Nu ska nya stjärnor tändas

​Det är 30 år sedan Lag-EM spelades på Halmstad Golfklubb. Då hette stjärnorna Colin Montgomerie, José Maria Olazábal och Jesper Parnevik. Nu är det dags för en ny generation på Tylösand, 7–11 juli. Med stjärnskottet Marcus Kinhult i spetsen.

Det är 30 år sedan Lag-EM spelades på Halmstad Golfklubb. Då hette stjärnorna Colin Montgomerie, José Maria Olazábal och Jesper Parnevik. Nu är det dags för en ny generation på Tylösand, 7–11 juli. Med stjärnskottet Marcus Kinhult i spetsen.

– Om alla i laget kan prestera sitt bästa är vi svåra att slå. Vi har bra järnspelare och det gäller att vi placerar utslagen på rätt ställe och bemästrar spelet på greenerna. Då kan det här bli en riktigt rolig vecka, säger den svenske förbundskapten Jonnie Eriksson.

Sveriges lag är ungt, men ändå erfaret. Uppladdningen tjuvstartade redan på British Amateur 15–20 juni på Carnoustie i Skottland, där spelarna bodde tillsammans och fick chansen att svetsa sig samman inför Lag-EM.

– Alla i laget kan blomma upp när som helst. De älskar golf, tränar hårt och seriöst för att lyckas. Utmaningen är snarare att få dem att träna rätt istället för att enbart träna hårt, säger Jonnie Eriksson.

En stjärna har redan tänts: 18-årige Marcus Kinhult, Skaftö Golfklubb, som fick stor medieuppmärksamhet när han var i ledningen i Nordea Masters efter två dagar. Marcus är ju också guldmedaljör från ungdoms-OS och rankas som en av världens absolut bästa spelare i sin ålderskategori.

Svåraste utmanare till Sverige blir förmodligen Frankrike, enligt Jonnie Eriksson.

– Där förväntar jag mig att årets British Amateur-vinnare, Romain Langasque, spelar. Han är enormt duktig och uttagen att spela US Masters, US Open och British Open nästa år.
Halmstad Golfklubb ser ännu en gång framemot att arrangera ett stort mästerskap. 2007 var det Solheim Cup och 2011 Individuella EM. Längre tillbaka i tiden hittar vi Lag-EM 1985 då Jesper Parneviks karriär startade.

I det spanska laget då fanns José Maria Olazábal och i det skotska en viss Colin Montgomerie. Trion kom att mötas många gånger genom åren – men även tävla i samma lag, som i Ryder Cup på Valderrama 1997.

Christian Jakobsson är klubbdirektör på Halmstad GK.

– Förutom den sportsliga delen kommer det bli väldigt roligt att visa upp den bästa möjliga banan för både spelare och publik. Vår banpersonal har jobbat hårt med att få banan i bästa möjliga skick redan från tidigt i våras. Något som verkligen har märkts under säsongsstarten. Nu är vi snart vid mästerskapet och jag är övertygad om att spelarna kommer trivas mycket bra på banan, samt på Hotel Tylösand, under denna härliga sommarvecka.

Den första upplagan av Lag-EM spelades 1959. Då med två starka Halmstad-profiler i laget: Gunnar Carlander och P-O Johansson. Sverige har vunnit två gånger tidigare. Den senaste för 50 år sedan.

Det svenska laget:
Hannes Rönneblad, Kungsbacka Golfklubb
Oskar Bergqvist, Saltsjöbadens Golfklubb
Tobias Edén, Karlstad Golfklubb
Marcus Kinhult, Skaftö Golfklubb
Adam Blommé, Bro-Bålsta Golfklubb
Fredrik Niléhn, Delsjö Golfklubb

Coach: Jonnie Eriksson
Ass coach: Ola Lindgren

Sista dagen av Lag-EM, lördagen den 11 juli, direktsänds på Golf.se/Play.

För mer information kontakta:
Jonnie Eriksson, coach Sverige, 070-858 40 49, jonnie.eriksson@golf.se
Christian Jakobsson, klubbdirektör Halmstad GK, 070-846 65 36, christian.jakobsson@hgk.se