Nyheter

  1. Första vinsten för Sebastian Hansson – sista dagen blåste bort
  2. Swedish Golf Tour

    Första vinsten för Sebastian Hansson – sista dagen blåste bort

    Tjörns Sebastian Hansson tog hem sin första vinst på Swedish Golf Tour. Sista ronden av OnePartnerGroup Open blåste bort. Bland annat bröts ett träd på mitten.  "Det hade ju varit roligare att kunna avgöra över tre rundor, men det spelar ingen större roll för min del", säger han.

    Jo, Sebastian Hansson spelade under den sista dagen av OnePartnerGroup Open på Knistad utanför Skövde.  
    Ledarbollen gick, som sig bör, ut sist. Sebastian Hansson var två slag före Karlstads Fredrik Gustavsson när dagen började. Det stannade där. 
    – Vi började spela. Jag kom till sjuan, då bröt de. Det var bland annat ett träd, på hål 3, som hade knäckts på mitten. Det låg inte på green men kanske tio meter ifrån. Bollarna låg inte kvar på green heller. Jag drabbades inte men många andra spelare. Ingen skadades vad jag vet, säger Sebastian Hansson. 

    MENINGEN var att spelet skulle återupptas under eftermiddagen men till slut fick man annullera hela rundan. 
    Ställningen efter 36 hål blev därmed slutresultatet – och Sebastian Hansson tog hem sin första vinst på Swedish Golf Tour. ”I kavaj” så att säga.
    – Det hade ju varit roligare att kunna avgöra över tre rundor, men det spelar ingen större roll för min del. Det var ju värre för de andra. Det var några som hade chansen verkligen. Dansken Benjamin Poke var fem under efter nio och ett slag bakom mig så det var ju surt för honom. Många spelare var glada och en del var sura och jag kan förstå båda sidorna, säger han.

    SEGERN gav 63 000 kronor i plånboken. Ha avancerar också till 15:e plats på Nordic League-rankingen där SGT-tävlingarna ingår (de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa år).
    Sebastian Hansson har nu slutat tvåa, tia och etta i de tre senaste tävlingarna på SGT. Närmast ska han spela Holtmarks Openi Norge (15–17 augusti) och Åhus KGK ProAm 2018 i Kristianstad.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Resultat OnePartnerGroup Open

  3. Sebastian Hansson går ut i ledning finaldagen – för första gången
  4. Swedish Golf Tour

    Sebastian Hansson går ut i ledning finaldagen – för första gången

    Tjörns Sebastian Hansson fortsätter sitt fina spel. Han leder OnePartnerGroup Open på Knistad inför sista varvet. – Det blir spännande. Jag har aldrig varit i ledning inför sista dagen så det är en lite annan situation, säger han.

    Det går bra för Sebastian Hansson just nu.
    I slutet av juni gick Tjörnspelaren till final i match-SM på Österåker.  I SGT-tävlingen efter, Camfil Nordic Championship på Åda GK, blev han delad  tia.
    Sedan fick han ett wild card till Swedish Challenge i Katrineholm, hans första Challengetourtävling i karriären.
    Denna vecka leder han OnePartnerGroup Openpå Knistad utanför Skövde inför sista dagens spel.
    Hansson är 13 under par, två slag före Karlstads Fredrik Gustavsson.
    I onsdags gick han på 68. Torsdagens runda var än vassare; 64 slag efter åtta birdies och resten par.
    – Det var stabilt. Det hade faktiskt kunnat bli några till egentligen. Ibland är det lätt, säger han.

    Jo, den senaste tiden har det lossnat rejält.
    – Det var väl en lite justering som det började med under match-SM som jag kanske inte litade fullt ut på då, men efter det har det funkat bra. Jag spelade ju Katrineholm förra veckan, det var bra där också men det räckte inte riktigt.

    Hur var det att gå in på CT?
    – Det är alltid kul att testa på en nivå till och få en indikation på var man står och vad som krävs. Det var nyttigt, även om jag missade cutten. Spelet var väldigt bra så det var tillfälligheter egentligen att jag missade eller inte. 

     Har du spelat på Knistad tidigare?
    – Nej, detta är första gången. Banan är trevlig.

     SEBASTIAN Hansson går alltså ut i ledarboll på fredagen, med två slags ledning.
    – Det blir spännande. Jag har aldrig varit i ledning inför sista dagen så det är en lite annan situation. Vi får se om jag klarar av det. Förhoppningsvis kan jag hålla nerverna i styr och bara köra på. Spelet känns ju bra, säger han.

