Nyheter

 1. Ludvig Åberg segrade efter särspel
 2. MoreGolf Mastercard Tour

  Ludvig Åberg segrade efter särspel

  Ludvig Åberg från Eslövs Golfklubb slutade i topp efter särspel när Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson avgjordes på Katrineholms Golfklubb under lördagen. Efter tre ronder slutade både Ludvig och AIK:s Mikael Lindberg på tio under par. Med birdie på första särspelshålet avgjorde Ludvig till sin fördel.

  Amatör i topp   
  Inför tävlingen var det med rätta en hel del fokus på det starka och meriterade startfältet, Ludvig Åbergs namn nämndes då inte.  Han är fortfarande amatör och har inga proffsmeriter och fick efter segern svara på frågan, vem är Ludvig Åberg?

  -Jag är 20 år gammal, kommer från Eslöv i Skåne och pluggar för närvarade i USA på Texas Tech. Jag har läst ett läsår där och skall förhoppningsvis fortsätta nu till hösten.

  Ludvig har meriter dock inte på denna nivå. I fjol var han med i det svenska lag som segrade i lag-EM och individuellt har han segrat i Fairhaven Trophy.      

  Robert Karlsson har Ludvig som förebild
  I samband med prisceremonin avslöjade tävlingens värd, Robert Karlsson, att han av sin tränare fått en film på Ludvigs sving att ha i sin mobil som referens för hur det bör se ut.

  Det kan låta underligt att en spelare med elva segrar på Europatouren har en 20-årig amatör som sving-förebild. Men det om något är ett bevis på en av Ludvigs styrkor som spelare, hans sving.  Tränaren i fråga är Hans Larsson som är både Roberts och Ludvigs tränare.

  Ludvig fick mer än en pokal att ta med sig hem till Eslöv, både segerpokal och pokal för bäste amatör. Däremot inga prispengar då det bara är proffs som får ta emot pengar vid golftävlingar. En hel del rankingpoäng lär dock ramla in på kontot för Ludvig.

  Bra säsongsstart av Lindberg
  Mikael Lindberg som slutade tvåa har inlett årets säsong på ett bra sätt. Veckans tävling på MoreGolf Mastercard Tour var den första i år i Sverige, men touren startade redan i slutet av februari i Spanien med två tävlingar.  Där slutade Mikael delad åtta och den andra tävlingen på Lumine Golf Resort slutade med seger för AIK-spelaren.

  Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson
  1. Ludvig Åberg, Eslövs Golfklubb                                                   
  2. Mikael Lindberg, AIK                                                                      
  3. Åke Nilsson, Kristianstads Golfklubb i Åhus                         

  Hela resultatlistan

  Nästa tävling på MoreGolf Mastercard Tour är Barsebäck Resort Masters den 14–16 juli som spelas på Barsebäck Golf & Country Club.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Följ touren
 4. MoreGolf Mastercard Tour

  Följ touren

  När herrarnas proffstour nu startar säsongen 2020 i Sverige, gör den det utan möjlighet för publik att närvara. Detta med anledning av coronapandemin. 

  Följ tävlingen via webb och TV
  Tävlingar på MoreGolf Masteracard Tour spelas utan möjlighet för publik att närvara. Touren går dock utmärkt att följa via webb, sociala medier och via Klubb-TV. 

  Livescoring kommer som vanligt att finnas från första till sista slag.

  Klubb-TV erbjuder intervjuer, livestreams som”Slow-TV” (en okommenterad livesändning från en fast punkt) samt under finalronder ”Sista 9”, en livestream via mobiltelefon med kommentator.

  Nya Klubb-TV är ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet och video- och streamingleverantören YouPlay. 

  Leaderboard & startlistor.

  Klubb-TV. 

  Nyheter.

  Facebook.

  Instagram.

 5. Europatoursegrare till Katrineholm
 6. MoreGolf Mastercard Tour

  Europatoursegrare till Katrineholm

  Sverigepremiären av MoreGolf Mastercard Tour får ett starkare och mer meriterat startfält än någonsin tidigare i en inhemsk tourtävling. Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson avgörs 2–4 juli.

  Värden själv, Robert Karlsson med elva segrar på European Tour, kommer till start. Likaså gör sex andra svenskar med seger på den europeiska herrtouren på sin meritlista.

