-
SGF- Landslagsinformation angående Coronaviruset #1
Folkhälsomyndigheten höjde den 10:e mars risknivån för spridning inom Sverige av Coronaviruset Covid-19 till mycket hög risk. Hela samhället påverkas av den situation vi befinner oss i.
I landslagets verksamhet reser vi frekvent till olika tävlingar och samlingar utomlands. Vi har dels och först och främst ett ansvar gentemot spelare, vår egen personal och även gentemot samhället i stort, både på hemmaplan och i de länder vi reser till.
Vi vill göra vad vi kan för att minimera riskerna för ytterligare spridning. Hälsa och ansvar är del av vår värdegrund som vi inte ger avkall på och vi känner i dagsläget att det inte ligger i vår kontroll att garantera något av detta.
Det kommer hela tiden uppdaterad information från myndigheter som vi följer noga.
Vi kommer jobba i cykler om 30 dagar från och med 12/3. Den 10/4 kommer vi in i en ny cykel och värderar vad vi gör i nästa period. De planerade utlandsuppdrag som ligger i perioden 12/3 - 10/4 ställs in.
Hur vi gör gällande planerade aktiviteter i vår verksamhet efter 10/4 kommer vi ha interna dialoger om löpande. Detta gäller uppdrag, tävlingar och läger.
Vår ambition är att varje måndag framöver här på bloggen och på hemsidan uppdatera hur läget är gällande all landslagsverksamhet både för paragolfare, amatörer och proffs.
-
OS-kollen mars
OS-kollen skulle mycket väl kunna kallas Corona-kollen. Men vi börjar med ännu en svensk seger, denna gång var det Julia Engström som segrade. Hennes första seger på Ladies European Tour kom i årets andra tävling, New South Wales Open.
Julia avslutade säsongen 2019 med två tävlingar topp-10 och inledde även vid årets första tävling med en placering topp-10. I hennes fyra senaste starter har hon placerat sig; t4, 3:a, t7 och 1:a.
Segern innebar ett hopp uppåt på världsrankingen med nästa 100 placeringar. Fram till en OS-plats är det dock ännu en bit men redan innevarande vecka peggar Julia på nytt på Ladies European Tour.
Corona-kollen
Idag den 11 mars kom besked från herrarnas Europatour att Hero Indian Open som skulle spelats 18-22 mars skjuts upp på grund av Corona-Viruset. Detta innebär att svenskarna som spelar på Europatouren får uppehåll till 30 april då Andalucia Masters planeras att avgöras på Valderrama.Tävlingar
Ladies European Tour, LPGA och PGA Tour har ännu inte annonserat om fler ändringar i spelschemat. Men både tennisturnering på ATP-touren innevarande vecka och musikfestivalen Coacchella i mitten av april är inställd respektive uppskjuten och detta är i samma område i närheten av Palm Springs där ANA Inspiration planeras att spelas i början av april.När detta skrivs ser det ut enligt nedan gällande tävlingar som finns kvar på de olika tourerna innan den svenska truppen till Tokyo skall fastställas. Scandinavian Mixed på Bro Hof är sista tävling på Ladies European Tour och näst sista på European Tour.
Antal tävlingar kvar inom kvalificeringsperioden till OS.
LPGA - 13 tävlingar – 10 rena LPGA-tävlingar samt 3 majors.
Ladies European Tour – 7 rena LET-tävlingar inga majors.
PGA Tour – 12 rena PGA-Tourtävlingar, 3 majors och 1 WGC-tävling.
European Tour – 5 rena ET-tävlingar inkl.1 Rolex Series, 3 majors och 1 WGC-tävling.
Skulle golfens OS-trupp tas ut idag skulle den bestå av Madelene Sagström, Anna Nordqvist, Henrik Stenson och Marcus Kinhult.Aktuell svensk ställning 11 mars
1. Madelene Sagström (50)
2. Anna Nordqvist (95)
……………………………………………………
3. Caroline Hedwall (126)
4. Linnea Ström (155)
5. Julia Engström (173)
6. Pernilla Lindberg (191)
1. Henrik Stenson (32)
2. Marcus Kinhult (90)
…………………………………………………..
3. Alex Norén (112)
4. Sebastian Söderberg (159)
5. Alexander Björk (202)
6. Joakim Lagergren (211)
*inom parentes aktuell världsranking.
Kvalificering OS 2020
Alla poäng inspelade poäng på världsrankingen under nedan perioder ligger till grund för uttagning till OS 2020.
Herrar
Kvalificeringsperiod för herrar är 1 juli 2018 – 22 juni 2020.
Tävling som spelas sista veckan av kvalificeringsperioden är bland andra U.S. Open på Winged Foot Golf Club som planeras att avslutas söndag 21 juni.