    Bo Steffensen
    Bo.steffensen@golf.se

      

    Leaderboard

  5. Nervöst men lyckat för hemmaspelaren Sofia Ljungqvist
  6. Swedish Golf Tour

    Nervöst men lyckat för hemmaspelaren Sofia Ljungqvist

    Hemmaspelaren Sofia Ljungqvist var en av fyra svenskor som gick under par den första dagen av Anna Nordqvist Västerås Open.    "Det var lite nervöst. Man vill ju prestera så mycket när det är ens hemmabana", säger hon

    Förutsättningarna var goda den första dagen av Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider, även om det blåste en lurig vind. Solen lös, som vanligt denna sommar. Banan mådde bra och kunde till och med visa upp gröna fairways. Det har man inte sett så många gånger den senaste tiden. Vatten från Svartån har bidragit till det.
    Tävlingen ingår både på LET Access-touren (undertour till LET) och Swedish Golf Tour.
    Leder efter första dagens spel gör finskan Sanna Nuutinen som gick fyra under par.
    Bästa svenskor: Sofia Ljungqvist, Therese Nerpin, Jessica Karlsson och amatören Elsa Svensson som alla kom in på ett under par.
    Hemmahoppet Sofia Ljungqvist avslutade med birdie på sista hålet och är alltså tre slag efter inför andra dagen. Hon har aldrig varit medlem i någon annan klubb än Västerås GK och var glad att det gick så bra som det gick.
    – Innan rundan var jag lite nervös och tänkte; hur ska det här gå. Egentligen så tycker man ju att jag har spelat här hur många gånger som helst men det hjälper inte. Man vill ju prestera så mycket när det är ens hemmabana, säger hon.

    Vore extra häftigt att vinna på hemmabanan?
    – Jo, men sådana höga förväntningar har jag inte. Jag ska bara föröka njuta av att det är så kul att spela här hemma, att vi har en fin bana och att det är så många som man känner som är här och tittar. Hade någon sagt innan att du ska gå på minus ett så hade jag tagit det direkt, säger Sofia Ljungqvist.

    LET-spelaren Jessica Karlsson, Forsgården, räddade par på sista hålet och la sig ”bredvid” Sofis Ljungqvist.
    – Tre efter, det är bra. Då får man jaga lite. Greenerna är ganska komplicerade så det ställde till det lite, men banan har en väldigt bra layout och den är i otroligt bra skick. Fairway var faktiskt blöt på vissa ställen. Det var härligt att se, säger hon.

    KARLSTADS Filippa Möörk, som leder SGT-rankingen, gick ett över par och ligger D25, tillsammans med bland andra LPGA-spelaren Martina Edberg och Vasatorps Anna Svenstrup.
    – Det var svårspelat, man måste slå många bra slag och putta bra. Greenerna är snabba och man måste ha koll på grejernas för att kunna skjuta lågt. Men det är bara första dagen ännu. Spelet känns bra. Det är bara att gå ut och skjuta lågt i morgon, säger Filippa Möörk.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Leaderboard Anna Nordqvist Västerås Open

     

     

  7. Västerås Open: Jodå, visst finns det en majorvinnare på banan
  8. Swedish Golf Tour

    Västerås Open: Jodå, visst finns det en majorvinnare på banan

    Anna Nordqvist kunde inte vara på plats i Västerås under tävlingen som bär hennes namn. Men det finns ändå en majorvinnare på banan under veckan.          " Jag är här för att hjälpa de norska spelarna", säger Daniel Taylor, Pernilla Lindbergs caddie.

    Daniel Taylor är caddie till Pernilla Lindberg – den svenska LPGA-spelaren som tog sin första majorvinst i ANA Inspiration när hon besegrade Inbee Park i ett särspel som varade i åtta hål. Det var i april. 
    Den här veckan är Daniel Taylor i Sverige under Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Tävlingen, som spelas 9–11 augusti, ingår både på LET Access touren (undertour till LET) och Swedish Golf Tour. 
    Engelsmannen Taylor och Pernilla Lindberg är ett par också utanför banan. Men den här gången är det bara han som är i Sverige.
    – Pernilla är hemma i Florida. Och jag är här i Sverige. Hon var svartsjuk att jag fick åka till Sverige under sommaren och inte hon. Hon var här för en månad sedan men ... Jag ska träffa henne i Florida på söndag och sedan åker vi ut på måndag igen för de kommande tre tävlingarna på LPGA-touren, säger Daniel Taylor. 

