20–21 mars är det dags! Då ska fyra damer, fyra herrar och fyra paragolfare göra upp om mästerskapstitlarna i Luleå Energi Arena. SM simulatorgolf presenteras av MoreGolf Mastercard och ingår i Riksidrottsförbundets årliga SM-vecka.

Logo för RF SM-veckan vinter Luleå/Boden 2024

Vilka tar guld och blir odödliga i den svenska golfhistorien? Följ spänningen via livescoringen eller direktsändningarna på Svenska Golfförbundets Facebook och Sveriges Television (SVT). 

Datum: 20-21 mars
✓ Två grenar: Duell 18 slag & Match 18 hål
✓ Duellbana: Aces Course
Matchbana: Barsebäck Ocean Course
Klasser: Dam, herr och paragolf
Spelplats: Luleå Energi Arena 

Allt om SM i simulatorgolf.
Allt om RF:s SM-vecka

Nyheter

 1. SM simulatorgolf 2024 avgjort
 2. SM simulatorgolf

  SM simulatorgolf 2024 avgjort

  SM-veckan en idrottsfest där 22 idrotter avgör sina mästerskap i Luleå och Boden. Golf är en av dessa – simulatorgolf fanns på programmet i vinterveckan för andra gången.

  Pulsen höjdes hos spelarna när de klev in på banorna där SVT:s kameror närgånget fångade allt under finalerna. När väl första slagen var slagna visade alla varför just de kvalificerade sig till SM-final. Det var publikfriande offensivt spel i alla finalerna.

  -Vilken match! Så otroligt imponerande av Markus Mellkvist att komma tillbaka och också att visa mental styrka på extrahålen, kommentator Peter Jonsson i SVT:s direktsändning när herrmatchen avgjordes.

  Se SVT:s sändning från SM-veckan i efterhand. 

  Herrarnas match gick till extrahål efter att Landeryds Markus Mellkvist satt en måsteputt från 3-meter på det 18:e hålet. På första särspelshålet gjorde båda spelarna birdie genom att slå sina inspel från drygt 100 meter till inom 2,4 meter. (I simulatorgolf skänks alla puttar inom 2,4 meter.) När Markus upprepade detta på andra särspelshålet var SM-guldet klart.    

  -Pulsen gick upp mycket de senaste minuterna. Väldigt spännande, det var tight. Anton började fint men jag lyckades ta tillbaka och dra det längsta strået till slut. Jag tänkte jag måste göra något, spela aggressivt. Slå så bra slag jag kan, det är allt jag kan kontrollera. Så mycket kul och spännande, Markus Mellkvist, direkt i SVT:s sändning efter seger i match.   

  Markus segrade även i duell, då mot Viktor Nordwall. Det betyder att för andra året är det en Landerydspelare som segrar dubbelt. I fjol var det Rasmus Rosin som gjorde detsamma. 

  I damklassen möttes Tilde Löfman och Louise Hofgren både i match och duell. De delade på gulden då Tilde segrade i match och Louise i duell.

  Paragolfarna inledde dagen med en välspelad match. Philip Arm ledde inledningsvis men Oskar Jonsson vände och segrade med 3/1. I paraduell klev Troxhammars Jacob Kuylser in och avgjorde säkert mot Oskar.

  När TV-ljuset slocknat, kamerorna och kommentatorn flyttat in i hallen bredvid för att rikta sin uppmärksamhet mot brottning. Då packade golfen ihop sin arena för att ge plats åt E-cykel under fredagen. Tydligare går det knappt att beskriva denna svenska idrottsfest.       

  Sex finaler i tre klasser, i två grenar - duell och match. Det spelades golf av högsta klass under detta mästerskap. Ett år till nästa SM-vecka vinter!
   
  Svenska mästare simulatorgolf 2024
  Match paragolf - Oskar Jonsson, Kumla GK
  Duell paragolf - Jacob Kuylser, Troxhammars
  Match damer – Tilde Löfman, Sundsvalls GK
  Duell damer – Louise Hofgren, Kårsta GK
  Match herrar - Markus Mellkvist, Landeryds GK
  Duell herrar - Markus Mellkvist, Landeryds GK

  Kompletta resultat från SM simulatorgolf presenterat av MoreGolf Mastercard.

