Att arbeta med inkluderingsfrågor och ta ställning för jämställdhet blir allt viktigare när medvetenheten ökar i samhället.
Vill din golfklubb vara med på resan?
Då är utvecklingsprogrammet FairWays (tidigare Vision 50/50) något för er.
Det ger er kunskap, insikter och verktyg för att göra klubbens verksamhet och kultur mer jämställd och inkluderande.
Varför? Hör några röster från verkligheten:
Ansök om att bli pilotklubb
Vill din golfklubb starta er resa mot en mer inkluderande verksamhet – och samtidigt vara med och tycka till om den nya och uppdaterade versionen av golfens utvecklingsprogram inom jämställdhet? Ta då chansen att bli pilotklubb för FairWays under 2024!
Klicka på "Bli pilotklubb" ovan för mer information och länk till ansökan.
Så går det till
-
Så går det till
Processen kring FairWays pågår under cirka 4–6 månader och är en blandning av individuellt digitalt lärande och fysiska workshops, övningar och uppgifter på klubben.
Ni utser en processledare och bildar en arbetsgrupp på klubben med cirka 7–15 anställda och ideella som går utvecklingsprogrammet tillsammans.
Som stöd finns er rådgivare inom verksamhet och styrning från Svenska Golfförbundet (SGF), som guidar er genom programmets olika delar:
Uppstartsträff. När ni antagits bokar ni datum för en uppstartsträff på klubben tillsammans med er SGF-rådgivare. Ni får en introduktion till programmet, och alla i arbetsgruppen får en inloggning till den digitala plattformen.
Individuellt lärande. Alla deltagare går igenom fyra teoretiska kapitel via en digital utbildningsplattform. Där får ni ta del av reportagefilmer, expertintervjuer, texter, quiz och reflektionsövningar kring golf, jämställdhet och inkludering.
Workshops. Medan ni går de digitala kapitlen kommer ni att få diskutera era insikter tillsammans, med fokus på er egen verksamhet. Ni kommer att hålla två workshops på klubben, med er SGF-rådgivare som stöd.
Handlingsplan. Slutligen ska ni skapa en handlingsplan för klubben, med hjälp av spaningar och insikter från programmet. Även här sker en workshop tillsammans med er rådgivare.
Under tiden finns också några uppgifter klubben ska planera och genomföra. De involverar både dig som deltagare i arbetsgruppen och medlemmarna i klubben. Aktiviteterna ger ytterligare lärdomar och insikter till handlingsplanen.
När handlingsplanen är klar blir det ett avslut för FairWays och ett avstamp för ert fortsatta inkluderings- och jämställdhetsarbete – med målet att det ska inkluderas i er ordinarie verksamhetsplan.
-
Antagningskrav: engagerad och motiverad klubbledning
FairWays är ett långsiktig förändringsarbete som kräver ett lagarbete på klubben. Det finns inga genvägar till en lyckad process eller snabba resultat.
Arbetet måste vara förankrat i och drivas av klubbledningen, och får full effekt först när det integreras i er övergripande verksamhet.
Kravet för att bli antagen är därför att följande personer (eller motsvarande roller i den mån de finns i din klubb) genomgår programmet och deltar i utvecklingsarbetet:
Styrelse
Klubbchef
Kanslist
Tränare/idrottsansvarig
Banchef
Valberedning
Utöver dessa får gärna representanter från kommittéer och andra relevanta personer delta, antingen i arbetsgruppen eller i en bredare referensgrupp.
En person i arbetsgruppen ska vara processledare och ansvara för att driva klubbens arbete internt. Processledaren har kontinuerligt stöd av SGF-rådgivaren.
Deltagande klubbar
-
Deltagande klubbar och distrikt
Under respektive utfällning ser du vilka golfklubbar och golfdistriktsförbund som antagits till klubbutvecklingsprogrammet (FairWays från 2024, dessförinnan Vision 50/50).
