Här kan du läsa senaste nytt om Nordic Golf Tour och Swedish Golf Tour.

(News articles in Swedish only – don't hesitate to contact us if you need a translation.)

Nyheter

  1. Västerås Open: Jodå, visst finns det en majorvinnare på banan
  2. Swedish Golf Tour

    Västerås Open: Jodå, visst finns det en majorvinnare på banan

    Anna Nordqvist kunde inte vara på plats i Västerås under tävlingen som bär hennes namn. Men det finns ändå en majorvinnare på banan under veckan.          " Jag är här för att hjälpa de norska spelarna", säger Daniel Taylor, Pernilla Lindbergs caddie.

    Daniel Taylor är caddie till Pernilla Lindberg – den svenska LPGA-spelaren som tog sin första majorvinst i ANA Inspiration när hon besegrade Inbee Park i ett särspel som varade i åtta hål. Det var i april. 
    Den här veckan är Daniel Taylor i Sverige under Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. Tävlingen, som spelas 9–11 augusti, ingår både på LET Access touren (undertour till LET) och Swedish Golf Tour. 
    Engelsmannen Taylor och Pernilla Lindberg är ett par också utanför banan. Men den här gången är det bara han som är i Sverige.
    – Pernilla är hemma i Florida. Och jag är här i Sverige. Hon var svartsjuk att jag fick åka till Sverige under sommaren och inte hon. Hon var här för en månad sedan men ... Jag ska träffa henne i Florida på söndag och sedan åker vi ut på måndag igen för de kommande tre tävlingarna på LPGA-touren, säger Daniel Taylor. 

    HAN ÄR i Västerås för att hjälpa de norska spelarna under veckan; Karoline Lund, Celine Borge, Tonje Daffinrud bland andra. Den första ronden gick han caddie åt Mariell Bruun. 
    – Jon Karlsen, putt-tränaren, frågade mig om jag ville komma hit i veckan och coacha de norska spelarna; hur de förbereder sig, strategi, hur man hittar en caddie, alla saker som innefattar att vara på en tour. 
    Pernilla Lindberg är från Bollnäs. Det ligger knappt 30 mil norr om Stockholm. 
    – Jag har varit i Sverige kanske sju eller åtta gånger tidigare men aldrig i Västerås eller väster om Stockholm. Vi åker alltid till Stockholm eller till Bollnäs, säger Daniel Taylor. 

    Har livet blivit annorlunda efter den majorvinsten?
    – Inte för mig, det är mer för Pernilla. Många fler känner igen henne nu, det bir fler intervjuer, fler foton ... Det är lite mer busy. Eftersom vi är ett par så blir det alltid att vi gör intervjuer caddy/spelare och inte bara spelare. Pernilla mailade mig i går och skrev att nästa vecka vill Golf Channel göra en fråga-svar med oss båda, så vi måste planera lite för det.

    Vilken typ av råd ger du de norska spelarna?
    – De första dagarna observerar jag bara. Jag kollar hur de förbereder sig, om det finns saker de kanske inte tänker på eller kan göra bättre. Jag ställer många frågor. Om hur de spelar golfbanan, strategi och sådana saker. För att se vad varje spelare skulle behöva göra för att komma till nästa nivå. 

    Vad tycker du om spelstandarden på SGT och Letas?
    – Det är bra. Det är svårt att jämföra med LPGA-touren eftersom förutsättningarna inte är desamma och banan här är kortare, men alla är bra. Alla kan spela golf. Så vem ska ta klivet av de norska tjejerna? Det handlar om vem som har rätt mentalitet, vem som vill mest och vem som är beredd att lägga ner det jobb som krävs. Självklart måste man ha en bra teknik också. Jag ska uppdatera Jon Karlsen på alla dessa olika saker och hjälpa honom att planera träningen för det kommande året. Och kanske kan vi få fler norska spelare på LPGA-touren i framtiden, säger Daniel Taylor.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se


    FAKTA: 
    Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider
    Var: Västerås GK.
    När: 9–11 augusti. 
    Hur: 54 håls slagspel. Kvalgräns efter två rundor, 45 spelare plus delningar. 
    Prispengar: 350 000 kronor.

