Nyheter

 1. Mikael Lindberg i topp på Vidbynäs Golf
 2. MoreGolf Mastercard Tour

  Mikael Lindberg i topp på Vidbynäs Golf

  En efterlängtad seger för AIK:s Mikael Lindberg blev det när Stockholm Trophy by Folksam avgjordes på Vidbynäs Golf under fredagen.

  I de tävlingar som avgjorts på svensk mark av årets MoreGolf Mastercard Tour har Mikael Lindberg haft ledningen med en rond kvar att spela i alla tre. I både Katrineholm och på Barsebäck spelade sig Ludvig Åberg förbi under avslutningen, men idag lyckades Lindberg ta hem segern.

  -Äntligen! Det var har varit två veckor i rad då det varit väldigt nära, så det var skönt att äntligen få stå högst upp på pallen. Skönt att få ihop ett bra sistavarv. Det har varit lite sådär vid tredjevarven de sista två veckorna, sa Mikael Lindberg direkt efter segern.


  Lindberg berättade vidare om när han kände att det skulle kunna gå vägen.

  -Jag fick bra vibbar när jag fick i birdien på 14:e hålet, då kändes det sim om jag hade några slag tillgodo. Både Jocke och Charlie spelade också väldigt bra, men jag var några slag före både innan och även under ronden så det kändes som om någon bakom skulle komma ikapp skulle de behöva spela riktigt bra.


  Klubb-TV
  I Klubb-TV som sände live från avgörandet reflekterade kommentator Lars Holmberg på väg nedför 18:e fairway att ledarbollen spelat bra under den avslutande ronden. En korrekt analys, de slutade i topp och alla i bollen gick under par den tredje ronden.

  Den andra ronden där Lindberg, i utmanande förhållanden, spelade sig runt på 66 slag lade grunden för segern. Lindberg signerade för 66 slag även efter den tredje ronden. Segermarginalen ned till Charlie Lindh blev tre slag, Lindh som avslutade med birdie för att bli ensam tvåa ett slag före Joakim Wikström.


  Åberg närmar sig U.S. Open
  Ludvig Åberg, amatören från Eslöv, som i väntan på att kunna återvända till sina studier och golfspel vid Texas Tech University spelar på MoreGolf Mastercard Tour. Hans båda segrar har lyft honom till en nionde plats på World Amateur Golf Ranking.  Vad dagens delade femteplats medför gällande världsrankingen får vi se vid uppdatering på onsdag.


  De sju högst rankade på amatörernas världsranking den 19 augusti som inte redan är kvalificerade till U.S. Open får en plats i majortävlingen på Winged Foot Golf Club i september.

  Lindberg fortsatt i rankingtopp  
  Mikael Lindberg resultat i årets tävlingar är imponerande t8-1-2-2-1. I de fyra senaste tävlingar är det bara Ludvig Åberg som någon gång varit före Lindberg.  

  Dagens seger medför att Lindberg utökar sin ledning av  MoreGolf Mastercard Tour Ranking.

  Resultat – Stockholm Trophy by Folksam   
  1. Mikael Lindberg -7                                                                     
  2. Charlie Lindh -4
  3. Joakim Wikström -3

  Hela resultatlistan

  Nästa tävling på MoreGolf Mastercard Tour är SM Match presented by Greatday på Österåkers Golfklubb med start söndag 26 juli.

 3. Strokes Gained - Barsebäck Resort Masters
 4. MoreGolf Mastercard Tour

  Strokes Gained - Barsebäck Resort Masters

  När Ludvig Åbergs segrade i Barsebäck Resort Masters gjorde han det genom att tjäna slag på fältet i alla kategorier och totalt 6,5 slag. Ludvig tjänade även slag mot fältet på PGA-tour, även där i alla kategorier.

  SWGT.se är ett statistiksystem utvecklat av Ola Lindgren med flera inom landslaget och är nu inne på sitt tredje år. Systemet är gratis att använda för alla satsande spelare i Sverige.

