Henrik Stenson utökar satsning på paragolf

Majorsegraren Henrik Stenson utökar via Henrik Stenson Foundation sin satsning på paragolf i samarbete med Svenska Golfförbundet: "Ligger mig mycket varmt om hjärtat."

Nyheten inför 2021 gäller Henrik Stenson Paragolf Camp, endagsläger för barn och ungdomar 7–15 år med funktionsnedsättning, nybörjare såväl som etablerade golfare. Lägren genomförs lördagen den 7 augusti på sju golfklubbar runtom i landet: Malmö Burlöv GK, Växjö GK, Borås GK, Kumla GK, Botkyrka GK, Gävle GK och Umeå GK.

I augusti 2020 genomfördes ett liknande paragolfläger, där 19 barn med föräldrar deltog. Det var mycket uppskattat och aktiviteten utökas alltså i år till sju olika platser.

– Paragolfen ligger mig mycket varmt om hjärtat. Det är så kul att se hur viktig golfen har blivit i dessa spelares liv, säger Henrik Stenson på länk från Lake Nona i Florida där han bor.

Samarbetet mellan Henrik Stenson och Svenska Golfförbundet inleddes 2013, när världsstjärnan blev utsedd till Årets Golfare för tredje gången. Precis som vid de tidigare utmärkelserna valde han att skänka prissumman på 10 000 kronor till Svenska Golfförbundets paragolfverksamhet (då benämnt handigolf).

Helena Brobeck, paragolfansvarig på Svenska Golfförbundet, skrev ett mejl till Henrik där hon tackade för bidraget och frågade om han ville bli ambassadör för golfförbundets paragolfsatsning. Det ville han.

– Henriks engagemang är fantastiskt och han är en stor inspirationskälla för oss alla som arbetar med verksamheten, liksom alla som deltar. Med den nya satsningen vill vi inspirera fler med funktionsnedsättning att prova på samt utveckla sin golf och därmed komma i rörelse, träffa nya vänner och utmana sig själva, säger Helena Brobeck.

Förutom dagläger på sju platser bidrar Henrik Stenson Foundation genom att dela ut stipendiet Årets Paragolfare, möjliggöra träningsläger för paragolfeliten samt i samarbete med Svenska Golfförbundet arrangera en egen tävling på Folksam Paragolf Tour: Henrik Stenson Paragolf Challenge. Under åren har stiftelsen också skänkt specialdesignade golfbilar (paragolfers och golfskotrar) till flera golfklubbar i Sverige så att de kan komma igång med paragolfverksamhet.

Den utökade satsningen är en del av Golfens hållbarhetsarbete, som handlar om att visa den nytta golfen bidrar med i samhället, som i sin tur utgår från FN:s globala mål för en hållbar utveckling.
 

Högupplösta bilder

Bilder från Henrik Stensons tidigare paragolfläger finns att ladda ner här, fria att använda vid angivande av fotograf (syns vid markerad bild).
 

För mer information om paragolfsatsningen, kontakta:

Helena Brobeck, paragolfansvarig Svenska Golfförbundet
Mobil: 070-910 09 60
E-post: helena.brobeck@golf.se

Sarah Skönby, manager Henrik Stenson och Henrik Stenson Foundation
Mobil: 070-341 68 00
E-post: golf@henrikstenson.com
 

Vid övergripande frågor om golfens hållbarhetsarbete, kontakta:

Thomas Björn, Idrottens Kraft
thomas@idrottenskraft.se
070-230 24 84

 

Om Svenska Golfförbundet

Svenska Golfförbundet (SGF) bildades 1904 och är ett av Sveriges äldsta och största specialidrottsförbund med 448 klubbar och 538 962 medlemskap fördelade på 21 distrikt. SGF:s vision är Världens bästa golf – för alla och förbundet arbetar för att öka synligheten kring golf som motions- och tävlingsidrott och golfens stora samhällsnytta. Läs mer på golf.se.