    – Följ tävlingen HÄR 

    – Bilder från tävlingen kommer att laddas upp HÄR. Fri publicering, ange fotografnamn. 



     

  3. Veteranen Adell höjer takten och "genrepar" på Knistad herrgård
  4. Swedish Golf Tour

    Veteranen Adell höjer takten och "genrepar" på Knistad herrgård

    Gustav Adell kvalade nyligen in till Nordea Masters och går in med god form i premiären av OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård.                                       "Det är alltid roligt med nya tävlingar och anläggningar man inte har spelat på tidigare", säger han.

    Veteranen Gustav Adell har spelat sparsamt på Swedish Golf Tour och Nordic League i år. Fram till veckans OnePartnerGroup Open som spelas på Knistad herrgård utanför Skövde 8–10 augusti har det blivit fyra tävlingar för Linköpingsspelaren.
    –  Det har varit planen, att mjukstarta lite och spela mer nu när det vänder. Det blir många tävlingar från nu fram till hösten, säger han.
    Gustav Adell har varit proffs sedan 2005 och spelat de flesta tourbanor i Sverige men Knistad-tävlingen gör debut på SGT-programmet och blir en ny upplevelse för 34-åringen.
    – Jag har aldrig spelat där, varken minitour eller juniortävling vad jag vet, så det ska bli spännande. Det är alltid roligt med nya tävlingar och anläggningar man inte har spelat på tidigare, säger han.
    Den här gången ska Gustav Adell också bo precis vid banan. Klubben erbjuder ett all inclusive-paket till spelarna. 
    – Ja, det var ett bra paket och det ska bli skönt att bo på anläggningen. Normalt brukar man ju fara fram och tillbaka. Jag delar boende med två andra; Niclas Weiland, han går på college och har fått ett wild card, och Jesper Sandborg som jag brukar bo med. 

    MAN KAN säga att OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård blir något av ett genrep för Gustav Adell. 
    Han gick nämligen och vann det svenska kvalet till Nordea Masters som spelades på Hills för några veckor sedan (han gick fyra under par). Tre platser stod på spel. De övriga två togs av Europatourräven Michael Jonzon och Kungsbackas Oskar Franck.
    Så nästa vecka ska Gustav Adell åka till Mölndal och spela Europatourgolf. 
    – I kvalet fick jag framför allt ihop en bra sistania. Jag gick sex under de sista tio hålen så det var en rejäl spurt. Jag trodde väl att det var någon som skulle kunna gå lägre men banan är inte jättelätt. Det är nästan ingenstans man får något gratis utan det är många fulla slag hela vägen. Man spelar nästan från en höjd till en annan nästan, säger han.

    GUSTAV Adell har tidigare spelat fyra ET-tävlingar, den senaste var KLM Open i Nederländerna 2015.
    – Det ska bli jäkligt roligt att få spela på Hills och se om man kan göra något där. Det är dit man vill och där man vill vara så det ska bli kul att få chansen.
    Det blir andra gången han spelar Nordea Masters. Första var 2002 och på den tiden hette tävlingen Volvo Scandinavian Masters. Gustav Adell var 18 år och amatör.
    – Jag fick chansen på Kungsängen när jag spelade i landslaget. Det var det året Graeme McDowell vann. 

    GUSTAV Adell ligger just nu 52:a på Nordic League-rankingen. De fem bästa flyttas upp till Challengetouren nästa år. Nio tävlingar återstår, varav fem ingår på Swedish Golf Tour.
    – Jag har kommit topp fem två gånger på Nordic League. Ena gången spelad jag alla tävlingar, 22 stycken. Andra gången, det året jag bröt armen, spelade jag 13 tävlingar. Då spelade jag min första tävling i juni, juli någon gång. I stället för att ha mosat på i början så kommer jag att spela mer nu när de lite större tävlingarna kommer. Det kan komma någon som inte klarat en enda kvalgräns och röra om i grytan. Den som exempelvis vinner Kristianstad där det är 650 000 kronor i prispengar kommer att göra det bra. Det är som två vanliga tävlingar, säger han.
    Ett första steg på vägen upp för Gustav Adell är OnePartnerGroup Open på Knistad herrgård.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: OnePartnerGroup Open
    När: 
    8–10 augusti.
    Var: Knistad Golf & Country Club.
    Hur: 156 spelare. 54 håls slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 375 000 kronor.


