och det känns jättebra. Jag tycker att jag har spelat bra alla dagar, men det var först idag som puttningen fungerade ordentligt och birdiesarna rullade i. Abbekås Golfklubb är ganska lik min hemmabana Stockholm fast längre. Den var i jättebra skick och det var roligt att spela här.

  Det är inte första gången vi ser varken Maja eller Ludvig på prispallen. Senast förra sommaren var Ludvig uppe i toppen då han tog hem vinsten i Skandia Cup för femtonåringar. Maja har vi sett i flicklandslaget senaste tiden och hon vann även en Skandia Tour Elit 2015.

  Ingen av segrarna nämnde att de har haft problem med bunkrar, men det gjorde en hel del andra. Totalt finns det närmare 110 stycken på banan och då har Abbekås redan tagit bort större delen av dem då det tidigare fanns upp mot 170.

  Glada spelare åker nu hem efter en lång helg och vi blickar fram mot nästa omgång och Elite som spelas 9-11 juni på Åtvidabergs Golfklubb. Hoppas vi ses där!

   

  Resultat

  Bilder från tävlingen

  Skribent

  Porträttbild på Frida
 13. Nordfors och Pålsson leder eliten
 14. Teen Tour

  Nordfors och Pålsson leder eliten

  Första dagen av tre i Skandia Tour Elite omgång 1 är just färdigspelad. 156 spelare har tagit sig till Abbekås Golfklubb för att delta i årets första tourtävling och ledarna i klubbhuset efter 18 hål är Anna Nordfors från Göteborgs Golf Klubb och Christoffer Pålsson från Vasatorps Golfklubb.

  Skandia Tour har i år fått ett nytt upplägg med tre olika nivåer istället för tidigare fyra. Vi har sagt hejdå till Skandia Tour Elit, Riks, Regional och Distrikt och välkomnar nu Skandia Tour Elite, Future och First.

  Denna helg inleder vi tourens högsta nivå på Abbekås Golfklubb i Skåne. En ytterligare nyhet är att vi utökat startfältet till 156 spelare (tidigare 78) i tävlingen. 102 killar och 54 tjejer har kvalificerat sig till tävlingen och gör i helgen upp om vinsten. Det spelas 18 hål varje dag från fredag till söndag med cut efter morgondagens rond. 45 killar och 24 tjejer plus delningar får spela tredje varvet.

  Efter dagens spel har vi två ledare i klubbhuset. Anna Nordfors från Göteborgs Golf Klubb på tjejsidan och Christoffer Pålsson från Vasatorps Golfklubb på killsidan. Anna kom in i Recording Area med en score på ett över par, två slag före flera delande tvåor där vi bland annat hittar Abbekås hemmaspelare Maja Stark.

  Christoffer Pålsson var faktiskt den enda spelare som tog sig runt på banan med röda siffror. Med två bogeys och hela fem birdies blev resultatet tre under par.

  - Jag hade ett bra flyt i spelet och puttade bra. Jag är ganska van vid att spela i vind och idag nyttjade jag fördelarna med den, berättar Christoffer efter ronden.

  Imorgon väntar 18 nya hål för många revanschsugna spelare. Leaderboarden finns nedan, första start 08:00.

  Leaderboard

  Startlista rond 2

 15. Stockholms GK är svenska mästare 2016!
 16. JSM Klubblag

  Stockholms GK är svenska mästare 2016!

  Det blev ett otroligt spännande slut på Skandia JSM Klubblag 2016. Alla lagen hade siktet på medalj och visade upp ett fantastiskt spel med många birdies. Det var länge jämnt mellan Stockholm och Ljunghusen som fajtades om vinsten, men det blev tillslut Stockholms Golfklubb som tog hem SM-guldet.

  Att allt kan hända i matchspel är ingen nyhet, men det är ändå förvånande när man blir påmind. Det spelades idag en match om brons och en om guld/silver. Kristianstads GK i Åhus mötte Landeryds GK om bronset och Stockholms GK mötte Ljunghusens GK om guld- och silvermedaljerna.

  Matchen om bronset var länge jämn men mot slutet lade Kristianstads GK i Åhus i en högre växel och lyckades ta hem vinsten i samtliga delmatcher, även om två av dem avgjordes på 18e hålet.  

  Kampen om guldet var ännu mer jämn. Från början av ronden tog Ljunghusen ledning i tre av fem matcher och verkade inte ha tankar på att ändra den ställningen. Efter några hål vaknade Stockholm till liv och började knapra in på motståndarna. Plötsligt var det ändrad ställning och Stockholm ledde i tre matcher.

  Snart var flera delmatcher avgjorda och kvar blev den match som skulle bli avgörande, flicksingeln. Där spelade Alice Sundberg från Stockholms GK och Sara Kjellker från Ljunghusens GK. Alice var tre upp inför sextonde hålet efter att Sara sänkt en längre putt för delning på femtonde.

  Alice höjer näven när hon sänker putten för vinst

  På sexton spelar båda tjejerna in på green och Ljunghusen skapar ett mycket bra birdieläge, tar chansen och sänker en putt på tre meter och tar matchen vidare ytterligare ett hål.

  Sjuttonde hålet är ett par 3. Denna gång är det Stockholm som är nära pinnen. Ljunghusen hade en längre putt med både lutning och foregreen på vägen men Sara var iskall och sänkte bollen mitt i kopp och satte därmed enorm press på Stockholm. En nogrann läsning av puttlinje var allt som behövdes för Alice, sedan gick hon fram till bollen och puttade den i hål, vilket innebar delning av hålet och därmed vinst för Stockholm.

  - Det är otroligt kul att få den här möjligheten som klubb, att spela tillsammans och tävla. Jag är väldigt stolt över laget som visat upp grym golf senaste dagarna, berättade coachen för Stockholms GK Felix Åberg på prisutdelningen.

  Även om alla fyra lag inte åker hem med guld i bagaget så är de ändå vinnare. Av närmare 80 deltagande lag var det dessa som tog sig till final genom två tidigare kval.

  Stort grattis Stockholms Golfklubb!

   

  Resultat

  Bilder på facebook 

  Skribent

  Porträttbild på Frida