Lynn Carlsson och Joakim Rask svenska mästare i matchspel

Fyra av de fem nordiska länderna i topp när match-SM, Sveriges äldsta mästerskap i golf, spelades på Ullna Golf Club utanför Stockholm. 

Lynn Carlsson från Ringenäs Golfklubb tog kommandot i SM-finalen och släppte aldrig ledningen till Martina Edberg, Hooks Golfklubb, även om Edberg gjorde goda försök, bland annat med en nödvändig birdie på 16:e hålet. Carlsson stängde matchen på 17:e med en birdie för vinst 3/1.

– Jag spelade mig in i tävlingen dag för dag, höll huvudet högt och gick in i finalen med en bra känsla. Det var en rolig match där båda spelade väldigt bra, säger Lynn Carlsson till Swedish Golf Tour.

Segern var Carlssons första sedan hon blev proffs 2014. Närmast ser hon framemot lag-SM på Barsebäck om två veckor och Europatourtävlingen Ladies Scottish Open i slutet av juli.

Delade treor blev Jessica Karlsson, Forsgårdens GK och Amanda Sträng, Vasatorps GK.

I herrklassen blev AIK:s Joakim Rask svensk mästare trots en delad tredjeplats.

– Svensk mästare är alltid svensk mästare så jag är glad för det. Matchspel är riktigt roligt och det verkar passa mig, mitt spel har varit helt okej så jag får vara nöjd, säger Joakim Rask.

Herrfinalen i SM Match, som ingår i den nordiska golfligan och därför är öppen för övriga nationaliteter, spelades mellan dansken Daniel LØkke och islänningen Axel Boasson. Boasson vann 3/1.

I samband med match-SM avgjordes också regel-SM. En tävling som lockade 91 amatörgolfare och domare till kvalet. I semifinalerna på Ullna Golf Club presenterades Alexander Gatara, Tommy Schill, Karl-Gunnar Persson och Kurt Granqvist, samtliga golfdomare på förbunds- och distriktsnivå. Finalen, som leddes av förbundsdomare Christina Rodman, blev en spännande match mellan Alexander Gatara och Tommy Schill där förbundsdomare Schill efter en utslagsfråga fick ta emot guldmedaljen.

Samtidigt som SM Match spelade också lag-EM i handigolf på Quinta do Lago, Algarve i Portugal. Sverige var regerande mästare men lyckades inte försvara titeln och slutade på en fjärdeplats, elva slag bakom segrande Frankrike.

EM-laget bestod av:
Marcus Malo, Delsjö GK
Kristoffer Eklund, Strömstad GK
Joakim Björkman, Frösåker G&CC
Niklas Viktor, Rönnebäcks GK
 

Resultat damer SM Match

Resultat herrar SM Match

Se segerintervjuer på Swedish Golf Tours Facebooksida

Resultat lag-EM handigolf

Bilder får laddas ner och anvndas, ange Göran Söderqvist för foto på damerna och Johan Hagenfeldt för foto på Joakim Rask.