Högt tryck och bra trivsel på Åkersberga
Åkersberga GK ville stärka sitt varumärke med visionen att bli Sveriges trivsammaste golfklubb. Efter fyra års aktivt Vision 50/50-arbete har mycket hänt, både vad gäller kulturen, banan, verksamheten och medlemsantalet.
Om Åkersberga GK
Diplom Vision 50/50: 2019
Aktiva medlemmar: Närmare 2 200
Andel kvinnor: 30,9 %
Tillhör: Stockholms GDF
Anläggning: 18 hål med tee 56, 54, 49, 45 och 39, korthålsbana med fyra hål
Siffror hämtade från GIT, juli 2020
Säsongen 2020 är det fullt med medlemmar och ett högt speltryck på Åkersberga GK. Uppsvinget kan till viss del förklaras av effekterna av coronapandemin. Men det kan också vara effekten av en målmedveten satsning på att stärka klubbens varumärke och sätta klubben på kartan för att locka fler medlemmar, framför allt kvinnor.
Satte ribban högt för visionsarbetet
Man svänger in till Åkersberga GK i höjd med Österåkers kyrka och kör en slingrande smal väg genom en vacker skogsdunge som gränsar till golfbanan. Snart passerar man en skylt där det står ”Välkommen till Sveriges trivsammaste golfklubb”.
– Vi valde att sätta ribban högt, men det var också ett medvetet val att ha ett helt annat fokus än på banan och spelet, säger Claes Berfeld, klubbchef, som en kommentar till skylten.
”Jag har aldrig upplevt något liknande”
På vägen ner från parkeringen mot det faluröda klubbhuset hejar alla glatt och uppriktigt. Det är liv och rörelse.
– Jag har varit i golfbranschen rätt länge men aldrig upplevt något liknande, säger Berfeld. Vi börjar få fullt och måste nog sätta en gräns för antalet vuxna fullvärdiga medlemmar snart.
Nya vägar för att växa och stärka varumärket
Det var fyra år sedan som Claes Berfeld såg ett utskick från Svenska Golfförbundet om Vision 50/50-programmet.
– Jag tänkte, aha, det här passar oss. Vi behövde växa och hitta nya vägar framåt, berättar han.
– Det handlade om att stärka vårt varumärke, att en liten klubb skulle bli först i Stockholm med att delta i programmet, och att vi skulle kunna använda insikterna för att få fler medlemmar, säger Katarina Hansson, som utsågs till förändringsledare.
Förändringsledaren blev ordförande
Katarina Hansson har varit aktiv i Åkersberga GK i flera roller under årens lopp, bland annat inom damkommittén, i damlaget och seriespelet.
Hon gick in i Vision 50/50 som förändringsledare tillsammans med Claes Berfeld och sedan årsmötet våren 2020 är hon styrelseordförande efter fem år som styrelseledamot.
– Att Katarina i dag är vår nya ordförande är helt klart en konsekvens av Vision 50/50-arbetet. Det var helt otänkbart att vi inte skulle ha en kvinna som ordförande, säger Berfeld.
Engagerad styrgrupp peppade varandra
De båda är helt övertygade om att framgångsfaktorn för Åkersberga var att de skapade en stark styrgrupp, som peppade varandra, deltog i alla möten, var engagerade och tyckte det var roligt.
– Det gjorde arbetet för oss som förändringsledare enklare. Sedan hade vi god hjälp av vår klubbrådgivare, som fungerade som processledare, i att hitta en struktur, tillsammans med utbildningsplattformen på nätet, säger Hansson.
Visionsarbete en viktig del i förändringen
– De kickoff-träffar vi deltog i var också mycket uppskattade och hela styrgruppen deltog i dessa.
En av de största förändringarna för Åkersbergas del är att klubben under Vision 50/50-arbetet gavs chansen att ta fram en vision, verksamhetsidé och värdegrund.
– Det var något vi saknade och det har betytt otroligt mycket, och används i vår kommunikation och i vårt dagliga arbete, säger Katarina Hansson.
Varje styrelsebeslut ska följa Vision 50/50
– Vi inkluderar Vision 50/50 i allt arbete som vi gör. Vid varje styrelsebeslut tittar vi på om beslutet ligger i linje med vår verksamhetsidé. Som när vi byggde stenbron ute på banan, säger Hansson.
Hon får medhåll av Claes Berfeld, som blivit mer medveten om sitt och klubbens sätt att agera och uttrycka sig. Kulturen på klubben har utvecklats till att vara mer välkomnande och inkluderande för alla.
– Vi har gjort en resa, det har varit kul och lärorikt och vi har med oss många erfarenheter. Vi profilerar nu kvinnor mer på en daglig basis och ger dem mer utrymme i sociala medier.
– Ett konkret exempel är att jag numera alltid stannar till och växlar några ord med de kvinnor jag vet precis har börjat spela golf på klubben. De ska känna att de blir sedda och bekräftade, säger han.
Högt betyg för klubblivet
Men de har också gjort andra mer påtagliga förändringar. Damkommitténs ordförande, som jobbar i receptionen, har fått ansvaret för att utöka shopens damsortiment.
Toaletterna ute på banan ska alltid vara fräscha. Man har skapat 15 nya tee 39, uppklippta områden i fairways slopade och markerade med teekulor. Det ordnas välkomstträffar för nybörjare.
Allt detta har lett till att kvinnor som är aktiva i klubben ger klubblivet allt högre poäng i medlemsundersökningen Players 1st. Antalet kvinnor ökar också i klubben och fler damer deltar i träningar, tävlingar och gruppaktiviteter.
Fokus på tjejer i nytt samarbetsprojekt
– Vi satte ett mål på 40 procent kvinnliga medlemmar innan år 2021, och bara i år har vi fått 120 nya kvinnliga medlemmar. Men eftersom vi också fått många nya manliga medlemmar, behöver vi tänka om i sättet att mäta, säger Berfeld.
I vår har Åkersberga dragit igång ett samarbete med den lokala innebandyföreningen, Ackers, med ungefär 700 barn och ungdomar i sin verksamhet.
– Eftersom det var svårt att ta hand om alla dessa valde vi att fokusera på tjejer. Så för ett par veckor sedan var 35 av tjejerna här på en prova på-dag och nu startar vi en egen träningsgrupp för dem. Så hade vi inte resonerat innan Vision 50/50, men nu kändes det självklart, avslutar Claes Berfeld.
Text och bild: Lena Lindström
Publicerad: September 2020
Åkersbergas tre tips för att lyckas
Styrgruppen – engagerade personer som trivs ihop och är beredda att avsätta tid.
Involvering – informera medlemmar om programmet och engagera kommittéer och personal i förändringsarbetet.
Tålamod – en insikt är att det tar tid att förändra.
Tips på mer läsning
Läs även reportaget som gjordes när Åkersberga var mitt uppe i Vision 50/50-utbildningen. Där berättar Claes, Katarina och Eva hur spaning gav nya viktiga insikter, som blev startskottet på deras resa mot en mer jämställd golfklubb.