    HAN ÄR i Västerås för att hjälpa de norska spelarna under veckan; Karoline Lund, Celine Borge, Tonje Daffinrud bland andra. Den första ronden gick han caddie åt Mariell Bruun. 
    – Jon Karlsen, putt-tränaren, frågade mig om jag ville komma hit i veckan och coacha de norska spelarna; hur de förbereder sig, strategi, hur man hittar en caddie, alla saker som innefattar att vara på en tour. 
    Pernilla Lindberg är från Bollnäs. Det ligger knappt 30 mil norr om Stockholm. 
    – Jag har varit i Sverige kanske sju eller åtta gånger tidigare men aldrig i Västerås eller väster om Stockholm. Vi åker alltid till Stockholm eller till Bollnäs, säger Daniel Taylor. 

    Har livet blivit annorlunda efter den majorvinsten?
    – Inte för mig, det är mer för Pernilla. Många fler känner igen henne nu, det bir fler intervjuer, fler foton ... Det är lite mer busy. Eftersom vi är ett par så blir det alltid att vi gör intervjuer caddy/spelare och inte bara spelare. Pernilla mailade mig i går och skrev att nästa vecka vill Golf Channel göra en fråga-svar med oss båda, så vi måste planera lite för det.

    Vilken typ av råd ger du de norska spelarna?
    – De första dagarna observerar jag bara. Jag kollar hur de förbereder sig, om det finns saker de kanske inte tänker på eller kan göra bättre. Jag ställer många frågor. Om hur de spelar golfbanan, strategi och sådana saker. För att se vad varje spelare skulle behöva göra för att komma till nästa nivå. 

    Vad tycker du om spelstandarden på SGT och Letas?
    – Det är bra. Det är svårt att jämföra med LPGA-touren eftersom förutsättningarna inte är desamma och banan här är kortare, men alla är bra. Alla kan spela golf. Så vem ska ta klivet av de norska tjejerna? Det handlar om vem som har rätt mentalitet, vem som vill mest och vem som är beredd att lägga ner det jobb som krävs. Självklart måste man ha en bra teknik också. Jag ska uppdatera Jon Karlsen på alla dessa olika saker och hjälpa honom att planera träningen för det kommande året. Och kanske kan vi få fler norska spelare på LPGA-touren i framtiden, säger Daniel Taylor.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se


    FAKTA: 
    Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider
    Var: Västerås GK.
    När: 9–11 augusti. 
    Hur: 54 håls slagspel. Kvalgräns efter två rundor, 45 spelare plus delningar. 
    Prispengar: 350 000 kronor.

    – Följ tävlingen HÄR 

    – Bilder från tävlingen kommer att laddas upp HÄR. Fri publicering, ange fotografnamn. 



     

  9. Veteranen Adell höjer takten och "genrepar" på Knistad herrgård
  10. Swedish Golf Tour

    Veteranen Adell höjer takten och "genrepar" på Knistad herrgård

    Gustav Adell kvalade nyligen in till Nordea Masters och går in med god form i premiären av OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård.                                       "Det är alltid roligt med nya tävlingar och anläggningar man inte har spelat på tidigare", säger han.

    Veteranen Gustav Adell har spelat sparsamt på Swedish Golf Tour och Nordic League i år. Fram till veckans OnePartnerGroup Open som spelas på Knistad herrgård utanför Skövde 8–10 augusti har det blivit fyra tävlingar för Linköpingsspelaren.
    –  Det har varit planen, att mjukstarta lite och spela mer nu när det vänder. Det blir många tävlingar från nu fram till hösten, säger han.
    Gustav Adell har varit proffs sedan 2005 och spelat de flesta tourbanor i Sverige men Knistad-tävlingen gör debut på SGT-programmet och blir en ny upplevelse för 34-åringen.
    – Jag har aldrig spelat där, varken minitour eller juniortävling vad jag vet, så det ska bli spännande. Det är alltid roligt med nya tävlingar och anläggningar man inte har spelat på tidigare, säger han.
    Den här gången ska Gustav Adell också bo precis vid banan. Klubben erbjuder ett all inclusive-paket till spelarna. 
    – Ja, det var ett bra paket och det ska bli skönt att bo på anläggningen. Normalt brukar man ju fara fram och tillbaka. Jag delar boende med två andra; Niclas Weiland, han går på college och har fått ett wild card, och Jesper Sandborg som jag brukar bo med. 

