Svenskt Friluftsliv stöttar Golfbanan som utomhusklassrum

Närmare tusen elever har redan fått chansen till undervisning utomhus på golfbanan. Under 2024 får ytterligare 400 skolbarn och deras lärare chansen att bekanta sig med sitt nya utomhusklassrum på golfbanan. Konceptet sprider sig över Sverige – och stöttas från och med 2024 av Svenskt Friluftsliv.

Bild på barn som får skolundervisning utomhus, som del av projektet Golfbanan som utomhusklassrum.
Elever har utomhuslektion på golfbanan. I det här fallet korthålsbanan på Viksjö Golfklubb strax utanför Stockholm.

Svenskt Friluftsliv vill se en ökad satsning på undervisning med fler inslag av utomhuspedagogik, där allemansrätten får en särskilt stark ställning.

De stöttar därför konceptet Golfbanan som utomhusklassrum med pengar för att möjliggöra arbetet under 2024.

I projektet ingår den befintliga satsningen i Stockholm med fyra golfklubbar och fyra skolor, samt en utökning med en skola och en golfklubb i Göteborg och två skolor och en golfklubb Sölvesborg i höst. 

Så går det till

– Baseras på befintlig kunskap om utomhuspedagogik
– Ämnen och teman utgår ifrån läroplanen Lgr22
– Dialog mellan skola och personal på golfklubben
– Lämpliga områden på golfbanan identifieras
– Fortbildning för lärare på golfbanan
– Guide med lämpliga undervisningsmetoder
– Barnen får bekanta sig med sitt nya klassrum

Idén om att använda golfbanan som utomhusklassrum för skolelever kläcktes av Sterf, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, och en pilotstudie med gott resultat genomfördes 2018 i Motala tillsammans med Spetsa vid Linköpings Universitet.

Ökad hälsa, ökad skolprestation, ökad kunskap om natur och friluftsliv i allmänhet och allemansrätten i synnerhet samt chansen att få prova på golf är de starkaste ingredienserna i konceptet.

Konceptet är igång i många delar av Sverige

Bild på barn som får skolundervisning utomhus, som del av projektet Golfbanan som utomhusklassrum.
En skogsdunge på golfbanan kan vara perfekt plats för utomhusundervisning, bland annat i biologi.

Tack vare Svenska Golfförbundets satsning på att använda golfbanan som utomhusklassrum har elever i framför allt årskurs fem i Stockholm och Örbyhus i Uppland fått chansen att komma ut i skogsbryn och på ängar vid golfbanan. 

De undervisas i ämnen som NO, engelska och geografi utifrån läroplanen Lgr22. Från och med 2024 introduceras konceptet alltså även i Göteborg och Sölvesborg, med stöd av Svenskt Friluftsliv.

I Jönköping är det elever i högstadiet och gymnasiet som åker till A6 friluftsområde och besök på A6 Golfklubb. Den satsningen är treårig (2023–2025) och stöttas av LONA-medel från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen.

Golfbanan som utomhusklassrum innehåller också fortbildning av lärare som alltså får en personlig utveckling i sitt yrkesutövande genom att lära sig om hur de kan ”lära ut ute”.

"En stor vinst för både golfen och samhället"

Bild på barn som får skolundervisning utomhus, som del av projektet Golfbanan som utomhusklassrum.
Att prova på golf ingår i konceptet Golfbanan som utomhusklassrum. För många av eleverna är det första gången de håller i en golfklubba.

– Det finns många vinster i vårt samarbete när det gäller att få ut barn och unga i naturen, och i kunskapsutbytet mellan Svenskt Friluftsliv, Sterf och Svenska Golfförbundet för att stimulera till mångfunktionell användning av tätortsnära natur, säger Maria Strandberg, direktör vid Sterf.

– Dessutom är satsningen en bra chans för att rekrytera nya golfare som normalt inte hittar till golfbanan, säger Maria Strandberg.

Annica Lundström, chef för klubb- och anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet, säger:

– Att vår fantastiska idrottsplats kan nyttjas till mer än bara golf är en stor vinst för både golfen och samhället. Konceptet Golfbanan som utomhusklassrum ger skolbarnen en möjlighet att lära sig mer om naturen och miljön genom att studera olika växt- och djurarter som finns på och runt golfbanan samtidigt som barnen får möjlighet att prova på golf.

– Genom att uppmuntra barnen till regelbunden fysisk aktivitet utomhus främjar vi i förlängningen en hälsosam livsstil och golfklubben kan rekrytera nya golfspelare. Win win för alla!, säger Annica Lundström.

