Här kan du som arbetar som banchef, greenkeeper eller beslutsfattare på en golfklubb läsa nyheter, råd och rön inom banskötselområdet.

Vill du ha bankonsulenternas nyhetsbrev om banskötsel (skickas kvartalsvis), mejla susanne.persson@golf.se

Senaste nytt inom banskötsel

  1. Snabbare etablering med arGrow än med Wallco
  2. Banskötsel

    Snabbare etablering med arGrow än med Wallco

    Gödsel vid etablering av krypvensgreener - rapport av Trygve S. Aamlid, Agnar Kvalbein och Trond Pettersen, Nibio Turfgrass Research Group, Norge.

    Under perioden 1 maj 2016 - 1 juni 2017 genomför Nibio Turfgrass Research Group försök med det aminosyrabaserade flytande gödslet arGrow Turf på uppdrag av svenska Swe Tree Nutrition AB. Det första försöket med etablering av krypvensgreen genomfördes sommaren 2016. Resultatet visar att försöksledet där arGrow Turf användes etablerades fortare än kontrollen, där en flytande näringslösning baserad på oorganiskt kväve används. 

    Översättning: Boel Sandström

    Läs hela rapporten här 

  3. Hög tid att anmäla sig till höstens och vinterns utbildningar
  4. Banskötsel

    Hög tid att anmäla sig till höstens och vinterns utbildningar

    Det finns runt 460 golfbanor i Sverige. Dessa banor behöver fortlöpande personal som är kunniga i golfbaneskötsel. Allt fler golfklubbar inser hur värdefullt det är att knyta till sig välutbildad personal.

    Grundutbildningen - GUB startar 7 november i Skåne.

    Vidareutbildningen - VUB startar 9 januari 2017 på västkusten.

    Läs mer om utbildningarna här

  5. Vitgröe har vassa armbågar på våren
  6. Banskötsel

    Vitgröe har vassa armbågar på våren

    Av Wendy Waalen och Agnar Kvalbein, Nibio Turfgrass Research Group.

    Tyvärr är vinterskador väldigt vanligt i Norden. Frågeundersökningen som vi gjorde i fjol visar att skador förekommer minst vart femte år på 65 % av golfbanorna. Den vanligaste orsaken är istäcke. Brist på syre och anhopning av koldioxid och skadliga gaser under isen är livsfarligt om istäcket blir långvarigt.

    Efter vinterskador måste greener och andra gräsytor sås om och detta arbete är svårt, tidskrävande och dyrt. Tid är verkligen pengar när det gäller vårstart. Golfarna är otåliga att komma ut på banorna efter en lång vinter och banägarna gör allt de kan för att kunderna skall bli nöjda. Greenkeepern måste på ett eller annat sätt få banan spelbar så fort som möjligt. Men hur? Det tar tid för jordvärmen att stiga i ett fuktigt land med kalla majnätter och bevattningen är sällan i gång så tidigt. Detta ger stora utmaningar för de som ska få gräsfrö att gro.

    Är det alltid lämpligt att så tidigt?
    Många greenkeepers har erfarenhet av att de måste vänta länge för att få se de efterlängtade spirande gräsplantorna. Några gånger väntar de också förgäves.
    Det är två nyckelfaktorer för frögroning: lagom fuktigt och bra temperatur. Dessutom nämns ofta tillgång till syre och frånvaro av groningshämmande ämnen, men det kan vi komma tillbaka till i ett annat sammanhang. Trots utmaningar med bevattningsanläggningar och filt är det oftast möjligt för greenkeepern att ha kontroll på fuktigheten. Temperaturen däremot får vi överlåta till högre makter. Vi vet nu hur viktig denna faktor är för hur fort de olika gräsarterna gror. I fjol gjorde vi en rad olika groningsförsök. Här är något av det vi fann.