  Fältets SG jämfört mot PGA-touren (SG per rond):
  Fältet tappar 2,1 slag per rond i jämförelse med snittet på PGA-touren. Största tappet är från tee på par 4 och 5 med 1,1 förlorade slag.

  Från tee: -1,12
  Inspel 40+ meter: -0,6
  Närspel 0-40 m: +0,17
  Puttning: -0,55
  Totalt: -2,1

  Segraren mot fältet
  Mäter vi Ludvig Åbergs ronder ser vi följande i genomsnitt per rond, där första siffran är mot PGA-touren och siffran inom parantes är mot fältet i Barsebäck.

  Från tee: +0,47 (+1,59)
  Inspel 40+ meter: +1,08 (+1,68)
  Närspel: +1,41 (+1,24)
  Puttning: +1,44 (+1,99)
  Totalt: +4,4 (+6,5)

  1500 användare
  Glädjande nog nådde SWGT.se nyligen 1500 registrerade spelare och coacher som tillsammans lagt in 1,4 miljoner slag.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Touren till Vidbynäs Golf
 6. MoreGolf Mastercard Tour

  Touren till Vidbynäs Golf

  Lindberg, Åberg och Lagergren kommer till start i Stockholm Trophy by Folksam som avgörs 22–24 juli på Vidbynäs Golf. Tävlingen blir den tredje på svensk mark säsongen 2020 på MoreGolf Mastercard Tour.

  Touren startade med två tävlingar i Spanien i slutet av februari där AIK Golfs Mikael Lindberg tog hem segern i den ena av de två som spelades på Lumine Golf Club.

  Två andraplatser har det blivit för Lindberg när touren de senaste veckorna besökt Katrineholms Golfklubb och Barsebäck Golf Resort. AIK-spelaren återfinns i topp av MoreGolf Mastercard Tour Ranking.

  Eslövs amatör Ludvig Åberg är den som ligger på platsen efter Lindberg på rankingen. Han gör det efter att ha tagit två segrar i rad. Först spelade han hem Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson och än mer imponerade han på Masters Cours på Barsebäck när han se3grade med fem slag.

  Både dessa formstarka spelare kommer till start vid Trophy by Folksam. Till start kommer även Europatourspelaren Joakim Lagergren som gör sin tredje start på MoreGolf Mastercard Tour. Senast avslutade Lagergren stark och slutade fyra.

  Dessa tre och de övriga i det 144 spelare stora startfältet kommer att möta en utmaning när de onsdag till fredag tar sig an Vidbynäs North Course som spelas 6009 meter med par 70.  

  Det är som vanligt kvalgräns efter 36 hål där de 45 främsta proffsen och de som delar plats 45. Amatörer som Åberg räknas inte in när kvalgräns dras, de får heller inte vara med och dela på prispengarna.  

  Hela startfältet

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 7. Andra raka segern för Ludvig Åberg
 8. MoreGolf Mastercard Tour

  Andra raka segern för Ludvig Åberg

  Ludvig Åberg från Eslövs Golfklubb imponerade stort när han under torsdagen spelade hem Barsebäck Resort Masters. Han var bogeyfri sista ronden på Masters Course och säkrade sin andra seger i rad på MoreGolf Mastercard Tour.

  I Klubb-TV:s direktsändning kommenterade Ludvig sin seger direkt efter att scorekortet var påskrivet.

  - Det är andra gången på två veckor, jag vet inte riktigt vad jag skall säga men det är jättekul. Det var ganska tufft idag med vinden så jag visste att en bra runda kommer att sätta press på de andra killarna. Så det var vad jag tänkte i morse, att sätta press på de andra vilket var vad jag gjorde också.

  Bogeyfri på Masters Course på Barsebäck och sin form kommenterade Ludvig på detta sätt.