Bra för både elever och lärare  

Bild på barn som får skolundervisning utomhus, som del av projektet Golfbanan som utomhusklassrum.
Fortbildning av lärare sker innan det är dags för undervisning med eleverna. Här tränar lärare på ED-gymnasiet i Jönköping på att göra en bår, vilket ingår i Vård- och omsorgsprogrammet.

Här är några av de positiva resultaten av utomhusundervisning: 

✓ Förbättrar elevernas inlärning, koncentration, engagemang och vilja att samarbeta
✓ Minskar stressnivån hos eleverna
✓ Kopplar skolans mål och ämnen till verkligheten och ger kontakt med naturen
✓ Gynnar särskilt barn med särskilda behov 
✓ Undervisning utomhus förbättrar undervisningen i klassrummet
✓ Ökar samarbetet mellan lärare

Vill du också komma igång?

Är din golfklubb eller skola nyfikna på konceptet Golfbanan som utomhusklassrum, och intresserad av att starta upp ett lokalt projekt? Hör av dig till thomas@idrottenskraft.se så får du hjälp vidare, i första hand via ditt RF-SISU-distrikt. Du kan också läsa mer via länkarna nedan.

Information för golfklubbar ➤
Information för skola och kommun ➤

Skribent

Thomas Björn

Fler nyheter

  1. Laholms GK får kommunens miljöpris 2024
  2. Ekologisk hållbarhet

    Laholms GK får kommunens miljöpris 2024

    Den halländska klubben tilldelas priset för sina betydande insatser för att främja biologisk mångfald och hållbart miljöarbete.

    Sedan 1989 delar Laholms kommun varje år ut ett miljöpris som stöd, uppmuntran eller belöning för en extra god insats inom natur- och miljövård i kommunen. 2024 var det Laholms Golfklubb som tilldelades priset. 

    På bilden ses Rigmor von Zweigbergk, klubbordförande, Mattias Eriksson, banchef och Jyrki Välimäki, klubbchef. De tog emot priset vid kommunfullmäktiges sista sammanträde för året. 

    Motivering: Laholms Golfklubb tilldelas priset för deras betydande insatser för att främja biologisk mångfald och hållbart miljöarbete. De har föredömligt arbetat med ängar och lämnat död ved i landskapet för att skapa en rikare och mer varierad natur. De har dessutom visat hur man kan kombinera sport och naturvård och jobba för en hållbar golfanläggning.

    Hur kommer det sig att ni startade med ökad biologisk mångfald?

    – Vi fick inspiration på en konferens med Svenska Golfförbundet. En golfbanechef på en klubb i Dalsland berättade om deras miljöarbete och vi tänkte direkt att det var något vi ville prova. Golfklubbar har ofta kritiserats för kortklippta stora gräsytor på banorna, idogt gräsklippande och vattnande.

    Vad tycker medlemmarna om klubbens miljöarbete?

    – Våra drygt 1500 medlemmar både uppmärksammar och uppskattar det som görs och de har även skänkt oss en vacker fototavla från banans blomsterängar. Vi informerar löpande om händelseutvecklingen i vår medlemskommunikation och skyltar om miljöarbetet längs banorna.

    Hur syns miljöarbetet längs banorna?

    – Det är i dagsläget några tusen kvadrat äng som får växa och blomma för pollinerande insekter som bin, humlor och fjärilar. En biodlande granne hjälper oss med våra bikupor utmed banan och vi har i år sålt 63 kilo av den honungen.

    Där det är möjligt lämnar vi döda träd och ved utmed banorna så att insekter kan övervintra. 25 % av våra skalbaggar är beroende av förmultnande ved.

    Några andra exempel på miljöarbete?

    – Vi automatiserar gräsklippning med robotar på rangen och försöker dessutom sköta våra golfbanor på ett så hållbart sätt som möjligt när det gäller gödning, växtskydd och bevattning.

    Den sällsynta fjärilen Hedvintermätare finns i vår närmiljö har vi fått veta. Säkert inget som vi kan ta åt oss äran över, men något vi kan hjälpa till att vårda och värna om i vårt framtida arbete.

    Hur känns det att få priset?

    – Väldigt överraskande och ärofyllt. Oväntat för en golfklubb att få en sådan utmärkelse. Vi har lagt ned mycket arbete och är stolta att det uppmärksammas. Detta sporrar oss till framtida satsningar och utveckling av vårt miljöarbete, avslutar Mattias Eriksson, banchef och Jyrki Välimäki, klubbchef Laholms GK.

    Mer om Laholms Golfklubbs miljöarbete

    Mer om Laholms kommuns miljöpris


    Text & bild
    : Bo Bjelvenstedt, kommunikatör Laholms kommun

  3. Inspirerande hållbarhetrapport från Bredared
  4. Ekologisk hållbarhet

    Inspirerande hållbarhetrapport från Bredared

    Klubben har inventerat sitt hållbarhetsarbete och tagit fram en 20-sidig rapport med sikte på visionen: "Tillsammans skapar vi en ljus och hållbar framtid för golf, människor och planeten."

