I februari smäller det! Då gör golf debut som vinteridrott på RF:s SM-vecka, när svenska mästare i simulatorgolf ska koras i Arena Skövde.

Den 2–5 februari 2023 kommer åtta damer, herrar och paragolfare göra upp om mästerskapstiteln i Arena Skövde. 

Vill du bli en av dem? Då är det bara att delta i kvalet någon gång mellan 1 och 31 december på valfri simulatorgolfanläggning!

Nyheter

 1. Klubbar, se hit! Här är material för att marknadsföra kvalet
 2. SM simulatorgolf

  Klubbar, se hit! Här är material för att marknadsföra kvalet

  Golf i simulatormiljö har blivit en officiell del av golfsporten, och nu ska det spelas SM.

  Den 2-5 februari tar golf för första gången plats på SM-veckan vinter. Innan dess väntar ett öppet, nationellt kval under hela december.

  Alla kan kvala

  Kvalet spelas i valfri Trackman-simulator inomhus och alla kan vara med. De åtta bästa i varje klass (dam, herr och paragolf) tar sig till finalen i Skövde Arena.

  Hjälp oss tipsa golfare om att kvala! Kanske är det en medlem från din klubb som får en medalj runt halsen i detta historiska mästerskap?

  Du hittar bilder och textmall här. Publicera gärna i sociala medier, i nyhetsbrev och på er hemsida!

  Tips: Har ni simulatorer på anläggningen, eller något samarbete med en hall på orten? Varför inte bjuda in medlemmarna till en eller flera gemensamma tränings- och kvalkvällar under december, tillsammans med er tränare? Det kan skapa gemenskap och ge möjlighet till kul året runt-verksamhet för klubben.

 3. Golf tar plats på SM-veckan vinter
 4. SM simulatorgolf

  Golf tar plats på SM-veckan vinter

  Golf i simulatormiljö har blivit en officiell del av golfsporten och nu introduceras svenska mästerskap. Först ut är JSM i Stockholm 12 november. I februari spelas SM under SM-veckan i Skövde, med öppet kval i december.

  Vid Svenska Golfförbundets (SGF) förbundsmöte i april 2022 beslutades att uppdatera stadgarna med en utvidgning av begreppet golfsport. Det innebar bland annat att golf som utövas i simulatormiljö nu faller inom definitionen av golfsporten, och att SGF ska ha huvudansvaret för denna variant. 

  Golf i simulatormiljö ger möjlighet att spela digitala kopior av befintliga golfbanor. Tävlingsspelet är utbrett och redan finns ett stort utbud golftävlingar som spelas inomhus. Bland annat arrangerades redan förra vintern en simulatorgolftävling med prispengar inom herrarnas MoreGolf Mastercard Tour.

  – Vi jobbar sedan en tid tillbaka brett även med golf i simulatormiljö. Anpassade regler och tävlingsbestämmelser är ett ansvar vi nu har som förbund, säger Sofia Pettersson, ansvarig för simulatorgolf på SGF.

  – Att vi nu introducerar mästerskap och syns tillsammans med övriga idrotter under SM-veckan gör förhoppningsvis att fler får upp ögon för att golfsäsongen numera är året runt i hela Sverige för den som vill, säger Sofia Pettersson.

  SM-veckan vinter i Skövde

  Utsidan av Arena Skövde. I hörnet syns logotyp för SM-veckan vinter 2023.

  I februari gör golf debut som vinteridrott på SM-veckan vinter 2023 i Skövde, då det är en av 19 idrotter som ska kora svenska mästare. SM-veckan är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet (RF), SVT och specialidrottsförbunden och sänds i SVT. Golfens inträde i SM-veckan vinter annonserades i ett pressmeddelande från RF den 16 februari 2022:

  ”E-cycling, rullstolshandboll och simulatorgolf är några av de nya idrotterna som tillsammans med bland annat brottning, längdskidor och badminton ska göra upp om medaljerna.”

  SM simulatorgolf spelas i tre olika klasser – dam, herr och paragolf. Den 1–31 december arrangeras ett öppet kval. Alla som vill är välkomna att försöka kvala till finalen på valfri simulatoranläggning med TrackMan. De åtta bästa i respektive klass tar sig till finalspelet i Arena Skövde under SM-veckan:

  SM-final herr: 2–3 februari 2023

  SM-final dam: 2–3 februari 2023

  SM-final paragolf: 4-5 februari 2023

  – Det är skillnad på golf i simulator och golf ute på gräs. Till exempel står du alltid plant i simulator. Det kommer också att gå mycket snabbare än gräsgolf, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget och en av deltagarna i SGF:s simulatorgrupp.

  – Det är så nytt så vi tror inte att vi har några inomhusspecialister bland spelarna ännu, men det kommer säkert, säger Jonnie Eriksson.

  Mer om SM-veckan i Skövde

  JSM simulatorgolf

  Först ut av de nya officiella svenska mästerskapen är junior-SM som avgörs redan den 12 november 2022 på Indoor Golf i Nacka Forum i Stockholm. Åtta av landets bästa flick- respektive pojkjuniorer gör upp om mästartitlar i två olika grenar:

  ✓ Traditionellt matchspel, som spelas på simulatorversionen av Barsebäcks Ocean Course.

  ✓ Duell 18 slag, en ny simulatoranpassad gren där spelarna turas om att slå slag mot ett mål och där avståndet till målet byts efter varje slag.

