Hellström doktor i golf

Golfsverige har fått sin första doktor. På onsdagen disputerade John Hellström i ämnet ”Expert performance in golf” på Örebro Universitet.

Golfsverige har fått sin första doktor. På onsdagen disputerade John Hellström i ämnet ”Expert performance in golf” på Örebro Universitet.

Syftet med John Hellströms avhandling var att undersöka förhållandet mellan fysik, teknik och spelresultat relaterade till tävlingsresultat i golf. Samt att integrera dessa resultat med psykologisk forskning på elitgolfare.

Studierna visar att testresultat på stabilitet har starkt samband med svingteknik. Styrketester mätt i absolut styrka eller effekt är starkt relaterade till farten på klubbhuvudet för elitspelare, men relativ styrka (procent av kroppsvikten) är det inte.

Statistik från den amerikanska proffstouren för herrar samlades in under ett år, för att utreda noggrannhet på utslag, slaglängd och antal slag per hål. Förmågan att slå bollarna med hög genomsnittlig noggrannhet och lång distans hänger starkt ihop med få slag. Detsamma gäller typ av fairwaymiss och slaglängd i förhållande till hålets längd. Eller om ni så vill – för den som missar fairway ofta blir det lättare att reparera skadan om han eller hon slår långt.

John Hellström har en tjänst på Svenska Golfförbundet som ansvarig för forskning och utveckling. 1989 började han som golftränare och 1994 besökte han första gången en världskonferens om forskning. Då bestämde han sig att någon gång i framtiden disputera. Studierna har sedan 2003 skett i olika nivåer av hastighet, men nu alltså klart. John Hellströms opponent vid disputationen var Dr Debbie Crews från Arizona State University.

Läs mer om John Hellströms doktorsavhandling

Kontaktperson: John Hellström, Tel 073-366 86 00 eller john.hellstrom@golf.se