Hammarö GK vill bryta gamla vane- och tankesätt
En uppdaterad vision där alla ska kunna vara aktiva och ta del av klubbens erbjudanden och utbud. Det blev startskottet till den värmländska golfklubbens jämställdhetssatsning. Klubbchefen Martin Zetterfeldt Edin berättar om arbetet.
Vad var det som gjorde att ni på Hammarö GK satsade på klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50?
– Vi ändrade vår vision från ”Hammarö Golfklubb, Det naturliga valet för golfintresserade!” till ”Hammarö Golfklubb, Det naturliga valet för alla!”. I den visionen faller det sig naturligt att arbeta med frågor kring jämställdhet och inkludering.
Vad vill ni åstadkomma med det?
– Vi vill skapa en öppenhet och möjlighet för alla att på något sätt kunna vara aktiva och ta del av klubbens erbjudanden och utbud.
Vi ligger i en naturnära miljö som skapar möjlighet till flera former av aktiviteter som är friskvårdsskapande, exempelvis vandrings- och cykelleder, närhet till vatten och bad, footgolf och paragolf.
En medlemsröst från Hammarö:
– Vision 50/50 är en mycket bra satsning som öppnat upp för diskussion, både i små och stora grupper, som jag gärna själv deltar i, säger Stana Bengtsson, medlem på Hammarö GK.
Några saker att prioritera enligt Stana:
– Hur planerar vi? Vem är det som planerar? Hur fördelas taltid mellan de medverkande? Får beslutet olika konsekvens för kvinnor och män, flickor och pojkar?
Vad är det viktigaste ni kommit fram till så här långt?
– Att vi behöver bryta gamla vane- och tankesätt, samt uttrycka oss respektfullt mot alla som besöker oss. Där vi alla försöker vara medvetna om hur vi kommunicerar med varandra, både verbalt och icke-verbalt. Det kan te sig exempelvis i att man inte inkluderar nya medmänniskor i sin ”egna grupp av golfvänner”, oavsett kön.
– Vi är fortfarande i en utvecklingsfas när det kommer till Vision 50/50, men det är ett arbete som också på ett sätt alltid kommer vara i en utvecklingsfas, då det inte finns en målgång kring dessa frågor. Hela tiden måste små förbättringar komma på plats inom alla områden som exempelvis; styrelse, personal, medlemmar och gäster, även om utgångspunkten är bättre eller sämre inom vissa områden idag.
– Arbetet kommer att präglas av nutidens viktiga frågor, nya generationers kravbilder och förväntan, samt med blicken lyft för att komma framåt.
Har ni gjort någonting det senaste året som ni inte hade gjort om ni inte hade arbetat med Vision 50/50?
– Jag tycker att ett sådant här utvecklingsprogram gör att man ifrågasätter och hittar nya infallsvinklar inom väldigt många områden, som hur ser det ut idag inom organisationen, kommittéer, medlemmar, arbetsroller med mera.
– Arbetet har skapat en medvetenhet och öppnat dörren för att skapa ett nytt förhållningssätt till saker och ting som troligen inte tagit lika stor del tidigare, kring infallsvinklar gällande beslutsfattande frågor.
Hur skulle det vara att vara medlem på en jämställd golfklubb tror du? Hur ser målbilden ut?
– Jag hoppas att det känns mer som en självklarhet än något som är tillkonstlat eller märkbart enbart under en viss tid. Man vill ju uppfattas som en klubb där alla är välkomna och där man kan lyfta sina ståndpunkter, samt att sin egen röst blir lika lyssnad på oavsett, kön, ålder och etnicitet.
– Drömmen är väl att vi ska vara det naturliga valet för alla, utifrån en upplevelse som är positiv och kopplad till Hammarö Golfklubb och inte alls nödvändigtvis behöver vara kopplad till golf, även fast det är vår kärnverksamhet.
Text: Hammarö GK (ursprungligen publicerad på deras hemsida)
Publicerad: Augusti 2020
"När vi tänker till kan den klokaste bli överraskad!"
Så här säger förändringsledare Berit Sundgren Grinups om Hammarös jämställdhetsarbete.
Vad vill ni åstadkomma med klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50?
– Jämställdhet och inkludering är frågor som vi ständigt behöver påminnas om för att bli mer medvetna om egna och andras beteendemönster. Ingen vill ju tro det, men det mesta vi gör och säger sker automatiskt. När vi tänker till kan den klokaste bli överraskad!
Vad är det viktigaste ni kommit fram till så här långt?
– Historiskt har golfsporten varit en manssport, skapad för män och av män. Män och seniorer är i majoritet på vår klubb, liksom på de flesta golfklubbar, både bland medlemmar och personal. Därför måste vi vara särskilt uppmärksamma på och öppna för kvinnors och yngres synpunkter och tankar kring golfsporten. Perspektiven behöver vidgas och förebilderna bli fler!
Hur ser målbilden ut?
– En jämställd golfklubb är resultatet av långsiktigt medvetna handlingar som i sin tur leder till erfarenheter hos medlemmarna att alla oavsett kön, ålder, etnicitet etc. är viktiga för klubben.
– Att se både tjejer/killar och kvinnor/män i personalgruppen, i styrelse och kommittéer liksom bland elitspelare och amatörer. Att som tjej/kvinna känna sig säker på att det man säger och tycker väger lika tungt som det som en kille/man framför. Att det finns ett genuint intresse för olika synsätt och tankar.