Damer
Kvalificeringsperiod för damer 8 juli 2018 – 29 juni 2020.
Tävling som spelas sista veckan av kvalificeringsperioden är bland andra KPMG Women´s PGA Championship på Aronimiki Golf Club som planeras att avslutas söndag 28 juni. -
David Olsson - ny coach flicklandslaget
David OlssonDet är med glädje vi kan informera om att vi från och med oktober 2020 har en ny ansvarig coach för flicklandslaget i form av David Olsson, sedan 2015 tränare på Delsjö GK och med Lysegården GK som moderklubb. David gick SGF/PGA:s tränarutbildning TU 11-14, examinerad 2014.
David är ingalunda en rookie i sammanhanget då han under flera år varit verksam som coach för landslagets Flickor Framtid, den viktiga verksamheten precis under Flicklandslaget. Som tränare på Delsjö GK, en av landets bästa klubbar gällande spelutveckling, har David tillsammans med klubben jobbat framgångsrikt under flera år med att få fram unga killar och tjejer som syns både i landslag, på college och på proffsnivå.
För vår del har det varit viktigt att inte rycka en duktig tränare ur en väl fungerande verksamhet under en säsong som är igång för fullt. Svenska golfklubbar är våra viktigaste aktörer när det gäller att få fram spelare och därför har vi i dialog med Delsjö GK och David valt att göra en mjuk övergång. David fullför även sitt arbete som coach för Flickor Framtid enligt plan och kommer tjuvstarta sitt uppdrag som coach för flicklandslaget med lag-EM som genomförs i juli.
Vi välkomnar i David en kompetent och erfaren tränare till laget och ser fram emot samarbetet!
-
Sveriges väg från Rio till Tokyo
Ett OS liknar inget annat, vilket självklart bidrar till att förberedelser inför ett OS inte heller liknar något annat. I det här inlägget tänkte jag försöka beskriva vad som sker bakom kulisserna och vad som behöver göras innan vi som idrottsintresserade kan bänka oss framför tv:n och njuta av idrotten.
Innan jag tar er med på resan från Rio till Tokyo vill jag göra en kort historisk tillbakablick gällande OS och golf. Senast golfen var med i OS, innan Rio 2016, var 1904 i St. Louis. Tanken var att herrarna även skulle ha spelat golf i London 1908, men ett internt bråk mellan brittiska golfare ledde till bojkott, vilket i sin tur bidrog till att just St. Louis blev det senaste mästerskapet.
Kanadensaren George Lyon, den senaste guldmedaljören innan Justin Rose OS-guld i Rio.Så 2010 kom beskedet att golfen återigen skulle få en plats i OS år 2016 – 112 år efter det senaste deltagandet. Från och med den dagen fick inte en dag förspillas för att vi som idrott skulle kunna leverera medaljer i OS. Det handlar liksom om det. Även om det olympiska valspråket ”I OS är det inte viktigast att vinna utan att delta, det viktigaste i livet är inte att segra utan att kämpa väl” ekar i bakgrunden, så är det medaljer som ska levereras.
De praktiska förberedelserna
När vi klev av banan i Rio så visste vi att golfen skulle vara med även i Tokyo, vilket inte är så konstigt med tanke på att golf är en av de största sporterna i Japan. Och redan året efter, 2017, började vi förberedelserna inför detta OS. Det kan låta som lång tid innan, men tro mig när jag säger att den tiden behövs. Särskilt inför Tokyo, där banan ligger långt ifrån OS-byn och vi har behövt hitta eget boende. Med eget boende kommer också logistik gällande transporter, kock, medicinska resurser och så vidare. Vi måste helt enkelt bygga en egen liten OS-by uppe vid banan, cirka 1,5 timmes resväg från den stora OS-byn.
Peter Reinebo, Svenska Olympiska Kommittén, december 2017. Här började vi leta hus nära banan i den lilla byn Kasahata.De rent praktiska förberedelserna inkluderar bland annat att hitta hus, titta på banan, träffa de människor som kommer jobba med golftävlingen, möta sponsorer, besöka svenska ambassaden, bygga relationer med arrangörerna med mera. Allt för att kunna ge en tydlig bild till de svenska spelare som är aktuella inför årets OS. De behöver förstå vad som väntar dem vad gäller väder, bana, boende, mat, logistik och så vidare.
Undertecknad på ett av flera besök hos svenska ambassaden i Tokyo.De administrativa förberedelserna
Parallellt med de praktiska förberedelserna gäller det sedan att sätta sig in i de rent administrativa processer som kommer med ett OS. Här följer ett urval:
· Olympiska perioden
Nio dagar före invigningsdagen till och med tre dagar efter avslutningsdagen, är alla som är med i OS-truppen "olympiskt kopplade". Då gäller speciella och restriktiva regler för de deltagande när de förekommer i reklam eller kampanjer. Det här innefattar också deras personliga sponsorer.