    Bredareds Golfklubb, i Västra Götaland strax norr om Borås, har kanske en av Golfsveriges mest ambitiösa och aktiva hållbarhetskommittéer. Här samarbetar ideella krafter med miljömedveten personal på kansli och bana. Tillsammans tar de ett helhetsgrepp kring ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

    Hållbarhetsrapport 2024

    Klubben har nu för första gången inventerat sitt hållbarhetsarbete och sammanställt en rapport för året. Den 20-sidiga rapporten, som publicerades i september 2024, tar sikte mot visionen: "Tillsammans skapar vi en ljus och hållbar framtid för golf, människor och planeten."

    Rapporten behandlar sex globala mål i Agenda 2030 och spänner över allt från jämställdhet till biologisk mångfald på Bredareds golfklubb.

    Ladda ner rapporten och inspireras av hur klubben arbetar och även planerar för fortsatt utveckling mot hållbarhet. 

    Bredareds GK hållbarhetsrapport 2024

    Ur förordet

    Ett aktivt hållbarhetsarbete värnar Bredareds golfklubb och skapar mervärde. Det stärker klubbens relevans i samhället och bygger motståndskraft mot utmaningar. 

    Klimatförändringarna kräver att även golfklubbar ska göra klimatanpassningar och minska sina utsläpp av  växthusgaser.

    Några exempel på klubbens hållbarhetsinsatser

    – Brett och aktivt arbete med biologisk mångfald 

    – Arbetar med miljöverktyget OnCourse, siktar på GEO-certifiering 2025

    – Elektrifiering av maskinparken

    – Tillgänglighetsanpassad anläggning

    – Samverkan med lokala skolor och föreningar

    – Klubbhus öppet året runt för golfare och skidåkare

    – Ny främre tee och hektometersystem

    – Flexibla medlemskap

    Läs mer på klubbens hemsida

  5. Golfen förnyar hållbarhetslöfte med Länsstyrelsen i Uppsala
  6. Ekologisk hållbarhet

    Golfen förnyar hållbarhetslöfte med Länsstyrelsen i Uppsala

    I år handlar löftena om ekosystem och biologisk mångfald, ett område där golfen har mycket att bidra med. Målet är att öka takten i miljöarbetet och att förbättra miljötillståndet i Uppsala län.

    Svenska Golfförbundet har förnyat sitt hållbarhetslöfte med länsstyrelsen i Uppsala, tillsammans med 20 andra organisationer, kommuner och företag. 

    Löftet undertecknades under en löftesceremoni på Uppsala slott i november 2024, av landshövding Stefan Attefall och Maria Strandberg, forsknings- och utvecklingschef på Svenska Golfförbundet.

    I år handlar löftena om ekosystem och biologisk mångfald. Målet är att öka takten i miljöarbetet och att förbättra miljötillståndet i Uppsala län.

    Svenska Golfförbundet bidrar bland annat med WWF-samarbetet ”Gör golfen vildare” samt projektet ”Golfbanan som utomhusklassrum”. Det sistnämnda drivs tillsammans med Sterf – de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse – och finansieras av Svenskt Friluftsliv.

    – Det här initiativet ger oss draghjälp i arbetet med biologisk mångfald och samtidigt möjlighet att göra golfens hållbarhetsarbete känt för många olika samhällsaktörer, säger Maria Strandberg.

    En del av Uppsalas "Färdplan för ett hållbart län"

    I november arrangerade länsstyrelsen i Uppsala en löftesceremoni på Uppsala slott. Ett tjugotal aktörer signerade sina hållbarhetslöften tillsammans med landshövdingen.
    I november arrangerade länsstyrelsen i Uppsala en löftesceremoni på Uppsala slott. Ett tjugotal aktörer signerade sina hållbarhetslöften tillsammans med landshövdingen.

    Hållbarhetslöftena ligger inom ramen för Färdplan för ett hållbart län – Uppsala läns gemensamma arbete som går ut på att stärka miljö- och klimatarbetet. 

    Arbetet med hållbarhetslöften är helt frivilligt. Varje år samlas aktörerna vid ett par tillfällen för att ta del av inspirationsföreläsningar, dela med sig av erfarenheter eller för att få stöd och råd vid behov.

    Insatserna följs upp årligen och bidrar till länets miljömålsuppföljning.

    Kontakt och mer information

    Läs mer i pressmeddelandet från Länsstyrelsen i Uppsala

    Vid eventuella frågor, kontakta maria.strandberg@golf.se