Här kan du läsa senaste nytt om Nordic Golf Tour och Swedish Golf Tour.

(News articles in Swedish only – don't hesitate to contact us if you need a translation.)

Nyheter

  1. Victor Tärnström spelar ut – och känner sig extra hemma på Åda
  2. Swedish Golf Tour

    Victor Tärnström spelar ut – och känner sig extra hemma på Åda

    Stockholmaren Victor Tärnström går ut i ledarboll den sista dagen av Camfil Nordic Championship på Åda GK. Han gjorde nio birdies på fredagen.  ”Jo, jag har spelat banan några gånger. Min pappa är pro på Åda”, säger han.

    Man kan lugnt säga att 24-årige Victor Tärnström, från Stockholms GK, hade en bra dag på Åda GK i Trosa under den andra rundan av Camfil Nordic Championship på Swedish Golf Tour.
    Han gjorde nio birdies. 
    – Det är inte varje dag, men jag gillar banan och kan hålen ganska bra. Jag tog vara på en del birdiehål och på de tuffare första nio, som var mina sista, så spelade jag  bra och gjorde fem birdies. Där kapade jag nog några slag mot fältet tror jag, säger han.
    Tärnström kom till slut in sju under par för dagen och är inför lördagens avslutningsrunda i delad ledning på åtta under tillsammans med dansken Sören Schulze Pettersson.

    VICTOR Tärnström bor inte i Trosa men han har en speciell relation till Åda GK.
    – Det är mer att min pappa har jobbat där i tre, fyra år. Jag har börjat känna en del folk och många av mina sponsorer håller till där. Jag är inte på banan så ofta men min pappa arrangerar golfresor och jag har varit med på dem. På de resorna är det mycket Ådamedlemmar med. Så det är på den vägen, säger han.

    NÅGON seger har det inte blivit ännu på touren och hittills i år, på Nordic League, har han haft resultatraden fem raka missade kvalgränser följt av placeringarna 15, 33 och 33. 
    – Jag har börjat spela bättre nu under juni och det är då alla klarade kvalgränser, till att börja med, har kommit. I Österlen då jag blev femtonde var jag uppe i toppen sista varvet men tappade och i Fredrikstad senast så ledde jag efter första varvet, så det har varit bättre spel. Jag kan ju den här banan lite bättre men jag tror det är mer en slump att det kommit just nu, det är nog mer beroende på min träningsutveckling. Men det är kul att det går bra nu på ”hemmaplan” när man känner folk och så, säger han.

    SÖREN Schulze Pettersson och Victor Tärnström har ett koppel av spelare som jagar bakom dem. 
    Jacob Glennemo, AIK, Martin Eriksson, Kårsta och Adam Andersson, Frösåker är alla ett slag efter.
    Glennemo och Eriksson har båda vunnit på Nordic League i år. De är trea respektive fyra totalt på NL-rankingen.
    Adam Andersson har varit 23:a som bäst i år men tycks, precis som Victor Tärnström, gilla banan på Åda.
    Bakom den trion lurar fyra man på –6 och fyra man på – 5. Så det är mycket kvar att spela om.
    Men det är Victor Tärnström som går ut i ledarboll.
    –  Det ska bli jättekul. Det är det jag vill och det är det man utvecklas av. Målet är att komma topp fem på Nordic league-rankingen, säger han.

    DET BLIR ovanligt tidig start i morgon. Ledarbollen slår ut 09.14 eftersom Sverige spelar VM-kvartsfinal mot England klockan 16.00. 
    – Ja, hela Sverige anpassar sig efter en fotbollsmatch, skrattar Victor Tärnström.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Camfil Nordic Championship
    Var: Åda GK, Trosa.
    När: 5–7 juli. Pro am 4 juli.
    Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
    Prispott: 350 000 kronor.
    Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


    Följ tävlingen här

     

    Herrarnas SGT-program 2018

     

  3. Martin Erikssons sköna flyt bara fortsätter – i ledning på Åda
  4. Swedish Golf Tour

    Martin Erikssons sköna flyt bara fortsätter – i ledning på Åda

    Tre man delar ledningen efter första dagen av Camfil Nordic Championship på Åda GK i Trosa. En av dem är Kårstas Martin Eriksson – som är inne i en grym flowperiod just nu.  ”Det är många som har frågat mig vad det är som är skillnad nu, men jag vet inte”, skrattar han.

