Förre SGF-ordföranden Ulf Laurin har avlidit

Svenska Golfförbundets tidigare ordförande Ulf Laurin har avlidit i sitt hem i Malmö. Ulf Laurin var ordförande för den då växande golfen 1992–2001. Han var också känd som en av svenskt näringslivs absoluta toppar och Svenska Arbetsgivareföreningens ordförande 1989–1996.

I Svenska Golfförbundet (SGF) blev Ulf Laurin ordförande 1992 då han efterträdde Lennart Molander. Ulf Laurin tog med sig sin näringslivserfarenhet och Svenska Golfförbundet Affärsutveckling AB bildades. (Bilden är tagen 2000 vid ett golfevenemang i Sollentuna.) Det var under Laurins nio år som ordförande vi såg kulmen på det svenska golfundret där affärsverksamheten genererade stora resurser till den idrottsliga delen av förbundets verksamhet. 2001 lämnade han över ordförandeklubban till Christer Örning.

– Ulf hade stor erfarenhet från näringslivet med sig och var en person som såg helheten i förbundet. Han var en stor anledning till att förbundet och klubbarna tidigt 90-tal kom ur fastighetskrisen på ett bra sätt och tog förbundet vidare till att bli ett stort och framgångsrikt idrottsförbund. Han var en väldigt bra ordförande i en viktig tid, säger Lars Granberg, tidigare generalsekreterare i SGF och vd för SGF Affärsutveckling.

Ulf Laurin föddes i Stockholm som son till Knut Laurin, direktör vid förpackningsföretaget PLM AB, som efterträtt sin far Oscar Laurin som vd där. Efter Östra Real och Sigtunaskolan, påbörjade Ulf Laurin sin militära utbildning vid Svea Livgarde där han blev reservofficer. Sedan studerade han vid Handelshögskolan i Stockholm, och tog civilekonomexamen 1957.

Efter tjänst i Holland, Belgien och Västtyskland, då Laurin lärde sig förpackningsindustrin, återvände han till PLM där han blev chef för dess tre glasbruk 1962. Laurin var sedan vd för företaget 1970–1989. Ulf möttes av stora förväntningar vid sitt inträde som vd för PLM. Han var dels väl förberedd för uppgiften, dels på många sätt en idealisk företagsledare för sin tid. Stresstålig med stor arbetskapacitet, uttalat självförtroende samt lyhörd för samhällspolitiken och välfärdssamhällets krav.

Det senare arbetade han aktivt för att förändra i en annan riktning än den rådande under sin tid som ordförande 1983–89 för Moderata samlingspartiet i Malmö. Han invaldes också i partiets styrelse 1987.

I SAF:s styrelse invaldes han 1978 och blev alltså dess ordförande 1989. Bland det första Laurin gjorde på posten var att decentralisera löneförhandlingarna, i ett försök till att individualisera lönerna. Ulf Laurin hade ett antal tunga styrelseposter inom näringslivet, exempelvis i Volvo, Cloetta Fazer samt ordförande i Näringslivets Fond.

Ulf Laurin blev 82 år. Han sörjs närmast av hustrun Ruth Martinez Laurin samt barnen Hélène, Caroline, Jacob och Madeleine.