Här kan du läsa senaste nytt om Nordic Golf Tour och Swedish Golf Tour.

(News articles in Swedish only – don't hesitate to contact us if you need a translation.)

Nyheter

  1. Glennemo fortsätter att imponera ”Grymt skönt”
  2. Swedish Golf Tour

    Glennemo fortsätter att imponera ”Grymt skönt”

    Jacob Glennemo, AIK vinner Holtsmark Open 2018 med tre slags marginal på totalt -15. Tvåa i tävlingen blev Sebastian Hansson, Tjörns Golfklubb efter en mäktig spurt sista dagen med 66 (-6).

    Swedish Golf Tour har varit på besök i grannlandet Norge och arrangerat Holtsmark Open som är belägen utanför Drammen i typisk Norsk natur med spektakulära berg, fjordar och raviner utmed banan. Robert Trent Jones som har designat banan har verkligen satt spelarna på prov denna vecka med sina ikoniska djupa bunkrar och ondulerade greener.

    Den utmanande banan var dock ingen match för Jacob Glennemo som stod för en minst sagt imponerande insats när han tog en övertygande seger i Holtsmark Open. Glennemo slutade tillslut på -15 och tre slag före en spurtande Sebastian Hansson som gick runt sista varvet på 66 (-6).

    Glennemo som startade dagen med en tre slags ledning berättar att det är första gången han går ut med en så stor ledning inför sista varvet. Någon nervositet inför den nya situationen visade dock inte AIK-spelaren som rivstartade med att gå -4 de första 11 hålen och skaffade sig en komfortabel ledning inför de sista hålen. Glennemo fortsätter att berätta att det var grymt skönt att ha några slag till godo inför de avslutande hålen vilket tillät honom att spela lite mer safe.

    Detta är hans andra seger på Nordiska Ligan i år. Denna vinst innebär att han drygar ut sin ledning på NGL-rankingen till 8000 euro före tvåan Aksel Olsen. Med åtta tävlingar kvar på schemat ser det minst sagt lovande ut att ta ett av de eftertraktade Challenge Tour-korten.

    Bästa amatör i tävlingen blev Sebastian Eidsæther Syr från Losby Golfklubb på en delad 21:a plats på totalt -3 efter rundorna 67, 78, 68.

    Resultat

     

    Skribent: Oskar Lundgren

  3. Sjöholm tar första proffssegern efter dramatisk avslutning på Slite
  4. Swedish Golf Tour

    Sjöholm tar första proffssegern efter dramatisk avslutning på Slite

    Det blev en jämn kamp in i det sista mellan Mimmi Bergman och Annelie Sjöholm som gick ut i ledarbollen i Slite Open. Efter imponerande puttning på sista greenen kunde Sjöholm fira sin första seger som proffs.

    – Det är det här jag jobbar för. Jättekul att det ger resultat, säger Annelie Sjöholm som efter en lyckad collegekarriär valt att satsa helhjärtat på golfen.
    Mimmi Bergman, Lannalodge GK och Annelie Sjöholm, Västerås GK delade ledningen inför sista varvet på sex under par. Bergman hade ett litet grepp under större delen av rundan, men Sjöholm knappade in och förbi under andra nio. Inför sista hålet hade hon ett slags ledning. Båda spelarna slog upp sig till ungefär fyra meter från flaggan. Bergman som var först rullade i sin måsteputt och satte press på Sjöholm. En svår nedförsputt väntade, men bollen slank i.
    – Jag visste ställningen mellan mig och Mimmi så jag anade att putten var för vinst, men jag ville inte ta något för givet. Det kändes otroligt bra när den trillade i, säger Annelie Sjöholm.
    – Jag hade en bra känsla inför i dag med två bra varv i bagaget från gårdagen. Jag fick en bra start med par på första hålet, men sen kom tyvärr en dubbel. Jag försökte bara ha tålamod. Jag brukar spela bäst på sista nio och då började mycket riktigt puttarna trilla i.