    MAN KAN säga att OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård blir något av ett genrep för Gustav Adell. 
    Han gick nämligen och vann det svenska kvalet till Nordea Masters som spelades på Hills för några veckor sedan (han gick fyra under par). Tre platser stod på spel. De övriga två togs av Europatourräven Michael Jonzon och Kungsbackas Oskar Franck.
    Så nästa vecka ska Gustav Adell åka till Mölndal och spela Europatourgolf. 
    – I kvalet fick jag framför allt ihop en bra sistania. Jag gick sex under de sista tio hålen så det var en rejäl spurt. Jag trodde väl att det var någon som skulle kunna gå lägre men banan är inte jättelätt. Det är nästan ingenstans man får något gratis utan det är många fulla slag hela vägen. Man spelar nästan från en höjd till en annan nästan, säger han.

    GUSTAV Adell har tidigare spelat fyra ET-tävlingar, den senaste var KLM Open i Nederländerna 2015.
    – Det ska bli jäkligt roligt att få spela på Hills och se om man kan göra något där. Det är dit man vill och där man vill vara så det ska bli kul att få chansen.
    Det blir andra gången han spelar Nordea Masters. Första var 2002 och på den tiden hette tävlingen Volvo Scandinavian Masters. Gustav Adell var 18 år och amatör.
    – Jag fick chansen på Kungsängen när jag spelade i landslaget. Det var det året Graeme McDowell vann. 

    GUSTAV Adell ligger just nu 52:a på Nordic League-rankingen. De fem bästa flyttas upp till Challengetouren nästa år. Nio tävlingar återstår, varav fem ingår på Swedish Golf Tour.
    – Jag har kommit topp fem två gånger på Nordic League. Ena gången spelad jag alla tävlingar, 22 stycken. Andra gången, det året jag bröt armen, spelade jag 13 tävlingar. Då spelade jag min första tävling i juni, juli någon gång. I stället för att ha mosat på i början så kommer jag att spela mer nu när de lite större tävlingarna kommer. Det kan komma någon som inte klarat en enda kvalgräns och röra om i grytan. Den som exempelvis vinner Kristianstad där det är 650 000 kronor i prispengar kommer att göra det bra. Det är som två vanliga tävlingar, säger han.
    Ett första steg på vägen upp för Gustav Adell är OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: OnePartnerGroup Open
    När: 
    8–10 augusti.
    Var: Knistad Golf & Country Club.
    Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 375 000 kronor.


    Hela den skandinaviska golfeliten kommer. Här några svenska
     spelare att hålla ett extra öga på:
    – Jacob Glennemo, AIK 
    Leder rankingen på Nordic League (där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa år). En seger och två andraplatser i år. 
    – Martin Eriksson, Kårsta. 
    Tog sin största seger i karriären när han vann Pärnu Bay Links i Estland. Har även två andraplatser. Fyra på NL-rankingen.
    – Ludwig Nordeklint, Kristianstad. 
    42-åringen har gjort en stark säsong med bland annat två andraplatser. Väntar på första vinsten. Sjua på NL-rankingen. 
    – Mikael Lindberg, AIK. 
    Fick en plats i Swedish Challenge förra veckan och ledde CT-tävlingen en bit in på finaldagen. Slutade sexa.
    – Gustav Adell, Linköping. 
    Veteranen ökar takten och är i form. Vann kvalet till Nordea Masters och spelar alltså Europatourtävling på Hills nästa vecka. 

  11. Anna Nordqvist inför Västerås Open: "Känns väldigt nära hjärtat"
  12. Swedish Golf Tour

    Anna Nordqvist inför Västerås Open: "Känns väldigt nära hjärtat"

    Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är ny på tourschemat men en av de största damtävlingarna i Sverige. Världsspelaren vet hur betydelsefullt det är att få tävla för att utvecklas. "Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen och skapa intresse", säger hon i ett samtal om drivkrafter, vad som krävs för att nå hela vägen och hur hennes egen resa började.

    Svensk damgolf är stark just nu. Vi har spelare högt upp på de flesta leaderboards runt om i världen – både på amatör- och proffssidan. Längst upp på den svenska ”pyramiden” står Anna Nordqvist. Med två majortitlar, åtta LPGA-vinster, fem Solheim Cup och tre Europatoursegrar kan man lugnt säga att 31-åringen från Eskilstuna vet vad som krävs för att ta sig ända upp till toppen.