  JSM-finalerna kommer att sändas live på Svensk Golf och KlubbTV, med start 16.00 lördag 12 november.

  Mer om JSM simulatorgolf

  Skribent

  Porträttbild på Göran.

Bli svensk mästare i simulatorgolf – spela kvalet!

Alla som är födda 2009 eller tidigare är välkomna att försöka kvala till finalen under SM-veckan. De åtta bästa damerna, herrarna och paragolfarna tar sig till finalen. 

 1. När kan jag kvala?
 2. Kvalet pågår mellan 1–31 december 2022. Spela när det passar dig under hela månaden.

 3. Var kan jag kvala?
 4. Du kan kvala i valfri inomhushall med TrackMan simulator.  Här hittar du en anläggning nära dig.

 5. Vem får vara med och kvala?
 6. Alla som är födda 2009 eller tidigare kan kvala. Det finns en paragolf-klass, en dam-klass och en herr-klass. Du behöver inte vara medlem i en golfklubb för att spela kvalet. Däremot, om du kvalificerar dig till finalen i Skövde, måste du vara aktiv medlem i en svensk golfklubb. Paragolfare som kvalar till finalen måste dessutom inneha EDGA Access Licens. 

 7. Hur går kvalet till?
 8. Besök en anläggning, boka tid innan om du vill. Om du inte redan har en TrackMan-profil så måste du skapa det. Det kostar ingenting och tar bara någon minut. Det gör du enklast genom appen TrackMan Golf. Under ikonen "Tournaments" hittar du SM i simulatorgolf.

  Kvalet spelas som slagspel scratch över två ronder. Rond 1 spelas på Barsebäck Ocean Course och rond 2 på PGA Sweden National Lakes Course. Du har två försök på dig per rond och det bästa resultatet räknas. 

  Exempel:

  Rond 1: Barsebäck Ocean Course
  Försök 1: 72 slag
  Försök 2: 73 slag
  Resultat rond 1 = 72 slag

  Rond 2: PGA Sweden National Lakes Course
  Försök 1: 78 slag
  Försök 2: 67 slag
  Resultat rond 2 = 67 slag

  Slutresultat: 72+67 = 139 slag

 9. Vad kostar det att kvala?
 10. Det är ingen anmälningsavgift till tävlingen. Det du betalar är ordinarie pris för att spela i en simulator. Det är anläggningarna själva som sätter sina priser.

 11. Vilka regler gäller?
 12. Vilka är inställningarna i TrackMan?
 13. Kvalet spelas på Barsebäck Ocean Course och PGA Sweden National Lakes Course. 

  Rond 1 - Barsebäck Ocean Course
  Tee herrar: vit
  Tee damer: blå
  Tee paragolfare: blå för herrar och orange för damer 

  Rond 2 - PGA Sweden National Lakes Course
  Tee herrar: 65
  Tee damer: 54
  Tee paragolfare: 59 för herrar och 48 för damer 

  Inställningarna är desamma för rond 1 och rond 2
  Fariway: medium
  Greener: medium
  Stimp: 10
  Flaggplaceringar: svåra (damer/herrar), medium (paragolfare) 
  Vind: svag
  Puttning: puttar inom 2,4 meter från hålet skänks. 
  Två försök per rond och det bästa resultatet räknas, läs mer i regelverket

 14. Vad händer vid tekniska fel?
 15. Vid eventuella tekniska fel finns i grunden ingen möjlighet att exempelvis backa ett slag eller annulera en rond. För att det ska bli så rättvist som möjligt spelas kvalet över två ronder med två försök per rond. 

Resultatlistor för respektive klass

Är du nyfiken på hur det går för dig eller någon du känner? Eller vill du veta hur lågt du behöver scora för att ha en chans på topp-8? Kolla in leaderboard för respektive klass, resultat visas från och med 1 december:

Leaderboard paragolf ➤

Leaderboard dam ➤

Leaderboard herr ➤

Historisk final 

Simulatorgolf blir en av 19 idrotter under Riksidrottsförbundets SM-veckan vinter i Skövde. Det är första gången golf finns med under vinterveckan och första gången svenska mästare i simulatorgolf ska koras. 

 • 2 februari: kvartsfinaler för damer och herrar

 • 3 februari: semifinaler och finaler för damer och herrar

 • 4-5 februari: kvartsfinaler, semifinaler och final för paragolfare

Avgörs i två grenar

SM i simulatorgolf består av två grenar: matchspel och duell.

Matcherna avgörs över 18 hål på Barsebäcks Ocean Course. Duellen är ett nytt koncept där två spelare möter varandra i en närmast hål-tävling över 18 slag. 

Följ finalen

SM-veckan sänds på SVT och där kommer golfen att synas. Utöver sändningstider kommer du här också hitta länkar till livescoring, klipp och intervjuer med finalisterna samt livesändning på KlubbTV.nu.

Läs mer om SM-veckan här

Om simulatorgolf

Simulatorgolf finns i många olika former – allt från simulatorer i inomhusmiljö till drivingranges med infravärme och launch monitors.

På förbundsmötet 2022 togs beslut att ”golf som utövas i simulatormiljö ska falla inom definitionen av golfsporten”.

SGF ser simulatorgolf som en väg för fler att hitta till golfen och även som en möjlighet för klubbar, tränare och spelare att bedriva året runt-verksamhet. All golf är bra golf! 

Läs mer om det nya sättet att spela golf här

Kontakt

Sofia Pettersson
Porträttbild på John Lindberg.
Porträttbild på Göran.