Nu introduceras svenska mästerskap i simulatorgolf

Golf i simulatormiljö har blivit en officiell del av golfsporten – och nu ska det spelas SM. Först ut är JSM i Stockholm 12 november, då även en pressträff anordnas. I februari tar golfen plats på SM-veckan vinter i Skövde, med öppet kval i december.

Golfens inträde i SM-veckan vinter annonserades i ett pressmeddelande från Riksidrottsförbundet (RF) den 16 februari 2022:

”E-cycling, rullstolshandboll och simulatorgolf är några av de nya idrotterna som tillsammans med bland annat brottning, längdskidor och badminton ska göra upp om medaljerna.”

Golf i simulatormiljö ger möjlighet att spela digitala kopior av befintliga golfbanor. Tävlingsspelet är utbrett och redan finns ett stort utbud golftävlingar som spelas inomhus. Bland annat arrangerades redan förra vintern en simulatorgolftävling med prispengar inom herrarnas MoreGolf Mastercard Tour.

– Vi jobbar sedan en tid tillbaka brett även med golf i simulatormiljö. Att vi nu introducerar mästerskap och syns tillsammans med övriga idrotter under SM-veckan gör förhoppningsvis att fler får upp ögon för att golfsäsongen numera är året runt i hela Sverige för den som vill, säger Sofia Pettersson, ansvarig för simulatorgolf på Svenska Golfförbundet (SGF).

Hon fortsätter med att beskriva förbundets roll:

– Anpassade regler och tävlingsbestämmelser är ett ansvar vi har som förbund. Vi jobbar även på att förenkla för fler att genomföra tävlingar och att tillsammans med branschorganisationen Golf & Co skapa en dialog bland simulatoraktörerna i Sverige, säger Sofia Pettersson.

JSM simulatorgolf

Först ut av de nya officiella svenska mästerskapen är JSM som avgörs den 12 november på Indoor Golf i Nacka Forum i Stockholm. Åtta av landets bästa flick- respektive pojkjuniorer gör upp om mästartitlar i två olika grenar:

✓ Traditionellt matchspel, som spelas på simulatorversionen av Barsebäcks Ocean Course.

✓ Duell 18 slag, en ny simulatoranpassad gren där spelarna turas om att slå slag mot ett mål och där avståndet till målet byts efter varje slag.

– Det är skillnad på golf i simulator och golf ute på gräs. Till exempel står du alltid plant i simulator. Det kommer också att gå mycket snabbare än gräsgolf, säger Jonnie Eriksson, coach för herrlandslaget och en av deltagarna i SGF:s simulatorgrupp.

– Detta är så nytt så vi tror inte att vi har några inomhusspecialister bland spelarna ännu, men det kommer säkert. Under JSM ska det bli extra intressant att se hur duellen upplevs. Idén kommer från ett test som har hämtat längder från PGA och LPGA Tour, säger Jonnie Eriksson.

JSM-finalerna kommer att sändas live på Svensk Golf och KlubbTV, med start 16.00 lördag 12 november.

Mer om JSM simulatorgolf

SM-veckan vinter i Skövde

I februari gör golf debut som vinteridrott på SM-veckan vinter 2023 i Skövde, då det är en av 19 idrotter som ska kora svenska mästare. SM-veckan är ett samarbete mellan RF, SVT och specialidrottsförbunden och sänds i SVT.

SM simulatorgolf spelas i tre olika klasser – dam, herr och paragolf. Den 1–31 december arrangeras ett öppet kval. Alla som vill är välkomna att försöka kvala till finalen på valfri simulatoranläggning med TrackMan. De åtta bästa i respektive klass tar sig till finalspelet i Arena Skövde under SM-veckan. 

☛ 2 februari: kvartsfinaler för damer och herrar
☛ 3 februari: semifinaler och finaler för damer och herrar
☛ 4 februari: kvartsfinaler, semifinaler och final för paragolfare

Mer om SM simulatorgolf
Mer om SM-veckan i Skövde

Simulatorgolf inkluderad i förbundets stadgar

Vid Svenska Golfförbundets förbundsmöte i april 2022 beslutade stämman att uppdatera stadgarna med en utvidgning och ett förtydligande av begreppet golfsport. Beslutet innebär att golf som utövas i simulatormiljö nu faller inom definitionen av golfsporten, och att SGF ska ha huvudansvaret för denna variant.

Pressträff 12 november: välkommen att testa och titta

I samband med JSM den 12 november ordnas en pressträff klockan 11.00 på Nacka Indoor Golf i Nacka Forum. SGF berättar om golf i simulatormiljö gällande JSM, SM-veckan och andra tävlingar samt om simulatorgolf i allmänhet. Självklart finns också möjlighet att testa att spela golf i simulatormiljö.

Deltagarna i JSM finns tillgängliga för intervju. Bland annat de båda finalisterna från årets Boys Amateur Championship – Albert Hansson och Didrik Ringvall Bengtsson samt Nathalie Borg som slutade trea i Girls Amateur Championship. Komplett lista över de 16 deltagarna släpps inom kort.

För att anmäla dig till pressträffen, mejla goran.soderqvist@golf.se.

Bilder

Bilderna är fria att använda i samband med inlägg eller artiklar om SM i simulatorgolf. Ange fotograf. Simulatorbilder, foto: Indoor Golf Group. Bilden från Arena Skövde, foto: Göran Söderqvist.

Kontakt vid frågor

Sofia Pettersson, ansvarig för simulatorgolf på Svenska Golfförbundet
E-post: sofia.pettersson@golf.se, mobil: 072-222 42 10

Göran Söderqvist, presskontakt tourer och landslag på Svenska Golfförbundet
E-post: goran.soderqvist@golf.se, mobil: 070-777 76 13