    Alla känner vi någon som varit extremt lovande i någon sport, men det är få som lyckas ta sig förbi alla svåra passager och utmaningar längs vägen. Marginalerna är små. Det är lätt att slinka in på en genväg – som leder någon helt annanstans. 
    Anna Nordqvist har jobbat hårt och tror också att den viktigaste egenskapen för att bli riktigt bra är envishet, att inte ge sig.  Det gäller att – som hon säger – våga satsa, våga drömma och våga gå för det.

    – Jag är tävlingsmänniska. Det är inte alltid det har gått lätt för mig heller. Har man lite motgångar är det lätt att ge upp, och är man ett nystartat proffs så har man heller inte mycket resurser. Jag tror att vi tappar många lovande talanger i Sverige om det inte finns möjligheter att spela och de kanske måste jobba vid sidan om. Det viktigaste är att tävla. Men det krävs mycket träning och envishet. Det är väl det som har skilt mig från många andra; att jag har tränat otroligt hårt under många år, säger hon.

    Möjligheten att tävla. Anna Nordqvist återkommer gång på gång under vårt samtal till hur viktigt det är för att utvecklas. Så när hon för något år sedan fick en förfrågan från Västerås golfklubb om hon ville stödja och sätta sitt namn på Västerås Open så fanns ingen tvekan. Nu är tävlingen verklighet. Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider spelas 9–11 augusti och ingår både på LET Access (undertour till LET) och Swedish Golf Tour. 

    – Västerås ligger nära Eskilstuna där jag är född och uppvuxen och hela min karriär startade. Det känns väldigt nära hjärtat plus att det skulle var en tävling på LET Access-touren som jag tycker skapar möjligheter för spelare att utvecklas. Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen på något sätt och skapa intresse, säger hon.

    FÖR NÅGRA år sedan lades Helsingborg Open ner vilket innebär att Sverige inte längre har någon tävling på Europatournivå på damsidan. Det betyder att Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är den största tävlingen i landet – tillsammans med Turfman Allerum Open som spelas i slutet av augusti (även den ingår på LETAS och Swedish Golf Tour). 

    Hur viktigt är det för en lovande spelare att det finns tävlingar på alla nivåer i Sverige?

    – Det är jätteviktigt. Jag har ju startat från klubbnivå, gått vidare till distriktsnivå, till regionsnivå, nationell nivå … Alla de här stegen är viktiga och finns inte möjlighet att gå dem blir hela processen så mycket svårare. Det är svårt att bara gå från Sverige och ut i Europa och spela tävlingar så att just möjligheten att spela LET Access finns är ett viktigt steg i hela den proffsstegen. När man är på väg upp har man inte jättemycket resurser och det underlättar om det finns tävlingar i Sverige. Man kan köra till tävlingar, det blir enklare att spela. Skulle de i stället gå i mindre länder i Europa skulle det vara en större process att ta sig dit.

    Trots att svensk damgolf är så framgångsrik på elitnivå är det lite tunt med rekryteringen av unga tjejer på klubbarna ute i landet. 

    – I den åldern är det stor konkurrens från andra sporter och andra intressen. Golf är kanske inte lika lätt att komma in i som det är i fotboll eller handboll … Det krävs ett engagemang från föräldrar och på klubbnivå. Jag var tio år när jag började spela och jag avskydde det för det fanns inga tjejer och det fanns andra saker jag tyckte var roligare. Sedan började jag om när jag var 13 och jag hade otrolig stöttning från mina föräldrar, säger Anna Nordqvist.

    Så det kunde lika gärna ha blivit något annat än golf för dig, som simning?

    – Precis. Jag höll ju på med sex, sju andra sporter. Simning mest. Det var andra saker som lockade, och jag tycker att alla ska testa på många sporter. Det vore kul om det blev så att man kunde spela golf på idrottstimmarna i skolan på samma sätt som man spelar fotboll, handboll och basket. Att få den möjligheten så att det blir något som alla får testa. Det är ingen lätt process att skaffa grönt kort, framför allt inte om du har föräldrar som inte spelar.

    Anna Nordqvist flyttade till USA i slutet av tonåren. Hon började på college – Arizona State University. En väg som inte passar alla men som hon rekommenderar.

    – Absolut. Att få möjlighet att träna året om på gräs, att få spela collegetävlingar under vinterhalvåret och konkurrera med spelare från hela världen. Många av dem jag spelade med på college är ute på touren nu och det är ju dem man kommer att spela med sedan. Jag stannade inte fyra år, vilket berodde på olika omständigheter, men jag rekommendera i alla falla att man ska testa det.