    SEGERN blev Annelie Sjöholms första som proffs och hon lämnar Slite med en prischeck på 20 000 kronor. På bagen denna vecka hade hon syster och systerns pojkvän som hon riktade ett extra tack till under tacktalet.
    – Det är jättekul att ha dem här. Vi har haft en roligt vecka och jag har inte känt samma nervositet. Det gjorde att jag funderade mindre på resultatet.
    Dagens klättring stod Anna Magnusson för som signerade ett scorekort för 68 slag (–4) och tangerade Mimmi Bergmans nya banrekord från andra rundan.

    Närmast väntar Turfman Allerum Open på Swedish Golf Tour och LETAS, men Annelie Sjöholm har siktet inställt på Europatouren och ska spela kvalet i höst.
    Tack till Slite Golfklubb som stod som arrangörer på Swedish Golf Tour för första gången. De har levererat en bana i toppskick som var mycket uppskattad bland spelarna.

    Hela resultatlistan

    Bilder från tävlingen - fria att dela.

  5. Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet
  6. Swedish Golf Tour

    Holtsmarks Open: Glennemo i tre slags ledning inför avgörandet

    Jacob Glennemo fortsätter sitt fina spel. AIK:aren leder Holtsmark Open  inför sista dagens spel.   "Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också", säger han

    Inför Holtsmarks Open (15–17 augusti) – som ingår både på Swedish Golf Tour och Nordic League – intervjuade vi AIK:s Jacob Glennemo.
    31-åringen har haft en stark säsong med bland annat en vinst, två andraplatser och totalt sju topp 10-placeringar. När han slog ut första dagen på Holtsmarks GK utanför Oslo toppade han också Nordic League-rankingen, där de fem bästa får ett kort till Challengetouren nästa säsong.
    Efter rundor på 64 slag första dagen och 69 på torsdagen leder Jacob Glennemo tävlingen inför sista dagens spel. På 36 spelade hål har han gjort tolv birdies, två eagles, två bogeys, 19 par – och en trippel.
    – Jag har spelat bra de två första varven. Nu har puttern varit lite hetare än vanligt så jag haft utdelning på greenerna också. Det är det som avgör mycket. Man behöver inte jaga pinnarna så mycket då, säger han.

    TOTALT är Glennemo elva under par. Han leder med tre slag före dansken Martin Leth Simonsen (–8) och fyra före norske trean Henrik Björnstad (–7). 
    Bakom dem finns, bland andra Tjörns Sebastian Hansson (–6), Tobias Edén, Karlstad, Martin Eriksson, Kårsta och Victor Theandersson, Ekerum delar sjätteplatsen (alla –4).
    I intervjun före tävlingen sa Jacob Glenemo, om målet att komma topp fem, att ”spelar jag som jag gjort under i stort sett hela säsongen så ska det väl lösa sig, men man vet ju aldrig”.
    Det verkar han göra. Utgångsläget har inte blivit sämre inför finaldagen i Oslo.
    En seger för skulle ge honom runt 7 000 poäng vilket sannolikt också skulle innebära att den där topp 5-platsen i princip är säkrad – med en brasklapp för att det trots allt återstår åtta tävlingar.
    – Så kan det ju vara, det är ett bra läge, men det är inget man kan påverka just nu. Det hade ju varit skönare med ännu fler slags ledning men utgångsläget är jättebra så klart. Det är bara att gå ut och spela på i morgon, men det kan hända så mycket på vägen, säger han.

    BANAN på Holtsmarks GK är designad av Robert Trent Jones.
    – Det är en väldigt trevlig design på banan. Jättekul att spela. Alla spelare har varit positiva, säger Jacob Glennemo.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se


    LEADERBOARD 

      

    FAKTA: Holtsmark Open

    Var: Holtmarks GK, utanför Oslo.
    När: 17–17 augusti.
    Hur: 54 hål, slagspel. Kvalgräns efter 36 hål (45 spelare plus delningar).
    Prispengar: 350 000 kronor.