    Figur 1 visar groningsförloppet av rödven «Jorvik», brunven «Villa», krypven «Independence», rödsvingel «Musica» och vitgröe (ospecificerad) vid 25/15⁰C (dag/natt-temperatur). Vid denna höga temperatur grodde 60-80 % av rödven, brunven och krypven redan efter 5 dagar. Vitgröen var lite senare, men 80 % hade grott efter 7 dagar. Rödsvingeln grodde långsammare och 80 % hade grott först efter 19 dagar.
    Att brunven och rödven inte nådde högre groningsprocent än ca 80 i detta försök kan bero på olika förhållanden mellan fröpartierna som användes, exempelvis olika ålder. Rödsvingelfrö klarar sig normalt sett sämre på lager än venfrö. Vår poäng är att illustrera groningshastigheten hos de olika arterna och här är rödsvingel vanligtvis långsammare än ven och vitgröe.

    Vi upprepade försöket vid en lägre temperatur (15/5⁰C dag/nattemperatur) och resultatet ser du i figur 2. Detta är mer liknande det du kan vänta dig under en klar dag tidigt om våren. Vid 15⁰C gror rödven och brunven förhållandevis fort med 51 respektive 67 % groning efter 7 dagar. Krypven däremot var verkligen hämmad av den låga temperaturen och efter 7 dagar hade bara 28 % grott. Vitgröe blev också hämmat av den låga temperaturen, men inte i samma omfattning som krypven. Efter 7 dagar hade 37 % av vitgröefröet grott. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att krypven gror snabbare än vitgröe när det är varmt, medan vitgröe är vinnaren vid låga temperaturer. Rödsvingel hämmas ordenligt vid låg temperatur. Lägg märke till att bara 2 % av fröet har grott efter 7 dagar.

    Frörötterna växer inte lika fort
    Hur fort frörötterna växer är viktigt för hur gräsarterna konkurrerar med varandra i startfasen. De som kommer först fram till vatten och näring kommer ha stora fördelar framöver. Vi gjorde försök gällande rottillväxt vid 15⁰C om natten och 25⁰C om dagen.
    Figur 3 visar att vitgröe hade mer rötter efter fyra dagar vid 25/15⁰C jämfört med rödven, brunven och krypven. Däremot var rödsvingelns frörötter jämförbar med vitgröens. Det betyder att så snart rödsvingeln grott, har den god konkurrensförmåga i fall vitgröe inte har fått för långt försprång.

    Sammanfattning
    Groningshastighet och tillväxt av frörötter är viktiga konkurrensfaktorer när olika gräsarter ska etablera sig på greener efter vinterskador. Vitgröe får ofta ett försprång i denna konkurrens då den gror snabbare än krypven och rödsvingel när temperaturerna är förhållandevis låga och i och med att dess frörötter växer fortare än venarternas. Små groende venplantor som får konkurrens av vitgröe blir ofta utkonkurrerade.

    Praktisk nytta av dessa försöksresultat
    - Om vi har mycket vitgröefrö i vinterskadade greener, så kommer vitgröe snabbt tillbaka och det kommer att vara svårt för det sådda fröet att konkurrera med vitgröen.
    - Om vi sår vid högre jordtemperatur (väntar lite) är det större chans att «ädelgräset» klarar sig i konkurrensen med vitgröen.
    - Använd gärna vårtäckningsdukar som höjer jordtemperaturen. Detta är särskilt viktigt om du vill få fram rödsvingel och krypven.
    - Rödsvingel bör du inte så när det är kallt. Det kan rätt och slätt vara bortkastade pengar. Vänta tills jorden är varm.
    - Ska du så in nya arter eller sorter i en etablerad gräsyta, så är sommaren den bästa tidpunkten med tanke på konkurrensen med vitgröefrö som ligger i marken.

    Bild från vänster:
    Figur 1. Procent groning vid 25/15 °C (dag/natt-temperatur) för fem gräsarter som används på greener.
    Figur 2. Procent grott frö vid 15/5°C (dag/natt-temperatur) för fem gräsarter som används på greener.
    Figur 3. Rotlängd per fröplanta (mm) efter 4 dagar vid 25/15°C (dag/natt).

  7. Mätning av greenytans spelbarhet
  8. Banskötsel

    Mätning av greenytans spelbarhet

    Den kanske viktigaste delen i golfspelet är puttningen på green och därmed greenytans beskaffenhet eller spelbarhet.

