Den 2–5 februari 2023 gjorde golf debut som vinteridrott på RF:s SM-vecka. Då korades svenska mästare i simulatorgolf i Arena Skövde.

SM 2024 – spara datumen!

Logo för RF SM-veckan vinter Luleå/Boden 2024

Nästa års SM i simulatorgolf inleds med ett nationellt öppet kval i januari–februari. Finalspelet avgörs under SM-veckan vinter i Luleå/Boden. 

Klasser: Dam, herr och paragolf
Grenar: Match och duell
Öppet kval: 15 januari–15 februari 
Finaler: Semifinaler 20 mars, finaler 21 mars  

Finalerna kommer att direktsändas i SVT. Mer information kommer, men redan nu kan du börja träna och planera inför kvalet. Alla kan vara med!

Resterande information på denna sida handlar om SM 2023. 

SM simulatorgolf 2023

Åtta damer, herrar och paragolfare gjorde upp om mästerskapstitlarna i Arena Skövde i början av februari 2023. Spelarna tog sig till finalspelet genom ett nationellt och öppet kval som genomfördes i december 2022. 

Nyheter

 1. Dubbla SM-guld till Kammerstad
 2. SM simulatorgolf

  Dubbla SM-guld till Kammerstad

  Johan Kammerstad lämnade Skövde och SM-veckan med dubbla guld. Dagens finalpass för paragolfare innebar två möten mellan Johan Kammerstad och Oskar Jonsson.

  Match på Barsebäcks Ocean Course inledde och det blev en svängig match. Inför hål 18:e ledde Kammerstad med ett upp men chippade ned i en bunker och Jonsson utjämnade.

  Finalmatchen, den första i historien skulle avgöras via extra hål.   
      
  Efter att ha slagit sig till högra ruffen stod Kammerstad med 163 meter kvar och en järn-6 händerna. Det slaget satte han upp innanför den cirkel på 2,4 meter som innebär att nästa slag räknas som sänkt.

  I SVT:s sändning kallades slaget för mästerligt. När Jonsson inte lyckades matcha birdien stod det klart att Johan Kammerstad från Askersunds Golfklubb spelat hem matchspelet i SM i simulatorgolf.
   
  I SVT:s sändning intervjuades Kammerstad direkt efter segern av Peter Jonsson.

  -Det blev spännande på slutet. Jag tycker att närspelsslagen är väldigt svåra, så jag klantade på 18:e. Slagmässigt var det bra och så fick jag till det på särspelshålet med inspelet.

  -Det är jättekul. Jag har aldrig spelat indoor golf förut, jag har sågat det tidigare. Men nu när jag har testat så är det helt fantastiskt, det är jättekul och perfekt vintertid.

  Finalen i duell slutade även den med seger för Kammerstad. Denna gång avgjorde han på hål 17 och segersiffrorna skrevs till 3/1. 

  Det blev dubbla silver för Oskar Jonsson från Karlskoga Golfklubb. I intervju efter spelet fick han frågan hur man kan följa honom framöver. Svaret förvånade lite. Ni hittar mig på Spotify som Oskar With K.

  SM-veckan ett stort evenemang

  Att vara del av ett stort idrottsevenemang innebär nya upplevelser. Under söndagen flyttades starttiderna av golfens finaler för att skidtävlingen på Billingen drog ut och tiden.

  Nästa år är det Luleå och Boden som är värdstäder för SM-veckan vinter. Simulatorgolf finns med stor sannolikhet med på programmet även då.

  Resultat

  Match
  1. Johan Kammerstad, Askersunds GK.
  2. Oskar Jonsson, Karlskoga GK
  3. Philip Arm, Landeryds GK
  3. Jesper Gutke, Dynekilens GG

  Duell
  1. Johan Kammerstad, Askersunds GK.
  2. Oskar Jonsson, Karlskoga GK
  3. David Persson, Borås GK
  3. Philip Arm, Landeryds GK

 3. Entré för paragolf
 4. SM simulatorgolf

  Entré för paragolf

  Den svenska paragolfeliten intog under lördagen simulatorerna i Arena Skövde. De är på plats för att spela om mästerskapstitlar i match och duell.

  Världstian Johan Kammerstad hade en tung start och var två ned efter två hål. Därefter visade han klass och tog sig vidare till semifinal i både match och duell.

  Även Philip Arm och Oskar Jonsson spelar semifinal i båda disciplinerna under söndagen.

  Golfen kommer att stå i centrum i Arena Skövde under sista dagen av årets SM-vecka vinter.

