Här kan du läsa senaste nytt om Nordic Golf Tour och Swedish Golf Tour.

(News articles in Swedish only – don't hesitate to contact us if you need a translation.)

Nyheter

  1. Swedish Challenge: Bästa Karlsson i Katrineholm
  2. Swedish Golf Tour

    Swedish Challenge: Bästa Karlsson i Katrineholm

    Nej, fredagen var inte värden Roberts dag. I stället var det Anton Karlsson, Upsala GK, som glänste med högklassigt spel under den andra tävlingsdagen av Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson. Anton signerade en 68-runda och avancerade 34 placeringar i resultatlistan till en sjätte plats, totalt sex under par och fyra slag efter ledande Max Orrin, England.

    – Jag har kunnat förbereda mig på rätt sätt och fått ihop spelet under två dagar. Nu ser jag fram emot helgen, sa Anton Karlsson, 24 år från Vassunda, Knivsta och Uppsala.

    Anton trivs onekligen i Katrineholm där han var sexa för två år sedan.

    – Alla trivs här, säger han. Banan har både en design och kvalitet som vi spelare gillar, även om ett par pinnplaceringar ävarit riktigt tufft satta nära greenkanterna, till exempel den 18:e där jag tyvärr avslutade rundan med en bogey.

    Anton ligger för närvarande på 18:e plats på Challengetourens ranking, Race to Ras al Khaimah. Detta efter en andraplats i Belgien och ytterligare två topp 10-placeringar. En misslyckad säsong på Europatouren 2017 gav honom lärdomar i den pågående satsningen mot golfens absoluta topp. Under en längre period med 14 tävlingar klarade han endast en kvalgräns som gav 1980 euro.

    – Visst var det jobbigt vissa veckor. Samtidigt gav det mig erfarenheter som jag nu vill ta vara på. Jag jobbar tätare med mitt team och avstår vissa tävlingar för att träna bättre på hemmaplan. Jag försöker se till att jag kommer bättre förberedd till varje tävling, berättar Anton.

    Antons coach och svingtränare, landslagscoachen Jonnie Eriksson, är med i Katrineholm. Liksom flickvännen Isabelle Johansson som kommit hit direkt från en 14:e plats i Säljast Ladies PGA Championship på Swedish Golf Tour i Sölvesborg. I teamet finns även Viktor Gustavsson (närspel), Martin Pettersson (puttning) och Rikard Wendt (fys). 

    Anton är en av relativt få på Challengetouren som jobbar tillsammans med en tourcaddie. Ett samarbete med den unge skotten Stuart Davidson har nyligen startat, Stuart som är medlem på anrika Royal Burgess i Edinburgh och redan som 19-åring bestämde sig för att söka lyckan på touren och satsa på en karriär som caddie.

    Den mera kände Karlsson – med förnamn Robert – får följa sin egen, Katrineholms GK:s och Svenska Golfförbundets tävling från sidan. Totalt 156 slag (75–71) räckte inte för att klara kvalgränsen.

    – Jag har helt enkelt spelat dålig golf. Det var inte alls kul ute på banan den här gången, sa Robert kortfattat.

    I helgen får han ägna sig helhjärtat åt sitt värdskap och dessutom bisitta kommentatorn Mats Hallberg när C More direktsänder från lördagens och söndagens spel. Vid den 18:e greenen kommer tv-sändningen att visas på en storbildsskärm. Publiken kan både live och på skärmen följa den förmodade dramatiken.

    Resultatlistan inför helgen är jämnast tänkbara. Mellan tvåorna och exempelvis Mikael Lundberg på 38:e plats skiljer endast fyra slag. Engelsmannen Max Orrin (bilden) har dock ryckt åt sig en treslagsledning på tio slag under par. Detta efter framför allt en fantastisk puttning och en avslappnad attityd.

    – Golfslag och puttar är inte allt. Jag fick en tankeställare här i Katrineholm i tisdags. Det smärtade i bröstet och jag åkte till sjukhuset för kontroller. Jag fick lugnande besked och har kunnat koppla av sedan dess, säger Max Orrin.

    Åtta svenskar klarade kvalgränsen, vilket var en betydligt mindre siffra än i de två senaste årens tävlingar i Katrineholm. Anton Karlsson och AIK:s Simon Forsström delar på sjätteplatsen på sex slag under par. Västerås Björn Hellgren och AIK:s Mikael Lindberg är ett slag efter. Christopher Feldborg Nielsen, Sjöbo GK, är -4, helsingborgaren Mikael Lundberg -3 och Delsjös Sebastian Söderberg och Haninges Jakob Hansson -2. Extra roligt för Hansson, till vardags på Swedish Golf Tour, som tog sig till tävlingen via särspel i måndagens kval.