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 3. Klart för finaler vid SM-veckan
 4. SM simulatorgolf

  Klart för finaler vid SM-veckan

  Golf var först ut vid årets SM-vecka. Under första tävlingsdagen var det simulatorgolf och längdskidor 20 km som var de enda idrotterna på programmet. Första guldmedaljör blev Jonna Sundling medan golfarna spelade semifinaler under SM-veckans första dag.

  Golfens avgörs i Luleå, en stad i guldyra efter tisdagens seger av SDHL-finalen. Det sjätte raka guldet för stadens hockeystolthet – samma antal mästerskapsguld som under torsdagen delas ut i SM simulatorgolf.    

  I paragolfklassen tog sig Oskar Jonsson, Kumla och Jacob Kuylser, Troxhammar till final i duell efter övertygande segrar. När det därefter blev spel på Barsebäcks Ocean Course slutade matcherna med segrar för Oskar Jonsson som spelar dubbla finaler. I match möter han Landeryds Philip Arm.    

  -Det var på tiden att nå en final. Vi kan säga att det såg lugnt och coolt ut, men så var det inte, sa Philip Arn efter att ha säkrat sin finalplats i match.

  Landeryds Markus Mellkvist spelar dubbla finaler under torsdagen då han övertygande tog sig vidare från förmiddagens båda semifinaler. I duell möter han i final Viktor Nordvall och i match Anton Moström båda från Örebro City.

  I damfinalerna blir det dubbelmöte mellan Louise Hofgren, Kårsta och Sundvalls Tilde Löfman. Louise slutade tvåa vid helgens junior-SM och siktar på att spela till sig guld i morgon.

  Finalerna sänds i SVT-Play 11:00-15:30.

  Final Duell Herrar
  Viktor Nordvall, Örebro City G&CC - Markus Mellkvist, Landeryds GK

  Final Match Herrar
  Anton Moström, Örebro City G&CC - Markus Mellkvist, Landeryds GK

  Final Duell Damer
  Tilde Löfman, Sundsvalls GK - Louise Hofgren, Kårsta GK

  Final Match Damer
  Tilde Löfman, Sundsvalls GK - Louise Hofgren, Kårsta GK

  Final Duell Paragolf
  Oskar Jonsson, Kumla GK - Jacob Kuylser, Troxhammars GK

  Final Match Paragolf
  Oskar Jonsson, Kumla GK - Philip Arm, Landeryds GK

  Till ledartavla

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 5. Simulatorgolf i Sverige
 6. SM simulatorgolf

  Simulatorgolf i Sverige

  På Svenska Golfförbundets (SGF) årsmöte - förbundsmötet - 2022 togs beslut att ”golf som utövas i simulatormiljö ska falla inom definitionen av golfsporten”. SGF ser simulatorgolf som en väg för fler att hitta till golfen.

  Beslutet på förbundsmötet inkluderade nu denna snabbt växande del av golfidrotten. En förhoppning finns om att framöver nå fler spelare och från fler grupper. Det är positivt om fler ges möjlighet att svinga en klubba och ha golf som en del av sin fritid tillsammans med vänner eller kanske till och med som sin professions.

  Simulatorgolf inomhus
  Simulatorgolf är också ett utmärkt sätt för de riktigt inbitna att göra golf till en året-runt-idrott.

  Dessa anläggningar finns hos ett ökande antal golfklubbar. De använder antingen sin studio, arrenderar alternativ bygger en simulatorhall eller skapar samarbete med redan existerande hall på orten. Allt för att möta både nuvarande och kommande medlemmars efterfrågan.

  Utöver golfklubbar finns specialister på simulatorgolf som Indoor Golf Group, RUFF, Alba med flera. Här finns olika möjligheter eller fokus med allt från juniorträning, tävlingsspel till aktiviteter mer i likhet med Topgolf i USA där fokus även ligger på samvaro samt mat och dryck.    

  Även golftränare har börjat närma sig denna typ av anläggning för att bedriva både instruktion, träning och spel. Detta görs också både på golfklubb, i simulatorhall eller studios i tex. köpcentrum.  