  Redan klockan 8:30 startar de första semifinalerna. Alla semifinaler sänds live på Svenska Golfförbundets Facebook.

  Finalerna sänds i SVT Play med start 12:30 och 14:00 sänds golfen även i SVT 1.  
    
  Match – semifinaler
  8:30 Oskar Jonsson - Philip Arm
  8:30 Johan Kammerstad – Jesper Gutke

  Duell – semifinaler
  ca. 10:30 Oskar Jonsson – David Persson
  ca. 11:00 Philip Arm – Johan Kammerstad

  Finaler
  13:00 Match
  14:30 Duell

 5. Historiska SM-guld utdelade
 6. SM simulatorgolf

  Historiska SM-guld utdelade

  Malin Spångberg, Ebba Olsson och Rasmus Rosin så heter mästarna vid det första svenska mästerskapet i simulatorgolf.

  Spelplats var Arena Skövde när simulatorgolf tog svensk golf in i RF:s SM-vecka vinter.

  Dubbla guld

  Rasmus Rosin tog dubbla guld, seger både i match och duell.

  - Vilken match vi fått se, utbrast kommentator Peter Jonsson i SVT:s direktsändning när matchen mot Anton Moström avgjorts på 17:e green på Barsebäck Ocean Course.

  Rasmus var åtta under par efter sex birdies och en eagle när det både finalisterna tog i hand och tackade varandra. Expertkommentator Jonnie Eriksson konstaterade: Det här har inte Anton förlorat, det här har Rasmus vunnit.

  - Det var jättekul. Det var bra spel från start till mål. Båda spelade bra, Anton satt en chip och jag sänkte ett slag och så delade vi många hål på birdie så en jätterolig match att spela. Det här kommer jag att minnas för alltid, första gången som detta mästerskap spelas och jag får ta två guld, sa Rasmus Rosin efter avslutat spel till SVT.

  Supportar på hemmaplan

  Även damernas match var välspelade. Segrarinnan Malin Spångberg gjorde sex birdies på sin väg mot SM-guld. Hon hade tagit ledigt från sitt jobb som förskollärare för att spela SM. På förskolan följde alla barn och lärare Malins match via SVT:s livesändning.

  - Mina nerver nästan tog över här mot slutet kändes det som. Jag fokuserade på att bollen skall framåt, det är det enda bollen skall, den skall framåt. Jag är mest nöjd att jag vågar släppa lös drivern och lita på mitt spel, lita på att slagen och formen är där, sa Malin till SVT efter segern.

  Även segrarinnan i duell, Ebba Olsson, hade supportrar på hemmaplan som följde spelet. Hon jobbar inom vården och på hennes avdelning följdes Ebbas väg mot SM-guld.

  - Den bästa födelsedagspresenten på länge. Jag jättenöjd att jag tog mig hit och till kvartsfinal. Att jag skulle ta SM-guld var ett drömscenario. Så jag är jättenöjd att simulatorgolf har blivit en grej, då jag inte gillar att vara ute på vintern, sa en skrattande Ebba till SVT efter segern. 

  Paragolf gör entré

  De kommande dagarna fortsätter SM i simulatorgolf. I helgen är det paragolfare som tar plats i golfarenan som är inhyst i Arean Skövde. 

  Alla medaljörerna fick ta emot sina medaljer vid en ceremoni på Hertig Johans torg i central Skövde som inledning på kvällens After Game. Hanna Ferm tog över på scen när alla medaljer var utdelade.

  Resultat

  Herrar Match
  1. Rasmus Rosin, Landeryds GK
  2. Anton Moström, Örebro CG&CC
  3. Jonas Gullberg, PGA Sweden National
  3. Pontus Stjärnfeldt, Haninge GK

  Damer Match
  1. Malin Spångberg, Falun Borlänge GK
  2. Andréa Nord, Glasrikets GK Växjö
  3. Alice Johansson, Gävle GK
  3. Ebba Olsson, Trummenäs GK

  Herrar Duell
  1. Rasmus Rosin, Landeryds GK
  2. Jesper Sandborg, Landeryds GK
  3. Jonas Gullberg, PGA Sweden National
  3. Felix Pålson, Lidingö GK

  Damer Duell
  1. Ebba Olsson, Trummenäs GK
  2. Kajsalotta Svarvar, Halmstad GK
  3. Andréa Nord, Glasrikets GK Växjö
  3. Alice Johansson, Gävle GK

 7. Publikfest på kvartsfinalerna
 8. SM simulatorgolf

  Publikfest på kvartsfinalerna

  Det var dukat till idrottsfest i Arena Skövde när golfen i SM-veckan drog i gång under torsdagen. Simulatorgolf, e-cykling, styrkelyft, brottning och bowling i samma arena innebar stor publik och mycket att se och uppleva.