    Till sist en galen historia. Om Petr Gal. Det tjeckiska hoppet i Swedish Challenge var uppe i täten efter elva spelade hål på torsdagen. Han var sju slag under par och hade gått de fyra senaste hålen på fem slag under par. Birdie, birdie, eagle, birdie. Rundan avslutades sedan med fem bogeys. Han gick fredagens runda på 78 slag och slutade på 123:e plats. 

    Följ tävlingen här

    Fler bilder från tävlingen finns här. Får användas fritt av media, spelare och klubbar, ange Foto: Göran Söderqvist. 

  3. Swedish Challenge: Katrineholm bjöd på birdiefest och låga scorer
  4. Swedish Golf Tour

    Swedish Challenge: Katrineholm bjöd på birdiefest och låga scorer

    18 eagles, 555 birdies, 79 spelare med resultat under par. Den inledande torsdagsrundan i Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson blev en väntad birdiefest.

    Det var framför allt under förmiddagens spel förutsättningarna för låga scorer var absolut perfekta.
    – Det var helt vindstilla när vi startade i morse. På nästan varje hål fanns möjligheter att komma nära flaggan. Speciellt när greenerna på morgonen var något mjukare, sa Simon Forsström när han sammanfattade sin bogeyfria 66-runda, sex slag under par.
    Simon är ett av de svenska hemmahoppen som tagit sin position i täten. En extra skön känsla för AIK-spelaren som åter hittat spelglädjen efter en motig sommar på Challengetouren.
    Nyligen fick han vinna ett efterlängtat guld med AIK i lag-SM på Barsebäck. I förra veckans tourtävling i Österrike var tillvaron desto mörkare.
    – Efter 77 slag på torsdagen funderade jag faktiskt på att hoppa av tävlingen. Jag var inte alls sugen att åka till banan på fredagen. Men plötsligt vågade jag spela mitt spel igen, fick bättre kontroll på min bollflykt och gick andra varvet på 65 slag. Tolv slags skillnad. Jag missade kvalgränsen men fick med mig en riktigt bra känsla hit till Katrineholm, berättar Simon Forsström.

    SPANJOREN Adri Arnaus (bilden ovan) tog allra bäst vara på förmiddagens gynnsamma förhållanden. Åtta birdies och tio par betydde 64 slag och ensam ledning.
    Arnaus, 23, gör sin första säsong på Challengetouren. Ännu saknas en seger men fyra raka topp 10-placeringar under en framgångsperiod i våras och tio klarade kvalgränser i följd vittnar om såväl jämnhet som hög kvalitet.
    Han var i täten också efter öppningsrundan i Prague Challenge – en tävling där han slutade på 16:e plats.
    – Jag lär mig fortfarande men hoppas fortsätta utvecklas och hamna i samma position igen, sa han den gången.
    I Katrineholm gör den långtslående och sevärde spanjoren ett nytt försök att hålla sin ledning hela vägen till den 18:e greenen på söndag.

    BLAND DEM som skaffat sig utmärkta positioner inför fredagens och helgens spel finns framför allt två svenska hemmaspelare. 
    Simon Forsström och Mikael Lundberg, tvåa i Katrineholm i fjol, delar andraplatsen på 66 slag.
    Detta tillsammans med fransmannen Ugo Coussaud.
    Hoppet till tredje bäste svensk är dock relativt långt. Bland dem som delar på 40:e platsen på 70 slag, två under par, finns Åke Nilsson, Niklas Lemke, Anton Karlsson, Alexander Wennstam, Björn Hellgren och Mikael Lindberg.
    Värden själv, Robert Karlsson, fick nöja sig med 75 slag under en eftermiddag som bjöd på tuffare förhållanden med såväl ökad vindstyrka som upptorkade och hårdare greener. Inför fredagen ligger Karlsson på 131:a plats, fyra slag upp till spelarna ovanför kvalgränsen.
    För flera av de svenska hoppen blev torsdagsrundans resultat inte det önskade. Favoritippade namn som Johan Carlsson, Sebastian Söderberg, Henric Sturehed och Oscar Lengdén upplevde alla en tuff eftermiddag och är i nuläget på fel sida kvalgränsen efter rundor över par.
    Noterbart att nio av de tio bästa i resultatlistan, 19 av de 23 bästa, hade starttider på förmiddagen.

