Bokskogens GK: "Stämningen är otrolig"
Skåneklubben ville modernisera, stärka varumärket och göra klubben relevant även i framtiden. Vision 50/50 blev flaggbäraren för strategiarbetet. Den viktigaste pusselbiten har varit förändringen av kulturen i klubben.
Om Bokskogens GK
Diplom Vision 50/50: 2019
Aktiva medlemmar: Cirka 1 940
Andel kvinnor: 25,9 %
Tillhör: Skånes GDF
Anläggning: Kungsbanan med tee 55, 46, 40, Gamla banan med tee 65, 61, 58, 55, 52, 50, en 4-håls korthålsbana och en 6-håls knattebana.
Siffror från augusti 2020
Bokskogens GK var mitt i ett fördjupat strategiarbete när de gick in i klubbutvecklingsprogrammet Vision 50/50.
– Vi ville modernisera klubben, stärka varumärket och göra klubben relevant även i framtiden. Vision 50/50 har blivit flaggbäraren för det strategiarbetet, säger styrelseordförande Peter Kollert.
Bokskogens GK ligger i Bara utanför Malmö i en unik miljö. Vägen till klubben slingrar sig genom en vacker, tät och lummig bokskog och för att komma in på klubbhusområdet passerar man genom en låg portal. Där öppnar klubben och banorna upp sig med välskötta rabatter, stora bokar, fruktbärande körsbärsträd, en livlig uteservering och ett stort övningsområde.
Vi sitter i styrelserummet på övervåningen i klubbhuset. Med i samtalet är också Ann-Christine Halén, förändringsledare för Vision 50/50-arbetet, samt Inga-Lill Lellky, aktiv i Vision 50/50-styrgruppen.
Kraftig ökning av medlemmar
– Vi har ökat antalet medlemmar fyra år i rad, med en dipp 2019. I år har vi upplevt en enormt kraftig ökning, så nu är det fullt. Vi har nu 1 850 aktiva medlemmar, och det är ett tak som medlemmarna själva har beslutat om vid ett årsmöte, berättar Peter Kollert.
Pilotklubb för Vision 50/50
Redan år 2015 utsågs Bokskogens GK till pilotklubb i Vision 50/50. Men processen och förändringsarbetet har tagit tid och klubben diplomerades först 2019.
– Det har varit en stor utmaning att verkligen nå ut med innehållet. Från början visste vi inte riktigt hur vi skulle formulera oss och vad vi ville uppnå. Golfen hade varit en sluten värld, och vi ville berätta att den inte var det längre, att alla var välkomna, men hur?, säger Ann-Christine Halén.
– Vi hade medlemsmöten, Peter pratade med kommittéer och styrelse, vid tävlingar, i officiella och inofficiella sammanhang, men det var svårt att konkretisera budskapet.
Arbetet har gett effekt
För att komma framåt i arbetet hölls fyra medlemsmöten för att diskutera Vision 50/50 och utifrån dessa möten klarnade de övergripande budskapen:
Fler tjejer/kvinnor till Bokskogen och de ska känna sig trygga och självklara på banan.
Fler tjejer/kvinnor som arbetar på klubben, både som personal och ideellt engagerade.
Medlemmarna ska hitta golfkompisar.
– Om jag tittar på klubben utifrån ser jag att medlemmarna pratar mer med varandra. Man är mer informerad om vad som pågår på klubben och man dröjer sig kvar här. Stämningen är otrolig, det har hänt så mycket, och där är även tränartrion väldigt viktig, säger Inga-Lill Lellky.
Uthållighet efter diplomering
En av klubbarnas största utmaningar i Vision 50/50-arbetet är uthålligheten även efter diplomet är utdelat. På Bokskogens GK är styrgruppen i stort sett intakt och oförändrad. Kvar är både klubbchef Thomas Ahlberg, styrelseordförande Peter Kollert, förändringsledare Ann-Christine Halén och Inga-Lill Lellky, ledamot i styrgruppen.
– Däremot har vi försökt att få alla ideellt engagerade och all personal att gå första delen i den webbaserade utbildningen, men det har varit trögt. Därför har vi nu beslutat att hålla träffar kommittévis i stället, där vi tittar på Vision 50/50-filmer och pratar om klubbens värdegrund för att på så sätt väcka nyfikenheten, säger Halén.
Viktigaste pusselbiten
De är överens om att den viktigaste pusselbiten har varit förändringen av kulturen på klubben.
– Allt handlar om öppenhet och att känna sig välkommen, säger Inga-Lill Lellky.
Sedan har naturligtvis en främre tee 40 på Kungsbanan varit väldigt uppskattat, liksom vattentoaletterna på banan, och många andra aktiviteter och satsningar.
Öppet möte om bemötande
Thomas Ahlberg är klubbchef och i många avseenden klubbens ansikte utåt.
– När vi drog i gång Vision 50/50-arbetet satt jag i Svenska Amerikansk Fotbollförbundets styrelse och vi hade precis HBTQ-certifierat förbundet, så jag hade det i bakhuvudet, säger Ahlberg.
– Vi hade ett öppet möte med golfklubbens styrelse, personal, klubbens ambassadörer och berättade hur exempelvis personalen i receptionen bemöttes. Alla blev helt chockade, och vi bestämde där och då att ta smällen direkt, när någon harklar ur sig något dumt. Där har Peter Kollert gått i bräschen och tagit diskussioner.
Bildval med omsorg
Thomas Ahlberg berättar att Vision 50/50 också påverkat hur han skriver sina 53 nyhetsbrev per år och hur han väljer bilder.
– Vilken skriver jag först, pojkettan eller flickettan, jag väljer bilder med stor omsorg. Vi har två hobbyfotografer som fotar på klubben och under alla tävlingar. De tog fram och sorterade 14 000 bilder i män, kvinnor, familjer, barn, flickor, pojkar, golfbanan, det var en viktig del, säger Ahlberg.
Naturlig del av verksamheten
Thomas Ahlberg menar att Vision 50/50 numera är en naturlig del av verksamheten.
– Det här är en lång process, inget man fixar över en natt, och Ann-Christine är vår lanterna som inte låter oss släppa det.
– Men i dag är tänket så självklart att många inte ens reflekterar över det. Vi jobbar med upplevelser, klubben och banorna ska vara bra för alla. Vi byggde om Kungsbanan med ordentliga tee 40 och ett intressant signaturhål, så vi har ökat spelet där rejält. Och utvecklingen av banorna bara fortsätter.
Text och bild: Lena Lindström
Publicerad: September 2020
Bokskogens tre tips för att lyckas
Mandatet – att ha en styrelseordförande som har frågan högst på agendan och inte viker en tum.
Handlingsplan som sträcker sig 3–5 år och visar på vad som är beslutat, med en drivande förändringsledare som håller i taktpinnen.
Involvera det ideella nätverket och både uppmana till, uppmuntra och tillåta egna initiativ.
Mer inspiration
Se videon från när Hector Valeria och Idrottens Kraft besökte Bokskogen för att få reda på hur de jobbar med inkludering genom Vision 50/50.