-
Vad är en bra green?
En bra green är en frisk green, som står emot sjukdomar och årstidernas påverkan. En bra green upplevs av spelarna som jämn, fast och tillräckligt snabb. Förutsättningar för att skapa en bra green grundar sig i greenens uppbyggnad och omgivningsfaktorer som soltillgång och vindväxling. Om det är en sanduppbyggd green, ska dräneringar och växtbädd fungera tillsammans. Anrikning av organiskt material (thatch/math) sker under hela växtsäsongen och måste kompenseras med dressning och luftning för att greenytan och växtbädden ska behålla sitt ursprungliga förhållande av sand och organiskt material. Ur ett spelperspektiv märks detta bland annat genom känslan av fasthet när man går på greenen. Överskottsvatten ska lätt kunna dräneras bort så att ytan kan hållas precis lagom fuktig för gräset, men kännas torr för spelaren. Är det en äldre jordgreen, utan dränering, där dressand skapat den nya växtbädden, är ytavrinning ännu viktigare.
Alla greenkonstruktioner bör vara utformad på ett sådant sätt att det går att utnyttja stora delar av greenens yta för flaggplaceringar och därigenom kunna sprida slitaget. Möjlighet till många flaggplaceringar gör greener intressanta och utmanande för spelaren.
Gräs - Gräsarten påverkar hur greenerna ska skötas och hur de uppfattas att spela på. Det går att få alla gräsarter att må bra och presentera jämn bollrull och önskvärd hastighet. Mer om olika gräsarter tar vi upp en annan gång.
Som spelare önskar man att bollen rullar jämnt, med en väl avvägd hastighet för hur greenerna är utformade. Hastigheten (Stimp-värdet) ska vara väl avvägd med greenernas lutning och utformning.
Hur gör vi för att mäta greenernas status vad gäller spelbarhet?
Man måste ha siffror och värden när man mäter över tid.
Hastighet - Det vanligaste verktyget är Stimp-metern. De flesta banor har en Stimp-meter för att mäta hur dom ligger till och för utvärdering och planering av kommande skötselinsatser. Stimpvärdet tycker jag ska vara ett värde man arbetar med internt, inte ett värde man sätter upp på dagens infotavla till medlemmar och gäster.
Jämnhet, mäts här med Parry Meter. Detta verktyg mäter både hur bollen rör sig vertikalt och horisontellt.
Då ytterst få banor har tillgång till en Parry Meter i det dagliga bruket, är ett alternativt sätt att se på jämnheten, att rulla eller putta 3 bollar över greenen mot ett mål. Då ser man om bollen rullar jämnt och att alla bollar går mot samma mål. Detta är ett mycket bra sätt att titta på jämnheten i den dagliga skötseln.
Hårdhet/fasthet kan mätas med ett verktyg som heter TruFirm. Verktyget är framtaget av USGA och används framförallt i rådgivande syfte, inför och under tävlingar. Jag anser att mätresultatet från TruFirm ger ett mycket bra svar på greeners hälsotillstånd och spelbarhet.
Fukt – En jämn fuktighet mellan banans alla greener gör att greenerna har bättre förutsättningar att upplevas likvärdiga.
Det bästa av allt är, en bra green är både bra ur ett spel, skötsel, ekonomiskt och miljöperspektiv.
-
Roliga teemarkeringar!
Vilket teemarkering hade du tänkt spela på idag? I dagens golfsverige så finns det flera alternativ och det är kanske inte helt lätt att välja vilken man ska lira ifrån. De traditionella färgerna finns fortfarande kvar, likaså det s.k. hektometersystemet med siffror finns på flera håll ute i landet.
Ibland vill ju också golfanläggning vara "unik" med sin stil eller modell på ex. tee markeringar. Några roliga idéer som jag sett genom åren och som jag tycker är extra roliga hittade jag i vackra Dalarna.
Både Mora GK, Malungs GK och Gagnef GK har väldigt fyndiga och idérika tee markeringar som är värda att uppmärksammas!
Mora GK teemarkeringMalungs GK teemarkering på hål 9Gagnef GK hål 15 som sponsras av 3M som gör svetshjälmar