Den här sidan reder ut begreppen för dig som funderar på att kombinera golf och studier i USA.

Kom ihåg att kolla upp!

Säkerställ när du väljer ditt gymnasieprogram att det innehåller de basämnen du behöver för att kunna söka in på college. Detta kan du annars behöva komplettera med. Läs mer om basämnen du behöver på NCAA.
Guide for the college bound student-athlete
Guide to International Academic Standards for Athletics Eligibility

Om du är intresserad av att studera i USA är ett första viktigt råd att vara ute i mycket god tid. Den första kontraktstiden för coacher på universiteten går ut i början av november och de är mycket intresserade av att ha sina ”rekryter” klara då. Hinner du inte under den perioden finns en andra kontraktstid från mitten av april fram till skolstart. Risken är dock att de scholarship-pengar som finns tillgängliga kan vara förbrukade. 

För dig som funderar på eftergymnasiala utbildningar finns det också tips på skolor i Sverige som erbjuder en bra utbildning kombinerad med golf.

Se filmen från Oklahoma State University, där Linnéa Johansson och Isabella Deilert gick innan de tog steget till att bli golfproffs. De och deras coacher berättar om skolan, spelet och vardagen som collegespelare i USA. Dessutom berättar LPGA-tourspelarna Pernilla Lindberg, Anna Norqvist och Madelene Sagström om valet att satsa på college.

Checklista när du söker skola

Skriv ut lista
 • Kolla upp och anmäl dig för att göra de tester som krävs:
  TOEFL och SAT

  Studievägledaren på din skola bör ha information om detta. Alla skolor kräver dessa tester och du måste göra dem innan du tar kontakt med coacher. Du kan läsa mer om antagningsbestämmelser hos National Collegiate Athletic Association (NCAA).

 • Översätt dina betyg så att du kan skicka med dem vid ansökan. Du kan läsa mer om översättning av betyg hos Skolverket.

  Här kan du läsa mer om den svenska betygsskalan på engelska som kan vara bra att skicka med som länk till skolan.

 • Ta kontakt med Fulbright Commission i Stockholm om du behöver ytterligare information om studier i USA i allmänhet, vill beställa material till testerna eller anmäla dig till dem. Du når dem på telefon 08-534 818 80.

 • Kolla med CSN:s utlandsenhet om regler och bestämmelser för eventuella studielån.

 • Kolla upp eventuella stipendier som finns att söka. Bra sökvägar är Google där du hittar svar på de flesta frågor. Du kan också på ett bibliotek kika efter:
  - Alla dessa fonder och stiftelser
  - Kulturfonder i Sverige

Checklista när du söker golf

Skriv ut lista
 • Börja med att registrera dig vid NCAA Eligibility center. Detta måste alla internationella studenter göra. Läs igenom följande dokument med vad du ska tänka på innan du registrerar dig. Tipsen hittar du i det här dokumentet.

  Vanliga frågor (FAQ) för internationella studenter hittar du i det här dokumentet.

  Registrerar dig gör du via NCAA Eligibility Center här

 • Skaffa Ping American College Golf Guide. Den hittar du på www.collegegolf.com eller www.golfweek.com.

 • Dr. Gary R. Nelson, utnämndes 2005 till Head Coach för herrarnas golflag på University of San Francisco. Han har sedan dess haft ett flertal olika roller inom USF's sportavdelning och är numera Associate Athletic Director for Alumni Affairs.

  För att hjälpa internationella studenter att söka till college har han sammanställt ett dokument med relevant information för hur man går tillväga med sin ansökan samt matnyttiga tips att tänka på under vägens gång så som exempelvis checklista, frågor att ställa till collegecoacher o.s.v.

  Här kan du ladda ned Dr. Nelsons dokument om college information

 • Skriv brev till de skolor du tycker ser intressanta ut. Pingboken har bra tips på hur du kan utforma dina brev.

  Kom dock ihåg att ditt brev behöver vara unikt för att coachen ska lägga märke till just dig! 

  Coacherna får säkert tio brev om dagen från förhoppningsfulla aspiranter. Chanserna till scholarship ökar om du siktar in dig på skolor som matchar din nuvarande spelstandard. Till exempel kan det vara svårt att ta en plats på en skola som är rankad topp-5 om du som bästa resultat har en 15:e plats på TeenTour. 

 • Be någon eller några skriva ett rekommendationsbrev om dig som du kan bifoga. Det kan vara en lärare, din tränare eller någon annan.

 • Ta gärna kontakt med någon du känner som varit i USA tidigare för att få information.

 • Om du har möjlighet, spela i någon tävling där collegecoacher finns på plats till exempel AJGA-tour (www.ajga.org) eller Orange Junior Bowl.

 • Kolla in www.golfstat.com eller www.golfweek.com för aktuella rankinglistor och annan nyttig information.

 • Försäkring är viktigt. När du kommit in på college och planerar att stanna längre än ett år avskrivs du från Sverige. Du är fortfarande svensk medborgare men tappar en del av det svenska försäkringssystemet som är uppdelat i två delar. En del är att man är svensk medborgare, andra delen är att man är bosatt i Sverige, detta är du inte i och med att du planerar att vara utomlands mer än ett år.

  Det som är viktigt är att du ser över vad detta innebär för dig, se över dina privata försäkringar och se även vilket skydd din skola har när du studerar. Har du frågor kring detta, kontakta försäkringskassan.

 • Det finns företag som hjälper till i processen att hitta skolor i USA. Mot en avgift kan en del av jobbet göras av företaget.

  OBS! Svenska Golfförbundet har inget officiellt samarbete med något av dessa företag, utan förmedlar endast kontakt genom att lista länkar här till höger.