    Hur snabbt rullar bollen är en viktig aspekt i detta men än viktigare är förmodligen hur bollen rullar på greenytan. Hoppar den och styrs den av gräset eller "flyter den" fram? Även hur hård ytan är och därmed hur väl bollen tas emot vid inspel är viktigt för att kunna göra spelaren rättvisa.

    Ofta får banchefen frågan: "vilken stimp är det idag?" och många gånger klagas det på att greener är för långsamma. En vanlig kommentar är också att "grannens bana är mycket snabbare".

    För att ta reda på hur det verkligen ligger till bestämde jag mig för att mäta samtliga mina 50 banor under juli månad då banorna på västkusten ska vara som bäst. Vi mätte en green per bana som ansågs representativ och mätning gjordes av snabbhet och jämnhet (ärlighet) samt hårdhet för att utröna hur dessa mätstorheter förhåller sig till varandra.

    Efter analys av resultaten utkristalliserades sig nedanstående observationer.

    Resultat från greenmätningen

    Det allmänna intrycket av samtliga banor jag besökte var mycket gott. Mycket fina greenytor med väldigt få skador. Den vanligaste typen av skador som ändå fanns och försämrar spelbarheten var i form av icke eller dåligt lagade nedslagsmärken vilket egentligen är ganska sorgligt då det är spelaren själv som åstadkommer dessa. Även spelytorna utanför green var av hög klass och totalomdömet blir därför att vi har fantastiskt bra golfbanor på västkusten som sköts med mycket kunskap och omsorg.

    Så till resultatet av undersökningen. Vad gäller greenernas snabbhet mäts den som bekant med en stimpmeter. Här var snittvärdet för samtliga banor i Halland & Göteborg 8,8 fot eller 2,60 m. Variationen var ganska stor med fem banor över 10 fot och 7 banor under 8 fot. Mer än 30 av 50 banor banor låg mellan 8,5 och 9,5 fot och det får väl anses som ett mål för de flesta banor att sträva efter . Kom ihåg när ni ser dessa siffror att när en del banor med "platta" greener kan ha över 10 fots bollrull och fortfarande vara spelbara så blir andra mer undulerade greener fort ospelbara med mycket få eller inga flaggplaceringar kvar. En annan viktig faktor när önskemålet om snabbare greener kommer upp är att rondtiderna ökar ganska rejält. Det finns indikationer på att rondtiderna ökar mer än en halvtimme när stimpvärdet ökar från 9 till 10 fot.

    Vad som kanske är mer intressant när det gäller ytans puttegenskaper är hur jämn eller ärlig greenytan är. Med hjälp av ett instrument vid namn parrymeter som simulerar bollens beteende på ytan mäts bollens rörelser horisontellt och vertikalt. Det vill säga hur mycket bollen skakar respektive hur mycket den hoppar. Dessa båda värden ger då indikation på hur jämn greenen är och därmed vilken inverkan den har på bollflykten. Vid nollvärden på båda påverkas inte bollen alls av underlaget.

    Vid våra mätningar hade banorna värden på 13,0 vad gäller horisontella rörelser och 41,05 vad gäller vertikala. Ju lägre värden, desto jämnare spelyta och båda dessa värden indikerar att greenerna i snitt var jämna men något hoppiga. Jämför tabell 1 där börvärdena är indelade i kvalitetsklasser och där kan vi se att snittsiffrorna hamnar inom det vi kallar normalt sommarspel.

    Den tredje storheten som mättes var ytans fasthet med ett instrument vid namn truefirm. En stång vars ände är formad som en golfboll släpps i ett rör från en förutbestämd höjd och träffen mot gräsytan registreras. Truefirm mäter således turfens fasthet genom att imitera bollens nedslag. Mätresultatet analyseras med hjälp av en tabell . Snittvärdena i Göteborg/Halland låg på 319 och detta indikerar enligt tabell fasta och fina greenytor som tar emot bollen på ett bra sätt. Om ytan är fast påverkar inte heller fotavtryck spelytan under dagen vilket annars är fallet på en för mjuk green. Ytans fasthet påverkas av mängden organiskt material (thatch) i ytan och också av hur mycket vatten som fallit på ytan under de senaste dygnen. Vid analys av greenprofilen fann vi på de allra flesta ställen en mycket bra mix av organiskt material och dressand vilket ger en optimal fasthet och gjorde också att mängden vatten påverkade ytan mycket lite. Greenerna var fortfarande fasta trots vissa dagar med mycket regn.