  -Det är jag jättenöjd med. Den golf jag spelat de sista två veckorna är absolut den bästa jag spelat speciellt på tävling.

  Avgjorde sista nio hålen
  Med nio hål kvar att spela var det jämt i toppen. Ludvig gjorde fem birdies på sex hål under avslutningen och avgjorde säkert till sin fördel. Segermarginalen blev till slut fem slag före AIK:s Mikael Lindberg och sju före Björn Hellgren.

  Fortfarande amatör
  Ludvig är amatör och behöver vara det så länge som han studerar och spelar golf på Texas Tech University i USA. Det innebär att han inte får ta emot prispengar, däremot ramlar rankingpoäng in. Dels tar sig Ludvig upp på andra plats efter Mikael Lindberg på MoreGolf Mastercards Order of Merit och han får även tillgodoräknas sig poäng på World Amateur World Ranking.

  Rankinglyft kan leda till U.S. Open
  Segern i Katrineholm Open i början av juli tog Ludvig upp från 38:e plats till 14:e plats på amatörernas världsranking. I nästa vecka på onsdag när rankingen uppdateras får vi se hur långt denna seger tar Eslövspelaren.

  Dessa segrar och fortsatt bra spela kan ta Ludvig hela vägen till U.S. Open på Winged Foot Golf Club i september. De sju högst rankade på amatörernas världsranking den 19 augusti som inte redan är kvalificerade till U.S. Open får en plats i majortävlingen.

  Mikael Lindberg i topp av Order of Merit
  Mikael Lindberg som idag slutade tvåa för andra tävlingen i rad har under årets säsong även en seger och en delad åttonde plats. Dessa placeringar gör att Mikael leder Order of Merit på MoreGolf Mastercard Tour före Ludvig.

  Resultat - Barsebäck Resort Masters
  1. Ludvig Åberg                       -15
  2. Mikael Lindberg                   -10                                                   -
  3. Björn Hellgren                      -8

  Hela resultatlistan

  Nästa tävling på MoreGolf Mastercard Tour är Stockholm Trophy by Folksam på Vidbynäs Golf 22–24 juli.

   

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 9. Strokes gained på MoreGolf Mastercard Tour
 10. MoreGolf Mastercard Tour

  Strokes gained på MoreGolf Mastercard Tour

  När Ludvig Åbergs segrade i Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson gjorde han det genom att tjäna 2.4 slag per rond på fältet i puttning.

  SWGT.se är ett statistiksystem utvecklat av Ola Lindgren med flera inom landslaget och är nu inne på sitt tredje år. Systemet är gratis att använda för alla satsande spelare i Sverige.

  1500 användare
  Glädjande nog nådde systemet nyligen 1500 registrerade spelare och coacher som tillsammans lagt in 1,4 miljoner slag. Under förra veckans MoreGolf Mastercard Tour-tävling i Katrineholm matades 156 ronder in i systemet på rätt bana och datum av totalt 369 spelade ronder, alltså 42%. Därmed börjar vi nu kunna presentera ett värde för strokes gained (nedan ”SG”) för herrtouren.

  Gällande damerna som spelar på Nordic Golf Tour behövs fortfarande att fler spelare börjar använda systemet för att statistiken skall kunna bli tillförlitlig.

  Strokes gained - Katrineholm Open
  Det går att konstatera att snittscoren för alla ronder som spelades är 1,82 slag över par medan snittscoren för de ronder som matades in i SWGT.se är 1,26 slag öven par. Fältet tappar alltså ytterligare mot vad som redovisas nedan.

  Fältets SG jämfört mot PGA-touren (SG per rond)
  Från tee: -0,4
  Inspel 40+ meter: -0,8
  Närspel 0-40 m: -0,2
  Puttning: -1,1
  Totalt: -2,5

  Fältet tappar 2,5 slag per rond i jämförelse med snittet på PGA-touren. Största tappet står puttningen för med 1,1 förlorade slag.

