Individuella dam-EM 2023 till Tegelberga GK

Den 26–29 juli 2023 kommer 144 av Europas bästa damamatörer göra upp om EM-titeln på skånska Tegelberga Golfklubb. ”Vi är väldigt tacksamma och stolta över att få stå som värd.”, säger projektledare Bo Rolf.

Vy över en golfbana. Tre kvinnliga spelare går längs en fairway. I bakgrunden syns ett stort klubbhus.

Totalt var det fem klubbar som ansökte om att bli arrangör för europamästerskapet. Svenska Golfförbundets (SGF) och European Golf Associations (EGA) val föll på Tegelberga.

– Vi är väldigt tacksamma och stolta över att få stå som värd för European Ladies Amateur Championship 2023. Vi är beredda och ser med stor glädje fram emot att välkomna de allra bästa amatörerna i Europa, säger Bo Rolf, projektledare på Tegelberga Golfklubb.

Tegelberga GK, belägen strax norr om Trelleborg, är årligen arrangör för en proffstourtävling för damer. Nu får även Europas bästa amatörer testa sitt spel på den skånska banan.

– Tegelberga GK har en gedigen erfarenhet i att arrangera stora tävlingar på damsidan, både på den nordiska touren och de två senaste åren på europeiska LETAS. Vi har fått mycket beröm från spelarna för såväl arrangemang som en bana i toppskick, där greenerna stack ut lite extra med stimp värdig en Europatourtävling, säger Bo Rolf.

– Att få EM till oss är en stor ära. Det är ett bevis på Tegelberga Golfklubbs evenemangsförmåga och sydkustens attraktionskraft. Vi är en stolt golfkommun och ser fram emot nästa års värdskap, som går i linje med vår kommuns långsiktiga mål, säger Erik Lundström (KD), ordförande i Visit Trelleborg.

Blågula hemmahopp

Tävlingen spelas som en 72-håls slagtävling med totalt 144 spelare.

Porträttbild på två kvinnliga golfspelare i 18-årsåldern.

Uttagningen sker baserat på spelarens placering på World Amateur Golf Ranking, så det är långt ifrån klart vilka som kommer att spela mästerskapet.

Sverige har dock varit framgångsrika i EM-sammanhang de senaste åren, så vi kan se fram emot flera hemmahopp i startfältet.

Två förhandstips är Nora Sundberg, Stockholms GK och Meja Örtengren, Landeryds GK (bilden). De båda landslagsspelarna har tagit flera segrar och medaljer hittills i karriären. 2021 var de också med i Europalaget som vann Junior Solheim Cup.  

Namnkunniga tidigare segrare

Svensk damlandslagsspelare håller en stor segerpokal på en golfgreen.

Tre svenskor har segrat i individuella EM. Senast var 2021 på Roveri Park GC i Italien där Ingrid Lindblad från Ringenäs GK tog hem guldet (bilden).

Innan Lindblad får vi gå tillbaka till 2009 för att hitta en svensk guldmedaljör, då Caroline Hedwall vann på hemmaplan på Falsterbo. Hedwall tog även guld 2007 och Mimmi Hjort stod som segrare 1995.

Senast tävlingen arrangerades i Sverige var 2016 på Hooks Golfklubb. Då vann engelska Bronte Law, som sedan dess blivit proffs och segrat på både LPGA Tour och Ladies European Tour.

Det finns alltså stora chanser att några av framtidens allra största stjärnor inom damgolfen kommer till Tegelberga i juli 2023.

Sverige stöttar europeisk amatörgolf

Sverige är en av de ledande golfnationerna i Europa. Därför har SGF ambitionen att stötta europeisk amatörgolf. Det görs bland annat genom att årligen vara värd för ett av EGA:s europamästerskap.

2021 och 2022 blev det inget arrangemang i Sverige med anledning av pandemin, men 2023 är det alltså återigen dags.

Allt om mästerskapet, inklusive start- och resultatlistor kommer att finnas tillgängligt på EGA:s hemsida.

Vill din golfklubb arrangera ett EM?

Är du engagerad i en golfklubb som vill få chansen att arrangera ett framtida EM? Nya möjligheter att ansöka kommer att ges så snart Sverige blivit tilldelade ett mästerskap. Läs mer och håll koll på ansökningsperioden här.

Fler nyheter

 1. 2020 FLICK: EM-silver till flickorna
 2. EM 2020

  2020 FLICK: EM-silver till flickorna

  Det blev en andraplats för det svenska flicklandslaget när lag-EM för flickor avgjordes under lördagen på Borsa Golf Club i Slovakien. Detta efter förlust i en jämn och välspelad final mot Tyskland. Bronset gick till Nederländerna.

  Sverige åkte till mästerskapet med ett ungt lag som nu visat att de kan spela stor golf, hantera utmaningar och spela hem medaljer. Coach David Olsson gjorde precis som tre av spelarna mästerskapsdebut vid EM. Han var mer än nöjd med de svenska spelarnas insats under EM.  

  – Det är lite deppigt just nu, men som jag ser det är det en fantastisk insats av alla fyra spelarna. Vi visste inte så mycket innan vi åkte till EM, då det nästan inte varit några internationella tävlingar i år. Vi visste inte var vi befann oss och inte heller eller var de andra lagen stod spelmässigt, säger David Olsson.

  Fyra unga spelare som innan EM inte kände varandra speciellt väl blev ett lag där alla var med och bidrog både på och vid sidan av golfbanan.

  – Några av de svenska spelarna har inte varit i sådana här situationer tidigare. Men vilket lag de har visat att de är, som stöttar varandra, kämpar tillsammans och spelar riktigt bra golf. Vi har varit på plats på banan först och åkt hem sist, spelat hela vägen och aldrig gett oss. De har vunnit ett silver och fått med sig extremt mycket bra erfarenheter och lärdomar från EM, säger David Olsson.
   

