Fredrik Wetterstrand vid ett läger med damlandslaget.

Like-sugna föräldrar och klubbar

Att bekräfta barn och ungdomar är viktigt och eftersträvansvärt. Det är en av många viktiga uppgifter för både föräldrar och idrottsledare. Att bli sedd är en enormt viktig del i att bygga självkänsla och för att må bra.

En viktig fråga uppstår därför.

HUR bekräftar man barn och ungdomar på bästa sätt?

Facebook
När jag scrollar igenom Facebook stöter jag hela tiden på inlägg från både klubbar, tränare och föräldrar som enbart fokuserar på resultat. Man är stolt över sina ungdomars resultat. Så stolt att man vill upplysa sina vänner om hur bra det gått. Kanske vill man informera medlemmar och klubbens sponsorer om att det går bra. Det är ett logiskt agerande utifrån många perspektiv. Men samtidigt får det konsekvenser på andra plan.

Den som blir omnämnd utifrån sina resultat gör givetvis tolkningen att resultat är viktigt. Om jag spelar bra får jag uppmärksamhet. Om jag spelar dåligt får jag mindre uppmärksamhet. Jag vill få bekräftelse och jag vill göra min klubb och mina föräldrar stolta. Det är resultat som räknas.

Samtidigt finns det några andra som inte spelat lika bra. Dessa omnämns inte. På samma sätt är deras slutsats, medvetet eller omedvetet, att man får mer uppmärksamhet och bekräftelse om resultaten är bra. Alla vill bli bekräftade. Alltså ökar pressen på att prestera resultat nästa tävling. I den interna tävlingen om att få bekräftelsen och uppmärksamheten finns dessutom en risk att man ökar fokus på de andras resultat och till och med hoppas att andra ska spela dåligt.

Resultat skall absolut inte mörkas
Det ligger såklart i idrottens natur att man får uppmärksamhet utifrån sina resultat. Det är en princip man behöver lära sig. Gillar man inte medias uppmärksamhet får man antingen lära sig att hantera det eller spela sämre. Då slipper man media. Men i en utvecklingsmiljö som en golfklubb, familj eller golfgymnasium finns det i princip inga fördelar med att skapa uppmärksamhet enbart baserat på resultat och placeringar. Det är ett långsiktigt hinder för utveckling.

Jag menar absolut inte att resultat ska mörkas. Barn och ungdomar behöver lära sig att hantera både framgång och misslyckanden. Däremot behöver vi vuxna inte spä på resultatstress och yttre motivation mer än vad tävlingssystemet och ungdomarna själva skapar. Det räcker med att rankingsystem och social status skapar stress. Föräldrar, tränare och ledare bör därför göra allt man kan för att skapa utvecklingsfokus och inre motivation hos barn och ungdomar. Hur gör man det?

Praktexempel från en golfmamma
Det finns mängder av sätt att göra det i vardagen. Men just i sociala medier hittade jag ett praktexempel från en golfmamma…

"Som Du har tränat....
Som Du har kämpat....
Som Du förtjänar denna vinst...
Idag var Du bäst

Störstaste grattiskramen min älskade dotter"

Resultatet nämns. Det var en vinst. Men vinsten kopplas väldigt tydligt till den egna ansträngningen. Det får två konsekvenser. Spelaren får ökad insikt i att vinsten inte bara råkade hända tack vare tur eller talang. Den uppstod som en konsekvens av träning och ansträngning. Den insikten skapar ökat självförtroende (jag själv kan påverka mina resultat på sikt) och inre motivation till fortsatt träning.

Andra sätt att uppnå samma effekt kan vara att i tillägg till klubbens resultatredovisning ha med ett citat från tränaren…

”Den senaste tiden har vi lagt mycket fokus på greenläsning. Därför är det jättekul att se i spelarnas rondanalyser att puttningen gått framåt och att det får effekt även i tävling.”

Citatet tydliggör att man blir bra på det man tränar på. Det kan också uppmuntra fler juniorer att börja göra rondanalyser.

”Johanna har haft det tufft resultatmässigt under en period. Därför är det jättekul att se att hennes tålamod och träningsvilja nu betalar sig i form av resultat. Vi vet att träning alltid ger resultat, men det är väldigt svårt att veta när resultaten kommer. Idag var en sådan dag.”