    Hela den skandinaviska golfeliten kommer. Här några svenska
     spelare att hålla ett extra öga på:
    – Jacob Glennemo, AIK 
    Leder rankingen på Nordic League (där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa år). En seger och två andraplatser i år. 
    – Martin Eriksson, Kårsta. 
    Tog sin största seger i karriären när han vann Pärnu Bay Links i Estland. Har även två andraplatser. Fyra på NL-rankingen.
    – Ludwig Nordeklint, Kristianstad. 
    42-åringen har gjort en stark säsong med bland annat två andraplatser. Väntar på första vinsten. Sjua på NL-rankingen. 
    – Mikael Lindberg, AIK. 
    Fick en plats i Swedish Challenge förra veckan och ledde CT-tävlingen en bit in på finaldagen. Slutade sexa.
    – Gustav Adell, Linköping. 
    Veteranen ökar takten och är i form. Vann kvalet till Nordea Masters och spelar alltså Europatourtävling på Hills nästa vecka. 

  5. Anna Nordqvist inför Västerås Open: "Känns väldigt nära hjärtat"
  6. Swedish Golf Tour

    Anna Nordqvist inför Västerås Open: "Känns väldigt nära hjärtat"

    Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är ny på tourschemat men en av de största damtävlingarna i Sverige. Världsspelaren vet hur betydelsefullt det är att få tävla för att utvecklas. "Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen och skapa intresse", säger hon i ett samtal om drivkrafter, vad som krävs för att nå hela vägen och hur hennes egen resa började.

    Svensk damgolf är stark just nu. Vi har spelare högt upp på de flesta leaderboards runt om i världen – både på amatör- och proffssidan. Längst upp på den svenska ”pyramiden” står Anna Nordqvist. Med två majortitlar, åtta LPGA-vinster, fem Solheim Cup och tre Europatoursegrar kan man lugnt säga att 31-åringen från Eskilstuna vet vad som krävs för att ta sig ända upp till toppen.

    Alla känner vi någon som varit extremt lovande i någon sport, men det är få som lyckas ta sig förbi alla svåra passager och utmaningar längs vägen. Marginalerna är små. Det är lätt att slinka in på en genväg – som leder någon helt annanstans. 
    Anna Nordqvist har jobbat hårt och tror också att den viktigaste egenskapen för att bli riktigt bra är envishet, att inte ge sig.  Det gäller att – som hon säger – våga satsa, våga drömma och våga gå för det.

    – Jag är tävlingsmänniska. Det är inte alltid det har gått lätt för mig heller. Har man lite motgångar är det lätt att ge upp, och är man ett nystartat proffs så har man heller inte mycket resurser. Jag tror att vi tappar många lovande talanger i Sverige om det inte finns möjligheter att spela och de kanske måste jobba vid sidan om. Det viktigaste är att tävla. Men det krävs mycket träning och envishet. Det är väl det som har skilt mig från många andra; att jag har tränat otroligt hårt under många år, säger hon.

    Möjligheten att tävla. Anna Nordqvist återkommer gång på gång under vårt samtal till hur viktigt det är för att utvecklas. Så när hon för något år sedan fick en förfrågan från Västerås golfklubb om hon ville stödja och sätta sitt namn på Västerås Open så fanns ingen tvekan. Nu är tävlingen verklighet. Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider spelas 9–11 augusti och ingår både på LET Access (undertour till LET) och Swedish Golf Tour. 

    – Västerås ligger nära Eskilstuna där jag är född och uppvuxen och hela min karriär startade. Det känns väldigt nära hjärtat plus att det skulle var en tävling på LET Access-touren som jag tycker skapar möjligheter för spelare att utvecklas. Så det var viktigt att jag kunde supporta tävlingen på något sätt och skapa intresse, säger hon.

