Den 2–5 februari gör golf debut som vinteridrott på RF:s SM-vecka. Då ska svenska mästare i simulatorgolf koras i Arena Skövde.

Åtta damer, herrar och paragolfare gör upp om mästerskapstitlarna i Arena Skövde. Spelarna har tagit sig till Skövde genom ett nationellt och öppet kval som genomfördes i december. 

Nyheter

 1. Finalerna sänds live på SVT
 2. SM simulatorgolf

  Finalerna sänds live på SVT

  Fredag 3 februari 

  Final damer och herrar - match och duell

  11.30-15.30 - SVT Play 
  12.40-14.00 - SVT1 

  Söndag 5 februari

  Final paragolf - match och duell. 

  12.30-14.30 - SVT Play 
  14.00-14.30 - SVT1 

  Kolla in alla tider på SVT:s hemsida

  Semifinalerna sänds live på Facebook

  SGF sänder liver från semifinalerna på fredag förmiddag och söndag förmiddag. Semifinalerna sänds live på Facebook och via denna hemsida. 

 3. Deltagarna i finalen
 4. SM simulatorgolf

  Deltagarna i finalen

  Herrar

  Bland herrarna hittar vi flertalet spelare från den svenska proffstouren, MoreGolf Mastercard Tour, och även en del simulatorgolf-experter. 

  Jonas Gullberg, PGA Sweden National
  Segrade i kvalet på 13 under par. Spelat en del på den svenska proffstouren, MoreGolf Mastercard Tour, och driver nu även en podd tillsammans med två tränare – Golfens enda podcast.

  Pontus Stjärnfeldt, Haninge GK
  Gått på Riksidrottsgymnasiet i Uppsala. Spelat på MoreGolf Mastercard Tour. Har drivit Indoor Golf i Nacka och genomgår nu Högre Tränarutbildningen.

  Anton Moström, Örebro City G&CC
  Spelar på MoreGolf Mastercard Tour. Driver simulatorgolfhall i Örebro. 

  Stefan Emmoth, Gullbringa G&CC
  Uppvuxen på Bro-Bålsta GK. Vunnit DM i Göteborg två gånger. Spelade collegegolf i North Carolina. 

  Rasmus Rosin, Landeryds GK
  Kvalade in till Challenge Tour på Österåker. Spelar på MoreGolf Mastercard Tour. Andraplats efter rond 1 i den nystartade virtuella NEXT Golf Tour. 

  Lucas Norman, Bryngfjordens GK
  Spelat på MoreGolf Mastercard Tour de senaste åren. Huvudränare på Sommarro Golf och Kristinehamn GK. Har spelat på college i North Carolina i fyra år.                               

  Felix Pålson, Lidingö GK
  Spelar på European Challenge Tour. Delad tredjeplats på den nystartade virtuella NEXT Golf Tour. RIG Uppsala. Har tidigare drivit anläggning med simulatorgolf. 

  Jesper Sandborg, Landeryds GK
  Spelar på European Challenge Tour. Tog sig igenom hela DP World Tour kvalstegen 2019 och fick spela några tävlingar på touren. 

  Damer

  Alice Johansson, Gävle GK
  Internationell erfarenhet från spel med flicklandslaget under året. En av de yngsta i startfältet. Segrade i kvalet på tre under par. 

  Ebba Julia Olsson, Trummenäs GK
  Aspero Idrottsgymnasium, Cal State Fullerton college 2015-2016. 

  Kajsalotta Svarvar, Halmstad GK
  Med i det svenska flicklandslag som tog silver vid lag-EM 2022. Hon segrade i amatörkvalet till den svenska Europatourtävlingen Scandinavian Mixed där Linn Grant segrade.

  Elin Eriksson, Skövde GK
  Hemmaspelaren vid årets SM. Tränare på Skövde GK. 

  Malin Spångberg, Falun-Borlänge GK
  Spelar på den nordiska proffstouren, Ahlsell Nordic Golf Tour. 

  Andréa Nord, Glasrikes GK
  Spelat på svenska juniortouren och flera gånger på högsta nivån - Teen Tour Elite. Påbörjar Högre tränarutbildningen i vår. 

