Busshållsplats gav skjuts i Allerum

Kan 26 minuter ha någon som helst betydelse för en idrottsförening? För Allerums GK utanför Helsingborg betyder det skillnaden mellan 40 och 200 aktiva juniorer.

En busshållplats som lockar juniorer? 26 minuter är den tid det tar att åka med de gröna bussarna längs busslinje 5 i Skånetrafikens tjänst från Helsingborg City (Knutpunkten) till hållplats Tornhultsvägen vid Allerums puttinggreen.

- Bussen kommer en gång i timmen. Den bidrar självklart till att vi fått bättre fart på vår ungdomsverksamhet, säger klubbchefen, Per Weimenhög.

Det började med att Per Weimenhög som bor på en lantegendom bredvid banan, såg ett kaos när jordbruksmaskiner, bussar och annan trafik skulle vända på en trång yta en bit bort från klubben. Så han beslöt sig för att upplåta en bit mark, gjorde en ritning, tog kontakt med Skånetrafiken som sa ja. Sedan byggde klubben en bit väg och en busshållplats med egna maskiner.

- Idén kom när vi skulle miljöcertifiera golfbanan. Då borde det ju vara bra med mindre biltrafik. Vi sökte anslag hos Arvsfonden men fick nej. Däremot lantbruksstöd från EU. Här gäller dock att ett stöd ska gynna fler än en part, så rekommendationen är att gå ihop med någon annan förening eller liknande för att söka stöd. Viktigast är att man inte får vara för intelligent. Då ger man sig inte på något liknande för det krävs mängder av envishet, konstaterar Per roat.

Tillsammans med en del andra juniorvänliga aktiviteter betyder busshållplatsen mycket för juniorverksamheten.

- Mest har den betytt mer jobb för mig, för nu vill många ha sina golfprylar kvar på klubben. Så vi måste bygga vagnbod och förrådsutrymmen.

Ett annat exempel är Haninge GK som för ett antal år sedan lyckades övertala kommunen om det lämpliga med en busshållplats vid klubbens anläggning nära Årsta slott. Det är en timmes resväg från Slussen inne i Stockholm till drivingrangen söder om stan.