Under de senaste åren har simulatorgolfen vuxit ordentligt i Sverige. Är du sugen på att testa simulatorgolf? Här finns information för dig!

På förbundsmötet 2022 togs beslut att ”golf som utövas i simulatormiljö ska falla inom definitionen av golfsporten”. SGF ser simulatorgolfen som en väg för fler att hitta till golfen!

Spela och träna i simulatorn

I en golfsimulator kan du spela en verklighetstrogen golfbana med alla dess utmaningar såsom vind, pliktområden, out of bounds och undulerade greener. 

Du kan spela en spansk bana i världsklass en regnig söndag, eller varför inte den anrika S:t Andrews en fredagskväll med kompisarna? Allt är möjligt och utvecklingen går med en rasande fart. 

Tekniken är också utmärkt för träning. Med hjälp av radarsensorer och kameraspårning får du återkoppling på din sving in i minsta detalj.

Är du helt ny i golfen är simulatorn perfekt för att träna på bollträff och du slipper leta boll! 

Fyra anledningar till simulatorgolf

  1. Enkelt att testa! Du behöver inga förkunskaper eller medlemskap. 

  2. Alla kan spela! Du behöver inte vara medlem i någon golfklubb eller ha grönt kort.

  3. Träna året runt! Förläng golfsäsongen med inomhusgolf. 

  4. Få koll på dina värden! Den inbitna golfaren kan lära sig mycket om sin sving i en simulator.

Här kan du spela simulatorgolf

Det finns många olika typer av anläggningar, med allt ifrån simulatorer i inomhusmiljö till drivingranges med infravärme och launchmonitors.

De största aktörerna för inomhusgolf i Sverige är Indoor Golf Group och Ruff.

Utomhus har många driving ranges installerat Top Tracer eller TrackMan.

Svensk Golf har tagit fram en guide över anläggningar runt om i Sverige, baserat på golfdistrikt. Kolla in den här och testa redan idag!

 

Lär känna din sving i simulatorn

Det finns olika simulatorer eller så kallade launch monitors. Den mest kända är kanske TrackMan. Det är en bollflyktsradar som ger dig över 40 uppmätta värden efter ett slag.

Som medelgolfare kan det vara svårt att veta vad man ska fokusera på. Swedish Golf Teams coacher har listat de fem viktigaste siffrorna att hålla koll på.

Lista kommer inom kort

Golfens nya paradigm? 

Antalet sätt att utöva golf växer. Hur ser framtiden ut? Och hur möter golfklubben ny teknik på ett smart sätt? Se inslaget från Golfens Framtidsforum 2022. 

Frågor och svar

  1. Hur anpassas Regler för golfspel för simulatorgolf?
  2. Endast de regler i Regler för golfspel som är angivna nedan gäller i tillämpliga delar:

    1.1 (Golfspelet)

    1.2 (Riktlinjer för spelares uppförande)

    3.1, 3.2, 3.3 (Tävlingen, matchspel, slagspel)

    4.1, 4.2 (Klubbor, bollar)

    5.1 (innebörd av rond)

    5.6 (Orimlig fördröjning; raskt speltempo)

    8.1 (Banan spelas som den är)

    10.1 (Slå ett slag)

    10.2 (Råd och annan hjälp)

     

    Allmänna regler:

    All information som simulatorn kan ge enligt de inställningar som bestäms av tävlingsvillkoren är tillåtna att använda.
    Alla slag som golfsimulatorn registrerar räknas och kan inte annulleras. Ett slag som simulatorn inte registrerar räknas inte.

     

    Förtydliganden

    Regel 5.6: Spelaren får inte orimligt fördröja spelet, vare sig under spelet av ett hål eller mellan två hål.

    Regel 8.1: Att lägga en puttmatta eller liknande mellan slagplatsen och simulatorduken är ett brott mot Regel 8.1

    Regel 10.2: En spelare får inte ta en stans för slaget genom att använda sig av något föremål som placerats ut av eller för spelaren för att rikta in fötterna eller kroppen, t ex en klubba som lagts ned på marken för att visa spellinjen. Om spelaren tar sin stans i strid med denna regel, kan han/hon inte undvika plikt genom att backa undan från sin stans och ta bort föremålet. Dock är det tillåtet att sätta en markering för kalibreringen av Simulatorn, men den markeringen får inte vara utformad så att den kan hjälpa spelaren med siktet.

    Har du fler frågor om regler för simulatorgolf - kontakta magnus.grankvist@golf.se

  3. Gäller amatörreglerna för simulatorgolf?
  4. Ja. Amatörreglerna gäller alla tee-till-håltävlingar som involverar en score på ett hål, oavsett på vilken plats tävlingen spelas. Läs mer om amatörregler här.  

  5. Kan jag tävla i simulatorgolf?
  6. Ja. Det många olika tävlingar i simulatorgolf som arrangeras av klubbar eller simulatoranläggningar. Svenska Golfförbundet arrangerar både proffstävlingar och SM i simulatorgolf. Läs mer här.

  7. Behöver man vara medlem i en golfklubb för att spela simulatorgolf?
  8. I de allra flesta fall behöver du inte vara medlem i någon golfklubb för att spela eller tävla i simulatorgolf. Det är upp till respektive simulatoranläggningar vad de har för bestämmelser.  

  9. Vad kostar det att spela simulatorgolf?
  10. Priset på simulatorgolf varierar beroende på anläggning och tid per dygn. Vanligtvis tar anläggningar betalt per timme.

  11. Måste jag ha egna golfklubbor och bollar för att spela?
  12. Nej, de flesta anläggningar lånar ut klubbor och bollar till sina besökare. Du får självklart ha med dig egna om du vill.

  13. Kan jag sänka min handicap genom att spela i en simulator?
  14. Nej. För att kunna sänka din handicap måste du spela på en bana med en giltig banvärdering, det har inte banorna i golfsimulatorer.

En del av SGF 

På förbundsmötet 2022 togs beslut att ”golf som utövas i simulatormiljö ska falla inom definitionen av golfsporten”. SGF ser simulatorgolfen som en väg för fler att hitta till golfen och även som en möjlighet för klubbar, tränare och spelare att bedriva året runt-verksamhet. All golf är bra golf! 

Branschorganisation för simulatoranläggningar 

Tillsammans med Golf & Companies startar vi upp en branschorganisation för simulatoranläggningar. Syftet är att utbyta erfarenheter, diskutera utmaningar och tillsammans driva simulatorgolfen framåt. Första träffen sker i höst. 

Kontakta simulatorgruppen

Porträttbild på Göran.
Porträttbild på John Lindberg.
Porträttbild på Jonnie.