  Sandra Eneroth, Partille GK
  Proffs sen 2002. Spelat på SGF Senior Tour. 

  Frida Bräster, Sollentuna GK
  Arbetar på Svenska Golfförbundet som ansvarig för proffstourerna. 

  Paragolfare

  Världsstjärnor till SM veckan är vad som bjuds i paragolfklassen där sex av åtta spelare är rankade topp-100 i världen på WR4GD – World Ranking for Golfers with Disability.

  Oskar Jonsson, Karlskoga GK
  Segrare av kvalet till SM. Spelar på Folksam Paragolf Tour och även en del tävlingar på SGF Golf Ranking för herrar. 

  Johan Kammerstad, Askersunds GK, WR4DG 10
  Tidigare världsettan är nu 10:a på WR4DG och högst rankad av spelarna i Skövde Arena. Har flertalet internationella segrar både i lag och individuellt, där segern i Australian All Abilities Championship 2018 sticker ut lite extra.

  Felix Norrman, Arboga GK, WR4DG 28
  Hade stora framgångar när den första upplagan av U.S. Adaptive Open avgjordes på Pinehurst Resort 2022. Efter förlust i särspel om segern slutade Felix på andraplats i detta mästerskap genomfört av amerikanska golfförbundet – USGA.

  Philip Arm, Landeryds GK, WR4DG 56
  Spelar på Folksam Paragolf Tour. Tog guld i SM Match för paragolfare i kategori 2, 2022. 

  Johnny Granberg, Arninge GK, WR4DG 66
  Spelar på Folksam Paragolf Tour. Tog guld i SM Match för paragolfare i kategori 1, 2022. Utsågs till Årets paragolfare 2021. 

  Jesper Gutke, Dynekilens GK, WR4DG 83
  Årets paragolfare prisad av Henrik Stenson 2018. Toppade rankingen i Folksam Paragolf Tour 2017. Deltog i Special Olympics World Summer Games i Los Angeles 2015. 

  Magnus Grimberg, Haverdals GK
  Spelar på Folksam Paragolf Tour. Segrade i Henrik Stenson Paragolf Challenge 2020. 

  David Persson, Borås GK
  Spelar på Folksam Paragolf Tour. David är ganska ny på touren och avancerade till A-klassen under förra året. Han hade som bäst en 3:e placering under 2022. 

 5. Golf tar plats på SM-veckan vinter
 6. SM simulatorgolf

  Golf tar plats på SM-veckan vinter

  Golf i simulatormiljö har blivit en officiell del av golfsporten och nu introduceras svenska mästerskap. Först ut är JSM i Stockholm 12 november. I februari spelas SM under SM-veckan i Skövde, med öppet kval i december.

  Vid Svenska Golfförbundets (SGF) förbundsmöte i april 2022 beslutades att uppdatera stadgarna med en utvidgning av begreppet golfsport. Det innebar bland annat att golf som utövas i simulatormiljö nu faller inom definitionen av golfsporten, och att SGF ska ha huvudansvaret för denna variant. 

  Golf i simulatormiljö ger möjlighet att spela digitala kopior av befintliga golfbanor. Tävlingsspelet är utbrett och redan finns ett stort utbud golftävlingar som spelas inomhus. Bland annat arrangerades redan förra vintern en simulatorgolftävling med prispengar inom herrarnas MoreGolf Mastercard Tour.

  – Vi jobbar sedan en tid tillbaka brett även med golf i simulatormiljö. Anpassade regler och tävlingsbestämmelser är ett ansvar vi nu har som förbund, säger Sofia Pettersson, ansvarig för simulatorgolf på SGF.

  – Att vi nu introducerar mästerskap och syns tillsammans med övriga idrotter under SM-veckan gör förhoppningsvis att fler får upp ögon för att golfsäsongen numera är året runt i hela Sverige för den som vill, säger Sofia Pettersson.

  SM-veckan vinter i Skövde

  Utsidan av Arena Skövde. I hörnet syns logotyp för SM-veckan vinter 2023.