-
Diplomerade klubbar
Hittills har följande klubbar och distriktsförbund genomgått utvecklingsprogrammet och mottagit diplom (Vision 50/50 från 2017, FairWays från 2024).
Stort tack för ert engagemang och lycka till med ert fortsatta jämställdhets- och inkluderingsarbete!
-
Goda exempel
-
Goda exempel
Hämta inspiration från klubbar och distrikt som diplomerats i Vision 50/50 (numera FairWays). I reportagen kan du läsa om hur de påbörjat ett målmedvetet och långsiktigt arbete för att bli mer jämställda och inkluderande, och vad det gett för resultat.
Bättre klubbliv på Bedinge GK
Sveriges sydligaste golfklubb gick in i Vision 50/50-arbetet av flera anledningar.
– Det handlade inte bara om att få fler kvinnor engagerade, utan även om att få en större känsla av inkludering bland klubbens medlemmar, oavsett kön, hcp eller ålder, berättar Stina Karlgrund, ordförande i Bedinge GK.
Läs om hur de lyckades, och ta del av Stinas fem råd till nya förändringsledare.
Kinds GK möter framtiden med en ny inställning
Efter att ha genomgått Vision 50/50, och med fyndiga ”Be Kind” som slogan, känner Kind att det börjar skapas ett nytt klimat på klubben. Men utvecklingsarbetet är långt ifrån klart.
”Bara för att diplomet hänger på väggen är det inte färdigt. Det är snarare startskottet”, säger klubbchef Linus Kulneff.
"Stämningen är otrolig"
Bokskogens GK ville modernisera, stärka varumärket och göra klubben relevant även i framtiden. Vision 50/50 blev flaggbäraren för strategiarbetet. Den viktigaste pusselbiten har varit förändringen av kulturen i klubben.
"Stämningen är otrolig och medlemmarna är mer informerade om vad som händer", säger Inga-Lill Lellky, som sitter i styrgruppen för Vision 50/50.
Motala vände motgång till framgång
Sommaren 2018 fick Motala GK låga ambassadörspoäng av medlemmarna i enkäten Players 1st. Istället för att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det regnade, startade de ett förändringsarbete med Vision 50/50 som verktyg.
"Vi insåg att vi behövde jobba med de mjuka värdena, framför allt hur vi behandlar varandra, medarbetarna och klubben", säger klubbchefen Tomas Lindh.
Vi-känslan ökar på Torshälla
Torshälla GK utanför Eskilstuna kallar sig den familjevänliga klubben. Men vad innebär det? Vision 50/50 blev verktyget för att hitta rätt för Sörmlandsklubben, som nu fått fler och nöjdare medlemmar och en stärkt vi-känsla.
"Jag upplever att vi fått en större förståelse och tolerans mellan medlemmarna sedan vi började Vision 50/50-arbetet", säger Tuula Bergstedt, förändringsledare och styrelseledamot.
Värdegrund gör skillnad i Vadstena
I receptionen på Vadstena GK hänger en stor skylt med klubbens värdegrund, som klubben vässat under sitt arbete i Vision 50/50-programmet. Spelvänlighet och nya medlemmar har varit i fokus i förändringsarbetet.
”Alla ska ha samma förutsättningar att spela golf och trivas här”, säger Eva Andrén Forsmark, förändringsledare på Vadstena GK.
Högt tryck på Åkersberga
Åkersberga GK ville stärka sitt varumärke med visionen att bli Sveriges trivsammaste golfklubb. Efter fyra års aktivt Vision 50/50-arbete har mycket hänt, både vad gäller kulturen, banan, verksamheten och medlemsantalet.
"Vi inkluderar Vision 50/50 i allt vi gör. Vid varje styrelsebeslut tittar vi på om beslutet ligger i linje med vår verksamhetsidé", säger Katarina Hansson, ordförande.