    Åda GK är ny tävlingsarrangör på Swedish Golf Tour. På torsdagens spelades första dagen av Camfil Nordic Championship – som även ingår i Nordic League. 
    Tre spelare är i delad ledning; Martin Eriksson, Kårsta, Adam Andersson, Frösåker och Robert S Karlsson, Kalmar.
    Samtliga är fem under par och bakom dem finns sju man som är ett eller två slag efter.

    MAN KAN lugnt säga att 26-årige Martin Eriksson är inne i en bra period just nu. På de senaste fem Nordic League-tävlingarna har han en vinst och två andraplatser. Och nu är han alltså i ledning – igen.
    – Det är  många som har frågat vad det är som är skillnad nu, men jag vet inte. Till slut lossnar det på något sätt och det är kul att det bara fortsätter och att det rullar på som det har gjort. Egentligen gör jag nog ingenting annorlunda än tidigare utan det är väl självförtroende och att träningen ger resultat, säger han.

    ALLA golfare vet hur skönt, och lättspelat, det är när flytet kommer, när man går in i flowläge. 
    – Ja, precis. Det känns som att jag inte behöver göra något fantastiskt utan det händer mer av sig självt. Jag tycker att jag har lagt upp bra spelplaner och så har jag så klart slagit bollen bra och puttat bra den senaste tiden och då funkar det ju, säger Martin Eriksson.

    Fem under i dag. Vad gillar du banan?
    – Jag tycker den är rolig. Den är ganska kort så man har rätt bra birdiechanser om man sätter utslagen. Sista nio, alltså 10–18, är lite lättare tycker jag. Det är lite öppnare och det finns några hål där man kan komma ganska nära greenen med utslagen och två par 5-or som man når på två. Där har man bra chanser och där är jag väl lite missnöjd att jag inte tog vara på de möjligheterna.
    Nej, det blev en birdie och bogey där, på de ”lättare” hålen, för Martin Eriksson. Men å andra sidan gjorde han fem birdies när det blev ”svårare”.
    – Exakt. Jag började ju på sista nio så det var ingen jätteskön start. Det kändes som att det skull bli låga scorer på den här banan men jag fick inte igång spelet i början så det var skönt att det lossnade lite sedan. Efter nio hål så tänkte jag att kommer jag in på två, tre under så ska jag vara jättenöjd. Och så blev det fem under, skrattar Martin Eriksson.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Camfil Nordic Championship

    Var: Åda GK, Trosa.
    När: 5–7 juli. Pro am-tävling 4 juli.
    Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
    Prispott: 350 000 kronor.
    Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


    Följ tävlingen här

    Herrarnas SGT-program 2018

     

     

  5. Ådas klubbchef: ”Det här är Trosas största sportevenemang hittills”
  6. Swedish Golf Tour

    Ådas klubbchef: ”Det här är Trosas största sportevenemang hittills”

    Åda GK kliver i som tävlingsarrangör på Swedish Golf Tour. 5–7 juli kommer de nordiska herrproffsen till Camfil Nordic Championship. "Det här är Trosas största sportevenemang hittills", säger klubbchefen Stefan Lindell.

    Förra veckan var det match-SM på Österåkers GK i Åkersberga. Nu rullar Swedish Golf Tour-bussen in på södermanländska Åda GK i Trosa för Camfil Nordic Championship.
    Åda är en av de nya tävlingsarrangörerna på touren. 
    – Det började med ett telefonsamtal från SGT i december. Vi fick frågan om vi var intresserade. Det är en fråga som man måste fundera på så det gjorde vi i säkert tre minuter innan vi sa ja, säger klubbchefen Stefan Lindell.

