Nyheter från footgolf-SM

Här finns alla nyheter från svenska mästerskapen i footgolf – Landskrona 2018, Malmö 2019, Laholm 2020 och Olandsbygden 2022.

Alla nyheter från footgolf-SM

  1. Footgolf-SM 2018: Wenström har medaljchans i footgolf-SM
  2. Footgolf

    Footgolf-SM 2018: Wenström har medaljchans i footgolf-SM

    Ola Wenström är inte bara en skicklig programledare i tv. På torsdagen gjorde han en fin förstarunda i footgolf-SM i Landskrona – som avslutades med en grym birdieputt inför publiken vid Citadellet.

    – Jag känner att det finns mer, det finns också mindre naturligtvis, att ge. Jag kommer nog inte att hota om en pallplats, men någonstans där bakom kanske, säger Wenström, som gick de 18 hålen tre under banans par och ligger på en delad niondeplats.

    – Det känns fortfarande lite pirrigt, jag har varit smånervöst hela första ronden och det var rätt häftigt att känna.

    Tätt i toppen

    Joacim Mårtensson (-9), Ola Nilsson (-9) och Erik Lundin (-8) imponerade mest under den första rundan och kommer att gå i fredagens ledarboll. Några flighter bakom dem lurar Wenström och med en bra start i Slottsparken finns chansen till medalj – det kan hända mycket på 18 hål i footgolf.

    – Förväntningarna är väl att försöka så gott det går. Jag lever i någon slags konstig värld där jag tror att jag kan, jämfört med dem som håller på med det här hela tiden och jag lyckas väl något så när, säger han.

    Tufft för Sjödin

    Julia Berglind och Cecila Thurlin lyckades bäst i damklassen och delar ledningen i damklassen inför fredagen avgörande. Båda spelarna gick på +3. En som hade svårare att bemästra den ibland luriga banan var det tidigare LPGA-proffset Karin Sjödin som gick 17 över par. Men trots att det inte lutar åt medaljstrid var hon långt ifrån nedslagen efter den första dagens spel.
    – Det var verkligen kul, men betydligt svårare än jag trodde, säger Sjödin och fortsätter:
    – Det är alltid kul att prova nya sporter. Det är alltid kul att idrotta, känna adrenalinet och bli lite seriös.

    Hör vad Ola Wenström tror om framtiden för footgolf i en intervju på Svenska Golfförbundets Facebooksida.

  3. Footgolf-SM 2018: Många bollar i vattnet på inspelsrundan
  4. Footgolf

    Footgolf-SM 2018: Många bollar i vattnet på inspelsrundan

    Banan i footgolf-SM avslutas runt Citadellet i Landskrona. Och på onsdagens inspelsrond var det många som prickade vallgraven, framförallt på det luriga avslutande hålet.

     Hål 18 är väldigt strategiskt. Du behöver ligga inom några meters spann för att känna att andrasparken blir optimal, annars blir det mycket risk. Bollen skruvas, vinden är i spel, vattnet ligger till vänster och out till höger, säger Tommy Svensson, regerande svensk mästare i footgolf och fortsätter:

    De andra hålen (runt Citadellet) är också väldigt viktiga för det rullar ner mot vattnet hela tiden så det gäller att placera sig högt upp och spela i motlutet hela tiden, det tror jag är nyckeln till att klara av det bra.
    Så det gäller att inte chansa för mycket?
    Ja det tror jag, det kostar för mycket att ligga i vattnet, det kostar tre-fyra hål att ta igen det. Spela safe är smart, men det är bara två rundor så du behöver våga litegrann.

    Varierad bana

    På torsdagen spelas den första ronden i SM, med start klockan 09.00. Och förutom vallgraven runt Citadellet finns det en del annat som kan ställa till det för spelarna.
     Banan är speciell. Första tolv hålen tror jag att puttningen kommer att avgöra, det är torrt och ganska lite gräs på vissa ställen. Du får inte gå för långt på puttarna, då kommer du kanske få göra flera puttar för att klara par eller bogey, säger Svensson.
     Jag tror att puttningen kommer att avgöra inne i parken och när du kommer ut runt slottet (Citadellet) handlar det om lite längd, då gäller det att ha precision i längdsparkarna.
    Förutsättningarna finns för en riktigt spännande tävling.
     Det är varmt, torrt överallt och det är ett ganska snabbt spel, men det känns otroligt kul och så länge vädret ser ut så här kommer det att bli fantastiskt.

  5. Footgolf-SM 2018: Footgolf ny gren på SM-veckan
  6. Footgolf

    Footgolf-SM 2018: Footgolf ny gren på SM-veckan

    Footgolf är en av de nya idrotterna under Riksidrottsförbundets SM-vecka i Skåne i sommar. Footgolf-SM spelas den 5–6 juli på en tävlingsbana i en unik miljö – i slottsparken och runt Citadellet i Landskrona.