Citatet tydliggör att resultat går upp och ner samt att tålamod och träning leder framåt. Det kan skapa hopp för andra som har det tufft just nu och det sätter fokus på långsiktighet.

”Vår klubb hade många fina placeringar i den här tävlingen. En av de viktigaste förklaringarna till det är att vi har en fin gemenskap. Under inspelsvarven hjälps spelarna åt att diskutera spelstrategi. De peppar varandra och har förstått att det är bra för alla om någon går framåt.”

Citatet tydliggör vikten av laganda. Det pekar inte ut en viss person, vilket gör att alla känner sig delaktiga i de framgångar som blev denna tävling. Det uppmuntrar också alla att fortsätta hjälpas åt att gå framåt.

Konsekvenser av feedback och beröm
De här sätten att ge feedback eller beröm är väl studerade inom idrottspsykologin. Den amerikanska forskaren Carol Dweck har gjort flera stora studier av vilka konsekvenser olika typer av feedback får.

Att ge feedback i form av ”vad duktig du är”, kan verka som en perfekt kommentar för att höja någons självförtroende. Hennes studier visar dock motsatsen. Om man får beröm riktad till en som person, tenderar man att söka enklare uppgifter, sämre motstånd osv, i syfte att inte hamna i situationer där man riskerar att inte vara duktig. Den som däremot får feedback i form av ”vad duktig du är. Du måste ha tränat mycket.”, får istället högre självförtroende, ökad motivation att fortsätta tränar och söker sig till allt mer utmanande uppgifter.

Skribent

Porträttbild på Fredrik.

Fler nyheter

  1. Göteborgs Golf Klubb blir värd för lag-EM flickor 2024
  2. Landslag

    Göteborgs Golf Klubb blir värd för lag-EM flickor 2024

    Den 9–13 juli nästa år gör 120 av Europas bästa flickamatörer från ca 20 länder upp om lag-EM-titeln på Sveriges äldsta golfklubb. (Foto: Jacob Sjöman.)

    När Sverige tilldelades värdskapet för Lag-EM flickor 2024 föll Svenska Golfförbundets (SGF) och European Golf Associations (EGA) val på anrika Göteborgs Golf Klubb.

    – Vi är otroligt stolta över att stå som värdbana för detta fina arrangemang. Vi ser att det får positiva effekter både för klubbgemenskapen och för utvecklingen av svensk juniorgolf. Att våra medlemmar får se och uppleva en större tävling på hemmaplan skapar stort värde både på kort och lång sikt, säger Anna Johansson, klubbchef på Göteborgs Golf Klubb.

    – Sedan Göteborgs Golf Klubb bildades 1902 har det spelats flera mästerskap på klubben, men nu är det länge sedan. Vi är redo att skriva ny mästerskapshistoria i samband med värdskapet för European Girls’ Team Championship 2024, säger Anna Johansson.

    Blivande världsstjärnor väntas till Göteborg

    Flicklandslaget står på rad i blåa tröjor.
    Flera av Sveriges mest framgångsrika golfare har spelat flick-EM med landslaget. Här är 2017 års guldlag: Amanda Linnér, Julia Engström, Frida Kinhult, Linn Grant, Beatrice Wallin och Maja Stark. Det finns alltså stora chanser att se några av framtidens stjärnor pegga upp i Göteborg 2024.

    Senast Sverige vann Lag-EM flickor var 2017. Då var bland andra Linn Grant, Frida Kinhult och Maja Stark med i laget. Andra svenskor som fått lyfta EM-pokalen genom historien är Caroline Hedwall, Pernilla Lindberg och Linnea Ström.

    Det finns alltså stora chanser att få se några av framtidens stora världsstjärnor pegga upp, när flickamatörerna gör upp om medaljerna i Göteborg.

    Mästerskapet stöttas av destinationsbolaget Göteborg & Co, som bland annat bidrar till ett levande Göteborg med hållbara, attraktiva och unika upplevelser.

    – Vi tycker det är väldigt roligt att framtidens golfare gör upp om Europamästerskapet i Göteborg, säger Magnus Hallberg, vice VD och evenemangschef på Göteborg & Co.

    Magnus Hallberg fortsätter:

    – Genom att vara med och möjliggöra flick-EM 2024 hoppas vi att tävlingen ska inspirera deltagarna att satsa på sin idrott och växa både som golfare och individer. Vi ser fram emot att se ny historia skrivas på Sveriges äldsta golfklubb!

