Vad behöver du träna mer på? Höj kvaliteten på träningen genom att sätta mätbara och jämförbara mål.

Swgt.se - en gratis tjänst för satsande juniorer och elitspelare i Sverige

Landslaget har tagit fram tjänsten swgt.se med rondstatistik, tester, träningsdagbok och information. Swgt.se ägs av Svenska Golfförbundet och är gratis att använda för satsande spelare i Sverige och för alla tränare som vill följa sina spelare.

Rondstatistiken bygger på shots gained, baserad på data från PGA-touren. Inmatningen är helt anpassad till att göra på en mobiltelefon och stort jobb har lagts ner på att göra inmatningen så enkel och snabb som möjligt.

Swgt.se används av alla landslagsspelare och flera proffs på LPGA, LET, ET, CT och SGT. Den data som landslagen därmed får tillgång till är ovärderlig för att att skapa kravspecifikationer och för att utveckla träningsmetodiken.

För att börja använda Swgt.se, skicka ett email till Ola Lindgren så får du en aktiveringskod.

Det här är syftet med tester

Syftet med tester är att höja kvalitén i träningen genom att göra den mätbar och jämförbar. Endast med de förutsättningarna kan du få progression och utveckling i din träning. Mätbar träning gör att individen sporras att träna mer och bättre, alltså motivation. Progression gör att du får koll på din färdighetsnivå och vet när du ska avancera till en högre/tuffare nivå, både vad gäller mängd och svårighetsnivå.

Tester är ett bra instrument att jämföra sig med sig själv och sin egen utveckling. Det förtydligar vilka områden som är undersatta och behöver tränas mer på. Tester är bra tävlingsinslag i träningen som främjar koncentration och stresshantering.

  1. Puttester
  2. Här kan du läsa mer om olika puttester som ofta används inom landslaget.

    Teknik och sikte

    Sikttest
    Ett test på hur bra du kan sikta in klubbladet mot målet. Det är speciellt viktigt på korta puttar. De som har en bra sammanlagd score på detta test samt på "Bollstart med speed" är ofta mycket bra inom 2 meter.
    Ladda hem Sikttestet här

    Bollstart med speed
    Ett tekniktest som kombinerar bollstart med hastighet på korta puttar. De som har en bra sammanlagd score på detta test samt "Sikttest" är ofta mycket bra inom 2 meter.
    Ladda hem Bollstart med speed här

    Visatest
    Ett tekniktest som kombinerar bollstart och hastighet. Det är speciellt anpassat till de som använder sig av delmål.
    Ladda hem Visatestet här


    Längdkänsla

    Lagputt
    Ett tävlingslikt test av längdkänsla på 8-22 meter med olika puttar hela tiden. Testet går också bra att använda på banan under till exempel ett inspelsvarv.
    Ladda hem Lagputtestet här

    54:an
    Detta är ett mängdtest på längdkänsla med olika lut på 6-10 meter. Testet analyserar också om du är offensiv eller defensiv från olika sidolut.
    Ladda hem testet 54:an här


    Greenläsning

    Greenläsning
    Ett komplext test med fokus på hur bra du är på att läsa puttlinjen från olika längder. Du måste också ha bra bollstart och längdkänsla för att scora bra på det här testet.
    Ladda hem Greenläsningstestet här


    Sänkövning

    50-bollsövningen
    Ett test på hur bra du är på att sänka korta och mellanlånga puttar (1-5 meter). Det är upplagt som 50 hål slagspel med olika puttar hela tiden. 
    Ladda hem 50-bollsövningen här

    2-6:an
    Ett test som inkluderar 60 puttar med olika lutningar på 2-6 meter. Målet är att sänka många puttar men testet kan också användas till att analysera dina missade puttar. Du får svar på om du är offensiv eller defensiv, missar högt eller lågt och om du har en tendens till att missa höger eller vänster.
    Ladda hem testet 2-6:an här

  3. Närspelstester
  4. Här kan du läsa mer om vilka närspelstester som ofta används inom landslaget.

    8-bollsövningen

    Ett test på ditt närspel. För att scora bra på det här testet behöver du behärska chippar, pitchar, lobbar och bunkerslag från olika avstånd. Du byter läge varje gång och får därmed reda på hur bra du är på att lyckas på ett försök. Du återkommer till samma läge fem gånger och testet visar därmed också vilken förmåga du har att lära av tidigare försök.
    Ladda hem 8-bollsövningen här

  5. Övriga tester
  6. Här finns övriga tester som används inom landslaget.

    "Beat the Best"

    Beat the Best är ett speltest där du kan tävla mot den bästa PGA-tourspelaren i varje del av spelet. Testet besår av 100 slag, där varje slag representerar 1 procent av slag utförda på PGA-touren 2013. Du kan testa dig själv på en specifik del av spelet eller göra hela testet. Testet kan göras på övningsområdet eller på banan.
    Ladda hem Beat the Best här

    Drivertest damer

    Ett test för tjejer för att se hur bra de är på att använda drivern, både längd och i sidled.
    Ladda hem Drivertest för damer här

    Drivertest herrar

    Ett test för killar för att se hur bra de är på att använda drivern, både längd och i sidled.
    Ladda hem Drivertest för herrar här

  7. Tips på fysträning för ungdomar
  8. Som golfare vill du kunna träna och spela så mycket som möjligt – det som många gånger kan stå i vägen för dina möjligheter till det stavas skada.

    Därför är en av de viktigaste uppgifterna för oss fystränare/terapeuter att se till att du som ung golfare så tidigt som möjligt får lära dig vikten av bra och skadeförebyggande träning och att du gör den!

    I slutet av säsongen är det många som börjar känna av diverse krämpor – ofta tyvärr på grund av dåligt genomförd fysträning under sommarmånaderna. Som spelare måste du ha ett upplägg med ett basprogram vilket du kan köra mer eller mindre var som helst, när som helst och som du ska köra året runt – ett kortare program vilket förstås ska ändras över tid. Utöver det genomför du även utvecklande fysträning som du kör under framförallt vinterhalvåret med målsättning att bli starkare/mer explosiv/rörligare/få bättre kondition osv. - allt utifrån var just du står för tillfället.

    Det finns ett antal områden vilka är aktuella för de flesta att träna lite extra på – just för att det är där vi ser de flesta skadorna. Dessa är ländrygg och händer/handleder. Samtidigt är skaderisken liksom det mesta andra inom golfen individuellt, så se alltid till att du får hjälp med övningar och program som prioriterar det som just du behöver. Skador kommer ofta som en följd av att man är för svag eller kanske för stel eller att det är något tekniskt som gör att man belastar kroppen på ett mindre bra sätt.

    När det gäller ländryggsbesvären är oftast bålstabilitetsövningar bra, gärna med en komponent av balans/stabilitet. Handleder behöver oftast stärkas upp med olika övningar. Kan du dessutom få in rörlighetsträning vid såväl golf- som fysträning så har du fått en bra början på att ge dig själv möjligheten att träna och spela mycket golf.

    Att tänka på nu inför vintern är att mycket slag inomhus på matta + hårt golv inte brukar vara någon bra kombination – försök hitta lösningar vilka ger mindre belastning på handlederna.

    Slutligen kommer här fyra tips att ta tag i gällande din fysträning:

    - Se till att du har en långsiktig plan för din fysiska utveckling.

    - Sätt ihop ett basprogram, anpassat för dig som du kan köra var som helst.

    - Håll i din fysträning året runt – ingen annan kommer göra det åt dig.

    - Be om hjälp – alla behöver det under sin karriär.

    / Landslagsfysio KG Nissén
    Publicerat: 2018-08-24