· Varumärkesrättigheter
Internationella Olympiska Kommittén (IOK) äger rättigheterna till det olympiska varumärket. Vi, Svenska Golfförbundet, får inte exponera våra egna sponsorer i någon form. Golfbagen måste till exempel vara helt ren från loggor, enbart de olympiska ringarna samt svensk flagg får synas.
· Vistelserapportering
Vistelserapporteringen är en del av antidopingarbetet och redan i maj ska våra OS-aktuella spelare börja rapportera var de befinner sig, varje dag. Så här står det i informationen från Svensk Antidoping:
Var extra noggrann när du anger din ”1 hour time slot”. Finns du inte på den plats du angett i samband med en dopingkontroll delges du en delförseelse. Välj din ”1 hour time slot” där du säkrast vet att du befinner dig och se till att du är kontaktbar och tillgänglig. Inga öronproppar om du har morgontid, se till att dörrklockan fungerar etc.· Longlist/ackreditering
Det här är en lista över de spelare som har en chans att ta sig till OS, som i februari ska sändas in till Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Här ska också spelarnas caddie samt reservcaddie listas. Om man inte finns på Longlist och inte fyllt i alla de uppgifter som står där så kan man inte vara med i OS, även om man kvalar in. Det betyder helt enkelt att vi har ganska många namn på denna lista, för att det är ganska många som har en teoretisk chans att kvala in.
Den svenska OS-bagen i Rio 2016.Detta är bara en del av allt som ska förberedas och jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om varje del. Jag har till exempel valt bort att skriva om det som rör förberedelser gällande kläder och annan utrustning.
Ett väldigt speciellt sammanhang
I allt detta har vi en alldeles utmärkt samarbetspartner i SOK. De är proffs på att förbereda sig inför samt genomföra ett OS. Det kan man också komma ihåg när man bänkar sig framför tv:n; de har jobbat och jobbar oerhört hårt för att Sverige ska få bästa möjliga förutsättningar att kunna ta medaljer. SOK själva säger att ett OS kanske är din viktigaste och största tävling någonsin med dina kanske sämsta förutsättningar någonsin.
Som sagt: OS liknar inget annat, men är ett fantastiskt ”fönster” för vår idrott och våra svenska stjärnor, och ett coolt sammanhang där vi under ett par veckors tid får stor exponering av vår idrott. Ett sammanhang där vi förhoppningsvis också kan vinna medaljer för Sverige.
-
Swgt-statistiken hjälper spelare att utvecklas
Våren 2018 öppnade vi för första gången statistiksidan Swgt.se i samband med tävling. Projektet hade egentligen startat ett antal år tidigare när ”shots gained” blev den allmänt vedertagna metoden för att mäta spelstatistik och prestation. 2016 började vi att experimentera med shots gained för puttning och såg en bra effekt på spelförståelsen och utvärderingen, bortkopplat från känslor.
Se kort definition av ”shots gained”:
Syftet med Swgt.se är att tillhandahålla en gratistjänst av hög kvalitet för satsande svenska golfspelare, då det ploppat upp ett flertal liknande tjänster som kostar en hel del pengar. Ur spelarutvecklingsperspektiv är det också intressant att själv ha tillgång till den stora databas av golfslag som genereras över tid. Det gör att vi kan börja jämföra spelarna med andra nivåer än enbart PGA Tour, som tidigare har varit det enda benchmark som funnits tillgänglig. Jämförelser mellan nivåer kan ju halta en aning när en 17-årig junior behöver jämföra sig med median-spelaren på PGA Tour.
Viktigt hur och vad man jämför
”Lögn, förbannad lögn och statistik” är ju en bevingad fras som brukar tillskrivas Mark Twain. Budskapet är att statistik bör tas med en nypa salt och detta gäller även i fallet med shots gained. Det är lite vanskligt att jämföra en pojkspelare med en PGA Tour-spelare. Även om det rent konkret går att konstatera att båda slog sin järnsjua till fyra meter från flaggan och därmed har presterade likvärdigt ur ett statistiskt perspektiv, så kan ju situationerna skilja sig rätt mycket åt.