    FÖR NÅGRA år sedan lades Helsingborg Open ner vilket innebär att Sverige inte längre har någon tävling på Europatournivå på damsidan. Det betyder att Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider är den största tävlingen i landet – tillsammans med Turfman Allerum Open som spelas i slutet av augusti (även den ingår på LETAS och Swedish Golf Tour). 

    Hur viktigt är det för en lovande spelare att det finns tävlingar på alla nivåer i Sverige?

    – Det är jätteviktigt. Jag har ju startat från klubbnivå, gått vidare till distriktsnivå, till regionsnivå, nationell nivå … Alla de här stegen är viktiga och finns inte möjlighet att gå dem blir hela processen så mycket svårare. Det är svårt att bara gå från Sverige och ut i Europa och spela tävlingar så att just möjligheten att spela LET Access finns är ett viktigt steg i hela den proffsstegen. När man är på väg upp har man inte jättemycket resurser och det underlättar om det finns tävlingar i Sverige. Man kan köra till tävlingar, det blir enklare att spela. Skulle de i stället gå i mindre länder i Europa skulle det vara en större process att ta sig dit.

    Trots att svensk damgolf är så framgångsrik på elitnivå är det lite tunt med rekryteringen av unga tjejer på klubbarna ute i landet. 

    – I den åldern är det stor konkurrens från andra sporter och andra intressen. Golf är kanske inte lika lätt att komma in i som det är i fotboll eller handboll … Det krävs ett engagemang från föräldrar och på klubbnivå. Jag var tio år när jag började spela och jag avskydde det för det fanns inga tjejer och det fanns andra saker jag tyckte var roligare. Sedan började jag om när jag var 13 och jag hade otrolig stöttning från mina föräldrar, säger Anna Nordqvist.

    Så det kunde lika gärna ha blivit något annat än golf för dig, som simning?

    – Precis. Jag höll ju på med sex, sju andra sporter. Simning mest. Det var andra saker som lockade, och jag tycker att alla ska testa på många sporter. Det vore kul om det blev så att man kunde spela golf på idrottstimmarna i skolan på samma sätt som man spelar fotboll, handboll och basket. Att få den möjligheten så att det blir något som alla får testa. Det är ingen lätt process att skaffa grönt kort, framför allt inte om du har föräldrar som inte spelar.

    Anna Nordqvist flyttade till USA i slutet av tonåren. Hon började på college – Arizona State University. En väg som inte passar alla men som hon rekommenderar.

    – Absolut. Att få möjlighet att träna året om på gräs, att få spela collegetävlingar under vinterhalvåret och konkurrera med spelare från hela världen. Många av dem jag spelade med på college är ute på touren nu och det är ju dem man kommer att spela med sedan. Jag stannade inte fyra år, vilket berodde på olika omständigheter, men jag rekommendera i alla falla att man ska testa det.

    Nej, det blev ingen examen. Efter två och ett halvt år hoppade Anna Nordqvist av skolan för att bli proffs. 

    – Jag bestämde mig för att lämna college i slutet av 2008. Jag hade haft ett bra år och vunnit EM och VM och varit low amateur på British Open. Jag kände mig redo för nya utmaningar. Jag sa till min coach att jag skulle inte komma tillbaka om jag inte klarade kvalet till LPGA-touren. Många går ju tillbaka till skolan då. Jag missade ett fullt LPGA-kort med ett slag, säger hon.

    Anna Nordqvist åkte till Europa – och vann slutkvalet till Europatouren. Men stannade i USA. I sin femte proffstävling vann hon LPGA-mästerskapen. Plötsligt var hon majorvinnare, med en raketstart och på karriären.

    – Europatouren skulle inte börja förrän till sommaren. Jag ville spela med de bästa och valde USA. Jag åkte till måndagskval, kom inte in i tävlingar. I de tävlingar jag fick spela klarade jag cutten och åkte upp på rankingen så att jag fick vara med i LPGA-mästerskapen. Det var många som ifrågasatte varför jag hoppade av college, min collegecoach gav mig ganska mycket kritik för de val jag gjorde, men jag stod upp för mig själv. Våren var inte lätt men sedan gick jag och vann i juni och det ändrade ju mitt liv över en natt, säger hon.

