Uppstickaren Öjestrand har vuxit sig stor
Öjestrand Golf Club utanför Sundsvall får fler och fler kvinnor och den lilla uppstickaren har nu drygt 1 700 medlemmar. ”Inspirationen och bejakandet av förändringar, även de små, kommer ur Vision 50/50-programmet”, säger förändringsledare Anna-Carin Olsson.
Om Öjestrand GC
Diplom Vision 50/50: 2018
Aktiva medlemmar: Drygt 1 700
Andel kvinnor: 26,7 %
Tillhör: Medelpads GDF
Anläggning: 18-hålsbana med tee 61, 55, 51, 46 och (sedan 2020) 40, 9-håls korthålsbana
Siffror hämtade från GIT, juli 2020
Ett par mil söder om Sundsvall ringlar sig vägen genom jordbrukslandskapet mot sjön Öjen och Öjestrand GC som byggdes 1992. Här finns en utmanade 18-hålsbana och en lika tuff 9-hålsbana som sätter konditionen på prov med många upp- och nerförsbackar.
– De som spelar banan för första gången säger att banan är tuff, men att det är roligt och trevligt på klubben. Det har nog varit en styrka att vi redan från början haft en kultur som är lite mer öppen, eftersom banan och klubben är relativt ung, säger Anna-Carin Olsson, som även varit ledamot i styrelsen under hela Vision 50/50-arbetet.
”Programmet kändes seriöst och värt att lägga tid på”
Klubben gick med i Vision 50/50-programmet våren 2017 och diplomerades hösten 2018.
– Programmet kändes seriöst, forskningsbaserat och värt att lägga tid på. Vi ville lära oss mer om stora grupper, hur de fungerar och vad man ska tänka på, säger Mats Carlman, ordförande i Öjestrand GC de senaste fem åren.
– Vi såg att vi hade en utmaning i att få ut nybörjarna på banan, men tyckte nog annars att klubben fungerade bra och det är svårt att sätta fingret på exakt vad vi gjort som idag lockar fler kvinnor till klubben, fortsätter han.
Kvinna anställdes som klubbchef
Men när Mats och Anna-Carin resonerat en stund kommer de fram till svaret på frågan. Att de år 2019 anställde Ulrika Westin som klubbchef.
– För oss blev det ett statement att anställa en kvinnlig klubbchef i en mansdominerad verksamhet, säger Anna-Carin Olsson.
– Att vi aktivt sökte bland både lämpliga män och kvinnor är nog tack vare Vision 50/50, fortsätter hon.
– Kunskap, rutin och erfarenhet är naturligtvis viktigast, men det måste finns en öppen konkurrens, fyller Mats Carlman i.
– Ulrika hade bred erfarenhet från ledarskap och ledande positioner i det lokala näringslivet och har gjort ett fantastiskt jobb under sitt första år som klubbchef.
Förbättringar för både män och kvinnor
De är överens om att Vision 50/50-programmet lett till förbättringar för både män och kvinnor på banan.
Banchef Erik Strandqvist, som deltagit aktivt i Vision 50/50-processen, har beviljats anläggningsbidrag av Västernorrlands Idrottsförbund för att bygga 15 främre grästees som ger en totalt cirka 400–500 meter kortare bana än tee 46.
– De väntar nu bara på en banvärdering innan de kan tas i bruk, berättar Strandqvist.
De har ett par milstolpar i utvecklingsarbetet: mötet när de myntade ”Mötesplats Öjestrand”, och ytterligare ett möte när de tog fram värdeorden ”Glädje, Gemenskap, Kvalitet”.
– Värdeorden synliggjorde något som fanns i klubbens DNA redan innan, men vi satte ord på dem, fick en kvalitetsstämpel och nu påminner vi om dem hela tiden i all kommunikation med medlemmar, berättar klubbchef Ulrika Westin.
"Innan Vision 50/50 tog jag inte fajten"
Klubbens pro Robin Stålebring, som också deltagit aktivt i Vision 50/50-processen, anser att engagemanget har lett till insikter och en ökad medvetenhet. Han har tagit på sig andra glasögon och ser golfen mer ur ett damperspektiv.
– Jag försöker vara mer konkret och utgå från damernas spel, berätta hur långt de behöver kunna slå för att klara banan, och inte att de ska jämföra sig med långtslående herrar, det behövs inte, säger han.
– Sedan har jag blivit bättre på att säga ifrån. Innan Vision 50/50 tog jag inte fajten, men det gör jag nu om jag stöter på jargong som inte är okej. Jag är också mer noggrann med att uppmärksamma alla olika typer av golfare – damer, juniorer, nybörjare.
Mer än bara golf
Engagemanget för jämställdhet och inkludering fortsätter, med Ulrika Westins erfarenhet från hotell- och evenemangsbranscherna.
– Vi behöver bli bättre på att som klubb förtjäna medlemmarnas lojalitet och finnas där året om. Vi har därför anordnat en biodlarkväll, en digital dietistföreläsning och en inspirationskväll om trädgård, för att nämna några evenemang, och de har lockat fler kvinnor än män, säger Ulrika Westin.
Text och bild: Lena Lindström
Publicerad: September 2020
Öjestrands tre tips för att lyckas
Förändringsledaren. Att ha en dedikerad person som håller i processen.
Regelbundna möten. Att hela styrelsen och personal träffas med jämna mellanrum för att prata jämställdhetsfrågor och arbeta med handlingsplanen.
Verkställande. Att ha en klubbchef som förstår vikten av att verkställa beslut och handlingsplan.