    Nej, det blev ingen examen. Efter två och ett halvt år hoppade Anna Nordqvist av skolan för att bli proffs. 

    – Jag bestämde mig för att lämna college i slutet av 2008. Jag hade haft ett bra år och vunnit EM och VM och varit low amateur på British Open. Jag kände mig redo för nya utmaningar. Jag sa till min coach att jag skulle inte komma tillbaka om jag inte klarade kvalet till LPGA-touren. Många går ju tillbaka till skolan då. Jag missade ett fullt LPGA-kort med ett slag, säger hon.

    Anna Nordqvist åkte till Europa – och vann slutkvalet till Europatouren. Men stannade i USA. I sin femte proffstävling vann hon LPGA-mästerskapen. Plötsligt var hon majorvinnare, med en raketstart och på karriären.

    – Europatouren skulle inte börja förrän till sommaren. Jag ville spela med de bästa och valde USA. Jag åkte till måndagskval, kom inte in i tävlingar. I de tävlingar jag fick spela klarade jag cutten och åkte upp på rankingen så att jag fick vara med i LPGA-mästerskapen. Det var många som ifrågasatte varför jag hoppade av college, min collegecoach gav mig ganska mycket kritik för de val jag gjorde, men jag stod upp för mig själv. Våren var inte lätt men sedan gick jag och vann i juni och det ändrade ju mitt liv över en natt, säger hon.

    Det sägs ibland att det är ett ensamt liv att vara på en golftour. Rekommenderar du det som arbetsplats?

    – Det är ett fantastiskt jobb, även om det blir mycket golfbanor, hotell och flygplatser. Man får resa världen runt, träffa massor av människor, allt jag har lärt mig om mig själv och alla utmaningar jag ställts inför. Jag tror inte det finns något annat jobb som hade kunnat lära mig samma saker. Sedan är det otroligt slitsamt och inte mycket ledigt. Jag har varit hemma 18 dagar i Orlando där jag bor sedan säsongen startade i mitten av februari så det är inte varje dag man hoppar upp ur sängen halv fem på morgonen och är redo för sin starttid klockan sju. Men det är ändå så mycket positivt man får. Drivkraften, när man är tävlingsmänniska, att få möjligheten att tävla och jobba hårt. Det är coolt.

    Du gör ditt tionde år på LPGA-touren. Hur länge tänker du hålla på?

    – Jag inser att jag inte spelar ”de första nio” längre utan att jag snarare är inne på halva sista delen. Jag drömmer om att skaffa familj och jag vet inte hur jag skulle känna mig om jag försökte komma tillbaka och inte kunde vara där för min familj, när den dagen kommer är jag redo för det är det viktigare än att spela golf. Men just nu känner jag mig väldigt fokuserad på min karriär och min träning. Det är OS om två år så just nu ser jag inte så mycket längre än dit. 

    En del framgångsrika idrottare mår dåligt när de lägger av och strålkastarna släcks?

    – Många definierar sig efter resultat och prestationer. Man blir idrottaren och många människor glömmer bort att man är en person också. Det där är något jag jobbar hårt på. Golfaren Anna Nordqvist är väldigt normal vid sidan om. Kan man skilja på de rollerna så ... Jag tror att många tappar bort sig lite för man har alltid blivit behandlad som den idrottare man är och när det tas ifrån en så är det många som kämpar. 

    Anna Nordqvist bor i Orlando, Florida, har amerikansk pojkvän (caddien Kevin McAlpine som jobbar åt Lexi Thompson) och vet inte om det blir Sverige efter karriärens slut.

    – Jag trivs bra i USA och där har jag möjligheterna nu. Men det är klart att jag saknar familj och barndomskompisar. Jag har bott i USA sedan 2006, varit där i stort sett hela mitt vuxna liv och kan det systemet mycket bättre än det svenska. Jag planerar inte så mycket för framtiden just nu utan försöker leva i nuet och fokusera på de utmaningar jag har framöver, säger hon.

    Som Solheim Cup 2019 och OS 2020. Och att bygga svensk golf än starkare genom Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. 

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider

    Var: Västerås GK.
    När: 9–11 augusti. 
    Hur: 54 håls slagspel. Kvalgräns efter två rundor, 45 spelare plus delningar. 
    Prispengar: 350 000 kronor.

    Startfält