  – Vi är otroligt stolta över årets startfält år på Katrineholm Open. Vi har Sebastian Söderberg, Marcus Kinhult och ett helt koppel till av spelare som vunnit på Europatouren. Det är helt fantastiskt och vi är oerhört glada över att vara första tävling ut när vi nu kan spela igen på svenska MoreGolf Mastercard Tour, säger Robert Karlsson inför återstarten.


  Marcus Kinhult högst rankad
  Marcus Kinhult från Skaftö Golfklubb ligger för närvarande på 94:e plats på världsrankingen. Besöket i Katrineholm blir ett första steg mot återstarten av Europatouren, där Kinhult planerar att spela sin första tävling vid British Masters 22–25 juli, där han är titelförsvarare.

  – Det blir stortävling hos Robban igen, det ska bli kul. Vi spelade Challenge Tour där 2016. Nu är det svenska touren, men med minst lika bra startfält känns det som. Det är många av mina kollegor från Europatouren som kommer att spela, så det blir ett bra gäng, säger Marcus Kinhult.

  Marcus Kinhult siktar på att göra sitt bästa för att ta hem segern på Katrineholms Golfklubb och ser även fram emot en möjlighet att testa tävlingsformen.

  – Tävlingen ingår i världsrankingsystemet, så jag kommer absolut göra allt jag kan för att göra så bra som möjligt ifrån mig. Men det är också en bra tävling för att komma igång efter uppehållet, att kunna börja på svensk mark i skarpt läge och testa mig och se var jag står.

  Imponerande startfält
  Utöver Robert Karlsson och Marcus Kinhult finns fler intressanta svenska spelare i startfältet. Sebastian Söderberg, Joakim Lagergren, Alexander Björk, Michael Jonzon och Oskar Henningsson har alla segrat på European Tour. En annan spelare att hålla koll på är Anton Karlsson, som segrat på European Challenge Tour i år och som ligger på andra plats på rankingen Road to Mallorca.

  Hela deltagarlistan.

  Publikfritt på touren
  När herrarnas proffstour nu startar säsongen 2020 i Sverige, gör den det utan möjlighet för publik att närvara. Detta med anledning av coronapandemin. Publikförbudet gäller även på damernas Nordic Golf Tour och all annan tävlingsgolf i Sverige.

  Spelarna har också en del restriktioner att förhålla sig till för att motverka smittspridning. Inga caddies är tillåtna, spelarna får värma upp max 60 minuter innan start och får inte träna på anläggningen efter spelad rond. Det blir heller inga gemensamma samlingar, ingen prisutdelning och spelarna måste hålla avstånd då de befinner sig på träningsområden.

  Följ tävlingen via webb och TV
  Tävlingen i Katrineholm kommer istället gå att följa via webb, livestream och linjär TV. Livescoring kommer att finnas från första till sista slag och ett sammandrag av tävlingen kommer att sändas i efterhand i Sportkanalen.

  Det blir också tourpremiär för två nya livestreams. Varje dag visas ”Slow-TV”, en okommenterad livesändning från en fast punkt. Under finalronden sänds avslutningen via livestreamad mobildtelefon med Jocke Rask som kommentator.

  Både Slow-TV och Sista 9 sänds på nya Klubb-TV, ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet och video- och streamingleverantören YouPlay.

  Leaderboard & startlistor.

  Klubb-TV (livestreaming & videos).

  Nyheter.

  Facebook.

  Instagram.

 7. Tre spelare - tre frågor
 8. MoreGolf Mastercard Tour

  Tre spelare - tre frågor

  Det närmar sig start på tourer både i Sverige och på andra håll i världen. Nyfikna på hur några av förra säsongen segrare på MoreGolf Mastercard Tour haft det under uppehållet och hur förbereder sig för att börja tävla igen? Här är tre spelare, tre frågor!

  Fredrik Niléhn segrare 2019 av SGT Winter Series Lumine Lakes Open.

  Vad ser du mest fram emot med tourstarten?
  -Det är att få tävla igen. Min senaste tävling var i november förra året så det har blivit ett långt tävlingsuppehåll.

  Vad har du gjort under uppehållet?
  -Jag var i USA en sväng över vintern och sedan har förberedelser för säsongen fortsatt i Sverige. Det har blivit en del spel med andra elitgolfare genom förbundet, tränare och egna arrangemang.

