Information om säkerhetsläget och den ökade hotbilden mot Sverige, samt råd till golfklubbar och spelare vid utlandsresor.

Hotbilden mot Sverige har successivt förändrats och attentatshotet från framför allt våldsbejakande extremism har ökat. Efter den fruktansvärda händelsen i Bryssel den 16 oktober, där två svenska fotbollssupportrar sköts till döds, har läget skärpts ytterligare.

Det är ett allvarligt läge och Säkerhetspolisen bedömer att det kommer att kvarstå en längre tid. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. 

Råd och rekommendationer från RF

Riksidrottsförbundet (RF) följer händelseutvecklingen noga, och har satt samman en lista över förebyggande åtgärder vid utlandsresor. Om du som golfklubb, tränare eller spelare ska åka på en tävlings- eller träningsresa utanför Sverige finns all anledning att följa dessa råd.

RF betonar vikten av att upprätta kontakt med svenska ambassaden i det land du ska resa till, ladda ner appen UD Resklar och skriva upp dig på "svensklistan". 

På Sweden Abroad finns också information för varje land, med aktuell bedömning om eventuell hotbild, aktuella händelser och allmänna råd till svenska resenärer.

Förebyggande åtgärder vid utlandsresor

 1. Överväg om ni bör komplettera truppen med en särskild utsedd säkerhetsansvarig som kan ansvara för riskanalys, bedömningar, samverkan internt och externt med mera.

 2. Ökad omvärldsbevakning; var påläst och ta reda på vad som gäller i landet ni ska till. 

 3. Följ eventuell avrådan eller restriktioner från UD

 4. Kontrollera försäkringar.

 5. Ladda ner appen ”UD Resklar” och se till att skriva upp er på ”svensklistan”. 

 6. Skriv upp och upprätta relevanta kontakter i det land ni åker till, som svenska ambassaden, arrangörens säkerhetschef, hotellets säkerhetschef etc.

 7. Identifiera eventuella sårbarheter som kan kräva särskilda åtgärder, till exempel:

  – Transport till och från flygplatsen
  – Boende; vilket våningsplan, evakueringsplan, var måltiderna intas och i vilken omfattning andra hotellgäster beblandas med laget/utövarna
  – Transport till och från tävlingsplatsen
  – I vilken omfattning utövare och ledare kan röra sig fritt utanför boendet
  – I vilken omfattning man bör exponeras med svenska attiraljer
  – Arrangörens säkerhetsplan vid det fall olika former av manifestationer / incidenter äger rum
  – Balanserad information till utövarna för ökad säkerhetsmedvetenhet

Källa: Riksidrottsförbundet

Mer information

Mer om idrottsrörelsens säkerhetsarbete finns på Riksidrottsförbundets hemsida:

– Förebyggande åtgärder vid utlandsresor
– Idrottsrörelsens terrorberedskap (information och utbildning)

Var rädda om varandra!