  Indoor Golf Group: 22 anläggningar i Sverige.
  Ruff: 8 anläggningar i Sverige.
  Alba: 1 anläggning i Sturegallerian mitt i Stockholm.

  Rangeupplevelse
  Svenskt klimat lämpar sig inte riktigt för golfaktivitet utomhus året runt, inte för det stora flertalet i alla fall. Då gäller det att maximera upplevelsen under den tid som rangen känns behaglig.

  Här finns två stora aktörer i Toptracer och Trackman Range som båda tagit den digitala tekniken till svenska ranger. Både de ranger som ligger på golfklubbar men även till ranger.

  Expansion i denna del av golfen är stor. Till exempel kommer Toptracer att etablera drygt tio nya installationer under första halvåret 2024.      

  Källor:

  Golf i simulatormiljö

  Svensk Golfs guide till att spela inomhus

  Indoor Golf Group

  Ruff

  Alba

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 7. Golftävlingar i simulator
 8. SM simulatorgolf

  Golftävlingar i simulator

  Rasmus Rosin från Landeryds Golfklubb segrade dubbelt 2023 i SM simulatorgolf. Han segrade både i Duell och Match när de första svenska mästerskapen avgjordes som del av RF:s SM veckan vinter i Skövde januari 2023.

  Rasmus största framgång i simulatorgolf togs dock när Rasmus slutade i topp av Order of Merit på Next Golf Tour Powered by Trackman.

  Next Golf Tour spelas med prispengar och under säsongen spelade Rasmus in $68.000 vilket är drygt 700.000 SEK. Utöver prispengarna erhöll han även en inbjuda att spela BMW International Open på DP World Tour.

  Rasmus Rosin som med fog kan titulera sig världens bäste i simulatorgolf segrade även i IGG Winter Challenge förra säsongen.  

  Massor av tävlingar
  Först ut i Norden var Ecco Tour. Redan 2021 spelades Ecco Tour Virtual Spring Series. SM, Next Golf Tour Powered by Trackman och IGG Winter Challenge är bara några av alla golftävlingar som nu finns i simulatormiljö.

  SGF Juniortävlingar arrangera helgen 16-17 mars 2024 den andra upplagan av Junior-SM. Flera av golfdistrikten arrangera tävlingar och så gör även Cutter & Buck Tour.

  Förutom dessa tävlingar finns lokala seriespel, inbjudningstävlingar på olika anläggningar och många är de som ordnar egna tävlingar.

  TGL kickar igång 2025
  Internationellt så är TGL den tävling som rönt mest uppmärksamhet trots att inte ett enda slag ännu slagits. Morgondagens golf – Tomorrow Golf Leauge – är Tiger Woods, Rory McIlroys initiativ som var planerat att starta i början av 2024. På grund av problem vid byggnationen av arenan är premiären framflyttad till 2025.                         

  Utmana kompis eller tourspelare i Ghost Play
  Ghost Play är ett sätt att spela och utmana någon av dina kompisar. Du spelar mot en tidigare rond som din kompis spelat.

  I Ghost Play-funktionen i Trackman har Indoor Golf Group startat en utmaning. Alla som vill kan delta och de som går att utmana är svenska tourproffs som Adam Blommé, Oliver Gillberg, Mikael Lindberg, Lisa Pettersson, Elina Hagberg och The Open-mästaren Henrik Stenson.  

  Källor:
  Historiska svenska mästare korade

  Rasmus Rosin i topp på Next Golf Tour Powered by Trackman.

  TGL

  Indoor Golf Group Ghost Play

  Ecco Tour först i Norden

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.
 9. Golf växer snabbt, fler spelar på nya platser
 10. SM simulatorgolf

  Golf växer snabbt, fler spelar på nya platser

  Golf handlar om att svinga en golfklubb – det gör fler och fler både i Sverige och runt om i världen. Många nya till och med de flesta nya golfare gör det på annan plats än på en traditionell golfbana.

  Låt oss ta dig med på en resa över några artiklar i det nya digitala golflandskapet. Ett landskap som finns och växer både gällande antalet anläggningar, antalet utövare och tävlingar på ett nytt sätt.