  Vilka är dina mål med säsongen?
  -Har faktiskt ingen tydlig målsättning resultatmässigt än. Den här säsongen blir ju speciell eftersom det inte kommer ske någon förändring av spelare i toursystemen. Hur som helst blir det kul med start av Svenska touren och tävlingsgolfen igen!

   

  Oliver Gillberg segrare 2019 av Tanumstrand Fjällbacka Open och SM Match presented by Greatdays.

  Vad ser du mest fram emot med tourstarten?
  Tävlingskänslan. Att få känna att det betyder något på riktigt igen. Jag har alltid älskat att tävla och kommer troligtvis alltid att göra det. Saknar mina kompisar ute på touren också. Vi är ett gäng som brukar bo ihop och vi är tajta. Eftersom vi bor i olika städer så ses vi inte så ofta som vi vill.

  Vad har du gjort under uppehållet?
  -Jag har spelat en hel del under uppehållet. Mycket varv med kompisar, Filip Sandberg och Martin Eriksson är två kårsta-kompisar som jag har spelat en del med. Vi brukar köra spelträning med vår grymma tränare Mathias Edberg. Jag har fokuserat mycket på fysen också. Vill komma tillbaka till tävlingarna med en stark och skön känsla i kroppen. Vi har sommarstuga precis vid Askersunds Golfklubb. Har varit där en hel del också. Det är ett riktigt sommarparadis som jag vuxit upp vid.

  -Jag jobbade faktiskt på Dormy i cirka 5 veckor också. Det var extremt välbehövligt känner jag. Fick perspektiv på saker och ting och det passade bra att få lite andra rutiner. Kände mig mer laddad på att spela efter de veckorna.

  Vilka är dina mål med säsongen?
  -Målen blir för tillfället lite diffusa, iallafall resultatmålen. Jag har inte all information vad gäller rankning, men jag har en del andra mål som jag ska uppnå. Till exempel att slå rakare från tee. Blir spännande att se om jag kan förbättra den statistiken och förhoppningsvis andra delar av spelet!


  Victor Theandersson segrare 2019 av Landeryd Masters

  Vad ser du mest fram emot med tourstarten?
  -Jag ser fram emot att få känna på tävlingspulsen igen efter covid-uppehållet. Jag ser även fram emot att träffa polarna som man inte sett på ett tag.

  Vad har du gjort under uppehållet?
  -Under uppehållet så har jag spelat mycket ute på banan. Jag och Charlie Jerner har nog spelat 70 varv i år. Jag har även blivit amatörmålare.

  Vilka är dina mål med säsongen?
  -Mina mål den här säsongen är att vinna tävlingar och ha kul.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 9. Grönt ljus för MGM Tour
 10. MoreGolf Mastercard Tour

  Grönt ljus för MGM Tour

  Det blir återstart av MoreGolf Mastercard Tour på Katrineholms Golfklubb 2-4 juli. Från och med 1 juli är det grönt ljus för både MoreGolf Mastercard Tour och Nordic Golf Tour i Sverige.

  Detta beslutade Svenska Golfförbundet och PGA of Sweden efter Folkhälsomyndighetens besked den 29 maj om riktlinjer för tävlingsidrott. När tourerna startar gör de det utan publik, utan caddies samt följer övriga delar av de Tillfälliga kompletterande tävlingsvillkor 2020 som gäller från och med 1 juli.  

  Några röster om tourstarten
  – Med full förståelse och respekt för rådande situation och de svåra beslut myndigheter och regering behöver ta, är det en stor lättnad att de som försöker leva på sin idrott, i det här fallet golf, får möjlighet att göra det. De får helt enkelt tillbaka sina jobb, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.

  –  Det känns mycket bra att vi kan starta upp tourerna igen. Att tävla är en viktig del av en spelares utveckling och den här perioden har varit prövande. Spelarna har tränat och jobbat hårt för att komma ur detta starkare och bättre, men det är en utmaning att hålla motivationen uppe när osäkerheten är stor, säger Katarina Vangdal, förbundskapten.

  – Det är högtryck i Golfsverige för men för yrkesspelarna har tiden varit oerhört krävande då rådande omständigheter har omöjliggjort tävlingstillfällen och därmed även möjligheten till sitt yrkesutövande. SGF och PGA arbetar mycket nära i frågan och har följt utvecklingen och de rekommendationer och riktlinjer som myndigheter gett. Vi har gjort allt för att få igång tävlandet så fort det bara varit möjligt. Det är glädjande att vi nu kan komma igång med tourerna och att spelarna kan återuppta sitt tävlingsspel, säger Johan Hampf, VD på PGA of Sweden.

