Spaning ger färdighet på Åkersberga
”När jag började spana började jag se med andra ögon och höra med andra öron och då såg jag andra saker.” Det säger förändringsledare Katarina Hansson om Åkersberga GK:s Vision 50/50-arbete.
Snabbfakta
Aktiva medlemmar: 1 553
Andel kvinnor: 32,7 %
Tillhör: Stockholms GDF
Anläggning: 18 hål plus 4 korthål
Övrigt: Årets golfklubb 2018 i Stockholms GDF
Åkersberga Golfklubb är en vacker kuperad parkbana i norra Stockholm, från klubbhuset ser man kyrktornet på Österåkers kyrka och trots närheten till storstaden infinner sig en känsla av avskildhet och lugn. Klubben har 18 hål plus en korthålsbana med fyra hål, drivingrange, övningsområde och klubbhus med reception, kansli, shop och restaurang under samma tak.
Klubbchefen Claes Berfeld kom till Åkersberga för snart två år sedan efter 14 år som vd på Huvudstaden Golf på Lindö Park. Sedan dess har klubben fått 400 nya medlemmar och det var också han som tog första steget när det gäller Vision 50/50.
– När jag fick mejlet med infon kring Vision 50/50 kände jag personligen direkt att det var rätt för oss. Jag tog upp det i styrelsen och det är inget vi ångrar. Det har varit en jättekul och spännande resa, säger Claes Berfeld.
– Vi har sett en direkt nytta och det är det absolut värt att lägga tid på programmet. Det har varit en riktig prioritering, framför allt eftersom det handlar om att behålla, men även om rekrytering.
"Varför då?"
Katarina Hansson, förändringsledare för Vision 50/50, gör sitt fjärde år i styrelsen, nu som vice ordförande. Hon jobbar till vardags med ledarskap och utbildning, och har varit medlem på Åkersberga GK i 15 år.
– När Claes födde tanken var min spontana tanke "Varför då? Vi var ju redan 50/50 i styrelsen och jag upplevde klubben som rätt jämlik. Men vi hade fullt förtroende för Claes och är en nytänkande styrelse, så vi gick med, utan att egentligen ha en aning om vad det handlade om.
Katarina Hansson berättar att det tog ett tag att förstå hur programmet fungerade.
– Det var nog först när vi var halvvägs in i rond ett som saker började falla på plats.
Ger en bra kompetens
Katarina Hansson ser det som en långsiktig process, att det inte handlar om några enkla lösningar, och använder tårtmetaforen för att förklara hur hon menar. Man kan toppa den färdiga tårtan med praliner, eller baka om hela tårtan från grunden.
Åkersberga GK om Vision 50/50
Det bästa: Vi har fått upp ögonen och det har stärkt vår klubbs varumärke, hur man upplever vår klubb och bemötandet här.
Utmaning: Arbetet har tagit mycket tid, både det webbaserade utvecklingsprogrammet och alla processmöten.
– Vi i styrgruppen har gjort en resa med många tankar, diskussioner och hjälp av processledaren. När jag började spana började jag se med andra ögon och höra med andra öron och då såg jag andra saker. Hela utvecklingsprogrammet ger en bra kompetens på synen på människor och värderingar.
– När man fått mer kunskap börjar man även titta på andra idrotter. Jag har exempelvis aldrig tidigare funderat över att det kallas fotboll och damfotboll, säger hon.
Svårt att "baka om tårtan"
Katarina Hanson berättar att klubben under första året jobbat rätt mycket med "praliner" – konkreta men avgränsade projekt och åtgärder för mer jämställd golf.
– Vi har exempelvis anlagt tee 39 och renoverat restaurangen. I kulturenkäten såg vi att kvinnor ville ha en social miljö att umgås i, en myshörna. Vi bytte också krögare och såg över matsedeln. Nu har vi lite lättare rätter, mer sallader. Kulturenkäten visar också på vikten av att toaletterna, både på banan och i omklädningsrummen, hålls fräscha.
Hon erkänner att det blir betydligt svårare att baka om själva tårtan. En av klubbens största utmaningar är att det är ungefär lika många kvinnor som män som anmäler sig till nybörjarutbildningarna, men att de flesta kvinnorna slutat inom två år.
– Vad beror det på? Här tror jag det handlar om att inte bara jobba med det uppenbara, detaljerna, säger Katarina Hansson.
Åkersberga GK år 2020
– Vi har fortsatt med fadderverksamhet på fredagar. Vi vet av erfarenhet att nybörjare inte törs ta kontakt med faddrarna själva, så nu besöker faddrarna kurserna och går 9 hål med nybörjarna i anslutning till kursen. Sedan funderar vi på att arrangera sällskapsronder på fredagseftermiddagar. Vi ser också att många nybörjare söker sig till damkommitténs 9-hålstävling på torsdagar.
Klubben har skapat en referensgrupp av kommittéordföranden på klubben. De har haft ett par möten och fått komma med egna tankar kring Åkersberga GK år 2020. Nu i sommar har referensgruppen fått uppdraget att spana på klubbens verksamhet ur ett brett perspektiv.
Till hösten kommer styrelsen att hålla en strategikonferens och börja jobba med att förtydliga sin vision och mission.
– Vi har stor konkurrens från grannklubben och har funderat över hur vi ska profilera oss för att överleva. Vi ska vara den familjära, trevliga klubben, där vem som helst ska känna sig välkommen att spela, oavsett kön, ålder eller handicap, och då har vi saker att jobba vidare med.
– För oss handlar jämställdhet om att alla ska känna sig välkomna. Och där behöver vi i styrelsen och referensgruppen vara förebilder, säger Katarina Hansson.
Text: Lena Lindström
Publicerad: September 2018