    Ett av fyra årliga lag-EM i golf

    Senast Sverige arrangerade lag-EM för flickor var 2018, då på Forsgårdens GK i Kungsbacka. Då blev det brons till det blågula laget.
    Senast Sverige arrangerade lag-EM för flickor var 2018, då på Forsgårdens GK i Kungsbacka. Då blev det brons till det blågula laget.

    Lag-EM flickor är ett av de fyra stora lagmästerskapen som årligen arrangeras av European Golf Association (EGA). Lagen består av sex flickamatörspelare upp till 18 år från cirka 20 av Europas bästa golfnationer.

    Mästerskapet spelas med ett inledande slagspelskval över 36 hål. Därifrån kvalificerar sig de åtta bästa nationerna till spel om medaljer, medan övriga spelar om placeringarna 9–20.

    Lag-EM flickor spelades första gången 1991 och har sedan 1999 arrangerats årligen. Av de 29 gånger mästerskapet har spelats sedan starten har Sverige tagit medalj 20 gånger – varav åtta guld.

    Senast flick-EM arrangerades i Sverige var 2018 på Forsgårdens GK. Då var bland andra Ingrid Lindblad, nuvarande världsetta bland amatörer, med i det svenska laget som slutade på bronsplats.

    Se alla tidigare svenska placeringar

    Sverige stöttar europeisk amatörgolf

    Sverige är en av de ledande golfnationerna i Europa. Därför har SGF ambitionen att stötta europeisk amatörgolf. Det görs bland annat genom att årligen vara värd för ett av EGA:s europamästerskap.

    Allt om mästerskapet, inklusive start- och resultatlistor kommer att finnas tillgängligt på EGA:s hemsida.

    Bilder och kontakt

    Bilden ovan får användas i samband med artiklar och publiceringar om Lag-EM flickor 2024, ange Foto: Jacob Sjöman. Vid eventuella frågor om Lag-EM flickor 2024, kontakta:

    Anna Johansson, klubbchef på Göteborgs Golf Klubb

    Magnus Grankvist, tävlingsansvarig för EM på Svenska Golfförbundet 

    Mathias Resare, marknadschef på Svenska Golfförbundet 

    Magnus Hallberg, vice VD och evenemangschef på Göteborg & Co

  3. Lag-EM är en årlig höjdpunkt
  4. Landslag

    Lag-EM är en årlig höjdpunkt

    ”Att få chansen att spela för Sverige är stort. Det börjar ofta med Lag-EM och kan leda hela vägen till OS.” – Katarina Vangdal, förbundskapten.

    Lag-EM avgörs årligen för flickor, pojkar, damer och herrar, med sex spelare i varje lag. Under EM-veckan i juli har Sverige totalt 24 spelare och åtta coacher i gång från morgon till kväll. De gör det alltid bra. Ofta får de med sig medaljer hem, och inte sällan även en pokal.

    Det är många namnkunniga spelare som har deltagit i mästerskapet på sin väg uppåt i karriären. En reflektion inför OS 2024 är att alla som hittills representerat Sverige i de olympiska spelen också har spelat lag-EM. Så ser det ut att bli även i Paris.

    Skribent

    Porträttbild på Göran.
  5. Framgångsrikt Sverige
  6. Landslag

    Framgångsrikt Sverige

    Sverige första seger i Lag-EM för flickor kom 1995. Sedan dess har det blivit ytterligare sju svenska guld. Några av dem som varit med och spelat hem pokalen är Pernilla Lindberg, Caroline Hedwall, Linnea Ström, Maja Stark och Linn Grant.

    Maja och Linn var med vid den senaste svenska triumfen i Finland 2017. I laget fanns då även Frida Kinhult, Julia Engström, Beatrice Wallin och Amanda Linnér.

    Idag är fem av dem proffs och tillsammans har de än så länge spelat hem 21 professionella titlar, varav 13 på Ladies European Tour och två på LPGA Tour.

    Hösten 2017 valdes samtliga sex svenska europamästare ut att representera Europa vid Junior Solheim Cup. I september 2024 sluts cirkeln när Maja och Linn debuterar i Europas Solheim Cup-lag.

    Skribent

    Porträttbild på Göran.