     

    Följ tävlingen här

  5. Isabella Ramsay hämtade in sju slag: "Vissa dagar har man flytet"
  6. Swedish Golf Tour

    Isabella Ramsay hämtade in sju slag: "Vissa dagar har man flytet"

    Isabella Ramsay var sju slag efter inför sista dagen av Säljfast Ladies Championship. Ändå tog hon sin andra seger för året på Swedish Golf Tour.      ”Alla tillfälligheter gick min väg i dag. Ibland är det bara meningen”, säger hon.

    Det blev en dramatisk upplösning av Säljfast Ladies PGA Championship på Sölvesborgs GC.
    Isabella Ramsay, St Arild, gick ut 45 minuter före ledarbollen. Hon var då sju slag efter ledande Anna Magnusson.
    Ramsay kom in på 67 slag för dagen, fem under par och den bästa ronden för tävlingen. Hon avslutade strakt – med fyra birdees de sista sex hålen.
    – Jag trodde knappast det var sant. När jag skrev under scorekortet var jag i delad ledning. Jag tänkte att det kanske kunde bli topp tre. Det var nästan chockerande att vinna. En märklig känsla. Men jätteroligt så klart, säger Isabella Ramsay.

    SAMTIDIGT som Isabella Ramsay spelade bra gick saker och ting hennes väg ute på banan.
    Ullnas Anna Magnusson, som hade chans att spela hem sin tredje SGT-seger för säsongen, började med två birdies – men sedan kom tre bogeys och en dubbel som förstörde dagen. 
    Dessutom gjorde Moa Folke en dubbel på sista hålet. Ett par där och Tranåsspelaren hade vunnit tävlingen.
    Nu var det två spelare som slutade två under par totalt. Isabella Ramsay och Hills Sofie Bringner.
    Särspel fick avgöra.
    Skulle Isabella Ramsay vinna sin andra titel för säsongen eller var det dags för Sofie Bringner att få gå hela vägen? 
    Bringner som slutat trea, trea och tvåa i de senaste tävlingarna – och föll i just särspel i finalen av match-SM på Österåker för några veckor sedan.
    Isabella Ramsay avgjorde på andra särspelshålet. 
    – Jag hade det lite i mina egna händer på första särspelshålet, en tvåmetersputt för vinst som jag missade. Sedan hade hon lite oflyt på andra, hennes boll studsade ut i skogen, säger hon.

    31-ÅRIGA Isabella Ramsay har varit proffs sedan 2006, har kategori på Europatouren (där hon  spelat drygt 60 tävlingar i karriären) men gick in i den här säsongen efter att ha kämpat med en rygg- och höftskada under vintern.
    – Jag har ju försökt att inte spela så mycket, men jag kände av det nu igen. Fast det är mycket, mycket bättre nu så jag är positiv till fortsättningen av säsongen. Men fortfarande tränar jag inte fullt ut. 
    Närmast blir det Slite Open på Gotland (16–17 augusti), sedan kliver hon in på Europatouren igen med spel i Frankrike och Spanien.

    FÖR 21-åriga Sofie Bringner slutade det med en ny topplacering och en ny förlust i särspel. Det kommer en ny chans redan nästa vecka. 
    Bringner finns med i startlista till premiären av Anna Nordqvist Västerås Open by Smartprovider som spelas 9–11 augusti på Västerås GK. Den tävlingen ingår både på Swedish Golf Tour och LET Access-touren.
    Den tävlingen spelar dock inte Isabella Ramsay.
    – Nej, jag har en egen tävling hemma på klubben då, så jag kände att det är bättre att göra det och satsa på Gotland i stället.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    Resultat Säljfast Ladies Championship

  7. Spelarna mot värmen i Sölvesborg
  8. Swedish Golf Tour

    Spelarna mot värmen i Sölvesborg

    Det är en kamp mellan spelarna och värmen på Säljfast Ladies PGA Championship. Spelarna har idag kämpat sig igenom 36 hål och visat upp fina resultat i klubbhuset.

    Morgonen startade dock utan solens varma gemenskap. Spelarna hann spela en stund in i varvet innan värmen gjorde sig påmind ordentligt. Många fina scorer visades upp och det var en handfull spelare som lyckades skjuta under par. Ledare efter dagens första varv var Anna Magnusson, Ullna GC, som lämnade in fantastiska 68 slag. Tätt följande hittade vi Sofie Bringner, Hills GK, och Isabelle Johansson, Sala-Heby GK, på 69 slag.