  I februari gör golf debut som vinteridrott på SM-veckan vinter 2023 i Skövde, då det är en av 19 idrotter som ska kora svenska mästare. SM-veckan är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet (RF), SVT och specialidrottsförbunden och sänds i SVT. Golfens inträde i SM-veckan vinter annonserades i ett pressmeddelande från RF den 16 februari 2022:

  ”E-cycling, rullstolshandboll och simulatorgolf är några av de nya idrotterna som tillsammans med bland annat brottning, längdskidor och badminton ska göra upp om medaljerna.”

  SM simulatorgolf spelas i tre olika klasser – dam, herr och paragolf. Den 1–31 december arrangeras ett öppet kval. Alla som vill är välkomna att försöka kvala till finalen på valfri simulatoranläggning med TrackMan. De åtta bästa i respektive klass tar sig till finalspelet i Arena Skövde under SM-veckan:

  SM-final herr: 2–3 februari 2023

  SM-final dam: 2–3 februari 2023

  SM-final paragolf: 4-5 februari 2023

  – Det är skillnad på golf i simulator och golf ute på gräs. Till exempel står du alltid plant i simulator. Det kommer också att gå mycket snabbare än gräsgolf, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget och en av deltagarna i SGF:s simulatorgrupp.

  – Det är så nytt så vi tror inte att vi har några inomhusspecialister bland spelarna ännu, men det kommer säkert, säger Jonnie Eriksson.

  Mer om SM-veckan i Skövde

  JSM simulatorgolf

  Först ut av de nya officiella svenska mästerskapen är junior-SM som avgörs redan den 12 november 2022 på Indoor Golf i Nacka Forum i Stockholm. Åtta av landets bästa flick- respektive pojkjuniorer gör upp om mästartitlar i två olika grenar:

  ✓ Traditionellt matchspel, som spelas på simulatorversionen av Barsebäcks Ocean Course.

  ✓ Duell 18 slag, en ny simulatoranpassad gren där spelarna turas om att slå slag mot ett mål och där avståndet till målet byts efter varje slag.

  JSM-finalerna kommer att sändas live på Svensk Golf och KlubbTV, med start 16.00 lördag 12 november.

  Mer om JSM simulatorgolf

  Skribent

  Porträttbild på Göran.

Resultat - följ tävlingarna här!

Historisk final 

Simulatorgolf blir en av 17 idrotter under Riksidrottsförbundets SM-veckan vinter i Skövde. Det är första gången golf finns med under vinterveckan och första gången svenska mästare i simulatorgolf ska koras. 

Avgörs i två grenar

 • Match: 18 hål på Barsebäck Ocean Course

 • Duell: närmast hål-tävling över 18 slag, även den i matchformat

Program

 • 2 februari: kvartsfinaler för damer och herrar

 • 3 februari: semifinaler och finaler för damer och herrar

 • 4 februari: kvartsfinaler för paragolfare

 • 5 februari: semifinaler och final för paragolfare

Följ finalen

SM-veckan sänds på SVT. Finalerna i matchspelet och duellen i alla klasser kommer sändas på SVT och SVT Play. Kolla in sändningstiderna här

Semifinalerna kan du se live via Svenska Golfförbundets sänding på Facebook.

Läs mer om SM-veckan här

Kvalet är avslutat

Tack till alla som kvalat! Totalt 360 spelare inledde kvalet.

Resultatlistor för respektive klass

Leaderboard paragolf ➤

Leaderboard dam ➤

Leaderboard herr ➤

Om simulatorgolf

Simulatorgolf finns i många olika former – allt från simulatorer i inomhusmiljö till drivingranges med infravärme och launch monitors.

På förbundsmötet 2022 togs beslut att ”golf som utövas i simulatormiljö ska falla inom definitionen av golfsporten”.

SGF ser simulatorgolf som en väg för fler att hitta till golfen och även som en möjlighet för klubbar, tränare och spelare att bedriva året runt-verksamhet. All golf är bra golf! 

Läs mer om det nya sättet att spela golf här

Kontakt

Sofia Pettersson
Porträttbild på John Lindberg.
Porträttbild på Göran.