  Två av finalmatcherna till extrahål
  I den välspelade finalen var det Tyskland som tog ledningen efter seger med 4/3 i den inledande foursome-matchen. I de båda singelmatcherna var Sverige i ledning, men Tyskland utjämnade mot slutet och båda matcher gick till extrahål. Matilda Jonsson och Meja Örtengren behövde segra i båda matcherna för att guldet skulle bärgas.

  Paula Schulz-Hanssen blev tysk hjälte då hon avgjorde sin match mot Jonsson på det första särspelshålet och Tyskland vann finalen med 2,5–0,5.

  Detta var tredje gången under 2020 som Sverige ställdes mot Tyskland i en lag-EM-final. Två tyska guld (herr och flick) och ett svenskt genom damerna som segrade på hemmaplan på Upsala Golfklubb. 
   

  Silvermedaljörerna
  Ester Fägersten, 18 år från Hills Golfklubb
  Maia Samuelsson, 18 år från Karlstad Golfklubb
  Meja Örtengren, 15 år från Landeryds Golfklubb
  Matilda Jonsson, 16 år från Kumla Golfklubb

  Coach: David Olsson
  Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand

  Resultat
  Guld: Tyskland
  Silver: Sverige
  Brons: Nederländerna

  Bild: Efter efter semifinalen.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. 2020 FLICK: Följ lag-EM Flickor
 4. EM 2020

  2020 FLICK: Följ lag-EM Flickor

  Så följer du lag-EM Flickor & Pojkar 2020

  Lag-EM för flickor avgörs 23-26 september i Slovakien.

  Lag-EM för pojkar avgörs 19-22 oktober i Spanien.

  FLICKOR
  EGA officiell sida.
  Leaderboard & startlistor.

  POJKAR
  EGA officiell sida.
  Leaderboard & startlistor

  FLICKOR & POJKAR
  Facebook 
  Instagram @swedishgolfteam

 5. 2020 FLICK: Ungt svenskt lag till lag-EM flickor
 6. EM 2020

  2020 FLICK: Ungt svenskt lag till lag-EM flickor

  Sverige åker till lag-EM i Slovakien med ett formstarkt flicklandslag. Det visar de resultat spelarna presterat under säsongen. En veteran och tre mästerskapsdebutanter finns bland de fyra uttagna landslagsspelarna.

  Lag-EM flickor, eller European Girls’ Team Championship som mästerskapet officiellt heter, spelas den 23–26 september på Borsa Golf Club, fyra mil öster om Slovakiens huvudstad Bratislava.

  Mästerskapet är öppet för spelare upp till 18 år.

  Ester Fägersten från Hills GK är den rutinerade spelaren i det svenska laget. Hon gör sitt tredje lag-EM och var med i det svenska lag som 2018 tog brons på hemmaplan. De tre debutanterna är Maia Samuelsson, Karlstad GK, Matilda Jonsson, Kumla GK och Meja Örtengren, Landeryds GK.

  Debutant är även lagets coach David Olsson som nyligen tillträdde som coach för flicklandslaget och som nu gör sitt första mästerskap.

  – Målet är att få fram det bästa ur varje spelare och försöka ta så många segrar i matcherna vi kan. Vi siktar på att ha fokus på det vi kan påverka och få många bra lärdomar att ta med för framtiden, både på och vid sidan av golfbanan, säger David Olsson.
   

  Coach David Olsson om de svenska spelarna:

  Ester Fägersten, 18 år från Hills Golfklubb, är en mycket stabil spelare vars styrka är att hon inte har några svagheter. Ester har varit med i lag-EM tidigare och vet vad som krävs när det blir tuffa lägen. Hon har också nära till skratt som alltid sprider sig i laget.

  Maia Samuelsson, 18 år från Karlstad Golfklubb, är efter många års boende utomlands en rutinerad spelare. Hennes puttning är i världsklass och går alltid att lita på, och hon kan även i övrigt visa upp ett vasst spel. Den värmländska dialekten hörs fortfarande, trots många år utomlands. Maia har börjat på college och spelar där för Jacksonville University.

  Matilda Jonsson, 16 år från Kumla Golfklubb, är en långtslående spelare. När du tror att bollen ska landa så är den fortfarande i luften. Matilda har i år visat upp ett mycket fint spel på Nordic Golf Tour och tagit stora kliv framåt med sin golf.

  Meja Örtengren, 15 år från Landeryds Golfklubb, representerade Sverige på European Young Masters tidigare i år och för sin ringa ålder har hon ett spel utöver det vanliga. Med stor hunger för att bli bättre tar hon kliv varje dag. Detta har visat sig genom några topp tio-placeringar på Nordic Golf Tour och nu senast med seger på Teen Tour Elite.


  Fakta Lag-EM flickor

  Spelare:
  – Ester Fägersten, Hills Golfklubb
  – Maia Samuelsson, Karlstad Golfklubb
  – Matilda Jonsson, Kumla Golfklubb
  – Meja Örtengren, Landeryds Golfklubb

  Coach: David Olsson
  Assisterande coach: Fredrik Wetterstrand

  Tävlingsbana: Green Resort Hrubá Borša, Borsa Golf Club

  Start- och resultatlistor: finns på tävlingens officiella hemsida

  Sveriges senaste medalj: brons 2018 på Forsgårdens Golfklubb

  Sveriges senaste seger: 2017 i Finland

  Bilden ovan: Ester Fägersten gjorde lag-EM-debut 2018, när hon var med och brons på hemmaplan på Forsgårdens GK. I år är hon veteranen i det unga och formstarka flicklandslaget

  Skribent

  Porträttbild på Göran.