     

    Swedish Golf Tour
    Svenska Golfförbundet har i år tagit över driften av SGT, den svenska proffstouren för damer och herrar. Herrarnas tävlingsprogram består av femton tävlingar.
    Swedish Golf Tour ingår – tillsammans med danska Ecco Tour och tävlingar i Norge, Finland och Estland – i Nordic League. 
    Nordic League är nivån under Europatouren och Challengetouren. De fem bästa spelarna på rankingen vid säsongens slut får ett kort till Challengetouren nästa år. Tre vinster ger omedelbar Challengetour-status.

    Här är hela tävlingsprogrammet för Swedish Golf Tour 2018, herrar.

  7. Slite Open: Bergman går ut i ledarboll för första gången i år
  8. Swedish Golf Tour

    Slite Open: Bergman går ut i ledarboll för första gången i år

    Mimmi Bergman letade efter ”spetsspel”. På fredagen går hon ut i ledarboll i Slite Open.

    Det spelades två rundor under torsdagen i Swedish Golf Tour-tävlingen Slite Open på Gotland. 
    Mimmi Bergman – som vi intervjuade före tävlingen – är i delad ledning tillsammans med Västerås Annelie Sjöholm. Båda är sex under par totalt.
    Tre slag bakom skuggar Karlstads Filippa Möörk, rankingledaren, och Anna Svenstrup, Vasatorp (båda –3).
    – Dagen har varit stabil. Jag har varit bra från tee och framför allt höll jag alltid bollen i spel i dag, säger Mimmi Bergman som har haft problem med vänster handled under säsongen.
    Smärtorna kommer och går.
    –  Jag har känt av det lite, men det funkade bra i dag.

    MIMMI Bergman gör säsongens åttonde start på Swedish Golf Tour. 21-åringen från Örebro har hittills haft resultatraden 32–13–13–5–10–27–MC. Det har varit stadigt, men hon har saknat den riktiga spetsen. Pricken över i:et.
    På fredagen går hon ut i ledarboll för första gången i år.
    – Ja, det blir kul och det är skönt att äntligen få till lite lägre scorer, säger Mimmi Bergman som självklart inte tar ut något i förskott.
    – Ooh nej! Allt kan hända i den här sporten, skrattar hon.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Slite Open
    Var: Slite GK, Gotland.
    När: 16–17 augusti. 
    Hur: 54 håls slagspel. 
    Prispengar: 100 000 kronor.

    Följ tävlingen här

    Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018: 
    4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
    21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
    25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
    29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
    16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
    20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
    28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)
    13–14 juli: Johannesberg Open (Anna Magnusson, Ullna)
    1–2 aug:  Säljfast Ladies PGA Championship, Sölvesborg (Isabella Ramsay, S:t Arild)
    9–11 aug:  Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider (Emie Pernnoni, Frankrike)

     

    Topp fem på årets SGT-ranking:
    1) Filippa Möörk, Karlstad                        115 273 poäng
    2) Sofie Bringner, Hills                               109 922
    3) Anna Magnusson, Ullna                       100 072
    4) Lisa Pettersson, Täby                              91 073
    5) Isabella Ramsay, S:t Arild                        79 162
    --------
    16) Mimmi Bergman, Lannalodge             25 325

    Fullständig ranking


    Hela tävlingsprogrammet 2018

     

     

  9. Birdiefest i Norge
  10. Swedish Golf Tour

    Birdiefest i Norge

    Det var birdiefest under den första dagens spel Holtsmark Open utanför Oslo i Norge. Veteranen Henrik Bjørnstad och Order of Merit ledare Jacob Glennemo tangerade Holtsmark Golfs banrekord på 64 (-8).

