Mannen som fixade friskvårdsbidraget
En envis, tennisspelande skåning som gillar att släktforska och har rötterna i en av Göteborgshistoriens mest framgångsrika industrifamiljer. Det är mannen som fixade friskvårdsbidraget till golfen.
Urban Rydin, näringspolitisk skatteexpert på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och boendes i Lund, slår fast följande direkt:
– Det är nog bra att vara lite envis om du ska driva en sådan här process.
Det började våren 2016. Urban Rydin fick en fråga på sitt bord att utreda och skicka in till Skatterättsnämnden, en myndighet under Finansdepartementet. Den tennisälskande skåningen, med flera SM-matcher i veteranklassen på sitt samvete, passade på att skicka med en fråga som rör golf – efter att ha konsulterat en golfande kollega.
Vi gjorde en liten luring när vi frågade
– Det har alltid retat mig att golf, ridsport, segling och utförsåkning varit exkluderade från friskvårdsbidraget. Vi gjorde en liten luring och frågade bara på en del av golfen, spel på pay and play-bana och drivingrange. Att fråga om allt spel kändes inte meningsfullt, förklarar Urban Rydin.
Skatterättsnämnden gav ett positivt förhandsbesked, som dock överklagades av Skatteverket till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.
HFD:s dom i slutet av 2016 gav Skatterättsnämnden bakläxa med motivering att det »inte avsåg någon konkret situation eller något avtal som avsåg viss varaktighet«. Urban Rydin gick då tillsammans med Svenska Golfförbundet in med en ny förfrågan i början av 2017. Där hänvisades till tre konkreta fall på två golfbanor i Skåne, Örestads Golfklubb och Vallgårdens Golfklubb Åkarp. Även denna gång gav Skatterättsnämnden ett positivt förhandsbesked, och även denna gång överklagade Skatteverket till Högsta förvaltningsdomstolen. Den här gången gick dock HFD på Skatterättsnämndens linje och därmed blev golf, tillsammans med ridsport, segling och utförsåkning en del av friskvårdsbidraget.
Hälsa
Att röra på sig är bra för kroppen och knoppen och under en golfrunda går man cirka 10 000 steg. Det är också positivt att idrotta tillsammans. Sveriges nära 490 000 golfare går sammanlagt tio miljoner mil per år och studier från Karolinska Institutet har visat att golfare lever upp till fem år längre.
Högsta förvaltningsdomstolens beslut kom fredagen den 12 januari i år. På kvällen låg Urban Rydin i familjens övernattningslägenhet i Göteborg och vilade. Då ringde telefonen. Det var Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket. Hon ville diskutera hur domen skulle tolkas.
– Skatteverket har varit positivt till både mig och LRF under hela den här processen, trots överklaganden. Det visar inte minst det snabba agerandet när domen kom. Skatteverkets tolkning skickades ut redan några dagar senare.
– Skatteverket är en av Sveriges absolut bästa myndigheter. Jag vet, för jag har arbetat där i åtta år, säger Urban Rydin.
Att familjen Rydins övernattningslägenhet ligger i Göteborg är ingen tillfällighet. Dels arbetar den ene av två söner med utveckling av bilar på numera Kinas största biltillverkare Dongfeng, dels har Urban Rydins stora intresse för släktforskning visat att han är släkt i rakt nedstigande led med Carl Wilhelm Röhss, industriman i Göteborg som gjorde sig en förmögenhet på trä, järn och järnväg i slutet av 1800-talet. Carl Wilhelm Röhss gifte sig aldrig, men det hindrade honom inte från att skaffa fem barn under 20 år med fröken Amalia Rydin. Att det aldrig blev giftermål får förmodligen tillskrivas att fröken Rydin inte hade den ställning som krävdes för att äkta en framstående industriman. Tiderna förändras. Dessbättre.
– Man kan säga att jag är förlängningen av en skandal, säger Urban Rydin med en blandning av ironi och stolthet i rösten.
Carl Wilhelm Röhss förmögenhet lade grunden till en donation år 1901 på 250 000 kronor till Göteborgs stad, som använde pengarna som en grund till ett nytt museum med inriktning på mode, design och konsthantverk, Röhsska museet.
En skandal är det också att golf, liksom ridsport, segling och utförsåkning inte varit en del av friskvårdsbidraget som infördes 1988, enligt Urban Rydin.
– Det är både omodernt och diskriminerande.
Du måste vara ganska envis för att driva frågan
Att ingen riktigt seriöst drivit frågan i domstolarna tidigare har Urban Rydin en teori om.
– Det kanske har saknats både kunskap och energi. Och som jag sa tidigare, du måste vara
ganska envis…
Vad det betyder för golfen som idrott och bransch är dock rådgivaren Rydin mer säker på.
– Att förutsättningarna för att få fler att börja spela golf ökar, dessutom delvis finansierat
av arbetsgivaren. Det borde innebära flera golfare i Sverige.
Processen med att få golf som avdragsgill friskvårdsaktivitet till trots, Urban Rydin kommer att bli tennisen trogen.
– De flesta sporter är en utmaning att lära sig när du är ny. Golfen är inget undantag, tvärtom.
Urban Rydin
Namn: Urban Rydin
Ålder: 63
Bor: Lund
Arbetar som: Skatteansvarig inom Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, samt chef för skattebyrån inom dotterbolaget LRF Konsult.
Aktuell: Drev processen att göra golf till en del av friskvårdsbidraget, liksom
ridsport, segling och utförsåkning.
Främsta egenskaper: Erfaren, envis och engagerad.
Om jag fått göra om processen: »Då hade jag tagit med tre konkreta fall redan i första
frågan till Skatterättsnämnden. Det hade förkortat processen.«
Han är 63 år och närmar sig pension. Kanske ett bra tillfälle att börja spela?
– Nej, jag ingår i rörelsen VP – Vägra Pension. Jag vill fortsätta att bidra till att göra skillnad på arbetsmarknaden ett bra tag till. Det är en del av glädjen med den här processen. Den har gett oss chansen att visa hur vi på LRF arbetar, långsiktigt, seriöst och med stort tålamod. Det är också värt en hel del för både mig och företaget.
Som tack för väl uträttat förvärv blev Urban Rydin och hustrun Ewa bjudna till Svenska Golfförbundets årsmötesmiddag i Stockholm i slutet av april, tillsammans med LRF:s näringspolitiske chef med hustru. På middagen fick Urban Rydin en överraskning. Han tilldelades Tumbastipendiet.
– Den inbjudan och middagen uppskattar jag oerhört mycket. Det är en stor ära att få Tumbastipendiet. Det stärker mig i mitt arbete att göra skillnad i skatterätten, säger Urban Rydin.