    DET HAR gått sju månader sedan det beslutet. På onsdagen (4 juli) är det pro am, torsdag–lördag tävling. Camfil Nordic Championship ingår även i Nordic League (nivån under Challengetouren) så de bästa nordiska spelarna kommer.
    Stefan Lindell och hans klubbkompisar såg ett antal fördelar med att arrangera en proffstävling av den här storleken.
    – Mest lockande är ju att vi hoppas kunna göra klubben mer känd. Det är fantastisk marknadsföring, att komma ut med att man faktiskt kan spela en tourtävling på banan. Dessutom vill vi testa vad anläggningen klarar av. Vi håller vi ju på och bygger upp detta för att kunna göra andra evenemang också, säger han.

     TÄVLINGEN blir en stor händelse i kommunen. Camfil Nordic Championship är det största sportevenemnag som arrangerats i Trosa.
    – Och det märks. Kommunen är engagerad och vi har inte haft några problem att få med olika sponsorer. Vi har ju två banor här, Trosa GK och Åda GK, så vi är en ganska stor golfort för att ha 14 000 invånare. Vi tror att detta kommer att hjälpa till att utveckla golfen i Trosa, säger Stefan Lindell.

    ÅDA är ett gammalt gods, därav namnet. Banan ligger i vildsvinsområde (men är väl inhägnad)  så självklart körs det grillat vildsvin efter pro am-tävlingen på onsdag.
    Dagen efter, när tävlingen drar igång, ska greenerna vara uppe i över tio på stimpen.
    – Vi har bra greener i grunden, men vi har jobbat rätt mycket med dem för att få dem lite snabbare, säger Stefan Lindell. 

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Camfil Nordic Championship

    Var: Åda GK, Trosa.
    När: 5–7 juli.
    Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
    Prispott: 350 000 kronor.
    Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


    Följ tävlingen här

    Herrarnas SGT-program 2018

     

  7. Michael Jonzon gör årsdebut på Åda – vill tillbaka till Europatouren
  8. Michael Jonzon gör årsdebut.
    Swedish Golf Tour

    Michael Jonzon gör årsdebut på Åda – vill tillbaka till Europatouren

    Veteranen Michael Jonzon har dragits med en bröstskada och brist på motivation. Nu gör han tävlingsdebut för säsongen – på Åda GK i Trosa. "Det gäller att hålla igång nu och vara i bra form i Europatourkvalet till hösten", säger han.

    46-årige Michael Jonzon har varit proffs sedan 1991. Förra året spelade han tio Europatourtävlingar. I år har det inte blivit något tävlande alls. 
    Men nu är det dags.
    Michal Jonzon, som vunnit två gånger på Europatouren (1997 och 2009), tar bilen från hemstaden Skövde (men han spelar för Karlstads GK) för att göra säsongsdebut i Camfil Nordic Championship på Åda GK i Trosa – som är ny arrangör på Swedish Golf Tour.
    – Tanken är att spela lite tävlingar. Det kommer att bli några på SGT och kanske några Minitour-tävlingar. Det gäller att hålla igång och vara i bra form i Europatourkvalet till hösten. Det är ju på Europatouren jag vill spela, säger han.

    I NOVEMBER slutade Michael Jonzon 96:a i det sista steget på kvalskolan. Sedan dess har han alltså inte tävlat.
    – Det kändes så pass bra i höstas och så fick jag ett så dåligt kvalresultat. Jag var riktigt besviken och less rätt länge efter det. Dels så tog jag ett längre break då, sedan fick jag en skada när jag började träna i skiftet februari/mars. En muskelsträckning eller om det var en liten stressfraktur i ett revben. Jag fick i alla fall väldigt ont. Jag höll mig lugn ett tag men sedan slog jag upp det igen. Då fick jag bestämma mig för att hålla mig borta från golfen.

    HAN tycker att det känns bra i bröstet nu, men i nästan fem månader under vintern, våren stod Michael Jonzons klubbor i garderoben – och han saknade inte att spela.
    – Golf var långt ner på listan då. Det har faktiskt varit rätt skönt att inte spela någonting. När man har hållit på så länge som jag måste man göra ett avstamp varje år –  ska man göra något annat eller ska man spela? Det är på ET och de stora tävlingarna jag vill spela och när jag inte fick göra det så kände jag inget jättesug, det får jag erkänna. Men nu ska det bli kul att tävla lite igen, säger Michael Jonzon som under vilotiden bland annat hjälpt sin fru, som är tandläkare, med en del administrativa sysslor.

