Footgolf är en rolig och fartfylld idrott som går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. En perfekt kombination av golf och fotboll med fokus på strategi, enkla regler, glädje och kamratskap.

Spelet följer i stort golfens regler, men med en större boll och en större hålkopp. Vattenhinder och out of bounds utgör normala hinder. En footgolfbana består helst av 9 eller 18 hål med par 3–5, hållängder mellan 50 och 200 meter och hålkoppar med 53 centimeter i diameter.

Kontakta respektive bana för aktuell information om antal hål, speltider, bokningsregler och andra frågor.

Övrig information

Pegg tillåten vid utspark

Spelare får använda en pegg vid utspark från tee. Om en boll av någon anledning faller av peggen innan utspark får den återplaceras utan plikt. Spelare som sparkar bollen från en pegg någon annanstans än på tee diskvalificeras.

Peggen ska vara i form av en plastkon med hål på toppen och får vara maximalt 5 cm hög (se bild för exempel). Under Footgolf-SM 2021 kommer det vid varje tee att finnas godkända peggar att använda.

Utrustning

Den enda utrustning som krävs är en fotboll i storlek 5. När det gäller klädsel finns inga krav, men normala kläder vid footgolftävlingar liknar dem vid vanligt golfspel, det vill säga tröja med krage, golfshorts och fotbollsstrumpor.

Golfskor utan dubbar/spikar, grusfotbollsskor eller vanliga gymnastikskor rekommenderas. Fotbollsskor med dobbar är förbjudna.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels logotyper. Ovanför en röd pratbubbla med texten Tillsammans för fler på golfbanan!

Kort om footgolf

Footgolf är en idrott för alla med fokus på strategi, enkla regler, glädje och kamratskap. Sporten kombinerar golf och fotboll och går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. 

Läs mer om footgolf ➤ 

Tävlingar i Sverige

Footgolf-SM

Svenska Golfförbundet arrangerar årligen det svenska mästerskapet i footgolf, individuellt och i lag. För att delta i SM måste du vara medlem i en svensk idrottsförening som är medlem Riksidrottsförbundet, eller ansluten till ett golfbolag (association) ansluten till Svenska Golfförbundet.

Mer om footgolf-SM ➤

Swedish Footgolf Tour

Footgolf-SM är en del av den svenska footgolftouren. Du hittar mer information och spelschema på tourens hemsida.

Mer om Swedish Footgolf Tour ➤

Internationella tävlingar

Footgolf spelas runt omkring i hela världen. Är du intresserad av att spela internationellt och vill veta mer? Besök organisationen Federation for Internationel FootGolf.

Kontakta SGF

Porträttbild på John Lindberg.

Footgolf i sociala medier