  Tävlingsprogram
  Nedan finns årets resterande tävlingsprogram. Det är glädjande att Barsebäck Golf & Country Club åter finns med som spelplats. Den planerade tävlingen i maj ställdes in p.g.a. pandemin men när touren nu startar finns ändå en tävling på Barsebäck med i tävlingsprogrammet.    

  Datum Tävling Spelplats
  2–4/7 Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson Katrineholms Golfklubb
  14-16/7 Barsebäck Resort Masters Barsebäck G&CC, Masters Course
  22–24/7 Stockholm Trophy Vidbynäs Golf, North Course
  26-28/7 SM Match presented by Greatdays Österåker Golfklubb, Öster by Stenson
  30/7–1/8 PGA Championship Bråviken Open Bråvikens Gofklubb
  12–15/8 Landeryd Masters by LiveCaddie Landeryds Golfklubb, Vesterby
  2–4/9 Tanumstrand Fjällbacka Open Fjällbacka Golfklubb
  22–24/9 Visby Open by Destination Gotland Visby Golfklubb
  7–9/10 Lindbytvätten Tour Final by Ekerum Ekerum Resort

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 11. Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg
 12. Swedish Golf Tour

  Finalseger för AIK:s Mikael Lindberg

  Mikael Lindberg AIK Golfklubb segrande när i säsongen 2019 av Swedish Golf Tour avslutades med Tour Final by Pärnu Bay Golf Links. Detta var årets första seger för Lindberg. Han har tidigare under säsongen 2019 slutat topp-5 vid fyra tillfällen.

  -Det var skönt att få lite revansch främst från Elisefarm Open. Det var ett bra sista varv för en gång skull, tidigare har jag många gånger spelat bra de två första dagarna, men haft lite strul sista dagen. Så detta var skönt att få ihop ett bra varv i vinden idag, säger Mikael Lindberg efter segern av tourfinalen.

  Vid Elisefarm Open hade Lindberg en mindre bra avslutning och förlorade titeln i särspel. Nu med ronder på 62, 66 och 70 slag för totalt 18 under par skrevs seger till två slag.

  -De första två dagarna hade vi så gott som vindstilla medan det idag blåste på lite, så det var en helt annan bana vi spelade idag. Det var länge sedan jag var så här många under par och det är framför allt puttningen som har funkat. Den här banan är ganska snäll från tee och även om jag slagit många bra slag upp nära så är det nog puttningen som varit den största skillnaden, säger Mikael Lindberg om varför han segrade.    

  Säsongen är inte slut för Lindberg bara för att säsongen på Swedish Golf Tour är till ända. I början november väntar steg 2 av kvalet till Europatouren i Spanien. Innan dess hoppas han på bra höstväder i Sverige innan han åker ned en vecka innan kvalet startar för att förbereda sig på plats.

  På delad andraplats vid Tour Final by Pärnu Bay Golf Links slutade totalsegraren av årets Nordic Golf Leauge, Niklas Nørgard Møller från Danmark tillsammans med Björn Hellgren.

  Till Challenge Tour 2020
  Topp-5 på Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking och som därigenom spelat till sig status på European Challenge Tour till kommande säsong blev:

  1.       Niklas Nørgard Møller, Danmark

  2.       Christopher Sahlström, Sverige

  3.       Elias Bertheussen, Norge

  4.       Haraldur Magnus, Island

  5.       Nikolai Kristensen, Danmark

  Gudmundur Kristjansson från Island har också säkrat en plats på Challengetour 2020 genom segrar i tre tävlingar under säsongen.

  Flest segrar under året togs av Christopher Sahlström som segrade vid fem tillfällen. Christopher slutade även i topp av Swedish Golf Tours ranking där enbart SGT-tävlingar räknas. Klart flest birdies under året gjordes av Niklas Nørgard Møller som med 198 birdies gjorde 49 fler än tvåan Åke Nilsson.  

  Resultat Tour Final by Pärnu Bay Golf Links

  Golfbox Nordic Golf Leauge Ranking

  FJ Birdieligan


  Text Göran Söderqvist - Bild Frida Bräster.