    Det sägs ibland att det är ett ensamt liv att vara på en golftour. Rekommenderar du det som arbetsplats?

    – Det är ett fantastiskt jobb, även om det blir mycket golfbanor, hotell och flygplatser. Man får resa världen runt, träffa massor av människor, allt jag har lärt mig om mig själv och alla utmaningar jag ställts inför. Jag tror inte det finns något annat jobb som hade kunnat lära mig samma saker. Sedan är det otroligt slitsamt och inte mycket ledigt. Jag har varit hemma 18 dagar i Orlando där jag bor sedan säsongen startade i mitten av februari så det är inte varje dag man hoppar upp ur sängen halv fem på morgonen och är redo för sin starttid klockan sju. Men det är ändå så mycket positivt man får. Drivkraften, när man är tävlingsmänniska, att få möjligheten att tävla och jobba hårt. Det är coolt.

    Du gör ditt tionde år på LPGA-touren. Hur länge tänker du hålla på?

    – Jag inser att jag inte spelar ”de första nio” längre utan att jag snarare är inne på halva sista delen. Jag drömmer om att skaffa familj och jag vet inte hur jag skulle känna mig om jag försökte komma tillbaka och inte kunde vara där för min familj, när den dagen kommer är jag redo för det är det viktigare än att spela golf. Men just nu känner jag mig väldigt fokuserad på min karriär och min träning. Det är OS om två år så just nu ser jag inte så mycket längre än dit. 

    En del framgångsrika idrottare mår dåligt när de lägger av och strålkastarna släcks?

    – Många definierar sig efter resultat och prestationer. Man blir idrottaren och många människor glömmer bort att man är en person också. Det där är något jag jobbar hårt på. Golfaren Anna Nordqvist är väldigt normal vid sidan om. Kan man skilja på de rollerna så ... Jag tror att många tappar bort sig lite för man har alltid blivit behandlad som den idrottare man är och när det tas ifrån en så är det många som kämpar. 

    Anna Nordqvist bor i Orlando, Florida, har amerikansk pojkvän (caddien Kevin McAlpine som jobbar åt Lexi Thompson) och vet inte om det blir Sverige efter karriärens slut.

    – Jag trivs bra i USA och där har jag möjligheterna nu. Men det är klart att jag saknar familj och barndomskompisar. Jag har bott i USA sedan 2006, varit där i stort sett hela mitt vuxna liv och kan det systemet mycket bättre än det svenska. Jag planerar inte så mycket för framtiden just nu utan försöker leva i nuet och fokusera på de utmaningar jag har framöver, säger hon.

    Som Solheim Cup 2019 och OS 2020. Och att bygga svensk golf än starkare genom Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider. 

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider

    Var: Västerås GK.
    När: 9–11 augusti. 
    Hur: 54 håls slagspel. Kvalgräns efter två rundor, 45 spelare plus delningar. 
    Prispengar: 350 000 kronor.

    Startfält

  7. Swedish Challenge: Oliver Wilson vann i Katrineholm
  8. Swedish Golf Tour

    Swedish Challenge: Oliver Wilson vann i Katrineholm

    Den rutinerade engelsmannen, tidigare Ryder Cup-spelare och europatoursegrare, vann årets svenska Challenge Tour-tävling efter särspel mot danske Joachim B. Hansen. Wilson fick motta prischecken på 32 000 euro av värden Robert Karlsson. Bäste svensk blev Upsala GK:s Anton Karlsson, som gjorde HIO under finalvarvet och hamnade på delad tredje plats.

    För nästan exakt tio år sedan spelade de tillsammans för Europa i Ryder Cup på Valhalla Golf Club i Kentucky. På söndagseftermiddagen gav värden Robert Karlsson vinnartrofén i årets Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson till Oliver Wilson i solskenet på den 18:e greenen på Katrineholms Golfklubb.