    Magnusson har i år visat att hon trivs i toppen på resultatlistorna. I denna tävling jagar hon sin tredje seger 2018 på Swedish Golf Tour.

    Dagens andra varv bjöd på en tung värme över hela banan utan många svalkande vindar. Spelarna kämpade sig dock igenom detta med starka resultat. Mycket skiftande i resultatet under rundans gång, men när den var färdigspelad kunde vi fortfarande hitta Magnusson i täten på -4, ett slag före Bringner. Eftermiddagens klättring gjorde Elsa Svensson (a), Mariestads Golfklubb. Med sina 68 slag klättrade hon 13 placeringar upp till en tredjeplats. Elsa har en stark säsong i ryggen från olika juniortävlingar, med ett brons i Lag-EM Flickor och en seger i Grand Opening som starkaste meriter, och hon söker nu efter sin första titel på damtouren.

    Imorgon startar finalvarvet klockan 08:00 och många spelare har slagläge på täten, här fäljer ni tävlingen via livescore.

    Bilder från dagens spel hittar ni här.

    Resultatlistan i fullo hittar ni här.

  9. Sam Locke – skotten som börjar sin proffskarriär i Katrineholm
  10. Swedish Golf Tour

    Sam Locke – skotten som börjar sin proffskarriär i Katrineholm

    Det första utslaget som professionell golfspelare. Sam Locke – 20 om drygt en vecka – kommer att slå det från första tee på Jättorpsbanan i Katrineholm vid halv 10-tiden i morgon, torsdag,  ”En stund jag längtat efter i flera år. Att jag får göra det här i Sverige är en tillfällighet men det blir kul att göra det på en plats och bana som jag verkligen gillar”, säger han.

    Förra söndagen var den unge skotten bäste amatör i The Open på Carnoustie. Han vann därmed mästerskapets prestigefyllda silvermedalj och upprepade Rory McIlroys prestation från Carnoustie elva år tidigare.
    Nu är han redo för proffslivet.
    Debuten i Swedish Challenge hosted by Robert Karlssonblir ett minne för livet, oavsett score och placering.
    – Jag har aldrig varit i Sverige tidigare men visst känns det som en bra plats att börja sin nya karriär på. Vädret är perfekt, banan är rolig att spela och greenerna är riktigt fina. Vi spelare har tagits emot på ett fantastiskt sätt. Det verkar vara kul att vara proffs, säger Sam Locke med förväntan och självförtroende.

    FÖR ett par veckor sedan jobbade han i kaféet på sin mentor Paul Lawries golfcenter i Aberdeen. Det är där han tillbringat större delen av sin tid sedan skolan slutade för cirka två år sedan. Han är en av flera unga skotska golfare som en dag ska föra den stolta golfnationens traditioner vidare efter tidigare stjärnor som Sandy Lyle, Sam Torrance och Colin Montgomerie.
    Bland andra skotska framtidslöften nämns Calum Hill, 23-åring som nyligen slutade 61:a efter klarad kvalgräns i US Open på Shinnecock Hills.
    Både Sam Locke och Calum Hill finns med i Swedish Challenge, två supertalanger i en startlista där det kryllar av intressanta namn, totalt 156 från 27 nationer.
    Det är bäddat för riktigt låga scorer under de närmaste fyra dagarna. Katrineholmspubliken kan garanteras golf av högsta klass.

    VÄRDEN själv, Robert Karlsson, är lottad i en svensk publikboll tillsammans med Sebastian Söderberg från Delsjö GK och Henric Sturehed, Landeryds GK.
    Söderberg är på god väg tillbaka till Europatouren. Han ligger just nu trea på Challengetourens penningliga, Road to Ras Al Khaimah, efter bland annat en seger i Italian Challenge.
    Sturehed gör i år sin debutsäsong på Europatouren där han hittills varit som bäst femma i Spanish Open och tolva i French Open.
    I bollen framför spelar hemmafavoriten Joakim Rask tillsammans med walesaren Stuart Manley och dansken Joachim B Hansen, den nuvarande ledaren på touren.
    Argentinaren Ricardo Gonzalez, göteborgaren Johan Carlsson och holländaren Darius Van Driel, vinnare senast i Österrike, bildar en annan sevärd treboll.
    Bland övriga favoriter kan nämnas engelsmannen Oliver Wilson, Ryder Cup-spelare 2008, och amerikanen Sean Crocker, trea senast i Österrike och med två färska topp 10-placeringar från Europatouren på meritlistan.