    Över 50 idrotter är med och tävlar i RF:s SM-vecka i juli varav två grenar arrangeras av Svenska Golfförbundet. SM i handigolf och SM i footgolf avgörs samma datum, den 5–6 juli. Footgolf gör sin debut på RF:s tävlingsprogram bara två år efter att grenen togs in i Svenska Golfförbundet. 2018 delas de första officiella SM-tecknen ut men de första SM-vinnarna i SGF:s regi korades på Isaberg Golfklubb 2017.

    – Footgolf passar väl in i SM-veckans helhetsupplevelse genom sitt fokus på strategi, enkla regler, spänning, glädje och gemenskap. Som publiksport är footgolf en rolig och actionfylld idrott att följa, både på plats och i tv. Grenen har potential att växa till en bred idrott, säger John Lindberg, projektledare för Footgolf-SM på Svenska Golfförbundet.

    Sveriges Television sänder som vanligt från SM-veckan men från vilka av de över 50 idrotterna är ännu inte klart.

    SM i footgolf spelas över två dagar med 18 hål per dag i två klasser: damer och herrar födda 2000 eller tidigare. Tävlingsbanan är 1 445 meter lång och ligger mitt i Landskrona vid Citadellet från 1500-talet.

    Tolv hål går i slottsparken runt konsthallen och sex hål går runt slottet. Footgolfbanan har lagts ut av Peder Alberoth, golfare och ledamot av Landskronas fritidsnämnd.

    – Området runt Landskrona citadell och konsthall är fantastiskt vackert och har alla möjligheter för en spännande footgolftävling. Banan erbjuder två väldigt olika slingor. Slottshålen är av mer öppen karaktär och lite längre medan Konsthålen är en park- och skogsslinga som är lite kortare men desto klurigare, säger Peder Alberoth.

    Inför SM görs markarbeten som att anlägga utslagsplatser, stödså gräs och förbereda för klippområden på banan och i ruffen.

    Innan Footgolf-SM i Landskrona arrangeras flera kval runt om i Sverige under våren för att få fram deltagarna. De tio bästa i dam- och herrklasserna från SM 2017 är direktkvalificerade, dessutom har Svenska Golfförbundet ett antal wild cards att fördela.

    Footgolfbanan Landskrona

    1 – 80 m, par 3 2 – 70 m, par 3 3 – 50 m, par 3 4 – 60 m, par 3 5 – 100 m, par 4 6 – 60 m, par 3 7 – 60 m, par 3 8 – 85 m, par 4 9 – 55 m, par 3 10 – 65 m, par 3 11 – 80 m, par 4 12 – 130 m, par 13 – 70 m, par 3 14 – 60 m, par 3 15 – 100 m, par 4 16 – 180 m, par 5 17 – 45 m, par 3 18 – 95 m, par 4 Totalt: 1 445 meter, par 63

    Om footgolf – Footgolf över 6 till 18 hål kan spelas på vanliga golfbanor eller särskilda footgolfbanor men är också möjligt att anordna i stadsparker och liknande vid sidan om exempelvis discgolf och korthålsgolf, säger Johan Kannerberg, en av de ansvariga för footgolf på Svenska Golfförbundet.

    Svenska Golfförbundet inkluderade som första golfförbund i världen footgolf 2016 som en gren i verksamheten och ger golfanläggningar möjlighet att utöka sin verksamhet för att nå nya målgrupper.

    Spelet: Footgolf går ut på att sparka en boll från en utslagsplats till ett hål på så få tillslag som möjligt. Hålen är 30–250 meter långa. Spelet följer golfreglerna men med en fotboll och en större hålkopp. Footgolf, eller fotbollsgolf, passar alla – unga som äldre – utan krav på förkunskaper eller utrustning förutom en fotboll.

    Övrigt om SM och golf

    Handigolf-SM på Vasatorps GK Handigolf-SM för funktionshindrade spelare är med på RF:s SM-program sedan tidigare och spelas den 5–6 juli på Vasatorps GK utanför Helsingborg.

    Svenska Golfförbundets SM-vecka Halland Svenska Golfförbundet arrangerar en egen SM-vecka (tidigare Riksmästerskapen) i Halland 7–15 juli. Tävlingarna avgörs på 13 banor i 18 klasser, varav tre klasser är nya: Herrar 85 år, Herrar 75 år och Äkta makar 120+ (båda ska ha fyllt 60 år).

    För mer information om footgolf kontakta John Lindberg, projektledare Footgolf-SM, Svenska Golfförbundet E-post: john.lindberg@golf.se Mobil: 070-687 73 11