    Under söndagens finalvarv bjöds de totalt 1 300 åskådarna på stor dramatik. Det svängde rejält på ledartavlan och det var ovisst in i det sista. De svenska hoppen, Mikael Lindberg från AIK och Anton Karlsson från Upsala, blandade sig in i toppstriden och satte extra färg på tävlingen. Till slut gav det en meriterande tredje plats för Karlsson och en sjätte plats för Lindberg, ett genombrott för stockholmaren på Challengetouren.

    På Challengetouren fostras framför allt framtidens stjärnor. Samtidigt är det touren som ger före detta stjärnor möjligheter att komma tillbaka efter motigare perioden. Oliver Wilson tillhör den senare kategorin. Veckan i Katrineholm blev veckan då han tog sig tillbaka till vinnarcirkeln och bevisade för sig själv och andra att han ännu kan spela golf av allra högsta klass.

    År 2008 spelade han Ryder Cup och tillhörde världens 20 bästa spelare
    År 2014 vann han Dunhills Links Championship på St Andrews
    År 2018 står titeln i Swedish Challenge på hans meritlista

    – Jag har jobbat hårt för detta. Både idag och de senaste åren. Det är självklart en oerhört stark känsla att stå här som vinnare igen, sa Oliver Wilson.

    Han erkänner att det funnits perioder då han funderat på att sluta. Envist har han arbetat vidare och har framför allt under de senaste månaderna känt att han åter är på rätt väg.

    – När jag började få de svar jag ville ha fick jag ett ökat självförtroende och började känna att en vändning var på gång. Jag klarade kvalet till The Open, spelade hyfsat på Carnoustie och bestämde mig för att söka en inbjudan hit till Katrineholm, berättar Wilson.

    Efter fyra jämna rundor (68–70–69–68, totalt -13) var Wilson i särspel mot dansken Joachim B. Hansen, tvåfaldig vinnare på Challengetouren den här säsongen. Båda räddade par på första särspelshålet. Wilson efter ett besök i den högra greenbunkern, Hansen efter att ha slagit inspelet upp i läktaren bakom greenen. På det andra särspelshålet föll Hansen efter en bogey.

    – Mina tre avslutande puttar i eftermiddag – först på det 72:a hålet, sedan på de båda särspelshålen – var de bästa jag slagit under hela veckan, sa Oliver Wilson.

    Som vinnare öste Wilson beröm över tävlingen och Katrineholms golfbana med greener av högsta kvalitet. Den svenska golfpubliken får dock troligen inte se engelsmannen på Nordea Masters på Hills om två veckor.

    – Jag har ingen kategori för Europatouren och kan inte räkna med det. Nu följer jag min plan, tar vecka för vecka och spelar med målsättningen att komma tillbaka som en ännu bättre spelare än vad jag var exempelvis 2008. Det är fortfarande långt dit. Men jag är på rätt väg.

    Även veckans bäste svensk, Anton Karlsson från Upsala GK, är på det rätta spåret. Efter tredjeplatsen i Katrineholm är han en av 15 som är på rätt sida strecket för att i november få sin plats till Europatouren. På söndagen avancerade han från 27:e plats till den absoluta täten efter karriärens vassaste spurt. Eller vad sägs om birdie på hål 11, 13 och 15, hole in one på hål 16 och birdie på hål 17...

    – En helt fantastiskt avslutning. Att jag nyligen gjort två riktigt bra söndagar känns som något riktigt gott att ta med sig till kommande tävlingar, sa Anton Karlsson, veckans bästa Karlsson när värden Robert fick en spelledig helg.

    Anton delade på tredjeplatsen med engelsmännen Tom Lewis och Max Orrin, ledaren efter fredagens och lördagens rundor, på söndagen en koppsnurr från särspel. Antons sjätte hole in one i karriären gjordes på det 16:e hålet.

    – Jag slog en järnsjua och såg att bollen fick en perfekt studs något till höger om pinnen. En riktigt skön och viktig bonus. Jag var nära birdie också på 18:e hålet. I så fall hade jag fått spela särspelet. Men efter en hole in one ska man inte säga något om små marginaler...

