Bevattningsanläggningen är en av av golfbanans största, dyraste och viktigaste investeringar. Även tillgången till vatten är en viktig fråga, med klimatförändringar och skärpta lagar.
Tillräcklig tillgång av vatten av bra kvalitet är avgörande för gräsets tillväxt och utveckling. Även i ett land som Sverige, med relativt mycket nederbörd, krävs bevattningsinsatser utifrån en fastlagd plan men med mycket improvisation.
Vattnet som vanligen används är ytvatten som samlats upp genom dräneringsledningar, diken och bäckar i en bevattningsdamm, en djupborrad brunn eller att klubben har tillstånd att ta ytvatten ifrån sjöar och vattendrag.
Hitta snabbt på sidan:
Vatten ➤
Bevattningsanläggning ➤
Bevattningsstrategi ➤
Inspiration: Säkra en hållbar vattenförsörjning ➤
Vatten har i huvudsak fyra uppgifter i gräsplantan:
Det deltar i en rad kemiska processer i växten till exempel fotosyntesen.
Det utgör lösnings- och transportmedel för mineralämnen, kolhydrater och andra substanser i växten.
Det används för att upprätta trycket i växten så att den inte slokar.
Det bidrar till avkylning genom transpiration.
Vattentillgång en viktig fråga
På de allra flesta banor finns tillgång till bra bevattningsvatten så det räcker för en säsongs förbrukning, undantaget till exempel kustnära anläggningar. Men potentiell framtida vattenbrist och skärpta lagar gör vattentillgången till en av de viktigaste frågorna just nu. Det gäller att hitta långsiktiga lösningar och ha en bra beredskap.
2021 hittade Loftahammars Golfklubb ett samarbete med ett reningsverk och säkrade en hållbar vattenförsörjning. Det ledde också till att de vann golfens Natur- och miljöpris samma år. Se filmen om deras smarta lösning!
Kontakta din SGF-rådgivare inom bana och anläggning för råd och vägledning i hur ni säkerställer er vattentillgång på ett hållbart sätt.
Vatten
-
Vatten
Bevattningsanläggning
-
Bevattningsanläggning
Bevattningsanläggningen är en mycket viktig del i golfbanans skötsel. Tillgång till bra vatten är också viktig för golfklubben.
Vatten som används till bevattning kan vara ytvatten, vatten från dräneringar och diken som samlas upp i en damm. Alternativt kan vatten tas ur en djupborrad brunn, en sjö eller ett vattendrag. Tar golfklubben vatten från en djupborrad brunn, sjö eller vattendrag krävs det ett tillstånd eller vattendom.
Bevattningsstrategi
-
Bevattningsstrategi
I teorin är bevattning enkelt. Det är bara att fylla upp vattenmagasinet runt växtrötterna när det finns behov. Om det vattnas för mycket kommer överskottet att rinna av ytan eller dräneras bort.
Men i praktiken är bevattning ändå ett komplicerat moment, eftersom vi vill producera bra spelytor med hög kvalitet och samtidigt ha låg förbrukning av energi och vatten. Vi vill också minimera utlakning och hindra utveckling av till exempel svampsjukdomar.
Det är svårt att veta hur mycket man ska vattna för att uppnå bästa möjliga resultat med tanke på grässkvalitet, ekonomi och miljöeffekter. Det här är ofta orsaken till att det vattnas mer än optimalt, för att man vill undvika torkskador och kritik.
Behöver du hjälp?
Om du vill veta mer om det här ämnet eller behöver hjälp – kontakta din rådgivare inom bana och anläggning från Svenska Golfförbundet. Du hittar kontaktuppgifter här.
Rådgivarna har också olika ansvarsområden. Nedan ser du vem som är ansvarig för just detta område. ⇩
- Fredrik Seeger
- Rådgivare bana och anläggning Skåne och Blekinge.
- Tel: 076-697 67 95
- E-post: fredrik.seeger@golf.se