    Du har kategori 15 på Challengetouren och den här veckan hade du faktiskt kommit in på tävlingen i Prag?
    – I och med att jag fick så dålig ranking i år så får jag bara spela någon enstaka på CT också och då är det inte värt att åka och spela de tävlingarna. Då kan jag lika gärna spela i Sverige, bara för att få spela om man säger så.

    Katrineholms CT-tävling kommer i slutet av juli?
    – Jag hoppas att jag kan spela den. Sedan ska jag självklart försöka kvala till Nordea Masters på Hills. Jag fick inte spela Nordea förra året och det var en extrem besvikelse. Jag hade spelat alla år sedan 1995. Så där hoppas jag ta mig in igen.


    Vad vet du om banan på Åda?
    – Jag har aldrig varit där, men jag spelar pro am-tävlingen på onsdagen så då får jag en inspelsrunda, säger Michael Jonzon.


    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     


    FAKTA: Camfil Nordic Championship

    Var: Åda GK, Trosa
    När: 5–7 juli. Pro am-tävling 4 juli.
    Hur: 156 spelare, 54 hål. Kvalgräns efter två rundor (45 spelare plus delningar).
    Prispott: 350 000 kronor.
    Tävlingen ingår även i Nordic League-programmet.


    Följ tävlingen här

    Herrarnas SGT-program 2018

     

  9. Dansk herrseger – men SM-guld till Hansson och Pettersson
  10. Swedish Golf Tour

    Dansk herrseger – men SM-guld till Hansson och Pettersson

    Sebastian Hansson och Lisa Pettersson – där har vi årets svenska mästare i matchspel.

    Sebastian Hansson, Tjörns GK, förlorade visserligen finalmatchen stort mot danske Christian Gløët (5/4), men han var redan klar svensk mästare när de gick ut. I semifinalen slog han nämligen tävlingens andre kvarvarande svensk; Ludwig Nordeklint, Kristianstad.
    Därmed var SM-guldet i hamn.
    På bilden ovan poserar Sebastian Hansson tillsammans med Christian Gløët (tävlingens segrare), Lisa Pettersson (SM-guld) och Sofie Bringner (SM-silver) 
    I finalen tog ”bensinen” slut för Hansson. Redan efter nio hål var dansken fem upp. Det tog bara två timmar och tjugo minuter innan det var dags att skaka hand.
    – Totalt är jag nöjd. Andraplats är alltid godkänt och svensk mästare till och med. Det är kul att kunna titulera sig som det. Placeringsmässigt är det min bästa tävling, säger Sebastian Hansson.

    DAMFINALEN bjöd på desto mer spänning. Det var också nära att det blev dubbla SM-guld till Bohuslän.
    På 18:e green hade Sofie Bringner, som spelar för Hills men bor i Henån på Orust, en tvåmetersputt för vinst mot Täbys Lisa Pettersson. Bollen gick någon centimeter förbi hålet. Spelarna gick till särspel – där Lisa Pettersson var starkast.
    19:e hålet, par 5. Petersson var 50 meter bakom efter utslaget och landade andraslaget, in till en upphöjd green, precis i greenkant. Varpå Sofie Bringner gick lite för långt, fick en svår nedförschip, hamnade fem meter förbi flaggan och sedan missade putten. Lisa Pettersson sänkte för birdie – och seger.
    – Det var riktigt spännande och verkligen nervigt. Jag är jättenöjd att det ändå gick på min sida till slut. Det är min första proffsseger så det är riktigt, riktigt kul och extra roligt att vinna ett SM-guld också, säger Lisa Pettersson.

    MAN KAN säga att livet med golfen som yrke har börjat bra för Lisa Pettersson. Hon kom hem från college i våras, det här var hennes fjärde tävling på årets Swedish Golf Tour och hon har haft resultatraden 2–9–3–1.
    – En kanonstart på proffslivet kan man säga. Jag vet inte hur jag ska fira i kväll, en god middag med hela familjen kanske, säger Lisa Pettersson som åkte de tio minuterna hem till Täby med en medalj och segercheck på 40 000 kronor i bagaget.