    Touren gör ett stopp i Norge, närmare bestämt Holtsmark Golf utanför Oslo denna vecka. Holtsmark Golf är en mästerskapsbana designad av Robert Trent Jones belägen i storslagen norsk natur, men det var ingenting som skrämde spelarna. Särskilt inte Henrik Bjørnstad och Jacob Glennemo som båda tangerade banrekordet på 64 (-8).

    Veteranen Bjørnstad som tidigare spelat på PGA-touren har valt att göra comeback efter några års tävlingsuppehåll och en så länge ser det väldigt lovande ut, minst sagt! Glennemo fortsätter att visa klass. Han har genom hela säsongen visat upp ett imponerande spel vilket positionerar honom högst upp av Nordic Golf league’s Order of Merit. Tre slag bakom Glennemo och Bjørnstad jagar en trio med spelare efter en första runda på 67 (-5)

    Imorgon startar andra varvet av tävlingen 8:00 och det ska avgöras vilka 45 proffs + delningar som får spela finalvarvet på fredag och göra upp om prispengarna.

    Leaderboard

    Bilder från tävlingen

     

    Skribent: Oskar Lundgren

  11. Slite Open: Mimmi Bergman jobbar på trots krånglande handled
  12. Swedish Golf Tour

    Slite Open: Mimmi Bergman jobbar på trots krånglande handled

    Mimmi Bergman är på Gotland för att spela sin åttonde tävling på årets Swedish Golf Tour, trots en handled som spökat hela säsongen.  "Ibland känner jag ingenting ibland gör det jätteont", säger hon inför Slite Open.

    Slite Open (som spelas 16–17 augusti) är ny för året på SGT-programmet och säsongens elfte damtävling på Swedish Golf Tour.
    Mimmi Bergman, Lannalodge, är på Gotland för att spela på Slite GK. Det blir hennes åttonde SGT-tävling i år. 21-åringen från Örebro har hittills fått ihop resultatraden 32–13–13–5–10–27–MC. 
    Stadigt men utan den där riktiga spetsen.
    – Så är det. Det har inte blivit riktigt som jag hoppades på innan. Jag var skadad i handleden i början av säsongen så det var lite trögt att komma igång. Jag var i Sydafrika i början av året och spelade tre tävlingar där och efter det var jag tvungen att vila helt i några veckor. Jag kunde inte träna så mycket i våras och sedan spelade jag den första tävlingen i Sverige bara för att komma igång. Det blev lite av en ond spiral och det har inte blivit några toppresultat, säger hon.

    PROBLEMET med den vänstra handleden har följt med hela säsongen.
    – Jag är helt enkelt svag i handleden. Det är svårt att bli av med men vi bestämde att jag skulle vila i våras för att se vad som hände. Sedan kollade jag upp det noggrannare. Läkarna sa att jag kan spela även om jag får ont, så då kunde jag dra igång igen, säger hon.

    Ständig handledsträning nu då?
    – Ja, jag har rehabövningar som jag kör varje dag. Jag har fortfarande ont men det pendlar från dag till dag. Ibland känner jag ingenting ibland gör det jätteont. När jag slår på matta på rangen får jag oftast ont, det är bättre från gräs.

    DEN enda missade kvalgränsen, trots handleden, kom förra veckan i Anna Nordqvist Västerås Open, tävlingen som även ingick på LET Access-touren (undertour till Europatouren). Mimmi Bergman noterade 81 och 77 på sina två varv.
    – Det var bara dåligt. Det är klart att man vill ännu mer när det är en bättre tävling och man vet ju att man måste spela bättre för att få spela sista dagen, säger hon.

