Dubbla antalet juniorer med enkla medel
Många klubbar har svårt att locka barn och ungdomar – Stenungsunds GK är inte en av dem. På tre år har antalet juniorer i träning fördubblats. Flera faktorer ligger bakom utvecklingen.
2015 hade Stenungsunds Golfklubb, fyra mil norr om Göteborg, 60 juniorer i träning, tre år senare har antalet passerat 100.
Framgången förklaras av klubbens tränare Jesper Johansson:
– Jag skulle säga att det är två saker som bidragit till ökningen. Den första är att vi ändrat lite i träningsupplägget och lagt in en speldag i veckan och tagit bort en träning. Så de flesta har "bara" en träning med pro och sen samlas grupperna för spel på banan en dag i veckan med ledare.
Åtgärden – att inte ”bara slå bollar” utan att komma ut mer på banan – har lett till att juniorerna har börjat spela på hemmaklubben, sänkt sina handicap och sedan gått vidare till att börja tävla på distriktstävlingar.
– Den andra punkten skulle jag säga är att vi uppmuntrar och ser varje individ. Har någon junior varit och tränat utanför ordinarie träning så uppmärksammas det. Kanske med en så enkel sak som att jag eller någon ledare går fram och småsnackar en minut. Vi är duktiga på att "se varje individ", säger Jesper Johansson.
I en perfekt värld borde vi ha schemalagt att "uppmärksamma juniorer på klubben" 30 minuter per dag. Fördelen för klubben är ju att börjar barnen spela så får vi också en ökning av föräldrar och därmed nya medlemmar.
Så får klubben fart på juniorverksamheten
Baka in en viss mängd träning i medlemskapet. Då blir det väldigt lätt att säga att "träningen är gratis" och får ganska snabbt en bas med juniorer att starta med.
Dela in grupperna i kompisgrupper. Lägg ner mycket tid på att matcha grupperna så alla har någon att vara med på träningen.
Ta dig tid att busa på träningarna. Lär känna juniorerna. Prata med dem om allt möjligt. Man måste visa ett intresse för individen och inte bara sporten.
Uppmärksamma varenda junior som dyker upp på klubben. I restaurangen, på rangen och puttinggreen. Att pron bara stannar upp och ger ett snabbt tips kan vara guld värt.
Kompisar tränar ihop
Att få unga att testa golf är en sak, men att få dem att älska spelet och stanna på klubben är en annan. Stenungsunds GK har lyckats hela vägen, hur?
– Utveckling skulle jag säga. De måste utvecklas och bli bättre. Sen har vi väldigt kul på träningarna. Jag vill att det är fullt fokus på genomgångarna men däremellan när vi tränar så är det rätt avspänt. Vi skämtar väldigt mycket och det smågnabbas en hel del, säger Johansson och levererar ett tips för att skapa bra stämning på träningarna:
– Vi har i regel delat in grupperna efter vilka kompisar man har. Detta gör att det sällan blir "stelt" på träningarna.
Antal juniorer i verksamhet
Med hjälp av en speldag med ledare och en träning med pro per vecka, istället för två träningar med pro, har Stenungsunds GK lyckats locka fler juniorer att vilja spela golf, sänka sina handicap och tävla i distriktstävlingar.
Draghjälp från Idrottsskolan
Ett sätt att hitta till Stenungsunds GK är via det lokala initiativet Idrottsskolan. Elever i årskurs tre anmäler sig till Idrottsskolan och får chansen att testa olika sporter.
Till golfklubben kommer eleverna fyra fredagar i sträck. Jesper Johansson berättar att 6–7 ledare tar hand om 70 barn klockan 17.00–18.00 och att lika många dyker upp en timme senare.
– I regel börjar inte barnen med golf samma år, men efter något år dyker de ofta upp och då får vi reda på att första kontakten med golf var i Idrottsskolan, säger Johansson.
Idrottsskolan är en första kontakt med golf även för många av barnens föräldrar.
– Parkeringen är full av människor i samband med Idrottsskolan och det är ett väldigt bra sätt att visa upp sporten i kommunen. Vi kommer jobba väldigt mycket mot skolor under 2019 för att juniorverksamheten ska fortsätta växa.
Snabbt ut på banan
Vi har valt att släppa ut barnen väldigt snabbt på riktiga golfbanan.
Stenungsunds GK jobbar inte strikt efter Svenska Golfförbundets Golfäventyret, men Jesper Johansson har tagit en hel del av materialet och applicerat det i verksamheten.
– Vi har valt att släppa ut barnen väldigt snabbt på riktiga golfbanan. När vi testar av barnen hur långt de kommit och om de är redo för stora banan så är vi ofta väldigt generösa med om de ska få börja spela på stora banan, säger han och fortsätter:
– Min åsikt är att så fort de kommer ut på banan så blir de lyriska. De flesta tycker att banan är tusen gånger roligare än att träna.
Text: Patrik Lagerkvist Giertta
Publicerad: Februari 2019