    SOFIE Bringner var besviken men samlad.
    – Det blev ett tufft läge på särspelshålet, det kostade lite för mycket, men det har varit en rolig vecka och jag har inte spelat match-SM innan. Nu får man smälta det här. Vi spelade riktigt bra båda två men det är ju marginalerna som gör det. Tyvärr blev det ingen bohuslänsk dubbel. Nästa år kanske, säger hon.

    SEBASTIAN Hansson kunde åka hem till Tjörn med en SM-guldmedalj runt halsen. Och kanske var det inte så konstigt att han tog slut i den avgörande matchen.
    – Jag blev nog lite golftrött. Det har  varit rätt många rundor de senaste dagarna, säger han.
    Jo, tio på fem dagar närmare bestämt. Fyra rundor seriespel hemma i Bohuslän dagarna innan, bilen upp till Stockholm sent onsdag kväll, ett stopp utanför Västerås  klockan tre på natten för några timmars sömn i baksätet, sedan två SM-rundor om dagen torsdag, fredag och lördag.
    Slitsamt men han fick med sig 48 000 kronor för andraplatsen – och stiger därmed rejält på Nordic League-rankingen.
    – Det är välbehövliga pengar. De räcker till ett Europatourkval och sedan har jag även tänkt att spela Asienentourkvalet i januari, säger Sebastian Hansson.


    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    RESULTAT: SM Match

    Herrar

    Semifinaler:
    Oliver Suhr, Danmark–Christian Gløët, Danmark,  1 upp
    Ludwig Nordeklint, Kristianstad–Sebastian Hansson, Tjörn, 2 upp

    Final:
    Christian Gløët–Sebastian Hansson,  5/4

     

    Damer
    Semifinaler:

    Lisa Pettersson, Täby–Filippa Möörk, Karlstad             3/1
    Sofie Bringner, Hills– Linda Lundqvist (a), Bro Bålsta  4/3

     

    Final:
    Lisa Pettersson–Sofie Bringner,  19:e hålet     

      

    Fullständiga resultat SM Match, herrar

     Fullständiga resultat SM Match, damer

     

     

    FAKTA: SM Match

    Var:Västerled, Österåkers GK, Åkersberga.
    När: 28–30 juni.

    Hur: Herr- och damklass. 64 herrar, 32 damer. Utslagsmatcher. Herrarna spelar två omgångar torsdag 28 juni, damerna en. Sedan spelas två omgångar fredag, följt av semifinaler och finaler lördag.
    Segraren i herrklassen måste alltså vinna sex matcher, damsegraren fem.
    Prispott: 400 000 kronor (herrar) respektive 200 000 kronor (damer)

  11. "Vi ses i finalen" – nu är Möörk och Bringner nära sitt förhandssnack
  12. Swedish Golf Tour

    "Vi ses i finalen" – nu är Möörk och Bringner nära sitt förhandssnack

    ”Vi ses i finalen.” Så skojade Filippa Möörk och Sofie Bringner före match-SM. Nu kan det bli verklighet. Båda är i semifinal.

    Karlstads Filippa Möörk har haft en bra säsong så här långt på Swedish Golf Tour. Det har bland annat blivit en seger (Tegelberga Open) och senast, i Skaftö Open, en andraplats.
    Nu har hon chansen att bli svensk mästare i matchspel.
    SM för både damer och herrar, spelas 28–30 juni på Österåkers GK utanför Stockholm.
    Filippa Möörk är en av de fyra spelare som tagit sig till lördagens semifinal. På fredagen vann hon först över Allerums Anneli Weimenhög med 2/1 och följde upp med seger i kvartsfinalen mot Forsgårdens Jessica Karlsson – som spelar på Europatouren. 
    – Det var jättekul att spela mot henne. Det är alltid roligt att spela mot bättre spelare. Spelet känns bra. Jag vill bara att det ska sitta lite mer, det lilla sista. Men ett SM-guld lockar, det gör det alltid, skrattar Filippa Möörk.