  Många i publiken valde att titta på golf. De damer och herrar som kvalificerat sig till SM i simulatorgolf möttes av en stor och entusiastisk publik. Sittplatserna var fyllda hela tävlingsdagen och många fick hålla till godo med ståplats.

  Simulatorgolf är en arenasport där publiken lever sig med i spelet och där arenaspeakern både guidar publiken och ställer frågor till spelarna under spelet gång.

  Jonas Gullberg intervju

  Bra golf spelades
  Det spelades bra golf första dagen av årets SM. Två herrar gick vidare till semifinal i både match och duell. Jonas Gullberg från PGA Sweden National och Rasmus Rosin Landeryds GK. Rasmus sa att han skulle ladda upp inför fortsättningen genom att gå och testa skidskytte-simulator och efter det äta en god middag.

  Tre damer tog sig vidare till semifinal i båda grenarna. Lottningen har även fallit ut så att Ebba Olsson, Trummenäs möter Andréa Nord i semifinal både i match och duell. Den tredje med dubbla semifinaler är Gävles Alice Johansson.

  Finaler live i SVT
  Finalerna sänds live i SVT som del av deras sändningar av SM-veckan. Finalpasset startar kl. 11.30 i SVT Play och 12.40-14.00 så syns det även i SVT1.

  Innan dess sänder Svenska Golfförbundet semifinalerna live på Facebook med start redan kl. 07:00.     

  Program fredag:

  Semifinaler Match - Herrar
  7:00 Jonas Gullberg – Rasmus Rosin
  7:00 Pontus Sjärnfeldt – Anton Moström

  Semifinaler Match - Damer
  8:30 Alice Johansson – Malin Spångberg
  8:30 Ebba Olsson - Andréa Nord

  Semifinaler Duell – Damer
  10:00 Andréa Nord – Ebba Olsson
  10:00 Kajsalotta Svarvar – Alice Johansson 

  Semifinaler Duell - Herrar
  10:30 Jesper Sandborg – Jonas Gullberg
  10:30 Felix Pålson – Rasmus Rosin

  Finalpasset
  11:30 träffar första bollen simulatorväggen.

   

Resultat 2023

Se resultaten från samtliga kvartsfinaler, semifinaler och finaler 2023. Klicka här

Historisk final 

Simulatorgolf blir en av 17 idrotter under Riksidrottsförbundets SM-veckan vinter i Skövde. Det är första gången golf finns med under vinterveckan och första gången svenska mästare i simulatorgolf ska koras. 

Avgörs i två grenar

 • Match: 18 hål på Barsebäck Ocean Course

 • Duell: närmast hål-tävling över 18 slag, även den i matchformat

Program

 • 2 februari: kvartsfinaler för damer och herrar

 • 3 februari: semifinaler och finaler för damer och herrar

 • 4 februari: kvartsfinaler för paragolfare

 • 5 februari: semifinaler och final för paragolfare

Följ finalspelet

SM-veckan sändes på SVT. Finalerna i matchspelet och duellen i alla klasser sändes på SVT och SVT Play och går även att se i efterhand:

Finalpass dam och herr 
– Finalpass paragolf

Semifinalerna sändes live via Svenska Golfförbundets Facebooksida och går även att se i efterhand:

Semifinaler dam och herr
Semifinaler paragolfare

Kvalet är avslutat

Tack till alla som kvalat! Totalt 360 spelare inledde kvalet.

Resultatlistor för respektive klass

Leaderboard paragolf ➤

Leaderboard dam ➤

Leaderboard herr ➤

Om simulatorgolf

Simulatorgolf finns i många olika former – allt från simulatorer i inomhusmiljö till drivingranges med infravärme och launch monitors.

På förbundsmötet 2022 togs beslut att ”golf som utövas i simulatormiljö ska falla inom definitionen av golfsporten”.

SGF ser simulatorgolf som en väg för fler att hitta till golfen och även som en möjlighet för klubbar, tränare och spelare att bedriva året runt-verksamhet. All golf är bra golf! 

Läs mer om det nya sättet att spela golf här

Kontakt

Porträttbild på John Lindberg.
Porträttbild på Göran.