PGA Tour-spelaren slår till exempel mot en pinne som sitter tre meter från kanten, bakom en bunker med en hård green som lutar bort från från spelaren. Skulle han missa slaget så leder det mycket troligt till minst bogey – vilket i ett vanligt scenario skulle kunna leda till att han faller utanför cutten och får åka hem utan pengar och rankingpoäng. Den svenska junioren har samma avstånd kvar efter sitt utslag, men spelar in mot en mjuk green där pinnen sitter långt från några riktiga hinder. Och det värsta som händer vid en greenmiss är att han får chippa in bollen från en – i och för sig något fläckig – semi-ruff, men både en perfekt chip och en något toppad chip hamnar inte osannolikt inom en meter från hål.
Poängen är att om den svenske junioren skulle möta samma utmaningar som PGA Tour-spelaren så skulle vi se ännu större skillnader i statistiken än vad vi gör idag. Ett exempel på det är att snittspelaren på Swedish Golf Tour (SGT) 2019 ”gainade” slag mot PGA Tour-spelaren inom närspel. Inte för att svenska SGT-spelare har bättre närspel än de som spelar på PGA Tour, utan för att de möter lättare motstånd runt greenerna.Tittar vi sedan på vad som händer på greenen så har SGT-spelaren ett puttsnitt på -0,95 slag/varv, d.v.s att han tappar knappt 1 slag per varv mot snittspelaren på PGA Touren. För att sätta det i perspektiv så var Rod Pampling rankad 188 på PGA Tour 2019 med -0,79 slag/varv. En genomsnittlig svensk SGT-spelare skulle alltså vara ohjälpligt sist i puttstatistiken på PGA Tour.
Tittar vi på svenska pojkspelare som är födda 2001 och senare så har de ett puttsnitt på -1,8. Pojklandslaget hade 2019 ett snitt på -1 och bästa puttaren i truppen hade 0,0. På EM där laget tog brons så ”överpresterade” laget med ett lagsnitt på -0,53. Bortsett från EM så hade även de bästa pojkspelarna i landet varit sist på PGA Tour, trots lättare greener.
Så kan Swgt-statistiken användas för spelutveckling
Hur ska man då använda och titta på de siffror som man får ut efter att ha fyllt i statistik under en period? Ju mer data man har har, desto bättre slutsater kan man dra. Man bör vara försiktig med att fästa alltför stor vikt vid enskilda slag eller rundor, men med en hel säsongs underlag (och på sikt flera säsonger) så kan man både se sin egen utveckling inom de olika områdena och även dra bra slutsatser kring sin nivå från t.ex. tee eller in mot green. Mer data in – bättre slutsatser ut helt enkelt.
Fyller man även i träningsdagboken som finns på sidan så går det också att se samband mellan vad man har gjort och hur mycket, samt vad det har gett för effekt på prestationen. Om man tycker att man har underpresterat inom någon kategori så är det ju rimligt att först titta på hur mycket träningstid man har lagt ner på den färdigheten. Kanske behövs en ny plan och ett annat sätt att göra det på, eller så behöver man ”bara” stoppa in mer träning på det man redan gör.När vi tittar på fördelning av slagen ute på banan så fördelar de sig på följande sätt:
Avstånd: % av totalen
40–90 m 5%
90–120 m 7%
120–150 m 8%
150–180 m 6%
180–210 m 3%Utslag: 22%
Puttar exkl. tap-ins: 32%Närspel 0–30 m:
Fw 5%
Ruff 6%
Bunker 2%Om man har någorlunda koll på hur ofta ett slag används, hur potentiellt stor effekt det har på scoren och var ens styrkor och svagheter ligger, så borde det finnas förutsättningar för en rätt så tydlig plan över vad tiden ska användas till. Är det värt att lägga mycket tid på bunkerträning? Finns det någon färdighet som potentiellt kan ”spilla över” på någon annan kategori? Kanske gynnar det även ditt spel med korta och mellanjärn om du tränar mycket långa järn, men inte tvärtom? D.v.s kan du slå bra järnfyror så kan du troligtvis även slå en bra järnnia, men inte nödvändigtvis tvärtom. Tränar du tillräckligt mycket med träklubbor?
En fråga som inte sällan dyker upp är när vi tycker det är dags att börja föra statistik. Svaret är ju till viss del individuellt, men att tidigt börja räkna puttar, greenträffar etc. kan båda skapa driv och motivation till mer träning, och även tydliggöra utveckling. Allt eftersom nivån på din golf höjs så kan även nivån på det du mäter och för statistik över höjas. ”Why guess what you can measure?”I december 2019 var det över 1100 användare av systemet, varav drygt 100 var coacher. Dessa kan följa sina spelares inmatade ronder direkt och därmed få ett betydligt bättre underlag till coachsamtal än att enbart lyssna till spelarnas känslomässiga upplevelser av varvet.
Swgt.se är gratis att använda för alla satsande juniorer, amatörer och proffs i Sverige. Gå in på swgt.se för mer information.
Lycka till med din utveckling!