-
Avsmalnande foregreens, utmanande för alla typer av golfare?
Denna fråga är verkligen berättigande, för vi vet via forskning och undersökningar och tog upp under vintern/vårens SGF:s verksamhetsresa, att dem som har låg sving hastighet och ett högt hcp, fullt naturligt har betydligt svårare att slå höga inspel och därmed få spinn på bollen. Det gör att denna kategori av golfare upplever det jobbigt, känner frustration och ibland uppgivenhet om vi som till daglig uppgift att sätta upp våra banor sätter flaggorna bakom kullar, bunkrar, eller för nära greenkant. Likadant är det med avsmalnande ingångar in mot green. Dessa golfare måste nämligen många gånger slå s.k. chip and run och på så sätt rulla in bollen på green. Då får vi inte ha allt för mycket tjock ruff som bromsar upp bollen innan den når green. Jag har själv hört detta med egna öron när vi gått och gjort x antal s.k. walk and talk på ett flertal banor nu i vår.
Kan man då åtgärda detta genom att klippa ner dessa tungor nu under säsongen? Nej, det skulle jag inte göra, så vidare ni inte har massor av tid att tillgå, kapacitet att sänka klipphöjden på dessa ytor succesivt försiktigt och hålla på under lång tid framåt. Risken är annars påtaglig att det blir skalperade ytor om man klipper ner ytorna för snabbt och det ger ett ovårdat intryck. Gör hellre dessa nerklippningar på våren i samband med dem första klippningarna för säsongen.
Bilder ovan är från årets verksamhetsresa som SGF gjorde i våras! -
Intressanta möten del 1
Utöver att vi gick på utbildning och mässan hade vi också några spännande möten inbokade. Att nätverka, skapa nya kontakter och underhålla kontakter är också ett av våra uppdrag när vi åker över hit. Genom åren har vi SGF-bankonsulenter skapat många kontakter som vi också har tagit till Sverige för att få höra den senaste forskningen, trender eller rön inom greenkeeping. Detta anser jag som väldigt viktigt för att utveckla golfen framåt och jag tycker Sverige anammat många "nya" idéer och strategier genom åren!
Det första mötet vi hade var med Sam Bauer och Parker Anderson från Minnesota University.
Minnesota University har mycket gemensamt med Sverige då spelsäsongen och gräsarterna är nästan desamma. De har ett samarbete med USGA och deras forskning fokuserar mycket på miljöfrågor (hållbarhet) och att jobba med "more with less" inom golfbaneskötsel.Parker Anderson har studerat ett väldigt spännande ämne som fått stor uppståndelse i USA. I hans "Pace of play"-undersökning visade det sig att ju snabbare en green är, desto längre blir rondtiderna. Projektets mätningar gjordes på sju olika golfbanor under en treveckorsperiod. Mätningarna som gjordes var stimpmeter vs. rondtiden. Det var olika stimpmetervärde (hastighet) varje vecka och rondtiderna mättes med GPS-sändare. Summeringen blev att när stimpen exempelvis ökar från 10 till 11 så kan rondtiderna ökas med så mycket som 30 minuter. Detta kan såklart påverka hur uppleveslen eller ekonomin blir i slutänden på ett år.
Det har skapats debatt om detta i USA där det är lite hysteri kring hur "snabb" en green ska vara. Väldigt givande och spännade möte!
;t=2s
//Calle