    AIK:s Mikael Lindberg, till vardags på Swedish Golf Tour, spelade sin karriärs tredje tävling på Challenge Tour och hanterade sin nya position på bästa möjliga sätt. Efter nio spelade hål var han fem slag under par för dagen. Han signerade scorekortet med birdies även på hål 11 och 17 men tappade slag efter bogeys på hål 10, 14, 15 och 18.

    – Det kände som att greenerna mot slutet av eftermiddagen blev extra snabba. Jag kanske blev för aggressiv på ett par puttar. Annars var det förstås en häftig känsla att plötsligt ha stor publik bakom sig på fairway, sa Mikael Lindberg.

    I och med topp 10-placeringen finns möjligheter att spela kommande veckans tävling på Challengetouren i Finland.

    – Jag ska fundera på det – men det lutar åt att jag följer planen och spelar på Swedish Golf Tour i Knistad, avslutade Mikael Lindberg som reste hem till Stockholm med en prischeck på 8 000 euro, hans karriärs hittills största.

    Övriga svenskar i prislistan i Swedish Challenge: 18) Simon Forsström, 36) Sebastian Söderberg, 43) Mikael Lundberg, 50) Christopher Feldborg Nielsen och Björn Hellgren, 59) Jakob Hansson.
     

    Hela resultatlistan: Finns hos Challenge Tour


    Högupplösta bilder: Finns att ladda ner här och får användas fritt av media, spelare och klubbar, ange Foto: Göran Söderqvist.

  9. Swedish Challenge: SGT-liraren Lindberg bäste svensk
  10. SGT-spelaren Mikael Lindberg, AIK, är bäste svensk och totalt sjua inför söndagens avslutning av Swedish Challenge.
    Swedish Golf Tour

    Swedish Challenge: SGT-liraren Lindberg bäste svensk

    Han kom in som nummer 156 – som den siste att få sin plats i startfältet. Nu är Mikael Lindberg bäst av hemmaspelarna och totalt sjua inför söndagens avslutning på Jättorpsbanan i Katrineholm. Leder gör engelsmannen Max Orrin på -12.

    – Det var jag absolut inte beredd på i början av veckan, säger AIK-spelaren som är på väg att ordna en riktig solskenshistoria från årets Swedish Challenge hosted by Robert Karlsson.

    Till vardags spelar Lindberg på Swedish Golf Tour. Säsongen har hittills varit okej men utan några riktiga toppar och med en ranking kring 40:e plats. Förra veckan fick han chansen att spela sin karriärs andra tävling på Challengetouren i Österrike. Efter två rundor missade han kvalgränsen med fem slags marginal. Han fick besked av landslagstränaren Ola Lindgren att han eventuellt skulle få en plats i Swedish Challenge men inget var definitivt.

    – I måndags kväll fick jag höra att jag inte skulle få spela. Jag var beredd att åka till Svartinge och träna. På tisdagsmorgonen fick jag ett nytt besked, att jag hade fått den sista platsen i Katrineholm. Det var bara att packa bagen och spela inspelsvarv, berättar Mikael Lindberg.

    Efter tre varv under par – 70–69–69 – är Lindberg på -8 och delar sjundeplatsen med portugisen Pedro Figueiredo och engelsmannen Tom Murray. Förutsättningarna inför lördagens runda var veckans tuffaste.

    – Banan är otroligt fin men har förändrats på många sätt sedan jag kom hit i tisdags. Greenerna blir hårdare och hårdare för varje dag. I dag blåste det svåra vindar redan från start. Jag är riktigt nöjd med att kunna hålla ihop scorerna, berättar Lindberg.

    En onödig dubbelbogey på fredagens avslutningshål glömdes snabbt på hotellrummet i Norrköping. Lördagens runda började med en eagle på det relativt lättscorade öppningshålet. På det 18:e hålet hamnade Lindbergs inspel bland publik, läktare och serveringstält. En lågt slagen chip studsade perfekt på foregreen och rullade vackert mot flaggan för att stanna en halv meter från koppen. Lindberg räddade sitt par och tog sin position som bäste svensk inför finalvarvet.