    34 SVENSKAR deltar. Joel Sjöholm, Mikael Lundberg, Oscar Lengdén, Björn Hellgren, Anton Karlsson och Oscar Florén har samtliga goda minnen från Jättorpsbanan. Även Magnus A Carlsson gör en intressant start. Liksom flera svenska framtidshopp, såväl från Swedish Golf Tour som amatörlandslag.
    Att Katrineholms GK och Svenska Golfförbundet arrangerar Swedish Challenge, den enda svenska tävlingen på Challengetouren, har största betydelse för utvecklingen av svenska talanger.

    CHALLENGETOUREN är de framtida stjärnornas språngbräda. Statistik från tourens snart 30-åriga historia är förbluffande och bevisar vilken hög klass golfen håller.
    Henrik Stenson vann touren år 2000 och kan i dag erkänna hur mycket det betydde för hans fortsatta karriär:
    – Att jag misslyckades i kvalet till Europatouren 1999 var nog det bästa som kunde hänt mig. Jag fick i stället spela en hel säsong på Challengetouren. Under det året fick jag lära mig vad proffslivet handlar om. Och jag fick vinna. Jag var definitivt bättre förberedd för Europatouren än vad jag varit om jag kommit dit direkt från kvalskolan, säger Henrik i det officiella programbladet med titeln ”Where Heroes are Made.”
    Spelare som Martin Kaymer, Ian Poulter och Thomas Björn håller med. Liksom Eric Van Rooyen, Alexander Björk, Aaron Rai och Jordan Smith som samtliga spelat Swedish Challenge i Katrineholm och därefter snabbt tagit steget till att etablera sig på Europatouren.

    Fler siffror:

    • Mer än 430 titlar på Europatouren har vunnits av spelare som tidigare utvecklats på Challengetouren.
    • 27 Ryder Cup-stjärnor har också spelat på Challengetouren.
    • 8 har vunnit majors: Michael Campbell, Trevor Immelman, Martin Kaymer, Louis Oosthuizen, Justin Rose, Henrik Stenson, Brooks Koepka och Francesco Molinari.
    • Tommy Fleetwood vann Challengetourens penningliga 2011 – därefter Race to Dubai på Europatouren 2017.

    Om några år kommer nya namn att läggas till. Sannolikt finns ett par av dem i Katrineholm den här veckan. Möjligen Sam Locke eller Callum Hill? Förhoppningsvis några svenskar. Det finns goda skäl att se dem på närmast möjliga håll under de närmaste dagarna.


    Tomas Hagfeldt

     

    Tee times Swedish Challenge

  11. Swedish Challenge: Theandersson vann dramatiskt kval
  12. Swedish Golf Tour

    Swedish Challenge: Theandersson vann dramatiskt kval

    Redan i det inledande kvalspelet – som vanns av Victor Theandersson – bjöds det på dramatik i Swedish Challenge Open hosted by Robert Karlsson.

    Fem platser stod på spel i måndagskvalet till Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson.
    Klar vinnare blev Ekerums Victor Theandersson på 66 slag. Vidare som tvåa var Karlstads Fredrik Gustavsson efter en 67-runda.
    Åtta spelare gjorde upp om tre kvarvarande platser i vår svenska tävling på Challengetouren.

    Åskan mullrade i bakgrunden med arrangerande Katrineholms GK och Svenska Golfförbundet hade god koll på väderläget och spelet kunde fortsätta. 
    Det krävdes endast ett särspelshål för att få ett slutresultat. Tre av de åtta sänkte sina birdieputtar. Ytterligare tre svenska namn finns därmed i startlistan inför Swedish Challenge den 2–5 augusti: Martin Granstad från Täby, Hannes Rönneblad från Kungsbacka och Jakob Hansson från Haninge.

    För Örebros Andreas Grönkvist, Linköpings Christoffer Baumann, Bråvikens William Monier och Borås Anton Weishag fortsätter golfveckan på andra banor.

    Oscar Florén, Öijared, föll i kvalets särspel men fick direkt efteråt det glada beskedet att han får en av totalt fyra inbjudningar till Swedish Challenge.

    Strax före kvalet beslutade arrangörerna att låta alla de 83 anmälda få delta i en öppen kvaltävling. Alla de fem lyckliga kvalvinnarna spelar normalt på Swedish Golf Tour. 
    De får de nu möta ett riktigt starkt startfält med värden Robert Karlsson i spetsen på Jättorpsbanan i Katrineholm.

     

    Följ Swedish Challenge här

     

För frågor kontakta

Sofia Pettersson