    INNAN de åkte till match-SM skojade Filippa Mörk och kompisen Sofie Bringner, som spelar för Hills, och sa att ”vi ses i finalen”. Nu kan det faktiskt bli så.
    Bringner var fyra ned efter nio hål mot regerande mästaren Lynn Carlsson – och vände till seger.
    – Jag fick lite ny energi så det var bara att köra. Så tog jag tian, sedan vann jag 13, 14 och 15. Det var en väldigt rolig seger, det trodde jag inte på nian men allt kan ju hända i match. Planen är ju att Filippa och jag ska ses i finalen. Ha ha. Jag hoppas det blir så, säger hon.


    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

     

    RESULTAT

    Åttondelsfinaler, damer:

    Lisa Pettersson, Täby–Malin Vingeskog, Saltsjöbaden, 1 upp
    Annelie Sjöholm, Västerås– Anna Magnusson, Ullna, 1 upp
    Jessica Karlsson, Forsgården–Moa Folke, Tranås, 4/2
    Annelie Weimenhög, Allerum–Filippa Möörk, Karlstad, 2/1
    Sofie Bringner, Hills– Josefine Nyqvist, AIK, 4/3
    Alice Götbring (a), Ullna–Lynn Carlsson, Ringenäs, 1 upp
    Isabella Deilert, AIK–Mimmi Bergman, Lannalodge, 2/1
    Ebba Simonsson, Uppsala–Linda Lundqvist (a), Bro Bålsta, 7/6

     

    Kvartsfinaler, damer:
    Lisa Pettersson
    – Anna Magnusson, 3/1
    Jessica Karlsson–Filippa Möörk, 2/1                              
    Sofie Bringner–Lynn Carlsson, 2/1
    Mimmi Bergman–Linda Lundqvist (a), 19:e hålet

     

    Åttondelsfinaler, herrar:

    Mathias Gladbjerg, Danmark– Gustav Adell, Linköping, 5/4
    Oliver Suhr, Danmark– Nicolai Tinning, Danmark, 3/2
    Mikael Lindberg, Sverige–Christian Glöet, Danmark, 20:e hålet
    Keen Bernberg, Danmark–Aksel Kristoffer Olsen, Norge, 3/2      
    Jacob Glennemo, AIK–Daniel Jennevret, Vasatorp, 1 upp
    Robin Petersson, Vasatorp–Ludwig Nordeklint, Kristianstad, 2/0
    Krister Eriksson, Finspång–Sebastian Hansson, Tjörn,  2/1
    Martin Granstad, Täby–Torbjörn Johansen, Norge, 21:a hålet

    Kvartsfinaler:

    Gustav Adell–Oliver Suhr, 2/1
    Christian Gløët–Keen Bernberg, 3/2
    Daniel Jennevret–Ludwig Nordeklint, 1 upp
    Sebastian Hansson–Torbjörn Johansen,1 upp

    Lördagens semifinaler, herr och dam:

    08.00: Oliver Suhr–Christian Gløët
    08.10: Ludwig Nordeklint–Sebastian Hansson
    08.20: Lisa Pettersson–Filippa Möörk
    08.30: Sofia Bringner–Linda Lundqvist
    Finalerna spelas 13.00 respektive 13.20

     

     

    FAKTA: SM Match

    Var:Västerled, Österåkers GK, Åkersberga.
    När: 28–30 juni.
    Hur: Herr- och damklass. 64 herrar, 32 damer. Utslagsmatcher. Herrarna spelar två omgångar torsdag 28 juni, damerna en. Sedan spelas två omgångar fredag, följt av semifinaler och finaler lördag.
    Segraren i herrklassen måste alltså vinna sex matcher, damsegraren fem.
    Prispott: 400 000 kronor (herrar) respektive 200 000 kronor (damer).
    Regerande svenska mästare: Joakim Rask, Kallfors och Lynn Carlsson, Ringenäs.

     



     



     

                          



     

     

För frågor kontakta

Sofia Pettersson