    Vid analys av mätvärdena vi fått fram undersöktes också om det fanns något samband mellan snabbhet, jämnhet och hårdhet och här kom en del intressanta uppgifter fram.

    De snabbaste greenerna var samtidigt hårda men de var inte jämnast. Om vi delar in stimpvärdena i grupper var de som hade en stimp på 8-10 jämnast, medan de över 10 gav sämre resultat och då fanns det ändå en del banor mellan 8 och 10 fot som inte har resurser att hålla riktigt jämna greenytor som drog ned resultatet i denna grupp. Samma resultat, att de snabbaste greenerna inte var de jämnaste kom också min kollega Carl Johan Lönnberg fram till då han mätte greenerna inför SM-veckan i Östergötland i början av juli 2016. Detta fenomen hänger förmodligen ihop med att de snabbaste greenerna också var glesare vilket gjorde att enskilda gräs verkar påverka bollens flykt mer än på en tätare matta där bollen bärs upp bättre. Detta underströks också när jag analyserade olika gräsarters inverkan. De arter som ger de tätaste ytorna, brunven och krypven, hade också tydligt mycket bättre värden än genomssnittet.

    Innan mätningarna noterade vi också vilka skötselåtgärder som gjorts samma dag, oftast då om de var klippta, vältade eller både och. Samtliga med stimpvärden över 10 fot var klippta och vältade medan det var svårare att se en klar tendens mellan vältning och jämnhet. Tidigare har vi testat just detta och föga överraskande finns det ett samband, greenerna blir jämnare. Det är dock inte lika tydlig skillnad som med vältning och ökning av greenhastigheten, där man ofta finner en ökning av stimpvärdet på upp till en fot (ca 30 cm).

    Slutligen hittade vi ännu en intressant iakttagelse, nämligen den att nydressade greener blir betydligt jämnare än odressade dagen efter dressningen.

    Vilka råd kan vi då ge utifrån de ovan angivna resultaten?
    Den viktigaste uppgiften för en greenkeeper är i mina ögon att få till 18 likvärdiga, jämna och ärliga greener och inte i första hand snabba. Här har det visat sig att tätare greener ger bättre jämnhet. Med någon liten ökning i tillväxten med hjälp av gödsel samt ett dressningsprogram med ofta återkommande lätta dressningar, helst var tionde till fjortonde dag ger en hög jämnhet. Om ni sedan vältar frekvent, gärna dagligen och klipper med välslipade knivar kan ni få tillräckligt snabba och ärliga greener utan att sänka klipphöjden för mycket.

    Bild från vänster: 
    Mätning av ytans fasthet med en Truefirm.

    Tabell 1: Parrymeter. Värden indelade i olika kvalitetsklasser.

    Mätning av greenytans snabbhet med hjälp av en stimpmeter. Bollen släpps från ett lutande plan i form av en v-formad stav och bollens rullande längd mäts. Ytan som mäts måste vara plan.

    Skribent

    Porträttbild på Kim.
  9. Missa inte höstens stora event – seminarium om gräsets vinteröverlevnad
  10. Banskötsel

    Missa inte höstens stora event – seminarium om gräsets vinteröverlevnad

    Sterf, den nordiska forskningsstiftelsen för grönytegräs och Svenska Golfförbundet tillsammans med Swedish Greenkeepers Association, har glädjen att inbjuda till ett intressant seminarium om gräsets vinteröverlevnad, en del i den återkommande seminarieserien Modern banskötsel.