  Segraren mot fältet
  Mäter vi Ludvig Åbergs ronder ser vi följande i genomsnitt per rond, där första siffran är mot PGA-touren och siffran inom parantes är mot fältet i Katrineholm Open.

  Från tee: +0,5 (+0,9)
  Inspel 40+ meter: +0,3 (+1,1)
  Närspel: -0,3 (-0,1)
  Puttning: +1,3 (+2,4)
  Totalt: +1,8 (+4,3)

  Ludvig tjänade alltså slag både mot PGA-touren och fältet på Katrineholm i allt utom närspel där han tappar marginellt mot båda. Störst vinst mot fältet i Katrineholm är puttning, där han tjänar 2,4 slag per rond, alltså ca 7 slag på tävlingen som helhet.

  Vi kommer att redovisa Strokes Gained efter varje tävling på MoreGolf Mastercard Tour.

  Vid veckans tävling, Barsebäck Resort Masters, kommer Ola Lindgren och Niclas Fasth från landslaget att finnas på Barsebäck för att hjälpa spelare komma igång och svara på frågor från de som redan är ig SWGT.se.

  Läs mer om SWGT.se.

  Läs mer om Strokes gained.

  Skribent

  En man i 40-års åldern med glasögon, mellanblont hår och blå och svart jacka.
 11. Touren åter till Barsebäck
 12. MoreGolf Mastercard Tour

  Touren åter till Barsebäck

  Barsebäck Golf Resort Sveriges mesta mästerskapsbana är återigen värd för en tävling på MoreGolf Mastercard Tour. Barsebäck Resort Masters avgörs 14–16 juli på Mastersbanan.

  Till Barsebäck kommer tourledande Mikael Lindberg från AIK Golf. Senast i Katrineholm slutade Mikael tvåa efter särspel. Tidigare under säsongen när touren inleddes med två tävlingar på Lumine Golf Club i Spanien tog Mikael en seger och en delad åttondeplats.

  Ludvig Åberg, Eslövs Golfklubb, som segrade senast finns även han med i startfältet denna gång.

  Skåne väl representerat
  Utöver Ludvig är det fler än trettio spelare från skånska klubbar varav åtta från Barsebäck Golf & Country Club som kommer till start.

  Bland dessa förra årets segrare i Barsebäck Resort Masters tillika även totalsegraren av tourens rankingen Christopher Sahlström som från och med i år representerar Vasatorps Golfklubb. Noterbara start gör också Joakim Lagergren – Lydinge Golfklubb, Magnus Persson Atlevi PGA Sweden National amatören Alibin Bergström – Ljunghusen Golfklubb.

  Barsebäck Golf Resort är som bana och anläggning ofta väl uppskattad av spelare på alla nivåer inte minst de som har det som sitt yrke. Här tre som ger sin syn på att spela Barsebäck Resort Masters.

  Pontus Stjärnfeldt, Haninge Golfklubb.
  -Det skall bli jätteroligt, det är alltid lika roligt att komma till Barsebäck, det är en grym anläggning. Eftersom lag-SM ställdes in i år så blir det otroligt kul att får spela en slagspelstävling på där istället.

  Martin Eriksson, Kårsta Golfklubb.
  -Det skall bli jättekul, kul att vara igång och tävla igen. Jag hade en bra vecka, förra vecka på Katrineholm så jag hoppas kunna föra det vidare. Väldigt bra bana normalt sett, den är ganska tuff ganska lång. Jag har inte varit där i år, men det är en fantastisk bra banan så man ser alltid fram emot att åka dit och spela bra golf.

  Felix Pålson, Lidingö Golfklubb.

  -Det skall bli kul, älskar den banan. Jag tycker det är roligt att vi fått börja spela riktigt bra banor på MoreGolf Mastercard Tour. Det bir mycket utmaning från tee, det skall bi kul att testa spelet på riktigt.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.