Uppstickaren har vuxit sig stor
Öjestrand Golf Club utanför Sundsvall får fler och fler kvinnor och den lilla uppstickaren har nu drygt 1 700 medlemmar.
”Inspirationen och bejakandet av förändringar – även de små – kommer ur Vision 50/50-programmet”, säger förändringsledare Anna-Carin Olsson.
Vision 50/50 skapar tydlighet för distrikten
Distriktsförbunden har en viktig roll i arbetet för ett mer jämställt och inkluderande Golfsverige. Vi har pratat med Stockholms och Ångermanlands GDF om deras erfarenheter hittills.
”Jag har fått ett antal aha-upplevelser och en tydligare bild över hur segregerad golfen faktiskt är”, säger Per Forsberg Blavier, ordförande i Stockholms GDF.
Mixade klasser i Östergötlands seriespel
Tack vare ett stort engagemang har klubbarna i Östergötlands golfdistrikt inte bara fått ett stort antal deltagare till sitt seriespel. De har också lyckats skapa mixade grupper där män och kvinnor möts i match.
"Vi ser att klubbarna verkligen försöker att jobba för bättre jämställdhet", säger Hans Söderberg på Östergötlands distriktsförbund.
Så skapades FairWays
Klubbutvecklingsprogrammet FairWays lanserades 2024 och är framtaget av Svenska Golfförbundet, tillsammans med forskare.
Programmet är en vidareutveckling av förändringsmodellen för Vision 50/50, framtagen av Svenska Golfförbundet och ekonomie doktor Sophie Linghag.
Med lärdomar och erfarenheter från över 130 golfklubbar som startat en förändringsresa via Vision 50/50 har FairWays uppdaterats med ny forskning, nytt innehåll och nytt namn.
Avgränsning
FairWays handlar om att anpassa och utveckla klubbens verksamhet, organisation och kultur för att göra den mer jämställd & inkluderande.
Självklart blir golfen också roligare om golfbanan anpassas för fler, och om golfaren utvecklar sin egen spelfärdighet. Dessa delar ingår dock inte i det här utvecklingsprogrammet.
För att få stöd i att utveckla golfbanan, se gärna klubbutvecklingsprogrammet Bättre spelupplevelse.
Frågor?
Vid eventuella frågor om klubbutvecklingsprogrammet FairWays, kontakta din golfklubbs SGF-rådgivare inom verksamhet och styrning:
- Claes Björklund
- Rådgivare verksamhet och styrning Gotland, Göteborg och Halland.
- Tel: 070-858 42 82
- E-post: claes.bjorklund@golf.se
- Gary Cosford
- Rådgivare verksamhet och styrning Södermanland och Stockholm.
- Tel: 08-622 15 94
- E-post: gary.cosford@golf.se
- Lena Lindström
- Rådgivare verksamhet och styrning Gästrike-Hälsinge, Medelpad, Ångermanland, Jämtland-Härjedalen och Norr- och Västerbotten.
- Tel: 08-622 15 91
- E-post: lena.lindstrom@golf.se
- Per Lindroth
- Rådgivare verksamhet och styrning Skåne och Blekinge.
- Tel: 08-622 15 43
- E-post: per.lindroth@golf.se
- Peter Brattberg
- Rådgivare verksamhet och styrning Bohuslän-Dal och Västergötland.
- Tel: 08-622 15 96
- E-post: peter.brattberg@golf.se
- Sandra Tancred Fulke
- Rådgivare verksamhet och styrning Småland och Östergötland.
- Tel: 08-622 15 93
- E-post: sandra.tancred.fulke@golf.se
- Stefan Janson
- Rådgivare verksamhet och styrning Dalarna, Värmland, Västmanland och Örebro Län.
- Tel: 08-622 15 92
- E-post: stefan.janson@golf.se
- Ulrika Jorsell
- Rådgivare verksamhet och styrning Uppland. Ansvarig Paragolf nationellt.
- Tel: 08-622 15 53
- E-post: ulrika.jorsell@golf.se