  “I USA är golf som inte spelas på traditionell golfbana redan större än den som spelas på bana (28 miljoner mot 25 miljoner) och rent strukturellt är det nya uppbyggt för att växa snabbare”,

  Ovan citat kommer från en artikel i Financial Times sommaren 2023 och han som säger så är Chip Brewer, Topgolf Callaway Brands president & chief executive.   

  Topgolf finns i 35 delstater i USA.  De har över 80 anläggningar och med planen är att öppna än fler, målsättningen är att öppna 11 nya om året. Anläggningar finns även i tio länder utöver USA, främst i varmare klimat än det vi har i Sverige.

  Vad är Topgolf?
  Kort sagt, ett sportunderhållningskomplex som har ett inkluderande, högteknologiskt golfspel som alla kan njuta av. På an anläggning finns mat och dryck, klimatkontrollerade slagplatser och musik i högtalarna.

  Topgolf var först med att fokusera på att skapa en rangeupplevelse, att göra rangen till något annat än en träningsplats för redan inbitna golfare.   

  Sverige har en central del i Topgolfs framgångssaga. I begynnelsen var det små spårningsbara chip som fanns i bollarna för att veta vart de tog vägen. Numer är det i stället svenskutvecklad teknologi – Toptracer - som via kameror följer bollens väg på Topgolfs anläggningar.  

  Rangeupplevelse i Sverige
  I Danderyd utanför Stockholm jobbar drygt 150 personer på Topgolf Sweden. Din och min rangeupplevelse står i centrum för en växande del av deras verksamhet.  

  Så här sa Oskar Åsgård, Manager Toptracer Academy, i webbmagasinet Tee Party Talkshow i början av mars 2024.  

  ”Det går bra, det är full fart. Länge har det -Toptracer range- växt utanför Sverige. Men nu växter det rejält i Sverige, vi har drygt tio installationer som skall ske från mars till slutet av juni. Så det växer för fullt”.

  Toptracer Range är inte ensamma om att erbjuda en uppdaterad rangeupplevelse. Trackman och deras Trackman Range är en annan stor aktör som också jobbar med att höja rangeupplevelsen för oss alla.   

  Källor:
  Financial Times – artikel 15 juli 2023

  Tee Party Talkshow – 4 mars 2024.

  Tee Party besöker Toptracers huvudkontor – 17 mars 2022.

   

  Skribent

  Porträttbild på Göran.

Prova på simulatorgolf

Vill du testa simulatorgolf? Tisdag 20 mars kl. 14.30–15.00 har du chansen. Kom förbi och testa oavsett tidigare golferfarenhet. Hoppas vi ses i Luleå Eneri Arena!

Om simulatorgolf

Simulatorgolf finns i många olika former – allt från simulatorer i inomhusmiljö till drivingranges med infravärme och launch monitors.

På förbundsmötet 2022 togs beslut att ”golf som utövas i simulatormiljö ska falla inom definitionen av golfsporten”.

SGF ser simulatorgolf som en väg för fler att hitta till golfen och även som en möjlighet för klubbar, tränare och spelare att bedriva året runt-verksamhet. All golf är bra golf! 

Läs mer om det nya sättet att spela golf här

Allt om simulatorgolfen i RF SM-veckan

Vad kul att du är intresserad av SM simulatorgolf som spelas 20–21 mars. Nedan listas all viktig information inför tävlingsdagarna, inklusive sändningstiderna på Svenska Golfförbundets Facebook och Sveriges Television (SVT).

Allmän information

 • Datum: 20–21 februari 2024

 • Bana: Barsebäck Ocean Course & Aces Course

 • Klasser: Dam, herr och paragolf

 • Spelplats: Luleå Energi Arena

Avgörs i två grenar

 • Match: 18 hål på Barsebäck Ocean Course

 • Duell: Närmast hål-tävling över 18 slag Aces Course, i matchformat

Program

 • 20 mars: Semifinaler

 • 21 mars: Finaler

Finalerna direktsänds

Kontakt

Porträttbild på John Lindberg.
Porträttbild på Göran.