Den fjärde upplagan av de svenska mästerskapen i footgolf spelas den 14–15 augusti på Laholms Golfklubb. Välkommen med din anmälan!

Anmälan är öppen!

Anmälan till footgolf-SM 2021 öppnade måndag 7 juni. Sista anmälningsdag är onsdag 21 juli klockan 12.00

Anmälan individuella SM – klicka här ➤ 

Anmälan lag-SM – klicka här ➤

Uttagning och deltagarlistor

Utöver de direktkvalificerade spelarna från SM 2020, samt spelare/lag som får wildcard från SGF, gäller anmälningsordning vid överanmälan.

Preliminära anmälningslistor i anmälningsordning publiceras på SM-sidan från 1 juli och uppdateras därefter veckovis. 

Definitiv deltagarlista publiceras senast fredag 30 juli. Då ser du om du / ditt lag kommit med till mästerskapet.

Om footgolf-SM 2021

Gul bakgrund och blå illustrerad siluett av fotbollsspelare som sparkar en boll. Texten "Footgolf-SM 2021 anmäl dig nu".

Klasser

Footgolf-SM 2021 spelas i fyra klasser – lag och individuellt, dam och herr. Mästerskapet är öppet för personer födda senast 2005 och medlem i förening ansluten till Riksidrottsförbundet. Läs mer i regler och tävlingsvillkor nedan.

Startfält

Årets mästerskap genomförs med direktanmälan, utan kvaltävlingar. Anmälan, som öppnar 7 juni, är öppen för alla som uppfyller kraven för deltagande gällande ålder och medlemskap i en RF-ansluten förening.

Spelare som placerade sig topp 10 i dam- respektive herrklassen vid footgolf-SM 2020 (se resultatlistor nedan) har en garanterad plats i det individuella mästerskapet. SGF:s tävlingskommitté har fem wildcards per individuell klass samt ett wildcard per lagklass att fördela fritt. Övriga deltagare tas ut i anmälningsordning vid överanmälan. Läs mer i tävlingsvillkoren nedan.

Bana

Den 18 hål långa footgolfbanan på Laholms Golfklubb öppnade så sent som i maj 2019 och löper längs med klubbens 9-hålsbana. Bansträckningen beslutat senast 1 juli.

Covid-19

Footgolf-SM 2021 kommer att genomföras enligt de tillfälliga kompletterande tävlingsvillkor som gäller från 1 juni 2021 för all tävlingsverksamhet arrangerad av Svenska Golfförbundet under coronapandemin. Läs dem här.

Swedish Footgolf Tour

Kvinna fotad bakifrån, på en footgolfbana. Hon har blå pikétröja med texten SWE Footgolf i gult, svarta shorts och blågula höga fotbollsstrumpor. Hon har just puttat en fotboll som är på väg att gå i ett footgolfhål på en green.

Individuella Footgolf-SM ingår som en deltävling på den svenska footgolftouren (SWEFT) för damer och herrar.

Touren består i år av elva tävlingar, där rankingpoängen från spelarens fem bästa tävlingar under de senaste 12 månaderna räknas in i en slutranking i klasserna dam, damsenior 46+, herr och herrsenior 46+.

Footgolf-SM ger 250 rankingpoäng till vinnaren i respektive klass, därefter i fallande skala enligt tourens poängtabell.

Aktuell ranking SWEFT (uppdateras för 2021 efter första tävlingen 12–13 juni)

Footgolf-SM är dessutom en kvaltävling till EM i Ungern, hösten 2021.

Övrig information

Pegg tillåten vid utspark

Spelare får använda en pegg vid utspark från tee. Om en boll av någon anledning faller av peggen innan utspark får den återplaceras utan plikt. Spelare som sparkar bollen från en pegg någon annanstans än på tee diskvalificeras.

Peggen ska vara i form av en plastkon med hål på toppen och får vara maximalt 5 cm hög (se bild för exempel). Under Footgolf-SM 2021 kommer det vid varje tee att finnas godkända peggar att använda.

Utrustning

Den enda utrustning som krävs är en fotboll i storlek 5. När det gäller klädsel finns inga krav, men många footgolfspelare bär fotbollskläder – tröja, shorts och strumpor.

Golfskor utan dubbar/spikar, grusfotbollsskor eller vanliga gymnastikskor rekommenderas. Fotbollsskor med dobbar är förbjudna.

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels logotyper. Ovanför en röd pratbubbla med texten Tillsammans för fler på golfbanan!

Kort om footgolf

Footgolf är en idrott för alla med fokus på strategi, enkla regler, glädje och kamratskap. Sporten kombinerar golf och fotboll och går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. 

Läs mer om footgolf ➤ 

Tidigare resultat

Resultat 2020

Porträttbild på en tjej och en kille som håller upp varsin guldmedalj efter seger i footgolf-SM 2020.

Vid footgolf-SM 2020 på Laholms GK var det Ebba Westerlund, Storsjöbygdens GK och Alexander Alenbring, Olands FF, (bilden) som tog hem de individuella guldmedaljerna. Läs mer i pressmeddelandet.

Kompletta resultatlistor 2020:

► Damer individuellt
Herrar individuellt

► Damer lag
Herrar lag

Resultat från äldre mästerskap

Övriga footgolftävlingar i Sverige

Swedish Footgolf Tour (SWEFT) spelschema 2021

Följ gärna SWEFT på Facebook för samlad information och senaste nytt

Rankinglistor

Ranking SWEFT 

Ranking VM-kval (Road to Japan 2021)

För mer information avseende SWEFT, rankingpoäng och VM-kvaltävlingarna, kontakta tommy.svensson@footgolf-sweden.se.

För eventuella frågor, kontakta

Porträttbild på John Lindberg.