Kulan i luften (Del 1 - 2020)


Vi lever i en onormal tid där dagliga presskonferenser med Folkhälsomyndigheten blivit det normala och statsepidemiolog Anders Tegnell Sveriges mest exponerade, inte ens Zlatan har varit i närheten.

Nu har vi nått en så pass ”utplanad kurva” att svenskar återigen kan börja resa längre än två timmar i landet, Tegnell och hans gäng går ned till presskonferenser två gånger i veckan och även idrotten är på gång att starta eller återstartat sina tävlingssäsonger.

Sverige
I Sverige drar till helgen Allsvenskan i fotboll igång med spel utan publik, i USA planerar ligor i fotboll och basket att samla alla lag på Disney World för att lira utan publik och nu är även golf på gång på andra sidan Atlanten.  

Igår segrade danska Solheim Cup-spelaren Emily Pedersen när Ecco Tour var först ut av de nordiska golftourerna. De svenska tourerna Nordic Golf Tour och MoreGolf Mastercard Tour har startdatum i juli.

Landslaget har under tävlingsuppehållet aktiverat spelare via olika aktiviteter både digitalt och genom lokala samlingar. Nu är planen att samla både damer och herrar på Ombergs Golfklubb veckan efter midsommar för en lagmatch. Damer mot herrar möts i Swedish Golf Team Cup 2020 som självklart genomförs enligt de rekommendationer som finns för miniminering av smittspridning.   

Internationellt
Idag efter 91 dagars uppehåll är det åter dags för spel på världens största tour, PGA Tour. Startfältet på Colonial i Texas är riktigt starkt, världens fem högst rankade spelare kommer alla till start vilket även två svenskar gör.

Alex Norén och Henrik Norlander peggar båda i den tävling som Annika Sörenstam en gång lirade. Det lär dröja ett tag innan Alex lirar inför lika stor publik som på bilden ovan. Har ni möjlighet och vill höra Norlander öppet och välformulerat berätta om sina tankar inför dagens start så hittar ni det på C More Golf Facebook där de igår körde live i nästan en timme.

Även Korn Ferry Tour starar idag. David Lingmerth är ensam svensk till start i Korn Ferry Challenge på TPC Sawgrass. 

När PGA Touren nu startar gör de det i ett land som den senaste tiden haft fler utmaningar att hantera än pandemin. När George Floyd dog med fyra polismän över sig varav en tryckte sitt knä mot hans nacke blev det återigen en påminnelse om problem som finns och har funnits under lång tid i det amerikanska samhället.

Idrotten är en central del av samhället i USA på ett helt annat sätt än i Sverige. San Fransisco 49ers Colin Kaepernick försökte för tre år sedan lyfta frågan om polisbrutalitet mot svarta män genom att inför matcher gå ned på knä under nationalsången. Denna protest nådde då hela vägen upp till presidenten som hade synpunkter på detta beteende. Kaepernicks protester aktualiserades igen genom Georgs Floyds tragiska död.

Roger Goodell chef för NFL gjorde ett uttalande om att ligan tidigare hanterat protesterna fel. Aktiva i massor av idrotter har uttalat sig i media och på sociala medier. I NASCAR körde Bubba Wallace i nattens lopp en bil försedd med #blacklivesmatter på sidan.

Även PGA Tour lyfter frågan när de idag återstartar säsongen, så här står det i startlistan.

”We have reserved the 8:46 a.m. tee time at the Charles Schwab Challenge to pay our respects to the memory of George Floyd. We will pause at 8:46 a.m. during each round for a moment of silence, prayer and reflection.” 

Även damerna har fått en major inställd i år. Det var The Evian Championship som i veckan meddelade att de siktar på att genomföra nästa mästerskap 2021.

Planerad start på olika tourer
MoreGof Mastercard Tour: 2-4 juli Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson
Nordic Golf Tour: 23-25 juli Golf Uppsala Open
Ladies European Tour: 13-16 augusti Ladies Scottish Open
LET Access Series: 20-22 augusti Tegelberga Open by Trelleborgs kommun
European Tour: 22-25 juli British Masters
European Challenge Tour: 16-19 juli Euram Bank Open
LPGA: 23-26 juli Marathon Classic
Symetra Tour: 24-26 juli FireKeepers Casino Hotel Open
PGA Tour: 11-14 juni Charles Schwab Challenge
Korn Ferry Tour: 11-14 juni Korn Ferry Challenge 

Förhoppningsvis blir det fler delar av Kula i luften.