Sjukdomar & växtskydd
Växtskydd handlar om att skapa de bästa växtförutsättningarna för gräset och grundar sig i att tillämpa integrerat växtskydd (IPM).
Vi har ett antal vanliga svampsjukdomar, ogräs och skadegörare som riskerar att skada våra spelytor så att spelupplevelsen blir negativt påverkad. Vissa av dem riskerar att skada spelytorna på lång sikt.
Med ett varmare klimat har vi fått nya svampsjukdomar som tidigare endast drabbade banor i sydligare länder. Men det finns också mycket du kan göra för att förebygga och behandla dessa problem.
Förebygga eller behandla?
Utvecklingen inom skadebekämpning på golfbanor går med raketfart. Framför allt forskas på ekologiskt hållbara metoder. Detta dels då golfbranschen sätter stort värde i att vara så miljövänlig som möjligt, dels för att många tidigare kemiska metoder inte längre är tillåtna.
Integrerat växtskydd (IPM): IPM står för integrated pest management och är en självklar metod för alla som sköter golfbanor idag. Utgångspunkten är att sätta gräsets hälsa i fokus genom förebyggande åtgärder, och därigenom kunna minska användningen av kemiska växtskyddsmedel. Läs mer om IPM här.
Växtskyddsmedel: Som komplement till IPM-åtgärderna finns ett antal kemiska och biologiska växtskyddsmedel som är godkända inom golfbaneskötsel. Växtskyddsmedel används generellt ganska lite i Sverige. Det är främst greener som sprutas mot svamp på hösten och fairways och ruffar som sprutas mot ogräs på våren.
Växtskydd
-
Lista över godkända växtskyddsmedel
Se till att alltid ha senaste versionen av SGF:s lista över godkända växtskyddsmedel tillgänglig, den uppdateras kontinuerligt. Ladda ner och skriv ut den regelbundet, och gör avstämningar mot det ni använder och har i kemförrådet.
Aktuell lista över godkända växtskyddsmedel (uppdaterad 2024-08-30)
För mer information om respektive produkt, se Kemikalieinspektionens bekämpningsmedelsregister.
-
6 tips om växtskydd
När det uppstår behov av att använda växtskyddsmedel finns en hel del saker att tänka på. Här är sex råd om hur ni uppfyller kraven, ökar säkerheten, är skonsamma mot miljön och blir mer effektiva när ni planerar, sprutar och hanterar preparat.
-
Använder du flera preparat med samma verksamma ämne?
Se då till att inte överskrida den totala maxdosen för ämnet. Läs om hur du räknar ut mängden och antal möjliga behandlingar:
Tillstånd
-
Utbildning och tillstånd för användning
Om växtskyddsmedel hanteras och används felaktigt medför det negativ miljöpåverkan och är hälsovådligt för användaren. Det är därför viktigt att användaren har tillräckligt kunskap, och att spridningen görs med godkänd utrustning samt enligt gällande regler och lagar.
För att få använda växtskyddsmedel yrkesmässigt krävs både utbildningsintyg och tillstånd. Du behöver förnya ditt tillstånd vart femte år. Behörighetsutbildningarna hålls av länsstyrelserna. Läs mer om behörighet och tillstånd hos Jordbruksverket.
Tillstånd hos kommunen
Klubben måste söka tillstånd hos kommunens miljökontor för att få använda kemiska växtskyddsmedel. Ta med alla preparat alla som kan vara aktuella att använda på er bana i ansökan. Använd gärna exempelmallen nedan, och modifiera den utifrån din klubbs behov.
Dokumentation
När du använder växtskyddsmedel ska du dokumentera det, till exempel i en sprutjournal. Inte bara för att det är ett krav, utan också för att du ska kunna följa effekterna av det du gör och komma ihåg varför du har valt att göra på ett visst sätt.
En bra grund för dokumentationsarbetet finns i Säkert växtskydds sprutjournal.
Anslag om kemisk bekämpning
Om din golfklubb ska använda växtskyddsmedel på områden som omfattas av allemansrätten, exempelvis fairway, måste ni informera allmänheten. Detta enligt 2 kap. 45 § förordning (2014:425) om bekämpningsmedel.
Anslagen ska sättas upp en vecka innan spridningen sker och sitta kvar minst en månad efteråt. De ska vara i minst A5-format och sitta väl synligt för besökare till anläggningen, exempelvis vid infarter, anslagstavlor och vid första tee. Anslagen ska innehålla:
✓ Datum eller tidsperiod för spridningen
✓ Syftet med spridningen
✓ Växtskyddsmedlets namn, registreringsnummer och verksamt ämne
✓ Beskrivning av spridningsmetod
✓ Karta eller annan beskrivning av spridningsområdet
✓ Kontaktuppgifter till den som ska sprida växtskyddsmedletAnvänd gärna exempelmallen nedan, och modifiera den utifrån din klubbs behov.
Mall för anslag om kemisk bekämpning
Lagstiftning
Grunden till de lagar och regler som gäller för kemanvändning inom golfbaneskötsel kommer från direktivet "Hållbar användning av bekämpningsmedel" som beslutades 2009. Klicka nedan för att läsa mer.
Sjukdomar
-
Innehåll kommer...
Fördjupa dina kunskaper
Nedan hittar du länkar och artiklar med matnyttig information om sjukdomar och växtskydd.
Behöver du hjälp?
Om du vill veta mer om det här ämnet eller behöver hjälp – kontakta din rådgivare inom bana och anläggning från Svenska Golfförbundet. Du hittar kontaktuppgifter här.
Rådgivarna har också olika ansvarsområden. Nedan ser du vem som är ansvarig för just detta område. ⇩
- Peter Edman
- Rådgivare bana och anläggning Gotland och Västergötland
- Tel: 070-266 56 86
- E-post: peter.edman@golf.se