    Vi kommer att genom forskare från Nibio (f d Bioforsk) och från praktiker ge er de senaste rönen om hur vi bäst invintrar gräset, får det att överleva vinterns härjningar och får igång tillväxten igen på våren. Seminariet kommer att anordnas på följande tider och platser.

    22/11 klockan 10.00-15.00 Malmö
    23/11 klockan 10.00-15.00 Göteborg
    24/11 klockan 10.00-15.00 Stockholm
    25/11 klockan 10.00-15.00 Sundsvall

    Boka redan nu in dessa datum i din kalender. En komplett inbjudan med anmälan sänds ut inom kort.

  11. 28 nya faktablad med praktiska råd och rekommendationer
  12. Banskötsel

    28 nya faktablad med praktiska råd och rekommendationer

    Myndigheter i de nordiska länderna kräver att golf- och grönytesektorn tillämpar principerna för integrerat växtskydd (IPM).

    Det innebär att vi ska använda all vår kunskap och erfarenhet för att skapa skötselstrategier som ger oss ett starkt gräs som har motståndskraft mot sjukdomar och kan konkurrera med ogräs och på så sätt minska användningen av kemiska växtskyddsmedel.

    Sterf har tillsammans med myndigheter i samtliga nordiska länder identifierat viktiga kunskapsområden för IPM och skapat 28 faktablad med praktiska råd och rekommendationer. För att möta myndigheternas krav är det av största vikt att alla med ansvar för skötsel av golfbanor och grönytor läser och använder dessa råd och rekommendationer. Bland faktabladen finns också en rambeskrivning av IPM som alla inom golfsektorn bör ta del av. Alla faktablad finns på svenska, norska och danska och är tillgängliga på www.sterf.org

  13. Nytt från Sterf
  14. Banskötsel

    Nytt från Sterf

    Under de senaste åren har ett intensivt arbete pågått inom Sterf för att skapa faktablad i av greenpeepers efterfrågade områden inom banskötseln. Alldeles nyligen har en av de första publicerats på Sterf:s hemsida.

    Detta faktablad med titeln "Gräsarter och sorter för tufft vinterklimat" beskriver vilka gräsarter som bäst står emot vårt nordliga klimat. Något som kanske inte låter så aktuellt just nu men det är mycket snart dags att börja planera för nästa vinter genom att köpa hem frö för den viktigaste hjälpsåddsperioden på sensommaren/tidig höst.

    Om du har frågor eller synpunkter på IPM-faktabladen kan du höra av dig till Peter Edman, bankonsulent Svenska Golfförbundet, peter.edman@golf.se, 070-266 56 86

    Som vanligt kan du också hitta ett antal handböcker, forskningsrapporter m m på Sterf:s hemsida.

    Skribent

    Porträttbild på Kim.
  15. Nominera anläggningen till SGA:s Natur & Miljöpris
  16. Banskötsel

    Nominera anläggningen till SGA:s Natur & Miljöpris

    Ett framgångsrikt miljöarbete förutsätter ett brett engagemang och en delaktighet från alla parter på olika nivåer inom Golfsverige.

    Det är syftet med SGA:s Natur & Miljöpris. Det ska motivera Sveriges golfklubbar att ta till sig SGA:s och SGF:s miljövision och erbjuda sina kunder och anställda en anläggning som blir en förebild för andra. Den vinnande golfanläggningen blir Årets miljöanläggning och erhåller ett miljödiplom samt 10 000 kronor att använda till miljöförbättrande åtgärder på anläggningen. Dessutom uppmärksammas anläggningen i Golfsverige då man framstår som ett "gott miljöexempel" genom publicering i diverse tidskrifter.

    Nominerade förslag bedöms bland annat av SGA:s och SGF:s miljöansvariga utefter deras miljöengagemang och kriterier som:

    ✔ God bebyggd miljö och god hälsa
    ✔ Rika naturmiljöer och levande kulturlandskap
    ✔ Ingen övergödning och en giftfri miljö
    ✔ Grundvatten av god kvalitet
    ✔ Begränsad klimatpåverkan och frisk luft
    ✔ Energi, avfallshantering, återvinning
    ✔ Design och konstruktion
    ✔ Utbildning och kommunikation

    Om du känner till en golfanläggning som är en bra "miljöförebild", anmäl den till SGA:s kansli, 044-24 86 60 eller kansli@sgariks.se.

