Swgt-statistiken hjälper spelare att utvecklas

Våren 2018 öppnade vi för första gången statistiksidan Swgt.se i samband med tävling. Projektet hade egentligen startat ett antal år tidigare när ”shots gained” blev den allmänt vedertagna metoden för att mäta spelstatistik och prestation. 2016 började vi att experimentera med shots gained för puttning och såg en bra effekt på spelförståelsen och utvärderingen, bortkopplat från känslor.

Se kort definition av ”shots gained”:

Syftet med Swgt.se är att tillhandahålla en gratistjänst av hög kvalitet för satsande svenska golfspelare, då det ploppat upp ett flertal liknande tjänster som kostar en hel del pengar. Ur spelarutvecklingsperspektiv är det också intressant att själv ha tillgång till den stora databas av golfslag som genereras över tid. Det gör att vi kan börja jämföra spelarna med andra nivåer än enbart PGA Tour, som tidigare har varit det enda benchmark som funnits tillgänglig. Jämförelser mellan nivåer kan ju halta en aning när en 17-årig junior behöver jämföra sig med median-spelaren på PGA Tour.

Viktigt hur och vad man jämför

”Lögn, förbannad lögn och statistik” är ju en bevingad fras som brukar tillskrivas Mark Twain. Budskapet är att statistik bör tas med en nypa salt och detta gäller även i fallet med shots gained. Det är lite vanskligt att jämföra en pojkspelare med en PGA Tour-spelare. Även om det rent konkret går att konstatera att båda slog sin järnsjua till fyra meter från flaggan och därmed har presterade likvärdigt ur ett statistiskt perspektiv, så kan ju situationerna skilja sig rätt mycket åt.

PGA Tour-spelaren slår till exempel mot en pinne som sitter tre meter från kanten, bakom en bunker med en hård green som lutar bort från från spelaren. Skulle han missa slaget så leder det mycket troligt till minst bogey – vilket i ett vanligt scenario skulle kunna leda till att han faller utanför cutten och får åka hem utan pengar och rankingpoäng. Den svenska junioren har samma avstånd kvar efter sitt utslag, men spelar in mot en mjuk green där pinnen sitter långt från några riktiga hinder. Och det värsta som händer vid en greenmiss är att han får chippa in bollen från en – i och för sig något fläckig – semi-ruff, men både en perfekt chip och en något toppad chip hamnar inte osannolikt inom en meter från hål. 

Vincent Norrman.
Vincent Norrman.


Poängen är att om den svenske junioren skulle möta samma utmaningar som PGA Tour-spelaren så skulle vi se ännu större skillnader i statistiken än vad vi gör idag. Ett exempel på det är att snittspelaren på Swedish Golf Tour (SGT) 2019 ”gainade” slag mot PGA Tour-spelaren inom närspel. Inte för att svenska SGT-spelare har bättre närspel än de som spelar på PGA Tour, utan för att de möter lättare motstånd runt greenerna.

Tittar vi sedan på vad som händer på greenen så har SGT-spelaren ett puttsnitt på -0,95 slag/varv, d.v.s att han tappar knappt 1 slag per varv mot snittspelaren på PGA Touren. För att sätta det i perspektiv så var Rod Pampling rankad 188 på PGA Tour 2019 med -0,79 slag/varv. En genomsnittlig svensk SGT-spelare skulle alltså vara ohjälpligt sist i puttstatistiken på PGA Tour.

Tittar vi på svenska pojkspelare som är födda 2001 och senare så har de ett puttsnitt på -1,8. Pojklandslaget hade 2019 ett snitt på -1 och bästa puttaren i truppen hade 0,0. På EM där laget tog brons så ”överpresterade” laget med ett lagsnitt på -0,53. Bortsett från EM så hade även de bästa pojkspelarna i landet varit sist på PGA Tour, trots lättare greener.

Så kan Swgt-statistiken användas för spelutveckling

Hur ska man då använda och titta på de siffror som man får ut efter att ha fyllt i statistik under en period? Ju mer data man har har, desto bättre slutsater kan man dra. Man bör vara försiktig med att fästa alltför stor vikt vid enskilda slag eller rundor, men med en hel säsongs underlag (och på sikt flera säsonger) så kan man både se sin egen utveckling inom de olika områdena och även dra bra slutsatser kring sin nivå från t.ex. tee eller in mot green. Mer data in – bättre slutsatser ut helt enkelt.

En titt inuti Swgt-verktyget.
En titt inuti Swgt-verktyget.


Fyller man även i träningsdagboken som finns på sidan så går det också att se samband mellan vad man har gjort och hur mycket, samt vad det har gett för effekt på prestationen. Om man tycker att man har underpresterat inom någon kategori så är det ju rimligt att först titta på hur mycket träningstid man har lagt ner på den färdigheten. Kanske behövs en ny plan och ett annat sätt att göra det på, eller så behöver man ”bara” stoppa in mer träning på det man redan gör. 

När vi tittar på fördelning av slagen ute på banan så fördelar de sig på följande sätt:

Avstånd:                     % av totalen

40–90 m                               5%
90–120 m                             7%
120–150 m                           8%
150–180 m                           6%
180–210 m                           3%

Utslag:                                  22%
Puttar exkl. tap-ins:      32%

Närspel 0–30 m:

Fw                                            5%
Ruff                                         6%
Bunker                                   2%

Om man har någorlunda koll på hur ofta ett slag används, hur potentiellt stor effekt det har på scoren och var ens styrkor och svagheter ligger, så borde det finnas förutsättningar för en rätt så tydlig plan över vad tiden ska användas till. Är det värt att lägga mycket tid på bunkerträning? Finns det någon färdighet som potentiellt kan ”spilla över” på någon annan kategori? Kanske gynnar det även ditt spel med korta och mellanjärn om du tränar mycket långa järn, men inte tvärtom? D.v.s kan du slå bra järnfyror så kan du troligtvis även slå en bra järnnia, men inte nödvändigtvis tvärtom. Tränar du tillräckligt mycket med träklubbor?

KG Nissén, Elin Arvidsson och coach Ola Lindgren.
KG Nissén, Elin Arvidsson och coach Ola Lindgren.


En fråga som inte sällan dyker upp är när vi tycker det är dags att börja föra statistik. Svaret är ju till viss del individuellt, men att tidigt börja räkna puttar, greenträffar etc. kan båda skapa driv och motivation till mer träning, och även tydliggöra utveckling. Allt eftersom nivån på din golf höjs så kan även nivån på det du mäter och för statistik över höjas. ”Why guess what you can measure?”

I december 2019 var det över 1100 användare av systemet, varav drygt 100 var coacher. Dessa kan följa sina spelares inmatade ronder direkt och därmed få ett betydligt bättre underlag till coachsamtal än att enbart lyssna till spelarnas känslomässiga upplevelser av varvet.

Swgt.se är gratis att använda för alla satsande juniorer, amatörer och proffs i Sverige. Gå in på swgt.se för mer information.

Lycka till med din utveckling!