    MIMMI Bergman har två äldre bröder som också spelar på Swedish Golf Tour, Oscar och Hampus (som just nu är i Norge för Holtsmarks Open). Men det var inte det som gjorde att hon började spela en gång i tiden.
    – Hela min släkt har ju spelat golf men jag tyckte inte det var kul när jag var liten. Jag var på golfbanan varje sommar men jag spelade inte. Tur de hade en pool på Lanna så det fanns något att göra, skrattar hon.
    Trots att Sverige är så starkt på elitnivå på flick- och damsidan har återväxten bland unga tjejer gått nerde senaste åren. Golfförbundet har därför startat ett antal projekt, länsvis, för att få tjejer att spela golf och att de ska stanna inom sporten. 
    Mimmi Bergman har varit projektledare för Golf i Örebro i tre år nu. 
    – Jag tror att tjejer är så beroende av att andra tjejer spelar, att de måste ha sina kompisar där för att det ska bli kul. Jag kan bara tänka tillbaka när jag själv började spela. Mina bröder kunde inte dra mig till golfbanan utan jag var tvungen att ha mina egna kompisar där. Så det var först när två andra tjejer började som jag fastnade för golfen. Det här projektet vi har är jätteviktigt för att de ska känna att de känner varandra och hitta andra som spelar golf, säger hon.

    EFTER Slite Open återstår två tävlingar på Swedish Golf Tour (Allerum Open i slutet av augusti och touravslutningen på norska Nøtterøy i slutet av september).
    Ett tag funderade Mimmi Bergman på sedan kvala till Europatouren men den tanken har hon släppt.
    – Nu tänker jag att jag ska åka tillbaka till Sydafrika och sedan spela på SGT nästa år också.

    Sydafrika är ett bra alternativ under vintern/våren?
    – Verkligen. Det är ganska billigt att bo och leva där nere och man får tävlingar som är ungefär på samma nivå som SGT. Jag åkte med Sofie Bringner i våras och förhoppningsvis hänger hon på i år också. Annars finns det säkert andra. I våras var vi jättemånga svenskor där nere. VI skojade och sa att SGT flyttar till Sydafrika under vintern och våren, säger Mimmi Bergman.

    08.50 TORSDAG morgon slår hon ut på Slite GK, tillsammans med Ullnas Anna Magnusson och Amanda Jakobsson, Lysegården.

    Bo Steffensen
    bo.steffensen@golf.se

     

    FAKTA: Slite Open
    Var: Slite GK, Gotland.
    När: 16–17 augusti. 
    Hur: 54 håls slagspel. 
    Prispengar: 100 000 kronor.

    Följ tävlingen här

    Spelade tävlingar på Swedish Golf Tour, 2018: 
    4–6 maj: Tegelberga Open (Filippa Möörk, Karlstad).
    21–22 maj: NES Open, Norge (My Leander, AIK).
    25–26 maj: Carpe Diem Beds Open, Flommen (Isabella Ramsay, S:t Arild)
    29–30 maj: Carpe Diem Beds Trophy, Ljunghusen (Sara Kjellker, Ljunghusen)
    16–17 juni: Hinton Golf Open by Dygnet Runt Städ (Anna Magnusson, Ullna)
    20–21 juni: Skaftö Open (Malene Krølbøll, Danmark)
    28–30 juni: SM Match (Lisa Pettersson, Täby)
    13–14 juli: Johannesberg Open (Anna Magnusson, Ullna)
    1–2 aug: Säljfast Ladies PGA Championship, Sölvesborg (Isabella Ramsay, S:t Arild)
    9–11 aug: Anna Nordqvist Västerås Open by SmartProvider (Emie Pernnoni, Frankrike)


    Topp fem på årets SGT-ranking:

    1) Filippa Möörk, Karlstad                        115 273 poäng
    2) Sofie Bringner, Hills                              109 922
    3) Anna Magnusson, Ullna                        100 072
    4) Lisa Pettersson, Täby                               91 073
    5) Isabella Ramsay, S:t Arild                        79 162
    --------
    16) Mimmi Bergman, Lannalodge                25 325

    Fullständig ranking


    Hela tävlingsprogrammet 2018

För frågor kontakta

Sofia Pettersson