    För mer information: Robert Martin 070-369 11 74, robert.martin@telia.se eller Peter Edman 070 – 266 56 86, peter.edman@golf.se

  17. Framgångsrik återetablering av golfgreener efter vinterskador
  18. Banskötsel

    Framgångsrik återetablering av golfgreener efter vinterskador

    Demonstrationsförsök på naturligt skadade greener är ett projekt som startade 2015. Under år två var svårigheten att hitta en lämplig plats till försöket efter den milda vintern.

    I princip hela Mälardalen har haft en väldigt gynnsam vinter med få vinterskador på regionens golfbanor. Det var därför en utmaning att hitta lämpligt objekt och blickarna fick riktas lite längre norrut i landet. Sundsvalls Golfklubb blev den klubb som fick vara en del av projektet och resultatet kan ni läsa i nedan pdf.

    Framgångsrik återetablering av golfgreener efter vinterskador

    Skribent

    Porträttbild på Calle.
  19. Tre steg mot ”miljökoll” på din golfanläggning
  20. Banskötsel

    Tre steg mot ”miljökoll” på din golfanläggning

    Allt arbete på en golfanläggning ska ske så att människor och miljö påverkas negativt i så liten grad som möjligt. När det gäller vatten och dammar kan dessa fungera som fälla för rening av kväve och fosfor och därmed tjäna som reningsverk.

    I största möjliga utsträckning ska arbetet bedrivas förebyggande (IPM) – inte åtgärdande i efterhand. För att förebygga svampangrepp kan man till exempel se till att greenerna ges bästa möjliga förutsättningar med rätt greenuppbyggnad, härdiga grässorter, väldränerat, maximalt solbelyst, optimal gödsling och bevattning samt klippning med vassa redskap.

    Länkar:
    Miljöarbete
    Golfens miljöpåverkan – positiv, men kan bli ännu bättre!
    Svenska golfanläggningars påverkan på omgivande miljö

    Steg 1 Säkra att anläggningen uppfyller lagens krav

    Det är viktigt och förtroendeskapande att kunna visa för medlemmar och myndigheter att verksamheten är medveten om de krav som ställs och hur man arbetar för att säkerställa detta.

    Svenska Golfförbundet (SGF) arbetar på olika sätt, bland annat genom bankonsulenterna och distrikten, för att ge klubbarna stöd att nå miljömålen som beslutas av Sveriges Riksdag och konkretiserats av SGF. Syftet med detta material är att ge klubbarna hjälp med att, på ett enkelt sätt, säkra att skötseln av grönytorna bedrivs så att man uppfyller de krav som lagar och regler ställer.

    SGF har analyserat och brutit ner kraven i ett antal checklistor. Ni fyller i hur ni gör på er anläggning i dag och kan då direkt se om ni uppfyller kraven. Med hjälp av åtgärdsplaner kan ni dokumentera eventuella brister och beskriva vad ni avser göra för att uppfylla kraven. I checklistorna finns också referenser till olika källor där ni kan ta del av de formella dokumenten.

    Länkar:
    Checklista - så uppfyller du miljölagstiftningen på golfbanan
    Kemisk bekämpning
    Kemisk bekämpning och tillväxtreglering på golfbanan
    Spridning och viss övrig hantering av växtskyddsmedel
    Banskötsel utan användning av bekämpningsmedel pesticider (IPM)
    Miljöoptimerad banskötsel - finns det en framtid utan bekämpningsmedel?

    Steg 2 Miljö- och naturvårdsåtgärder

    På de flesta klubbarna bedriver man olika former miljö- och naturvård. Dammarna sköts så att de tjänar både som fröjd för ögat och livsmiljö för många djur och växter. De omgivande markerna sköts på ett sådant sätt att det gynnar växter och djur. Man sätter upp fågelholkar i olika storlekar. Man samarbetar med lokala naturvårdsintressen och myndigheter.