    Hans klubbkamrat Simon Forsström är 16:e man (–6), Uppsalas Anton Karlsson 27:a (–4), Västerås Björn Hellgren 30:e man (–3), Sjöbos Christopher Feldborg Nielsen 37:a (–2), göteborgaren Sebastian Söderberg och helsingborgaren Mikael Lundberg 43:a (–1), Haninges Jakob Hansson 49:a (par).

    I täten behåller engelsmannen Max Orrin sin ledning. Inför slutrundan med två slags marginal till tvåan i ledarbollen, landsmannen Tom Lewis.

    – Jag har vunnit tidigare, både när jag varit i ledning och när jag kommit ifatt bakifrån. Jag känner att jag kan göra det igen. Det är riktigt tufft där ute men jag tycker att jag spelar med det tålamod som krävs. Om någon ska slå mig ska han spela riktigt bra och är i så fall förstås värd titeln, säger Max Orrin.

    Bland de meriterade och erfarna engelsmännen i tätstriden finns öven Oliver Wilson. Under flera framgångsrika säsonger på Europatouren hann han vinna Dunhill Links Championship på St Andrews 2014 och spela Ryder Cup för Europa på Valhalla 2008. I Katrineholm visar Wilson att han åter har hittat spelet för att komma tillbaka till golfens högsta nivåer. Även dansken Joachim B. Hansen, ledare av Challengetouren 2018, är på delad tredje plats. Liksom den unge, långtslående spanjoren Adre Arnaus och fransmannen Victor Perez.

    Högklassig golf och spänning är att vänta på Jättorp under en dramatisk söndag. C More sänder återigen direkt från tävlingen. Höjdpunkterna visas i en sammanfattning på Sportkanalen. 

    Livescore från tävlingen här

    Fler bilder från tävlingen finns här. Får användas fritt av media, spelare och klubbar, ange Foto: Göran Söderqvist. 

  11. Swedish Challenge: C More Golf sänder helgen
  12. Swedish Golf Tour

    Swedish Challenge: C More Golf sänder helgen

    Tävlingen kommer under helgens finaldagar att kunna följas på bästa möjliga sätt, live på Katrineholms GK eller direktsänt i C More Golf med livestudio. Eller en kombination via tv-skärmar på 18:e green, unikt för Challenge Tour.

    Publiken i Katrineholm följer spelet på närmast möjliga håll. Strax intill den 18:e greenen visas tävlingen även på en storbildsskärm där varje viktigt slag ute på Jättorpsbanan kan följas.

    – Detta är unikt för Challengetouren, säger Mats Lanner, Tournament Director för Swedish Challenge.

    C More sänder direkt från 13.30 till tävlingsdagarnas slut vid cirka 16.30. Mats Hallberg kommenterar med flera av de deltagande spelarna, inklusive tävlingens värd Robert Karlsson, som bisittare.

    Sammandrag med de absoluta höjdpunkterna sänds senare på kvällen i Sportkanalen. Lördag 20.00–20.40 och söndag 19.3020.45 är tider att passa för den som vill se framtidens golfstjärnor bjuda på golf och dramatik av högsta klass i Sveriges enda tävling på den europeiska Challengetouren, arrangerad av Katrineholms GK och Svenska Golfförbundet.

    I lördagens ledarboll spelar engelsmännen Max Orrin och Liam Robinson. Bland de många jagande med vinstchans finns bland andra de svenska hoppen Anton Karlsson, Upsala GK och AIK-duon Simon Forsström och Mikael Lindberg.

    Tourens totalledare Joachim B. Hansen är med i toppstriden med sikte på årets tredje seger. Tidigare under året har han vunnit i Turkiet och på hemmaplan i Danmark. 62 spelare från 20 nationer gör upp om titeln under finaldagarna dit båda de senaste årens vinnare Jöel Stalter från Frankrike och Estanislao Goya från Argentina kvalificerat sig.

    Följ tävlingen här

    Fler bilder från tävlingen finns här. Får användas fritt av media, spelare och klubbar, ange Foto: Göran Söderqvist. 

För frågor kontakta

Sofia Pettersson