
Golfens handicapsystem, banvärdering och olika tees gör det möjligt för alla människor att spela tillsammans med, och tävla mot, andra spelare, oavsett spelförmåga.
Det gör golfen till en unik idrott som verkligen kan göra skillnad i människors liv.
Men är kulturen på klubben lika inkluderande för alla? Känner sig en 54-handicappare lika välkommen, av klubbledningen, men kanske främst av övriga medlemmar. Tillåts spelare av olika ålder och kön ta plats? Och ger klubbens fysiska miljö utrymme även för nybörjare att känna sig trygga?
Tre anledningar att attrahera fler
1. Inkludering gynnar alla. En mer inkluderande miljö har visat sig vara positivt för majoriteten.
2. Bättre lönsamhet. Att rekrytera fler medlemmar innebär fler inkomstkällor.
3. Golfens överlevnad. Möt framtidens golfare, häng med i samhällsutvecklingen och modernisera golfen som idrott.
Att arbeta med inkluderingsfrågor och ta ställning för jämställdhet blir allt viktigare när medvetenheten ökar i samhället.
Vill din golfklubb vara med på resan?
Då är utvecklingsprogrammet FairWays (tidigare Vision 50/50) något för er. Det ger er kunskap, insikter och verktyg för att göra klubbens verksamhet och kultur mer jämställd och inkluderande.
Svinga tillsammans för en mer jämställd golf!
Du har väl inte missat årets roligaste tävling? Nu kan du anmäla ett lag till FairWays Ladies Pro-Am bara – med utbildning, nätverkande och spel med ett tourproffs. Den är dessutom kostnadsfri via återstartsstöd!
Kontakta din klubb och se till att göra en intresseanmälan, du kan fylla på med deltagare i ditt lag löpande i vår. Läs mer och anmäl ditt lag här.
Så går det till
-
Så går det till
Processen kring FairWays pågår under cirka 4–6 månader och är en blandning av individuellt digitalt lärande och fysiska workshops, övningar och uppgifter på klubben.
Ni utser en processledare och bildar en arbetsgrupp på klubben med cirka 7–15 anställda och ideella som går utvecklingsprogrammet tillsammans.
Som stöd finns er rådgivare inom verksamhet och styrning från Svenska Golfförbundet (SGF), som guidar er genom programmets olika delar:
Uppstartsträff. När ni antagits bokar ni datum för en uppstartsträff på klubben tillsammans med er SGF-rådgivare. Ni får en introduktion till programmet, och alla i arbetsgruppen får en inloggning till den digitala plattformen.
Individuellt lärande. Alla deltagare går igenom fyra teoretiska kapitel via en digital utbildningsplattform. Där får ni ta del av reportagefilmer, expertintervjuer, texter, quiz och reflektionsövningar kring golf, jämställdhet och inkludering.
Workshops. Medan ni går de digitala kapitlen kommer ni att få diskutera era insikter tillsammans, med fokus på er egen verksamhet. Ni kommer att hålla två workshops på klubben, med er SGF-rådgivare som stöd.
Handlingsplan. Slutligen ska ni skapa en handlingsplan för klubben, med hjälp av spaningar och insikter från programmet. Även här sker en workshop tillsammans med er rådgivare.
Under tiden finns också några uppgifter klubben ska planera och genomföra. De involverar både dig som deltagare i arbetsgruppen och medlemmarna i klubben. Aktiviteterna ger ytterligare lärdomar och insikter till handlingsplanen.
När handlingsplanen är klar blir det ett avslut för FairWays och ett avstamp för ert fortsatta inkluderings- och jämställdhetsarbete – med målet att det ska inkluderas i er ordinarie verksamhetsplan.
-
Antagningskrav: engagerad och motiverad klubbledning
FairWays är ett långsiktig förändringsarbete som kräver ett lagarbete på klubben. Det finns inga genvägar till en lyckad process eller snabba resultat.
Arbetet måste vara förankrat i och drivas av klubbledningen, och får full effekt först när det integreras i er övergripande verksamhet.
Kravet för att bli antagen är därför att följande personer (eller motsvarande roller i den mån de finns i din klubb) genomgår programmet och deltar i utvecklingsarbetet:
Styrelse
Klubbchef
Kanslist
Tränare/idrottsansvarig
Banchef
Utöver dessa får gärna representanter från kommittéer och andra relevanta personer delta, antingen i arbetsgruppen eller i en bredare referensgrupp.
En person i arbetsgruppen ska vara processledare och ansvara för att driva klubbens arbete internt. Processledaren har kontinuerligt stöd av SGF-rådgivaren.
Frågor?
Vid eventuella frågor om klubbutvecklingsprogrammet FairWays, kontakta din golfklubbs SGF-rådgivare inom verksamhet och styrning:

- Claes Björklund
- Rådgivare verksamhet och styrning Gotland, Göteborg och Halland.
- Tel: 070-858 42 82
- E-post: claes.bjorklund@golf.se

- Gary Cosford
- Rådgivare verksamhet och styrning Södermanland och Stockholm.
- Tel: 08-622 15 94
- E-post: gary.cosford@golf.se

- Lena Lindström
- Rådgivare verksamhet och styrning Gästrike-Hälsinge, Medelpad, Ångermanland, Jämtland-Härjedalen och Norr- och Västerbotten.
- Tel: 08-622 15 91
- E-post: lena.lindstrom@golf.se

- Per Lindroth
- Rådgivare verksamhet och styrning Skåne och Blekinge.
- Tel: 08-622 15 43
- E-post: per.lindroth@golf.se

- Peter Brattberg
- Rådgivare verksamhet och styrning Bohuslän-Dal och Västergötland.
- Tel: 08-622 15 96
- E-post: peter.brattberg@golf.se

- Sandra Tancred Fulke
- Rådgivare verksamhet och styrning Småland och Östergötland.
- Tel: 08-622 15 93
- E-post: sandra.tancred.fulke@golf.se

- Stefan Janson
- Rådgivare verksamhet och styrning Dalarna, Värmland, Västmanland och Örebro Län.
- Tel: 08-622 15 92
- E-post: stefan.janson@golf.se

- Ulrika Jorsell
- Rådgivare verksamhet och styrning Uppland. Ansvarig Paragolf nationellt.
- Tel: 08-622 15 53
- E-post: ulrika.jorsell@golf.se
Avgränsning
FairWays handlar om att anpassa och utveckla klubbens verksamhet, organisation och kultur för att göra den mer jämställd & inkluderande.
Självklart blir golfen också roligare om golfbanan anpassas för fler, och om golfaren utvecklar sin egen spelfärdighet. Dessa delar ingår dock inte i det här utvecklingsprogrammet.
För att få stöd i att utveckla golfbanan, se gärna klubbutvecklingsprogrammet Bättre spelupplevelse.
Så skapades FairWays
Klubbutvecklingsprogrammet FairWays lanserades 2024 och är framtaget av Svenska Golfförbundet, tillsammans med forskare.
Programmet är en vidareutveckling av förändringsmodellen för Vision 50/50, framtagen av Svenska Golfförbundet och ekonomie doktor Sophie Linghag.
Med lärdomar och erfarenheter från över 130 golfklubbar som startat en förändringsresa via Vision 50/50 har FairWays uppdaterats med ny forskning, nytt innehåll och nytt namn.