    Det är viktigt att dokumentera också detta arbete. Det ger ett mervärde till klubben att kunna informera om detta.

    Länkar:
    Dammar och småvatten – kanske golfanläggningens viktigaste biotop?
    Biologisk mångfald på golfanläggningen - en bortglömd resurs

    Steg 3 Certifiering

    SGF har sedan många år ett Miljödiplom, som klubben kan få om man visar på att man kommit igång med miljöarbetet. En översyn är på gång när det gäller miljödiplom och nationell miljöcertifiering inför 2017. Nu finns också Golf Environment Organisation, GEO, som har sitt säte i Skottland. GEO har i samarbete med representanter för klubbar från hela världen utvecklat ett internationellt miljöcertifikat. Man använder sig av ett webbaserat verktyg som finns på även på svenska. I dagsläget (februari 2016) har enligt uppgifter på GEOs hemsida 10 klubbar i Sverige certifierat sig och ytterligare ca 30 klubbar har registrerat sig och påbörjat arbetet.

    SGF har som mål att minst 100 klubbar ska ha erhållit GEO-certifiering år 2020. Klubbarna kan genom SGFs bankonsulenter och miljöansvariga i distrikten få hjälp att komma igång med registrering och att komma igång med arbetet.

    Länkar:
    Golf Environment Organisation

    /Peter Edman och Bo Thyselius

    Skribent

    Porträttbild på Peter
  21. Hur kommunicerar man på ett bra sätt vad som händer på banan?
  22. Banskötsel

    Hur kommunicerar man på ett bra sätt vad som händer på banan?

    Ja, det finns säkert många åsikter om. Vad ska informeras om och på vilket sätt? Men det faktum att det är viktigt att delge och sprida kunskap om läget på banan till klubbens medlemmar och gäster går knappast att säga emot.

    En som verkligen fattat detta och som inte "räds" tekniken är Ingemar Strandberg på Örnsköldsvik Puttoms GK. Kolla in bloggen på Puttoms GK.

  23. Återställare av vinterskadade greener
  24. Banskötsel

    Återställare av vinterskadade greener

    För att ge ny kunskap och hjälpa greenkeepers att uppnå snabbare återetablering av gräs efter vinterskador påbörjades projektet WP1 2015 och de första resultaten har tagits fram.

    Att återetablera greener efter vinterskador orsakar en tung ekonomisk börda för alla nordiska golfanläggningar. En gedigen kunskap som kan hjälpa greenkeepers minska tiden för återhämtning är således efterfrågad.

    En enkätundersökning som skickades ut via STERF till mer än 500 klubbchefer, greenkeepers och andra representanter för golfklubbarna i de fem nordiska länderna, visade att 56 % (även i Danmark) rankade "vinteröverlevnad" som den viktigaste av STERF: s framtida forskningsprogram. Inom vinteröverlevnad visades det sig att 68 % betraktas "återhämtning från vinterskador" vara en av de tre frågorna som bör prioriteras.

    Återetablering med nya frön på döda greener på våren är svårt bland annat på grund av låg marktemperatur, vind och ogynnsamma markförhållanden (dött gräs och thatch). Återetablering efter istäcke har visat sig vara särskilt svårt då det oftast är ett begränsande gasutbyte som lett till anaeroba (syrefattigt) förhållanden vilket medför att gräset dött.

    Rekommendationer om hur man kan uppnå snabb återhämtning från vinterskador inkluderar god såteknik, luftning, användning vårtäckningsdukar, återkommande bevattning, gödsling och framförallt kanske att greenen inte öppnas upp för golfspel för tidigt.

    Projektet (WP1) har inrättats för att ge forskningsbaserad kunskap om faktorer som avgör framgången av att återetablera döda eller delvis döda greener på våren. Särskild vikt läggs vid metoder för att minska effekten av de fytotoxiska ämnen (giftiga gaser för gräset) efter istäcke.

    Läs hela rapporten om återställandet av greener efter vinterskador

    Skribent

    Porträttbild på Calle.