Den tredje upplagan av de svenska mästerskapen i footgolf spelas den 15–16 augusti på Laholms Golfklubb.

SM-guld till Westerlund och Alenbring 

Porträttbild på en tjej och en kille som håller upp varsin guldmedalj efter seger i footgolf-SM 2020.

Det blev en dramatisk och jämn finaldag på footgolf-SM 2020. Till sist blev det Ebba Westerlund från Storsjöbygdens GK utanför Östersund och Uppsalaspelaren Alexander Alenbring, Olands FF, som tog hem de individuella guldmedaljerna. Läs mer i nyheten nedan

Kompletta resultatlistor:  

Individuell klass herrar

Individuell klass damer

Lagklass herrar

Lagklass damer

Lag herr och dam – lista med spelarnamn

Bilder samt segerintervjuer finns här, fria att ladda ner och använda för exempelvis spelare, klubbar och media. Ange foto: Svenska Golfförbundet eller angiven fotograf.

Senaste nytt

Om footgolf-SM 2020

Logotyp för footgolf-SM 2020.

Klasser

Footgolf-SM 2020 spelas i fyra klasser – lag och individuellt, dam och herr. Mästerskapet är öppet för personer födda senast 2004 och medlem i förening ansluten till Riksidrottsförbundet. Läs mer i regler och tävlingsvillkor nedan.

Startfält

Årets mästerskapet genomförs med direktanmälan, utan kvaltävlingar. Anmälan var öppen för alla som uppfyller kraven för deltagande gällande ålder och medlemskap i en RF-ansluten förening.

Spelare som placerade sig topp 10 i dam- respektive herrklassen vid footgolf-SM 2019 har en garanterad plats i det individuella mästerskapet. SGF:s tävlingskommitté har fem wildcards per individuell klass, samt ett wildcard per lagklass att fritt fördela. Övriga deltagare tas ut i anmälningsordning vid överanmälan. Detaljerad information om startfälten finns i tävlingsvillkoren nedan.

Illustration över footgolfbanan där SM spelas 2020. Sedd ovanifrån.

Bana

Den 18 hål långa footgolfbanan på Laholms Golfklubb öppnade så sent som i maj 2019 och löper längs med klubbens 9-hålsbana.

Banan är totalt 2 162 meter och spelas som par 70 för herrar och par 75 för damer.

Ladda ner banöversikt och scorekort

Covid-19

Med anledning av Covid-19 anordnas footgolf-SM 2020 utan möjlighet för publik att närvara. Tävlingarna spelas enligt de tillfälliga kompletterande tävlingsvillkor som gäller för all tävlingsverksamhet i Golfsverige under coronapandemin, där publikförbud är en av riktlinjerna.

Mer om corona och tävlingsverksamhet

Swedish Footgolf Tour (SWEFT)

Elin Djursvik, vinnare i EM i footgolf på Alunda GK 2016.

Footgolf-SM ingår som en av deltävlingarna på den svenska footgolftouren, SWEFT. Touren består i år av tolv tävlingar, där rankingpoängen från spelarens sex bästa tävlingar räknas in i en slutranking i klasserna dam, herr och herrsenior (46 år och uppåt). 

Deltävlingarna ger 50, 100 eller 250 rankingpoäng till segraren. Övriga placeringar får 92 procent av poängen för platsen direkt ovanför. Footgolf-SM ger 250 poäng till vinnaren i respektive klass. Vid ankomstregistreringen på SM anmäler du som spelar SM herrar i vilken klass på SWEFT du samlar rankingpoäng (herr eller herrsenior).

Aktuell ranking SWEFT

VM-kvaltävling

Footgolf-SM är också en kvaltävling till VM i Japan 2021. Samma klasser (dam, herr och herrsenior) gäller på VM-kvaltouren, där de fyra bästa resultaten av totalt tio VM-kval räknas. Även här anmäler du som spelar SM herrar vilken VM-kvalklass du deltar i vid ankomstregistreringen på SM.

Aktuell ranking VM-kval

Regler och tävlingsvillkor

Tävlingsvillkor footgolf-SM 2020 – individuell klass

Tävlingsvillkor footgolf-SM 2020 – lagklass

Covid-19: Tillfälliga kompletterande tävlingsvillkor (gäller samtliga klasser)

Regler footgolf-SM 2020 

Nytt 11/8: Pegg tillåten vid utspark. Se komplettering till tävlingsvillkoren gällande godkända peggar nedan.

Pegg tillåten vid utspark

Spelare får använda en pegg vid utspark från tee. Peggen ska vara i form av en plastkon med hål på toppen och får vara maximalt 5 cm hög (se bild för exempel).

Under Footgolf-SM 2020 kommer det vid varje tee att finnas godkända peggar att använda.

Om en boll av någon anledning faller av peggen innan utspark får den återplaceras utan plikt.

Spelare som sparkar bollen från en pegg någon annanstans än på tee diskvalificeras.

Utrustning

Den enda utrustning som krävs är en fotboll i storlek 5. När det gäller klädsel finns inga krav, men många footgolfspelare bär fotbollskläder – tröja, shorts och strumpor.

Golfskor utan dubbar/spikar, grusfotbollsskor eller vanliga gymnastikskor rekommenderas. Fotbollsskor med dobbar är förbjudna.

Logo för kampanjen Framåt för fler i rörelse.

Kort om footgolf

Footgolf är en idrott för alla med fokus på strategi, enkla regler, glädje och kamratskap. Sporten kombinerar golf och fotboll och går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. 

Läs mer om footgolf 

Bildspel från footgolf-SM 2019. 1. Medaljörerna i damklassen fr.v. Emelie Höök (silver), Julia Berglind Nilsson (guld) och Sofie Magnusson (brons). 2. Medaljörerna i herrklassen fr.v. Simon Wiström (silver), Nahir Oyal (guld), Tobias Ericsson (brons). 3. Lagguldet i damklassen Olandsbygdens lag 2. 4. Lagguldet i herrklassen Olandsbygdens herrlag.

Övriga footgolftävlingar i Sverige

Swedish Footgolf Tour (SWEFT) 2020 (pdf).

Här hittar du samlad information om alla tävlingar i Sverige, samt status på dem.

Rankinglistor

Ranking Swedish Footgolf Tour (SWEFT) 

Ranking VM-kval (Road to Japan 2021)

För mer information avseende SWEFT, rankingpoäng och VM-kvaltävlingarna, kontakta tommy.svensson@footgolf-sweden.se.

För eventuella frågor, kontakta

Porträttbild på John Lindberg.